Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΒΙ.ΠΕ.Θ Και πράσινα άλογα...

Αν περάσει κάποιος μια βόλτα από τη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο θα καταλάβει σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η βιομηχανία, η κατασκευή και γενικώς η παραγωγή της πόλης. Ερειπωμένα κτήρια από κλειστές επιχειρήσεις, άδειοι δρόμοι (σε άθλια κατάσταση γεμάτοι σκουπίδια) που μαρτυρούν την έλλειψη της εμπορικότητας και την ύπαρξη μόνο μικρομεσαίων ή μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων (εκτός από λίγες εξαιρέσεις) που δείχνουν ότι τα μεγάλα εργοστάσια και η βαριά βιομηχανία (λέμε τώρα, βαριά) είναι ένα μακρινό παρελθόν. Με μια μικρή ανασκόπηση θα δούμε ότι: Η κλωστοϋφαντουργεία και η επιπλοκατασκευή έχουν σβήσει μιας και οι εισαγωγές κυρίως από Τουρκία αλλά και από Κίνα και Πακιστάν, λόγο του κατά πολύ φθηνότερου κόστους αγοράς, έχουν κάνει ασύμφορη την κατασκευή των υφασμάτων και των επίπλων στη χώρα μας. Οι κατασκευές επαγγελματικών και οικιακών συσκευών, εργαλείων και πολλών άλλων ηλεκτρικών συσκευών έχει περάσει στα χέρια των εμπόρων-εισαγωγέων οι οποίοι έχουν ξεσκονίσει την ασιατική αγορά. Αναλογιστείτε ότι οποιοδήποτε παιχνίδι ή οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποιούμε καθημερινά δεν είναι σε καμία περίπτωση made in Greece, αλλά made in China-made in Malasia-made in Korea κ.τ.λ. Άλλωστε αν δούμε κάτι ελληνικής κατασκευής το θεωρούμε κατώτερης ποιότητας. Την εποχή, πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, που η Ε.Ε. μας έδινε επιδοτήσεις για να φτιάξουμε την βιομηχανία-βιοτεχνία οι εργοστασιάρχες της χώρας σε συνεννόηση με τους πολιτικούς έπαιρναν τα χρήματα (πάντα δίνοντας μίζες) και έφτιαχναν τα λεγόμενα "εργοστάσια φαντάσματα". Κτήρια δηλαδή προκάτ που που τα δημιουργούσαν μόνο και μόνο για να πέσει το χρήμα και μετά... γεια σας! Σήμερα πολύ λίγες είναι οι υγιείς επιχειρήσεις και ακόμα λιγότερες οι καινούριες οι οποίες κατά βάση είναι μεταφορικές ή αποθήκες εμπορικές διαφόρων προϊόντων.

6 σχόλια:

  1. φίλε newton πολύ ενδιαφέρον το κείμενο σου και μπράβο σου που σκέφτηκες να ασχοληθείς με αυτό το θέμα. Είναι κρίσιμα πράγματα αυτά, αφορούν άμεσα τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας και όμως λείπουν από τη δημοσιογραφία των τηλεοράσεων και των εφημερίδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς τα πράγματα έχουν ξεφύγει εδώ και καιρό. Ένας γνωστός μου πριν από κάνα χρόνο είχε ρωτήσει τον ελληνοαμερικάνο εργοδότη του που μένει αμερική γιατί δεν έρχεται στην ελλάδα να κάνει περισσότερες επενδύσεις (εκτός από τη μια εταιρεία που είχε) και αυτός του απάντησε "τι να κάνω στην ελλάδα, εκεί μόνο banking έχετε." Δηλαδή οι μόνες επιχειρήσεις που δουλεύουν άψογα εδώ είναι οι τράπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα από Αθηναίο εργάτη...
    έτσι είναι ερήμωσαν έκλεισαν πολλές...
    και όσοι μένουμε εργάτες... μόνοι είμαστε... Στην τελευταία απεργία γύριζα στο εργοστασιάκη που εργάζομαι... Τρεις Έλληνες, βλέπαμε ο ένας τον άλλον... οι αλλοδαποί την Τρίτη βράδυ έκαναν τρελλές υπερωρίες... Που κουβέντα για απεργία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φίλε akrat
    και μιλάμε για μεροκάματα σκέτη κοροϊδία έτσι; και σου λένε άμα θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...