Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Η Επίδραση του Κλίματος στον Άνθρωπο!

Παρατηρώντας τις διάφορες χώρες βλέπουμε τεράστιες διαφορές στον τρόπο σκέψης, την προσωπικότητα, ακόμα και τον βαθμό ευφυΐας του κάθε ατόμου και λαού. Πολλές φορές χαρακτηρίζουμε και διαχωρίζουμε αυτούς τους λαούς με βάση κάποια γνωρίσματα και χαρακτηριστικά που έχουν. Λέγεται για παράδειγμα ότι οι κεντροευρωπαίοι και οι βόρειοι είναι πιο εργατικοί, πιο ευφυείς, πιο συγκροτημένοι και με μεγαλύτερο το αίσθημα της ισότητας. Οι Βαλκάνιοι και μεσογειακοί λαοί είναι πιο ριζοσπαστικοί και αντιδραστικοί, θέλουν να αισθάνονται ελεύθεροι και αυτόνομοι και λιγότερο δέσμιοι νόμων και πηγαίνοντας ανατολικά οι άνθρωποι γίνονται πιο συναισθηματικοί και ποιητικοί, αλλά με χαμηλό αίσθημα ελευθερίας.
Παρόλο, βέβαια, που όλα αυτά που αναφέρω είναι σε γενικές γραμμές και όχι απόλυτα, γιατί αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς θα πρέπει να εξετάσουμε την κάθε χώρα και λαό ξεχωριστά, κάτι που θα έπερνε ατέλειωτες αναρτήσεις, είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα. Και λέω ότι είναι είναι κοντά στην πραγματικότητα, επειδή εξετάζοντας τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής βλέπουμε ότι έχουν τόση ισχύ, ώστε να είναι ικανές να επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στο χαρακτήρα και στην προσωπικότητα των κατοίκων της και έτσι να μπορούν να εξηγήσουν συχνά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των τριγύρω λαών. Είναι πλέον εξακριβωμένο ότι το φυσικό περιβάλλον ασκεί αναμφισβήτητα κάποια επίδραση στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων και μάλιστα με βάση κάποιες έρευνες που έχουνε γίνει έχει αποδειχτεί ότι η επίδραση των κλιματολογικών αλλαγών στα άτομα, μπορεί να μην είναι ολοκληρωτική, αλλά άμεση και εμφανής.
Μεγαλώνοντας, λοιπόν, σε ένα ίσα καταμερισμένο κλίμα, με άπλετο φως, θάλασσα και πανέμορφα τοπία (όπως η Ελλάδα), οι άνθρωποι ωθούνται στο να βγαίνουν συχνότερα από τα σπίτια τους. Συνηθίζουν να σπαταλούν περισσότερο χρόνο στα καφενεία, τις αγορές και τα καταστήματα, κάτι που κάνει, καλύτερες τις ψυχολογικές συνέπειες για τα άτομα, αυξάνει τον προφορικό λόγο και την συζήτηση και εκθέτει περισσότερο το χαρακτήρα του καθενός, με αποτέλεσμα να οδηγεί το κάθε άτομο σε μια προσπάθεια να κερδίσει την επιδοκιμασία αλλά και τον δημόσιο έπαινο. Ένα τέτοιο περιβάλλον κάνει τους ανθρώπους να αναπτύξουν αισθήματα τιμής και υπερηφάνειας, αξιοπρέπειας και φιλότιμου, ευστροφίας και έντονης δραστηριότητας.
Μέχρις εδώ τα πράγματα φαίνονται πολύ θετικά και ωραία. Γιατί όμως τελικά φτάνουμε να είμαστε τόσο πίσω σε πολιτισμό και οργάνωση από τους κεντροευρωπαίους; Καταρχήν πρέπει να τονίσουμε ότι έχουμε καταντήσει να είμαστε ένας λαός ανατολικής νοοτροπίας που ζει και χρησιμοποιεί προϊόντα και πρότυπα δυτικού τύπου. Αν αναρωτηθείτε για ποιο λόγο είναι κακό αυτό, θα πρέπει να σκεφτείτε απλά ότι είναι αδύνατον να βγούμε έξω στον ήλιο και αρχίσουμε συζητήσεις όταν είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και βλέπουμε τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Επίσης αυτός ο τρόπος ζωής δεν έχει μόνο θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις. Κάνει τους ανθρώπους πολυτεχνίτες (όλοι ξέρουν τα πάντα), επιπόλαιους, ασυνεπείς, ευμετάβολους, νωχελείς, κομπιναδόρους, καβγατζίδες και απείθαρχους.
Από την άλλη, οι λαοί που ζουν σε ψυχρότερα και με λιγότερη ηλιοφάνεια κλίματα αναγκάζονται να κλείνονται περισσότερες ώρες στα σπίτια τους. Κάτι που σαφέστατα μειώνει τον προφορικό λόγο και αυξάνει τις αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες. Παράλληλα αυτά τα άτομα γίνονται πιο ατομιστές και κλείνονται στον εαυτό τους. Είναι τόσο πολύ πειθαρχημένοι που φτάνουν σε σημείο να συμπεριφέρονται σαν ρομποτάκια, χωρίς βούληση και αγνοούν τελείως τον όρο διασκέδαση.Θυσιάζοντας, βέβαια, όλα τα παραπάνω, αυτοί οι λαοί, έχουν γίνει πιο συγκρατημένοι και πρακτικοί, πιο θετικοί και λογικοί, πιο σταθεροί και συνεπείς. Προτιμούν να επιδίδονται, κατά τον ελεύθερό τους χρόνο, σε ασχολίες όπως βιβλία, αθλήματα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ταξίδια και την βελτίωση της μόρφωσής τους.
Το κλίμα, λοιπόν, μπορεί να επιβάλει τον ρυθμό ζωής και ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Το συμπέρασμα είναι, βλέποντας και τον πολιτισμό που είχαν αναπτύξει οι αρχαίοι Έλληνες, ότι ο κάθε λαός πρέπει να δώσει βάση και να αναπτύξει εκείνα τα χαρακτηριστικά που του δίνουν προτερήματα και τον κάνουν να διαφέρει από τους άλλους. Δυστυχώς στην περίπτωση της ελληνικής πραγματικότητας και έχουμε απορρίψει όλα μας τα προτερήματα και δεν εκμεταλλευόμαστε το γεωγραφικό μας κλίμα, αλλά δεν παίρνουμε και κανένα παράδειγμα από τους κεντροευρωπαίους.

