Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Μου την δίνει όταν...

Εντάξει λοιπόν, αν και δεν είμαι και πολύ φανατικός των βλογοπαίχνιδων (δεν ξέρω γιατί) είπα, κατόπιν πρόσκλησης του ανορθόδοξου, να συμμετάσχω και εγώ σε ένα. Βέβαια για κακή μου τύχη το θέμα του παιχνιδιού είναι πέντε πράγματα που με ενοχλούν. Και λέω ότι είναι κακή η τύχη γιατί είμαι τέτοιος χαρακτήρας που θα μπορούσε κάλλιστα το ψευδώνυμό μου να είναι γκρινιάρης. Επιπλέον, όντας τελειομανής και αφού ζω και στη χώρα του παραλόγου υπάρχουν άπειρα πράγματα που μου την δίνουν. Από τη μια, λοιπόν, είναι πολύ εύκολο να βρω πέντε, μόνο, εκνευριστικά πράγματα, από την άλλη είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω ανάμεσα στα δεκάδες που υπάρχουν. Έτσι αποφάσισα να μην τα εξειδικεύσω αλλά να αναφερθώ λίγο πιο γενικά και αόριστα.
Πρώτο πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό (και τώρα που το σκέφτομαι εκνευρίζομαι) είναι το κυκλοφοριακό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην κίνηση και τα μποτιλιαρίσματα, την απαράδεκτη άσφαλτο, τις λακούβες και τα δεκάδες έργα που γίνονται καθημερινά, αλλά γενικώς σε οτιδήποτε έχει να κάνει με δρόμους και αυτοκίνητα, ανύπαρκτους κώδικες οδικής κυκλοφορίας, φανάρια, παρκαρίσματα, διαβάσεις και γενικά όλη αυτή τη μιζέρια στην οποία έχει επέλθει ο Έλληνας (τρομάρα του) κατά την οποία το πάτημα της κόρνας και τα νεύρα έχουν γίνει μόνιμο στοιχείο του.
Τηλεόραση! Ναι, είπα τη μαγική λέξη και όπως καταλαβαίνετε δεν αναφέρομαι στη συσκευή αλλά στις εκπομπές της και στους ανθρώπους που κρύβονται από πίσω της. Ξέρω ότι πολλοί θα πουν μην τα βάζεις όλα σε ένα σάκο και τέτοια. Ε, όχι, η τηλεόραση πλέον έχει σαπίσει τελείως και όπως λέει και ο λαός αν σε ένα κουβά με νερό ρίξεις σκατά τότε θα βρομίσει όλο το νερό και όχι μόνο ένα μέρος του. Γι' αυτό και εγώ εδώ και καιρό έχω πάψει να την ανοίγω, οπότε έχω πλήρη άγνοια από οποιαδήποτε εκπομπή, σειρά, σόου και ειδικά από τις βρωμοειδήσεις. Και το σημαντικότερο δεν ξέρω τι θα πει διαφημίσεις! Βέβαια τυχαίνει να πάω σε κανένα σπίτι για δουλειά και να δω να παίζει καμιά Τατιάνα οπότε και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.
