Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Τι Αλλάζει Τελικά;

Δεκάδες blogs, πολλές αναρτήσεις με καλογραμμένα και προσεγμένα κείμενα, με ιδέες πρωτοποριακές και επαναστατικές για τα ελληνικά δεδομένα. Αμέτρητες πληροφορίες για ποίηση, λογοτεχνία και άρθρα που ξυπνούν συνειδήσεις . Ενημερωνόμαστε για πράγματα που δεν γνωρίζαμε, σχολιάζουμε γεγονότα που κατέχουμε, συμφωνούμε ή και κάποιες φορές διαφωνούμε. Τελικά ποιος είναι ο σκοπός όλων αυτών των αναρτήσεων; ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας ανταλλαγής σκέψεων και πληροφοριών; Αναρωτιέμαι αν, τελικά, υπάρχει στο βάθος κάποιο αποτέλεσμα. Αν γινόμαστε έστω και λίγο καλύτεροι και διορθώνουμε έστω και ένα μικρό μέρος του διεφθαρμένου χαρακτήρα μας. Λέμε συνεχώς ότι το βοιωτικό μας επίπεδο έχει πιάσει πάτο και συμφωνούμε όλοι. Από την στιγμή που έχουμε διαβάσει κάποιο κείμενο και το επικροτούμε με στολισμένα λόγια, έχουμε κάνει κάτι για να αλλάξουμε;
Βγαίνουμε από την πόρτα του σπιτιού μας και είμαστε ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι. Αμόρφωτα ανθρωπάκια που δεν κοιτάζουν παραπάνω από ένα μέτρο. Ανθρωπάκια που είναι έτοιμα να πατήσουν την κόρνα και να βρίσουν τον άλλον για κάθε ένα παράπτωμα. Παράπτωμα που σε λίγα λεπτά θα πέσουμε και οι ίδιοι. Δεν μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε τίποτα σ' αυτήν την κοινωνία, μας νοιάζει μόνο να είμαστε εμείς βολεμένοι με οποιοδήποτε κόστος. Μακρυά από τον κόλο μου κι όπου θέλει ας μπει. Αυτό είναι το σύνθημα που κουβαλάμε μέσα μας και είναι αδύνατο να το αποβάλουμε.
Τελικά γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Ίσως να θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τον εγωισμό μας. Να πάρουμε τα συγχαρητήρια για ένα καλογραμμένο κείμενο και να χαρούμε. Να δούμε ότι έχουμε άποψη και μάλιστα τόσο σωστή που μας επιβραβεύουν.
Κλείνοντας αυτόν τον υπολογιστή σίγουρα όλοι είμαστε κατά πολύ κερδισμένοι από φίλους που ποτέ δεν θα κάναμε, από γνώσεις που ποτέ δεν θα παίρναμε και από πληροφορίες που ποτέ δεν θα βρίσκαμε. Κλείνοντας όμως την πόρτα του σπιτιού μας, όλα μου φαίνονται ίδια. Σαν να μην άλλαξε κανείς, σαν να μιλούσα με τον εαυτό μου. Δεν ξέρω να γράφω ωραία κείμενα και μεγάλα λόγια, ξέρω μόνο τι θέλω. Μια καλύτερη ζωή με ανθρώπους που σέβονται τους συνανθρώπους τους. Μια λειτουργική κοινωνία.

19 σχόλια:

  1. Αγαλια αγάλια γινεται η αγουριδα μέλι...
    Τα γραπτα εχουν επίδραση αμεση και σε αυτον που τα γραφει και εν οσω τα γραφει ανακαλυπτει καινουργια πραγματα που δεν τα ειχε σκεφτει πριν. Και μετα, το ίδιο, και οταν τα ξαναδιαβαζει. Ο,τι γραφεται, βγαινει απο σκεψη και προβληματσμο.