21 σχόλια:

  1. αν και το κλίμα ασκεί επιδράσεις σε κοινωνίες, (πχ στο ίδιο είδος πιθήκου οι κοινωνίες που ζουν σε πιο ερημικά περιβάλλοντα είναι πιο βίαιες και αυταρχικές από άλλες που ζουν σε πιο εύφορα και δασώδη) δύσκολα να αποδώσεις τα χαρακτηριστικά σύγχρονων ανθρώπινων κοινωνιών σε κλιματικούς παράγοντες, υπάρχουν οι πολύ πιο καθοριστικοί των ιστορικών γεγονότων, οικονομικών-πολιτικών-κοινωνικών συγκυριών, των αλληλεπιδράσεων (χρόνιων ή πιο σύντομων) με άλλους λαούς, κλπ, κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. poli kali i oli parousiasi kai poli sosto to siberasma sto telos....
    xronia polla kai aurio me igeia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπωσδήποτε όλα όσα ωραία αναλύεις για τις επιδράσεις του κλίματος, καθώς και όσα αναφέρει ο Tyler Durden στο σχόλιό του επιδρούν στο χαρακτήρα των ανθρώπων.
    Και καλώς συμπεραίνεις πως κάθε λαός θάπρεπε να αναδεικνύει τα προτερήματά του για ίδιον όφελος. Οι βόρειες χώρες λ.χ. αξιοποιούν δώρα της φύσης που δεν έχουν –ήλιο, άνεμο- [αλλά και το πληρώνουν ακριβά με τα πρωτεία σε κατάθλιψη], ενώ η Ελλάδα που λούζεται στον ήλιο και την σηκώνουν οι αέρηδες, δεν αξιοποιεί το παραμικρό.
    Εν τέλει, το κλίμα επιδρά στον άνθρωπο γι αυτό κι ο τελευταίος βάλθηκε να του …αλλάξει τα φώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φίλε newton πολύ καλό το θέμα που έπιασες. και όπως σημειώνεις στην αρχή είναι τεράστιο και θέλει πολλές αναλύσεις. εγώ πιστεύω ότι μέχρις ενός σημείου παίζουνε ρόλο οι κλιματικές συνθήκες. το είχε γράψει και ο Ηρόδοτος αυτό για τον πολιτισμό της Αθήνας όταν την επισκέφθηκε. έμεινε έκπληκτος από το ξηρό και ήπιο κλίμα της και έγραψε ότι δεν ήταν τυχαίο το πνευματικό επίπεδο που συνάντησε. και ήταν πολύ ταξιδεμένος άνθρωπος ο Ηρόδοτος, είχε γυρίσει όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ξέχασα να συμπληρώσω: στο ερώτημα σου γιατί ενώ έχουμε τόσο καλό κλίμα, υστερούμε σαν κοινωνία σε πάρα πολλά πράγματα έναντι των άλλων ευρωπαίκών λαών, η απάντηση μάλλον βρίσκεται σε αυτό που λέει ο tyler για τους υπόλοιπους παράγοντες. άλλωστε είναι ακόμη λίγα τα χρόνια που έχουν περάσει από την τουρκοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαιρετώ την παρέα.
    Tyler Durden
    Σαφώς και υπάρχουν πολύ παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και πολύ σωστά αυτά που αναφέρεις για τις διάφορες συγκυρίες. Εγώ ρωτάω:
    1. Σε ποιο ποσοστό τελικά επιρεάζει το κλίμα;
    2 Είναι τυχαίο που στην Ευρώπη, για παράδειγμα, παρουσιάζουν παρόμοιες συμπεριφορές οι λαοί στα Βαλκάνια, παρόμοιες οι μεσογειακοί, το ίδιο οι κεντροευρωπαίοι και οι βόρειοι.