Και μιας και αναφέρθηκα την τβ θυμήθηκα που της προάλλες είχα πάει σε έναν φίλο για βόλτα και αντί να βάλει καμιά μουσική να ακούμε μου κάρφωσε στην τηλεόραση αθλητικά. Ωχ, τα νεύρα μου. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ, μόνο πινγκ-πονγκ δεν έβαλε. Ε, αυτό είναι το τρίτο πράγμα που με κάνει έξαλλο. Ποιο; Το οπαδιλίκι. Το να πηγαίνεις που και που στο γήπεδο να παρακολουθείς κανέναν αγώνα το καταλαβαίνω. Αυτό που δεν μπορώ να χωνέψω με τίποτα είναι το πως μπορεί κάποιος να είναι τόσο φανατισμένος με αυτές τις ανώνυμες εταιρίες που κρύβουν διαφθορά και κέρδη εκατομμυρίων αλλά και τα αμόρφωτα παιδάκια-αθλητές που ξαφνικά έγιναν κάποιοι. Πιστεύω ότι το πνεύμα του αθλητισμού έχει χάσει κάθε έννοια και ουσία στις μέρες μας και τραγικό παράδειγμα είναι οι ολυμπιακοί αγώνες οι οποίοι έχουν βυθιστεί στο βούρκο του χρήματος και των συμφερόντων.
Να, είπα συμφέροντα και αμέσως σκέφτηκα την πολιτική κατάσταση της χώρας μας. Τρελαίνομαι όταν σκέφτομαι τους πολιτικούς, την ψευτιά που κρύβουν, το ότι γίνονται πιόνια του κάθε νταβατζή μεγαλοκαρχαρία φράγκα, τα δις που κλέβουν, αλλά πιο πολύ τα παίρνω όταν τους ακούω να βγάζουν λόγο. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που τα λένε με τόση ευκολία ή καλύτερα που τα διαβάζουν αφού τους τα έχουν γράψει άλλοι. Που για να πάρουν μία ψήφο γίνονται οι μεγαλύτεροι γλείφτες και μετά μην τους είδατε. Για τους Έλληνες πολιτικούς συγκεκριμένα τι να πω, τέτοιοι που είμαστε αυτοί μας αρμόζουν.
Και για να τελειώνω το παραλήρημα της γκρίνιας μου θα αναφερθώ σε μια ιδιότητα που χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους και ειδικά τους Έλληνες. Αυτό του ξερόλα. Όλοι είναι ειδικοί και γνωρίζουν τα πάντα και κανένας δεν εκφράζει αμφιβολία για κάτι. Όλοι ξέρουν από υδραυλικά, αυτοκίνητα, υπολογιστές, φυσική, αστρονομία και ότι άλλο θες και ας μην έχουν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο. Τα μαθαίνουν βλέπετε από την τηλεόραση. Είμαι σίγουρος σου λέει ο άλλος εκατό τα εκατό. Γιατί ρε φίλε είσαι σίγουρος; Προσωπικά είμαι της άποψης ότι πάντα πρέπει να έχουμε τις αμφιβολίες μας, έστω και μικρές, για όλα τα πράγματα, ακόμα και για αυτά που γίνονται μπροστά στα μάτια μας. Μου λέει ένας γνωστός: "έχω δει θαύμα να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου, πως να μην πιστεύω;". Ε, και εγώ έχω δει μάγο να εξαφανίζει αντικείμενα μπροστά στα μάτια μου, τι να γίνει τώρα να τον κάνω θεό;
Ουφφ
, τελείωσα και πάνω στην ώρα που τελείωσαν τα τραγουδάκια που έβαλε το αγαπητό μου πιθηκάκι2 για το αφιέρωμά του στη ska!
Διαβάστε επίσης της πολύ ωραίες αναρτήσεις επί του θέματος από τους: omadeon και NdN

