Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Marry Fucking Christmas!

Πριν από καμιά 20ετία(αλλά και παλαιότερα) οι μέρες των χριστουγένων στην Ελλάδα ήταν, κατά πολύ, διαφορετικές. Οι δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι με παιδιά που έπαιζαν χωρίς να υπάρχει ο φόβος μήπως τους πατήσει κάποιο αυτοκίνητο και οι πόλεις δεν ασφυκτιούσαν από πολυκατοικίες. Υπήρχαν ακόμα αλάνες που ήταν διαθέσημες και προσβάσημες προς τέρψιν παιχνιδιού και χαράς.
Τα δώρα ήταν τεχνολογικά υποδιαίστερα και απλά, αλλά τα περιμέναμε εναγωνίως ώστε να τα δείξουμε στους φίλους μας και να τα μοιραστούμε μαζί τους. Στους δρόμους έβλεπες πρόσωπα χαρούμενα, ανθρώπους που έκαναν βόλτα στην αγορά με σκοπό να ψωνίσουν, όχι τόσο από καταναλωτική μανία, αλλά για να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και τους φίλους τους. Ένα δώρο που μπορεί να μην ήταν μείζονος σημασίας ούτε να αισθάνοταν την έλλειψή του αν δεν το αποκτούσαν, αλλά γιατί πραγματικά το άξιζαν μετά από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς και παράλληλα ήταν μια παραδοχή αγάπης και φροντίδας προς τον εαυτό τους και τους συγγενείς τους.
Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είχαν την δική τους αίγλη. Πλούσια δείπνα, όχι μόνο σε φαγητά και γλυκά αλλά και σε αισθήματα, καθώς και επανασύνδεση συγγενικών προσώπων. Πρόσωπα που γέμιζαν με χαρά και γέλια το σπίτι του οικοδεσπότη.
Αυτές οι μέρες, των γιορτών, ήταν αφορμή για εξόρμηση στην ύπαιθρο και τα χωριά από τα οποία κατάγονταν ο καθένας. Γέμιζαν οι πλατείες με χαρούμενα πρόσωπα και έπαιρναν ζωή τα χωριά μας. Όλα τα σπίτια στολισμένα και φωτεινά, με χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια από τα παιδιά, όπου όλα έβγαιναν μέσα από τις ψυχές των ανθρώπων.
Δεν λέω ότι όλα ήταν τέλεια τότε, ούτε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα. Απλά, υπήρχαν πιο αγνά συναισθήματα.
Σήμερα εκτός από τις γιορτές έχουμε ξεπουλήσει και τις ψυχές μας στο βομό του εμπορίου. Παντού βλέπεις καταναλωτικές μοίζερες φάτσες, που σαν υπνωτισμένες σουλατσάρουν στα μαγαζιά με μοναδικό σκοπό να εξευμενήσουν την μανία τους να αγοράσουν αυτά που τους επιβάλει η τηλεόραση και η μόδα. Παντού τεράστια έλατα, λαμπιόνια και μπαλόνια που σου λένε επιβλητικά "τώρα έχουμε γιορτές", "ψώνισε μαλάκα", "χαμογέλα ηλίθιε". Για τα πάντα γίνεται προγραμματισμός. Το βράδυ "πρέπει" να φάω με τους "δικούς" μου. Μετά θα πάμε στο σπίτι ενός φίλου που κανόνισε, αυτός, φέτος να μας "σπιτώσει" για να μαλακιστούμε παίζοντας χαρτιά, στα γρήγορα για το "έθιμο" και καπάκι να πάμε να τα ακουμπίσουμε σε κάποιον γερόλυκο σκυλά που τραγουδάει με φιάλες οξυγόνου επειδή δεν του βγαίνει η φωνή, αλλά και κάποια ξεκολιάρα που θας μας πετάξει τα μάτια έξω, για να μας πάρουν τα λεφτά και μετά να το παίζουν και κάποιοι στις μπουζουκοεκπομπές της τηλεόρασης. Δεν θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα θληβερά έθιμα(θληβερά, όπως τα έχουμε καταντήσει) τις βασιλόπιπες και το κυνήγι του χαμένου σταυρού στις πισίνες γιατί θα ξεφύγω και δεν το θέλω. Όσο για τα κάλαντα, νομίζω ότι είναι καιρός να σταματήσουν. Πιστεύω ότι τα παιδιά δεν έχουν κανένα συναίσθημα και καμιά χαρά για αυτό που κάνουν, παρά μόνο το βλέπουν σαν εισπρακτικό μέσο και κατόπιν ευκαιρία κατανάλωσης. Θεωρώ επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε να ανατρέφουμε τα παιδιά με έθιμα που έχουν ξεφτίσει και που τα σέρνουν στο βούρκο των μεγάλων.