    Μια ματιά στην Ιταλία να ρίξουμε και θα δούμε ότι οι νότιος Ιταλία μοιάζει με την Ελλάδα ενώ η βόρειος με την Γερμανία. Είναι τυχαίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Leviathan
    Αν το συμπέρασμα είναι σωστό τότε μάλλον έχουμε να αναθεωρήσουμε πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. JamanFou
    Χα, δεν το είχα σκεφτεί αυτό, αφού δεν μπορούμε να στρώσουμε εμείς το χαρακτήρα μας, θα αλλάξουμε το κλίμα και θα το φέρουμε στα μέτρα μας. Με την αύξηση της θερμοκρασίας που θα πάει, θα γίνουν και οι γερμανοί σαν κι εμάς και άντε να τους δω αν με ήλιο και ζέστη έχουν όρεξη για δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φίλε navarino-s
    Καταρχήν όπως είπα και στον tyler και όπως έχω γράψει συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες και σαφώς τα 400χρόνια των Τούρκων είναι πολλά, αλλά έχουν περάσει και περίπου 200 από τότε. Επίσης η Ελλάδα δεν πέρασε μεσαίωνα(πέρασε τον δικό της) αλλά έχασε και το διαφωτισμό.
    Το θέμα είναι ότι δεν βλέπω καμιά βελτίωση στο κοινωνικό, βοιωτικό και πνευματικό μας επίπεδο αλλά χειροτέρευση.
    Για το κλίμα της Αθήνας θα συμφωνήσω απόλυτα και μάλιστα από προσωπική εμπειρία, συγκρινόμενο με το δικό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε απλουστευτικούς διαχωρισμούς όπως το κλίμα παίζει ρόλο και η προκατάληψη που έχει ο κάθε λαός στην συγκρότηση των κριτήριων με τα οποία κρίνει τους άλλους. Πολύ εύκολα επίσης με απλουστευτικά σχήματα μπορούμε να επιβεβαιώνουμε και τα ωροσκόπια στον καθένα από εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. wraia anarthsh episthmonako mas...exeis apoluto dikaio oti odws to klima ephreazei kai dn to xa polu skeftei al 8a sumfwnhsw me tyler oti odws einai 1002 paragontes akomh...dld exei allaxei sigoura to klima apo tote pou htan oi arxaioi ellhnes alla oxi toso polu...ti egine loipon kai allaxame toso polu san laos?apla 1002alla pragmatamesa stous aiwnes.
    pernontas to sulogismo su katelhxa sto exhs...oi ellhnes exoun kanei to klima san ta moutra tous kai antisoixa to klima katastrefetai mazi me tous ellhnes..giauto kai h katrakula. xaxaxa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tyler Durden
    Δεν νομίζω ότι πρόκειται για προκατάληψη ή απλουστευτικό διαχωρισμό όταν λέμε ότι οι σκανδιναβικοί λαοί έχουν αυξημένο το αίσθημα του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα ή ότι οι Γερμανοί είναι εργατικοί. Πρόκειται για πραγματικότητα, που όπως ανέλυσα και στο κείμενο τους λόγους,έχει σχέσει με το κλίμα(αν έχω καταλάβει καλά το νόημα του σχολίου σου)

