Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Γ. Σεφέρης "Ο τόπος μας είναι κλειστός"!

Αφιερωμένο στην σημερινή Ελλάδα και τους έλληνες! Ο τόπος μας είναι κλειστός, όλο βουνά που έχουν σκεπή το χαμηλό ουρανό μέρα και νύχτα. Δεν έχουμε ποτάμια, δεν έχουμε πηγάδια, δεν έχουμε πηγές. Μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές. Που ηχούν και που τις προσκυνούμε. Ήχος στεκάμενος, κούφιος, ίδιος με τη μοναξιά μας, ίδιος με την αγάπη μας, ίδιος με τα σώματά μας. Μας φαίνεται παράξενο που κάποτε μπορέσαμε να χτίσουμε τα σπίτια, τα καλύβια και τις στάνες μας. Και οι γάμοι μας, τα δροσερά στεφάνια και τα δάχτυλα, γίνουνται αινίγματα ανεξήγητα για την ψυχή μας. Πώς γεννήθηκαν, πώς δυναμώσανε τα παιδιά μας; Δεν έχουμε ποτάμια, δεν έχουμε πηγάδια, δεν έχουμε πηγές. Μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές. Που ηχούν και που τις προσκυνούμε. Ο τόπος μας είναι κλειστός. Τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες. Στα λιμάνια την Κυριακή σαν κατεβούμε ν' ανασάνουμε, βλέπουμε να φωτίζουνται στο ηλιόγερμα σπασμένα ξύλα, απο ταξίδια που δεν τέλειωσαν σώματα που δεν ξέρουν πια πώς ν' αγαπήσουν.

3 σχόλια:

  1. Φίλε newton γειά σου και στο δικό σου σπίτι. Μη με παρεξηγήσεις που άργησα να έρθω. Χθες βράδυ βιαζόμουνα πολύ.
    Έχεις πολύ ενδιαφέρον blog. Το ποίημα του Σεφέρη που έχεις βάλει είναι καταπληκτικό. Τι μου θυμίζεις; Το είχε μελοποιήσει ο Μαρκόπουλος και ήταν η μελαγχολική εκδοχή των πραγμάτων για την πορεία των πολιτικών κατάστασεων και το τραγουδάμε στις παρέες όταν είχαμε τις μαύρες μας. Ενώ το άλλο του Σεφέρη: "..λίγο ακόμα θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν'ανθίζουν..." που είχε μελοποιήσει ο Μίκης εξέφραζε την αισιόδοξη εκδοχή κι το λέγαμε στις επαναστατικές μας εξάρσεις. Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...α, ξέχασα να πω ότι μιλάω για πολλά χρόνια πριν, λίγο πριν πέσει η χούντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @navarino-s
    πραγματικά δεν ήξερα εξ αρχής ότι το ποίημα ήταν γνωστό για τα πολιτικά του μηνύματα, ούτε ότι έχει μελοποιηθεί, βλέπεις η γενιά μας (79') δεν έμαθε να ακούει τέτοια τραγούδια παρά μόνο από τραγούδια του Φοίβου ξέρει, απλά το διάβασα και μου έβγαλε κάτι τέτοιο, μου άρεσε και το ανέρτησα. Όταν τα πράγματα πάνε καλύτερα θα αναρτήσω και το "..λίγο ακόμα θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν'ανθίζουν..." το οποίο έπεσε στην αντίληψή μου.
    Ευχαριστώ για το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...