Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Maurizio Catellan!

Ο Maurizio Catellan γεννήθηκε στην Πάδοβα, Ιταλία το 1960.
Χρησιμοποιώντας κερί και ρούχα, μας παρουσίασε το έργο του “Frank and Jamie” (2002), όπου 2 αστυνομικοί από τη Νέα Υόρκη ίστανται με το κεφάλι στο δάπεδο και όχι με τα πόδια, ανατρέποντας την λογική ροή των πραγμάτων. Κανονικά οι αστυνομικοί σε αυτήν την στάση θα έπρεπε να είχαν πεθάνει. Παρόλο αυτά δείχνουν να είναι ζωντανοί και ενεργοί.
Ο πρώτος είναι ψιλός και γεροδεμένος, κάτι που δείχνει την δύναμη της αστυνομίας και έχει τα χέρια του σταυρωμένα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι χαλαρός, έχει αυτοπεποίθηση και δεν φοβάται. Ο άλλος έχει τα πόδια του λυγισμένα αλλά δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον πρώτο, που μας δείχνει ότι πηδάει. Επίσης το χέρι του κρατάει το γκλομπ, πράγμα που μας δείχνει ότι είναι έτοιμος να δράσει λόγο κάποιου συμβάντος.
Με το έργο αυτό ο Maurizio, θέλει να δείξει την δύναμη που αποκτούν οι αστυνομικοί από την εξουσία που τους δίνεται και την κατάχρηση αυτής, καθώς και την αλόγιστη βίαιη συμπεριφορά τους. Τα κεφάλια τους εφάπτονται στο δάπεδο, πράγμα που συμβολίζει την σταθερότητα και την εξουσία. Από την κυβέρνηση δέχονται τις εντολές στον εγκέφαλό τους και ενεργούν.
Σ' αυτό το έργο κάλλιστα θα μπορούσαν να βρίσκονταν οι ειδικοί φρουροί των τελευταίων γεγονότων, αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες αστυνομικοί.
πηγές: www.arelis.gr

14 σχόλια:

  1. Έχουν καταλύσει το θάνατο, σα να λέμε!
    Ωιμέ! δε θα απαλλαγούμε ποτέ από τον αυταρχισμό και την βία τους!!

    Καταπληκτική η σύλληψη του καλλιτέχνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι καλά newton που εξήγησες το έργο, γιατί δεν θα καταλάβαινα τίποτε. Που να με δεις να προσπαθώ να εξηγήσω πίνακες ζωγραφικής...ότι να 'ναι (δεν το έχω). :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. auto to ergo mu 8umizei ton pinaka pou exei valei h mana mu sto dwmatio mu...upoti8etain oti apoikonizei enan skulo alla egw akoma psaxnw pou akrivws tn apoikonizei kai an odwss einai auth h grammh pou fadazomai tote einai enan kakasxhmos skulos!!XAxaxa.emena mu fainontai astumonikoi sto dinos ths varuthtas(etsi exhgeitai episthmonika...nmzw to polu blogging mazi su ekane ta monkeys asteria sthn fusikh!!leme twra) monkey 1(gia ta praktika)xaxaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. the monkeys 2
    Φαντάσου, δηλαδή, να πιάσεις να ζωγραφίσεις κιόλας. Κεφάτη σε βλέπω σήμερα (χτες δηλαδή)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. the monkeys 1
    Σε κάποια φάση είχα φάει κόλλημα με αυτόν τον τύπο στην ετ3 που ζωγράφιζε, τον Bob Ross, εκεί να δεις πίνακες τέχνης που έβγαιναν, ειδικά στην αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. the monkeys 1,2,3
    Προσέξτε πως εισβάλετε στα όνειρα του navarino-s, γιατί είναι και μεγάλος άνθρωπος:) χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. JamanFou
    Γενικώς, ο τύπος έχει κάνει τρομερά έργα, έβγαλα αυτό γιατί είναι επίκαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολύ ωραίο και να προσθέσω και άλλη ερμηνεία, μια και ένα έργο δεν περιορίζεται σε ό,τι πει για αυτό ο δημιουργός του:

    η αστυνομική βία είναι παντού ίδια ακόμα και αν έρθουν τα πάνω κάτω, έτσι μας δείχνει ως τώρα η ιστορία, η άρχουσα τάξη πρέπει να "δείχνει" (ακόμα και όταν αποδειχθεί η γύμνια της) ότι είναι ανίκητη και ικανή για όλα για να διατηρήσει τα προνόμιά της.

    Αλλά ακόμα και όταν την πατάει και καταρρέει (επαναστάσεις, κλπ) γρήγορα αντικαθίσταται με μια νέα (look at the new boss, same as the old boss τραγουδούσαν οι Who).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tyler Durden
    Πολύ εύστοχη η ερμηνία σου δεν την είχα σκεφτεί αυτή την άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χμμμ... Καλή ιδέα να μπουν και οι δύο φρουροί μας εκεί! Αλλά πιο τέλειο 8α είναι να μπορεί ο λαός να επέμβει στην τέχνη!
    Ας πούμε να παώ εγώ να πετάξω ντομάτες, μετά να πας εσύ να κόψεις κανα χεράκι και ούτω καθεξής! Καλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. akrat
    Τους φαντάζομαι ανάποδα, ο ένας με την χειροβομβίδα στο χέρι και ο άλλος με το όπλο, του οποίου η σφαίρα κάνει διάφορα γκελ μέχρι να βρει τον στόχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. amana
    Ωραία ιδέα, λέω να ξεκινήσω με αγγούρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μετά από καιρό σε ξαναβρίσκω..
    Όποτε θες πέρνα και από τα μέρη μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...