    the monkeys
    Καλώς το πιθηκάκι...
    Πρώτα πρώτα να σου πω ότι οι Έλληνες σαν χαρακτήρες δεν έχουν αλλάξει καθόλου στο πέρασμα των αιώνων (http://thessalotipota.blogspot.com/2008/09/blog-post.html). Τώρα, γιατί εμείς έχουμε καταντήσει έτσι σκατά, την δική μου άποψη την γράφω στο τέλος του κειμένου, μάλλον δεν δίνουμε πλέον βάση στα προτερήματά μας.

    Για το κλίμα πάντως, ευτυχώς που είμαστε αρκετά ανίκανοι και δεν έχουμε πολλά εργοστάσια, πυρηνικά κτλ και περιοριζόμαστε σε φωτιές των δασών και ρύπανση από αυτοκίνητα και διάφορα τέτοια και έτσι το καταστρέφουμε αργά. Φαντάζεσαι να είχαμε κανένα πυρηνικό εργοστάσιο; κάθε μέρα ένα Τσερνομπίλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Newton

    οι Σκανδιναβοί δεν φημίζονταν τόσο ιστορικά για την αγάπη τους στα ανθρώπινα δικαιώματα (πχ Βίκινγκς). Οι λόγοι που τώρα οι κοινωνίες τους είναι πρότυπα στα δικαιώματα έχει να κάνει με ιστορικούς λόγους, σημερινές κοινωνικές δομές και οργάνωση, κλπ.

    Θα έλεγα ότι ο συνδυασμός κλίματος και έλλειψης φυσικών πόρων έκανε τους Βίκινγκς βάρβαρους επιδρομείς, αλλά πλέον ο παράγοντας κλίμα έχει περάσει σε δευτερεύοντα ή και τριτεύοντα παράγοντα επηρρεασμού μιας κοινωνίας υποσκελιζόμενος από άλλους πολύ πιο ισχυρούς κοινωνικής και ιστορικής φύσης.