    Μην θελεις να δουμε αλλαγες σε μια νυχτα. Ηδη εγιναν πολλα αυτον τον καιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είσαι σωστός σ'αυτά που λες..απλά εδώ μέσα στο ίντερνετ όλα είναι λόγια..οι πράξεις ξεκινάνε μόλις κλείσουμε τον υπολογιστή..εκεί λίγο δυσκολευόμαστε ακόμα..ίσως οι πληροφορίες που λαμβάνουμε και η πνευματική μας καλλιέργεια βοηθήσουν να γίνουμε πιο μάχιμοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει δίκιο ο/η cynical.
    Εξάλλου, είναι δύσκολο να αποκτήσεις αμέσως τη διάθεση να κάνεις αλλαγές -έστω κι αν ξέρεις πως είναι απαραίτητες- μετά από μακρύ 'ύπνο'. Κι όσο μακρύτερος είναι χρονικά ο ύπνος, τόσο πιο σιγά-σιγά ξυπνά κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων δεν ασχολείται πολυ με το ιντερνετ.

    Αλλά παρ' όλα αυτά, η έξαρση των κινητοποιήσεων, από τις περσινές φωτιές μέχρι την δολοφονία του Αλέξη, πιστεύω ότι έχουν να κάνουν με αυτή την άμεση δικτυακή πληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. cynical
    Θα συμφωνήσω για αυτά που λες για το γραπτό λόγο. Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά με την αγουρίδα, πάντως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε!
    Παρόλα αυτά ρίξε μια ματιά σε αυτό και πες μου τη γνώμη σου...
    http://thessalotipota.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. seniorita
    Αυτό ακριβώς είναι που με ανησυχεί, οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας δεν έχουν παιδεία και καθόλου πνευματική καλλιέργεια. Λόγο δουλειάς καθημερινά συζητάω με πολλούς ανθρώπους και πραγματικά πολλές φορές συμφωνώ μαζί τους από ανάγκη γιατί δεν βγάζω άκρη ή πέφτω δεκαπέντε επίπεδα κάτω για να συνεννοηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. JamanFou
    Θα συμφωνήσω μαζί σου όπως και με τη cynical, πιστεύω ότι και οι δυο σας είστε μορφωμένες και καλλιεργημένες γι' αυτό, παρόλα αυτά, θα σε παραπένψω στο ίδιο link και περιμένω τη γνώμη σου...
    http://thessalotipota.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tyler Durden
    Όντως οι Έλληνες δεν ασχολούνται πολύ με το ίντερνετ, τι γίνεται όμως με αυτούς που ασχολούνται; αλλάζουν καθόλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Newton
    τις αλλαγές μπορεί να τις δει ο καθένας στον εαυτό του.