Αυτό που βλέπω, πάντως, είναι ότι ακόμα και οι έξοδοι στα χωριά έχουν σταματήσει ή έχουν αλλάξει. Από τη μία τα δάνεια και οι κάρτες μας κρατούν εγκλοβισμένους στα σπίτια μας(μπορεί να αγοράσαμε ακριβό αυτοκίνητο αλλά μάλλον δεν έχουμε λεφτά για βενζίνη). Και από την άλλη μας έχει αποροφήσει τόσο πολύ η πόλη, που τα χωριά έχουν γίνει αφιλόξενα πλέον.
Η λάμψη των γιορτών και των εθίμων της παλιάς εποχής έχει σβήσει και είναι καιρός για μια αναθεώρηση των απόψεών μας περί διασκέδασης και ηρεμίας γι' αυτές τις ημέρες. Πρέπει να ψάξουμε τον χαμένο μας εαυτό και να ξαναβρούμε τους φίλους μας. Αν είναι να πιστεύουμε ότι και η φετινή διασκέδαση θα είναι στα μπουζούκια, χίλιες φορές στα ναρκωτικά (τα ελαφριά, μην πάθουμε και τίποτα).

11 σχόλια:

  1. Γεια σου Νευτωνα. Παλια υπήρχε αθωότητα και αφελεια. Και οι πονηριες υπήρχαν αλλά δεν προξενουσαν και μεγαλο κακο, ασε που ηταν και ανεπιτηδευτες.
    Οι θρησκευτικες γιορτες ειχαν νοημα γιατι συνετειναν στην κοινωνικοποιηση των ανθρωπων, ασε που τοτε δινονταν και οι ευκαιριες για γνωριμιες και προξενια!
    Σημερα δεν περιμενουμε αυτες τις γιορτες για να βρεθουμε και να χορτασουμε. Και επειδη και το θρησκευτικο συναισθημα το πηρε ο διαολος και το σηκωσε, ολη αυτη η τεχνητη ατμοσφαιρα να αναβιωσουμε κατι το οποιο ειχε νοημα σε αλλες εποχες ομως, μας εξοντωνει και μας γελοιποιει.
    Ας ζησουμε αυτες τις μερες φυσιολογικα στον κανονικο μας ρυθμο. Δεν τσιμπάμε! Ετσι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οπως τα λες ειναι.και ο τιτλος τα λεει ολα..αυτο το βλεπω και στον εαυτο μου τα τελευται 5-6 χρονια ειναι πολυ διαφορετικα αυτες τις μερες...χρονια πολλα παντως καλες γιορτες να χουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου cynical, καταρχήν πολύ ωραίο και εύστοχο το τελευταίο σου άρθρο για την μόδα της "πράσινης κατανάλωσης".

    Τώρα για το συγκεκριμένο θέμα έχω να σου πω ότι όντως παλαιότερα, δεν ξέρω για την αθωότητα σε πιο βαθμό υπήρχε, αλλά αφέλεια σίγουρα. Επίσης πιστεύω ότι η έντονη ύπαρξη θρησκευτικής πίστης οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν αγράμματοι. Όπως και να έχει πάντως, ναι δεν τσιμπάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Anyparktos
    Και που να δεις πως θα τα βλέπεις τα πράγματα σε καμιά δεκαριά χρόνια.