    Η προκατάληψη και τα στερεότυπα που έχει κάθε λαός για τον άλλον έχουν να κάνουν πάλι με ιστορικούς, κοινωνικούς και σχέσεων και αλληλεπιδράσεων λόγους. Δεν είναι άσχετη η κριτική των γερμανών από εμάς λόγω της Κατοχής, αλλά και από το μεταναστευτικό ρεύμα των ελλήνων σε Γερμανία και αλλού.

    Πολλά στερεότυπα αναπαράγονται από ΜΜΕ και έντυπο τύπο και ενώ απλώς αποτελούν στερεότυπα και προκαταλήψεις ενός λαού, αποκτούν με αυτόν τον τρόπο και κάποια "εγκυρότητα" και θεμέλιο ή βγαίνουν και προς τα έξω, οδηγώντας σε ανάλογες αντιδράσεις και τους άλλους λαούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. άντε καλή χρονιά...
    ωραίο κείμενο ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. epistimona mou poli oreo keimeno kai sigoura to klima epidra sto kathena mas ante na doume pou tha paei i katastasi
    ta filia mou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. apolausteto......tou perikli giannopoulou

    http://www.ellopos.gr/pericles-giannopoulos.asp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραίο το άρθρο σου και ένας λόγος παραπάνω είναι το γεγονός πως σηκώνει πολύ κουβέντα.
    Πέραν του μεσογειακού κλίματος (το οποίο φυσικά έπαιξε το ρόλο του στην ανάπτυξη των τεχνών και των γραμμάτων από την αρχαία Ελλάδα ακόμη) εξίσου σημαντικός παράγων θεωρώ πως είναι η γεωγραφική μας θέση- κομβικό σημείο ανάμεσα σε πολιτισμούς με διαφορετικά στοιχεία ο κάθε ένας -αυτό ήταν το καλύτερο "λίπασμα" για την ανάπτυξη των ιδεών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
    Βλέπετε φίλοι μου πως για να αναπτυχθεί ένας πολιτισμός χρειάζεται να ανταλλάσει ιδέες με άλλους.
    Το γεγονός πως ανήκαμε εδαφικά στην Οθωμανική αυτοκρατορία (όπως και πιο πριν στην Ρωμαϊκή και σε άλλες) σημαίνει πως μπορούσαμε να πάρουμε τα καλύτερα στοιχεία του (πιστεύω πως οι αυθεντικοί ανατολίτες έχουν φοβερό τρόπο διασκέδασης - ανώτερο ίσως από τον σύγχρονο δυτικό) , όμως αντ'αυτού πήραμε τα χειρότερα και με αυτά φτιάξαμε το σύγχρονο μόρφωμα που ακούει στο όνομα "σύγχρονο ελληνικό κράτος".
    Επίσης να σημειώσω πως πήραμε τα χειρότερα και από τον δυτικό πολιτισμό. Γενικώς έχουμε καταντήσει η χωματερή των πολιτισμών ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. φίλε stardust30 καλώς σε ξαναβρίσκω, χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο.

    Όντως οι ανατολίτες έχουν φοβερό τρόπο διασκέδασης και είναι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι. Πάντως είναι γεγονός ότι είχαμε πολλές ευκαιρίες, όπως λες να κρατήσουμε τα καλύτερα στοιχεία από τους διάφορους πολιτισμούς που έχουν περάσει αλλά εμείς έχουμε καταντήσει χωματερή

    Και όπως λέω και στο κείμενο είμαστε άνθρωποι ανατολικού τύπου αλλά χρησιμοποιούμε προϊόντα δυτικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε Newton σωστό σε βρίσκω και με έκανες να σκεφτώ κάποια πράγματα που δεν τα είχα αντιληφθεί. Καλά έκανες και με παρέπεμψες να διαβάσω το κείμενό σου, αυτός είναι ο σκοπός της blogόσφαιρας άλλωστε.
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...