    Επίσης αλλαγές μπορεί να συμβαίνουν αλλά να μην είναι αυτές που αναμένουμε ή να μην παρουσιάζονται όπως τις περιμένουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @newton μελαγχολικέ μας φίλε, το σχόλιο μου θα ήταν πολυ εκτεταμένο και νομίζω ότι είναι καλύτερα να κάνω μια ανάρτηση με αφορμή αυτά που γράφεις. είμαι ακόμη στο χωριό με χαμηλές ταχύτητες και ταλαιπωρούμαι, τη δευτέρα που γυρίζω στη βάση μου και στο adsl τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαβάζοντας το άρθρο στο link, θυμήθηκα και:
    αυτό
    Τα αρνητικά πάντα πονάνε [γι αυτό και δεν αναφέρονται καθόλου τα συν]. Αμφισβητεί κανείς πως ίσχυαν και ισχύουν αυτά; Δε νομίζω όμως πως τα πράγματα σήμερα είναι χειρότερα από πριν μερικά χρόνια· απλά σήμερα δεν κουκουλώνονται. Το κουκούλωμα βοηθά στη διαιώνιση των προβλημάτων, ενώ η ανάδειξη στη λύση τους. Αυτός ο ξεπεσμός πιστεύω θα δημιουργήσει προβληματισμό που θα οδηγήσει στην κατανόηση μιας αρρωστημένης κατάστασης… και στο συνετισμό.
    Δε νομίζω πως πάσχει ολόκληρη η κοινωνία, αλλά μια μειοψηφία που έχει το πάνω χέρι. Η δύναμη της κοινωνίας είναι στη ψήφο της [αν καταφέρει βέβαια να εμπιστευτεί κάποιο κόμμα…]. Η δύναμη της κοινωνίας όμως είναι και στο μυαλό της· κι εδώ είναι που μπορεί να παίξει ρόλο αυτή η συνεχής ροή πληροφοριών μέσα από τις αναρτήσεις των blogs: ποίηση, λογοτεχνία, άρθρα που ξυπνούν συνειδήσεις όπως ωραία αναφέρεις. [Ας μη ξεχνάμε όμως πως το internet σχετικά πρόσφατα μπήκε στη ζωή των Ελλήνων.]
    Όμως Knowledge is nothing without understanding. Κι αυτό είναι που θα πάρει χρόνο…
    Δεν έχω ψευδαισθήσεις… Ό,τι συνέβη αυτές τις μέρες είναι απλά ένα διάλειμμα φωτός… Αλλά δε μπορώ να μην ελπίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. o episthmona mas melagxolhse...:(
    exeis dikaio newton oti pada ta logia einai pio eukola apo tis praxeis kai emeis eidika san laos eimaste polla logia.meta apo ola auta pou eipw8hkan ennoeitai oti to shmantikotero einai to meta...einai to ti 8a praxei oka8enas mas xexwrista kai oloi mazi tautoxrona.apo thn allh omws as skeftoumai kai ta 8etika oti h 8ewria prohgeitai pada prin tis praxeis opote kai auto pou metraei einai h 8elhsh kai h skepsh apo ti stigmh pou oloi mas provlhmatisthkame oi praxeis einai to epomeno.egw padws niw8w oti diavazontas kai sxoliazontas apokomisa polla kai pisteuw oloi mas to 8ema einai n ta axiopoihsoume ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτοι οι προβληματισμοι σου ειναι κοινοι σε πολλους απο μας. Αυτο και μονο λεει κατι, γι αυτο μην απογοητευεσαι.Η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια.
    Καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Tyler Durden
    Και εγώ για τις δικές μας αλλαγές μιλάω, αλλά μποπούμε να τις δούμε ή εθελοτυφλούμε τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. navarino-s
    Στα χωριά όλα κινούνται αργά, γιατί να ήταν εξαίρεση το ιντερνετ, καλή επιστροφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. JamanFou
    Αρχίζω να πιστεύω ότι τελικά στην ελληνική κοινωνία πάσχει το μεγάλο σύνολο και όχι η μειοψηφία. Πολλά μυαλά γερασμένα και νέοι άνθρωποι που δεν παίρνουν την ανάλογη μόρφωση. Βέβαια τα τελευταία γεγονότα έδειξαν ότι οι νέοι έχουν καταλάβει ότι έχει σαπίσει αυτή η κοινωνία και ότι δεν βαδίζουμε σε σωστό δρόμο και αυτό είναι που μου δίνει κάποιες ελπίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. the monkeys1
    Πολύ φοβάμαι μήπως τελικά μείνουμε στη θεωρία. Πολύ φοβάμαι μήπως τελικά είμαστε τόσοι λίγοι που μπροστά στον εγωισμό και το συμφέρων των πολλών καλοβολεμένων και κολλημέμων δεν μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα. Προς το παρόν keep blogging και όπου βγει, το πολύ πολύ να καταλείξω σε κάνα τρελοκομείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. exoaptonkyklo
    Ευτυχώς που το λες αυτό γιατί ο σκοπός που ξεκίνησα να γράφω ήταν να δω αν εγώ με κάνα δυο φίλους είμασταν οι μόνοι μαλάκες που βλέπαμε ότι όλα γυρίζουν ανάποδα σε αυτή τη χώρα. Τώρα μετά από 8 μήνες βλέπω ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμα, είμαστε όμως αρκετοί τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...