Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

"Πραγματικοί" ή "Φαινομενικοί"

Διάβασα πριν από καιρό στο ένθετο της ελευθεροτυπίας Ε-ιστορικά για τη ζωή και το έργο του Τζον Μεϊναρντ Κέινς. Εντύπωση μου έκαναν, από όλα όσα γράφονταν για τη ζωή του, οι απόψεις του για τους ανθρώπους και τον τρόπο σκέψεις τους αλλά και το πως τους έβλεπε ο ίδιος και οι φίλοι του. Παρακάτω αντιγράφω από το ένθετο την παράγραφο με τίτλο <<οι Απόστολοι>>: <<<Ταυτόχρονα ο Κέινς γίνεται μέλος της μυστικής αδελφότητας των "Αποστόλων", στην οποία συμμετείχαν δώδεκα (όσοι και οι μαθητές του Χριστού) από τους εξυπνότερους μαθητές του Κέιμπριτζ, μεταξύ αυτών και ο Μουρ. Οι "Απόστολοι" αναζητούν την αλήθεια και την προσωπική τους ανάπτυξη μέσω της απόλυτης ειλικρίνειας μεταξύ τους. Εδώ γνωρίζει τον Μπέρτραντ Ράσελ και τον αδελφό της Βιρτζίνια Γούλφ, Λέοναρντ, με τους οποίους-όπως και τους περισσότερους "Αποστόλους"- εντάσσεται αργότερα στη λέσχη Μπλούμσμπερι. Τα μέλη της αδελφότητας συναντιούνται κάθε βδομάδα σε κλειστές συνεδρίες όπου συζητούν κυρίως τρία πράγματα: τι γνωρίζουν, τι σκέφτονται για τα πράγματα που γνωρίζουν και ποιοι είναι. Με ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη άποψη για τον ευατό τους φθάνουν στο σημείο να βλέπουν τους ίδιους ως "πραγματικούς" και τους υπόλοιπους ως μη πραγματικούς, ή, όπως διαμηνύει η καντιανή ορολογία, "φαινομενικούς". Ο Κέινς γράφει: <<Έχω την αίσθηση ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν βλέπουν ποτέ τίποτα, είναι πολύ ανόητοι ή πολύ κακόβουλοι>>. Πιστεύει ότι μπορεί να κρίνει με εμπιστοσύνη τι είναι καλό και σωστό για την κοινότητα. <<Μια μικρή ομάδα ευφυών και υπεύθυνων ατόμων, που διαπλάθονται σύμφωνα με τον Πλάτωνα, είναι επαρκής για τη λείψει αποφάσεων που θα εξασφαλίσουν την απλή λειτουργία της κοινωνίαςχωρίς να θυσιαστεί η ατομική ελευθερία η ατομική ελευθερία, όπως συμβαίνει σε μια ολοκληρωτική κοινωνία>>. Πέρα από το φουσκωμένο εγώ, η αδελφότητα αυτή διαμορφώνει το μεγαλύτερο μέρος μέρος των πεποιθήσεων που αναπτύσει ο Κέινς στην υπόλοιπη ζωή του.>>> Υπάρχουν όντως άνθρωποι που βλέπουν λίγο πιο μακριά από κάποιους άλλους, που βλέπουν πράγματα που άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν με τίποτα. Υπάρχουν πράγματα που προσπαθήσατε να εξηγήσετε σε κάποιους αλλά ήταν σα να μιλούσατε σε κουφούς. Κάνοντας αυτοκριτική, πιστεύετε ότι τα καταλαβαίνετε όλα? Ακούτε τους φίλους σας ή απλά προσπαθήτε να περάσετε τη γνώμη σας? Πιστεύω ότι οι περισσότεροι έλληνες είναι κουφοί και με παροπίδες, με λίγα λόγια είναι "φαινομενικοί".

2 σχόλια:

  1. Ωραία ανάρτηση... Και καλές ερωτήσεις..

    Θεωρώ πως όλοι σε κάποιες φάσεις δεν έχουμε διάθεση να ακούσουμε αλλά απλά να πούμε. Μερικές φορές μάλιστα νομίζουμε πως έχουμε ακούσει τα πάντα και απλά θέλουμε να "απαντήσουμε". Το σημαντικό είναι να το συνειδητοποιούμε, να κάνουμε την αυτοκριτική μας όπως λες κι εσύ και να δεχόμαστε πως δεν είμαστε τέλειοι, πως όχι μόνο έχουμε αδυναμίες κι ελαττώματα αλλά πως με λίγη (ή αρκετή) προσπάθεια μπορούμε να τα διορθώσουμε. Αυτό νομίζω πως είναι το μεγαλύτερο λάθος των Ελλήνων, πως ακόμη κι αν αναγνωρίσουν κάποια αδυναμία τους πετάνε την καραμέλα "έτσι είμαι εγώ" και το θεωρούν τραγικό το να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους... Οπότε συμπεραίνω πως την αδυναμία την παραδέχονται μόνο "φαινομενικά", δεν πιστεύουν στα αλήθεια πως κάνουν λάθος αλλιώς θα το διόρθωναν...

    Προσωπικά δεν πιστεύω πως τα καταλαβαίνω όλα. Έχει τύχει να συζητάω με άτομα (στα οποία έχω και μεγάλη αδυναμία) και να μην μπορώ να τα καταλάβω με τίποτα και μάλλον αυτό οφείλεται στα φίλτρα που έχει ο καθένας για ό,τι ακούει. Τα φίλτρα αυτά περνάνε τα πάντα μέσα από το κόσκινο των εμπειριών μας και ερμηνεύουν τα πάντα με βάση τις δικές μας ιδέες. Θέλει πολλή προσπάθεια για να μπεις στην θέση του άλλου…

    Σόρυ για το μεγάλο σχόλιο αλλά είναι ωραίο θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι όπως τα λες. Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν πιο μακριά, κάποιοι όχι και τόσο. Κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται αλλιώς τα καθημερινά ερεθίσματα που δέχομαστε όλοι. Κάποιοι κατεβάζουν ιδέες και φαντάζονται πράγματα, άλλοι είναι καλύτεροι στα μικροπράγματα και στις λήψεις των καθημερινών αποφάσεων.
    Δεν ξέρω τι άλλο να γράψω γι αυτό το άρθρο. Μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί να είναι μια αυταπάτη αυτό που νιώθουν. Μάλλον δεν είμαι τόσο έξυπνος για να τους κρίνω εγώ. :P

    Ενδιαφέρον πολύ πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...