Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Οι συνέπειες του Νεποτισμού!

Βεβαίως, από την διατήρηση μιας τέτοιας αναχρονιστικής συνήθειας μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούν να προκύψουν. Συνέπειες που γίνονται εμφανείς τόσο στο κοινωνικό σύνολο και την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα των ανθρώπων όσο και στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του κράτους.
Ποιες είναι όμως αυτές οι συνέπειες;
1. Ηθικές.
Προσβάλλονται, δηλαδή, οι αρετές της εργατικότητας, της τιμιότητας, της αμεροληψίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου. Αναπτύσσεται έντονα και πολύ συχνά το αίσθημα της αδικίας και του υποβιβασμού με σύνηθες αποτέλεσμα την απογοήτευση και κατά συνέπεια την αγανάκτηση και οργή των ατόμων. Δημιουργείται και καλλιεργείται ένα κλίμα σήψης και διαφθοράς που έχει σαν αιτία του την ασύστολη και διαρκή παραβίαση των κανόνων της δικαιοσύνης.
2. Πολιτικές
Γίνεται προώθηση στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας σε πρόσωπα που κρίνονται όχι λόγο των προσόντων και των ικανοτήτων τους αλλά λόγο του ονόματός τους. Έτσι συντελείται η άνθιση και η εξάπλωση της πολιτικής διαφθοράς και παρακμής. Υπονομεύονται οι πολιτικοί που έχουν πραγματικά κάτι να προσφέρουν στην χώρα και παράλληλα διαταράσσεται η ομαλότητα στην πολιτική ζωή και παραβιάζονται οι κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος και της ισότητας των πολιτών. Λογικό είναι δε, ότι οι πολιτικοί αφού κοιτάζουν μόνο την καριέρα και το όνομά τους να αδιαφορούν για τα προβλήματα της χώρας και έτσι να παραμένουν άλυτα μεγάλα κοινωνικά και εθνικά ζητήματα.
3. Πνευματικές
Εμποδίζονται αξιόλογοι άνθρωποι με επιστημονική κατάρτιση και όρεξη για δημιουργία να σταδιοδρομήσουν αξιοπρεπώς στη χώρα τους πολλές φορές παίρνουν το δρόμο του εξωτερικού. Παράλληλα ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για επιστημονική και πνευματική ανάπτυξη, καθώς οι προωθημένοι με πλάγια μέσα φοβούνται τις μεγάλες αλλαγές και άλματα προς τα εμπρός, που ίσως, οι πρωτότυπες και πρωτοποριακές ιδέες, τους στοιχίσουν την θέση τους στο αξίωμά τους. Επίσης η χώρα δείχνει στο εξωτερικό ένα πρόσωπο διαφθοράς αλλά και πνευματικής και πολιτιστικής ανικανότητας, αφού τα πρόσωπα που την εκπροσωπούν στους τομείς αυτούς είναι ανάξια και ανίκανα.
4. Κοινωνικές και Οικονομικές
Τα άτομα που προωθούνται σ' αυτές τις ανώτερες και προνομιούχες θέσεις είναι συχνά ανίκανα και διεφθαρμένα και ο μόνος σκοπός τους είναι ο πλουτισμός και η ευδαιμονία τους. Από την άλλη, όλος ο πλούτος μαζεύεται σε λίγες μόνο οικογένειες. Επίσης αυτή η κοινωνική ανισότητα εντείνεται και διαιωνίζεται με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες που προκαλεί στην κοινωνική και πνευματική ζωή αυτό το φαινόμενο. Να σκεφτούμε με ποιο καθαρό μυαλό και να καταδικάσουμε αλλά και να πολεμήσουμε με κάθε τρόπο τον νεποτισμό. Στις επόμενες εκλογές σκεφτείτε τα!

9 σχόλια:

  1. Ρε newton έβλεπα τον τίτλο της ανάρτησης σου και νόμζα ότι είναι το προηγούμενο που έγραψε, δεν έβαλες και συ ένα β΄ να μας διαφωτίσεις. Γράφεις λοιπόν για τις συνέπειες. Και πολύ σωστά τις κατατάσσεις σε κατηγορίες. Τις πληρώνουμε χρόνια εδώ στην Ελλάδα αυτές τις συνέπειες. Το γαμώτο είναι ότι τα πράγματα χειροτερεύουν και πάνε. Και δυστυχώς ο κόσμος δεν παίρνει χαμπάρι και αυτούς θα ψηφίζει στις εκλογές. Και όταν λέω χειροτερεύουν στο θέμα των πολιτικών, εννοώ ότι παλιά είχαμε τα ονόματα μόνο στην κορυφη της εξουσίας, τώρα α 2/3 των βουλευτών των 2 μεγαλων κομμάτων είναι γόνοι των πολιτικών της πρώτης γενιάς της μεταπολίτευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει κανείς άραγε να αμφισβητήσει τα όσα γράφεις…? Κι όμως, όταν έρθει εκείνη η ώρα των εκλογών –υποτίθεται η δικιά μας ώρα… πώς τα καταφέρνουμε και κλείνουμε τη στρόφιγγα του μυαλού και γινόμαστε ανθρωπάκια φοβισμένα να υψώσουμε την παλάμη και να μουντζώσουμε… είναι άξιον απορίας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. navarino-s την καλημέρα μου, είμαι εν όψη φορματ του η/υ και έγιναν όλα λίγο γρήγορα γι' αυτό και οι παραλείψεις. Πάντως έχεις απόλυτο δίκιο να λες ότι σήμερα η βουλή γέμισε όσο ποτέ με γόνους πολιτικών.

    JamanFou, τι έγινε το ξαναγυρίσαμε στα ελληνικά, γιατί την άλλη φορά ήσουν άρτια αφιχθείσα από το εξωτερικό και άρχισες τα αγγλικά:)!
    Μια απλή μούτζα δεν φτάνει, πάντως, μάλλον το σακουλάκι με τα κόπρανα που έγραψες είναι καλύτερο.
    Όλοι με ένα σακούκι σκατά έξω από την βουλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χα!χα! ...καταπιάστηκα με τα σκ@τ@ και συνειδητοποίησα πού βρισκόμουν... Αν και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, με τα ταξίδια απομυθοποιείς αρκετά πράγματα του εξωτερικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελληνική Οικογενειοκρατία και Λαμογιοκρατία!! Αυτό είναι το πραγματικό μας πολίτευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. JamanFou
    Όντως αυτό με την απομυθοποίηση του εξωτερικού το έχω ακούσει και από άλλους, λές να ζούμε στον παράδεισο και να μην το ξέρουμε; εγώ ακόμα δεν κατάφερα να βγω ακτός, σύντομα πιστεύω θα γίνει και θα έχω ιδίαν άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανορθόδοξε καλημέρα,
    την λέξη δημοκρατία δεν την αναφέρουμε ούτε για πλάκα:)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προεδρευομένη δικτατορία έχουμε φίλοι μου εδώ και τόσα χρόνια σε αυτό το κωλο-κράτος. Ελπίζω κάποτε να το καταλάβουμε αυτό και να αλλάξουμε μυαλά.
    Μέχρι όμως να ξυπνήσει ένα σεβαστό ποσοστό πολιτών έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. stardust30
    Οικογενιοκρατική Προεδρευομένη δικτατορία έχουμε, γιατί εμείς και στην χούντα θέλουμε τις ίδιες οικογένειες, μην αλλάξει η παράδοση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...