    Καλά να περνάς και μην σταματάς να μορφώνεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Newton οργισμένε φίλε μου Χρόνια Πολλά. Κοίτα να δεις: εκτός από τη φύση που εσύ την ξέρεις καλύτερα ως προς τους νόμους της, και η κοινωνία έχει τους δικούς της μηχανισμούς εξισορρόπησης. θυμίσου ότι του χρόνου σαν σήμερα θα υπάρχει μια άλλη ελλάδα. η επερχόμενη κρίση που ήδη έχει αρχίσει να μας αγγίζει, θα αλλάξει πολλά πράγματα σαν αυτά που τόσο εύστοχα σημειώνεις. κάπου θα στριμωχτούμε θα δυσκολευτούμε αλλά και θα επαναπροσδιορισυούμε σαν άνθρωποι. "ουδέν κακόν αμιγές καλού" που έλεγαν οι αρχαίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. pwpw vlepw to klima varune kai san monkaki prepei n to anevasw...xaxa
    egw pisteuw oti to 2009 8a einai teleio gt to 2008 mu phge skata e kai statistika auto 8a prepei n einai kalo e?xaxa.(rwtaw esena pou katexeis thn fusikh)epipleon sumfwnw me navarino mesa apo to xaos pou epikratei kai 8a epikrathsei 8a arxisoun n ana8ewroun ta pragmata kai isws vgei kati kalo isws eper8oun rizikes allges.kai epeidh exw kai mia diais8hsh xerw oti to 2009 8a nai pl kalutero.yeah yeah yeah.kales giortes episthmonako mas kai kalh xronia!!
    aaa k egw ta teleutaia xronia dn mu kanei diafora oi giortes kanena pneuma h ais8hma giortwn...otan megalwneis anyparkte apomu8opoiheis ola auta pou su ma8ainan mikro-peri giortwn klp...gt ti pneuma kai mlkies otan einai oloi mesa sta neura kai sthn grinia kai thn mizeria klp klp??
    kai as pw ki ena tragoudaki:christamaaaasss coninggg to toooWnnnnn lalalala monkey(oloi katalavate!!)xaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. navarino-s
    Έχεις δίκιο ότι τελικά όλο αυτό το αλαλούμ των τελευταίων μηνών μπορεί και να βγει σε καλό. Ήδη βλέπω τους ανθρώπους να αρχίζουν να αναθεωρούν πολλά πράγματα. Παρόλα αυτά χρειάζεται πολύ δουλειά και μεγάλη υπομονή ακόμα. Χρόνια πολλά φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. the monkeys 1
    Με βάση τους φυσικούς νόμους και αν σκεφτείς ότι το σύμπαν συνεχώς διαστέλεται και ότι κάθε πέρσυ και καλύτερα, τότε του χρόνου πιο χάλια θα είναι τα πράγματα :). Εντάξει πλάκα κάνω, όλα έχουν ένα όριο στη φύση, μια καμπύλη γραμμή που όταν φτάνουμε στο αποκορύφωμά της μας ξανακατεβάζει προς τα κάτω για να μας συνεφέρει. Είμαι σίγουρος ότι τώρα που γνώρισες εμένα και τον ναβαρίνο όλα θα σου πάνε καλύτερα!!!
    Καλές γιορτές και πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην γυρνάς απαραίτητα πίσω. Η ομορφιά δεν κρύβεται στην ανάμνηση ούτε η ελευθερία αυτών των ημερών.Και σήμερα δίπλα σου υπάρχουν άνθρωποι και κατά τη γνώμη μου πολύ περισσότερο σκεπτόμενοι από ότι παλιότερα. Φαινόταν αγνά γιατί πολλά κρύβονταν και πολύ περισσότερα σταματάγανε με τις απαγορεύσεις. Ψάξε την ομορφιά των χρόνων σου την ελεύθερη έκφραση, είναι ονειρική αν την καλοκοιτάξεις. Η εικόνα κρύβει πολλά αλλά όλα δεν είναι εικόνα της τηλεόρασης. Καλές και ευτυχισμένες γιορτές. Καμιά φορά και το τίποτα είναι όμορφο είναι το απόλυτο κενό πρίν την καινούργια μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Albus Genius
    Δεν θέλω να αντιλέξω σε τίποτα από όσα λες γιατί το σχόλιό σου είναι ένα ποίημα. Να είσαι ευτυχισμένος και να περνάς καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όσα ήθελα να πω [με άτσαλο τρόπο] τα είπε τόσα ωραία ο/η Albus Genius, οπότε…
    Τελικά, αυτό που γιορτάζουμε τέτοιες μέρες Newton είναι η επιβεβαίωση ότι πάντα υπάρχει η ελπίδα όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα. Μπορεί η σχιζοφρενής εξουσία με τη βία ως εργαλείο να προσπάθησε να σκοτώσει την ελπίδα, αλλά σκοτώνεται η ελπίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...