15 σχόλια:

  1. Φίλε Newton,

    Είναι η πρώτη φορά που θα αφήσω σχόλιο στο ιστολόγιό σου, μιας και για τη συγκεκριμένη σου καταχώρηση, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω 1000%. Και ειδικότερα για το τελευταίο σου παράπονο, το «ξερόλα» που διακατέχει τους Έλληνες. Δυστυχώς υπάρχει παντού, σε άλλους σε μικρότερες δόσεις, σε άλλους σε μεγαλύτερες. Ίσως αυτό είναι που δεν μας αφήνει να πάμε μπροστά ως κράτος.

    Συμφωνώ σε όλα όσα λες και δυστυχώς λυπάμαι για την σημερινή κατάσταση, που όσο περνάει, τόσο περισσότερο μεγαλώνει αυτή η λύπη και η απογοήτευση που με διακατέχει για την κατάσταση της κοινωνίας μας. Και το δυστυχές είναι ότι ελάχιστα συμβαίνουν ως μικρές ηλιαχτίδες ελπίδας ότι μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξουμε.

    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η πολιτική κατάσταση ή καλύτερα η πνευματική κατάσταση των πολιτικών μας. Διότι η επιλογή τους δεν εξαρτάται μόνο από μένα, όμως οι επιλογές τους αφορούν και εμένα.
    Τα υπόλοιπα παλεύονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. sumfwna apoluta me ta 5 pou su th spane episthmonako!!!opws sumfwnhsa kai me amor8odoxo kai twra pou to skeftomai odws mu th spane para polla pragmata.axaxaxa,e ma monkaki eimai kai ta monkeys neuriazoun eukola!!xaxax.wraio post!
    thanx kai gia thn diafhmish tou post tou monkey2:P:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με την προλαλήσασα! Θα καταντήσουμε γκρινιάρηδες στο τέλος, τόσα πράγματα που μας τη σπάνε... Εμείς φταίμε όμως ή η πραγματικότητα που είναι τόσο χάλια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Βασίλη,
    Από όσο είχα δει και την προηγούμενη φορά είμαστε και συνδημότες, ε και μόνο από αυτόν τον άθλιο δήμο των Συκεών καταλαβαίνεις σε τι κατάσταση βρίσκεται η κοινωνία μας και μάλιστα αντί για βήματα προς τα εμπρός εμείς πάμε πίσω ολοταχώς.
    Δεν ξέρω τελικά αν μπορεί να βελτιωθεί κάτι ή πρέπει να μείνουμε ευχαριστημένοι με αυτό που έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. JamanFou
    Βασικά η πολιτική καθώς και οι πολιτικοί είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μας και την κοινωνία την αποτελούμε εμείς, εγώ, εσύ, οι γονείς μας, τα ξαδέρφια μας, οι φίλοι μας, οπότεείναι στο χέρι μας για το ποιος θα μας κυβερνάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. newton σε καταλαβαίνω απόλυτα. πιο έντονα αυτά που σημειώνεις τα νιλωθεις όταν επιστρέφεις από ταξίδι σε ευρωπαϊκή χώρα και όχι μόνο. τότε εκτός από θυμός σε πιάνει και παράπονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. monkey1
    Μας την σπάνε πολλά αλλά δεν κάνουμε και τίποτα, είναι που και την τελευταία στιγμή λέμε δεν γαμιέται που θα κάτσω να μαλώνω με τον κάθε μαλάκα, μάλλον όμως πρέπει να αναθεωρήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανορθόδοξος
    Εμείς δεν είμαστε η πραγματικότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. navarino-s
    Το πιστεύω αυτό που λες ότι δηλαδή όταν βγαίνεις έξω εκτός από θυμό σε πιάνει και παράπονο, εγώ ακόμα δεν ευτύχισα να βγω εκτός συνόρων για να τα έχω δει με τα μάτια μου. Από την άλλη η JamanFou είπε ότι όταν πας στο εξωτερικό καταρρίπτονται και αρκετοί μύθοι για τον τρόπο ζωής του και την κοινωνική του ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Newton,

    Στο 3ο όπως έχεις καταλάβει θα διαφωνήσουμε! Παρακολουθώ μετά μανίας αθλητικά, όχι μόνο την ομάδα μου, αλλά και οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο μου. Δεν διαφωνώ καθόλου ότι πολλά είναι στημένα, αλλά δεν μπορώ...ο καθένας μα τα ελαττωματα του!

    Επίσης πιστεύω πως υπάρχουν και κάποιοι που ασχολούνται με την πολιτική που δεν είναι καθίκια. Τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω. Εξάλλου δεν θα μπορούσαν να είναι και όλοι. Πάντως ναι οι περισσότεροι έχουν διαψεύσει τις όποιες προσδοκίες δημιούργησαν.

    Πάμε τώρα στο τελευταίο που με νευριάζει και εμένα αφόρητα. Ακούω κάποιους για παράδειγμα να μιλάνε για τους μουσουλμάνους, για τις γυναίκες που φοράνε μπούργκα...χωρίς να έχουν δει ποτέ στη ζωή τους...όχι να έχουν μιλήσει μαζί τους, αλλά να έχουν δει από κοντά. Απίστευτα πράγματα. Ξέρουν τα πάντα για τα πάντα... Νομίζω ότι είναι από τα χειρότερα χαρακτηριστικά του Ελληνα γιατί το φαινόμενο είναι γενικό και αφορά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας ακόμα και εμάς σε κάποιες περιπτώσεις έστω και ασυναίσθητα.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις σου φίλτατε.
    Και είναι χρήσιμα τελικά τέτοια παιχνίδια για να δεις τί κοινά στοιχεία έχεις με τους άλλους. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε NdN,
    Πιστεύω ότι τελικά το να παρακολουθείς αθλητικά γενικώς είναι κάτι σαν ναρκωτικό, μπαίνει μέσα σου και δεν μπορείς να το αποβάλεις με τίποτα.

    Όταν έχει επίπτωση μόνο στην τσέπη παλεύεται το πράγμα. Όταν όμως ξεφεύγεις και σου γίνεται εμονή και μαλώνεις για το αν ο διαιτητής ήταν πληρωμένος ή αν η τάδε ομάδα (με τους 30 ξένους παίχτες που σήμερα παίζουν στον αγιαξ και αύριο στον παοκ και δεν τους καίγεται καρφί για το αθλητικό πνεύμα και την καταξίωση του συλόγου παρά μόνο για τα φράγκα) θα τερματίσει μια θέση πιο ψιλά και χαλάς την ψυχική σου ηρεμία και της γυναίκας σου ή των φίλων σου, τότε ξεφεύγει λίγο το θέμα.

    Όταν γίνεσαι οπαδός που τρέχει στα γήπεδα και μαλώνεις συνέχεια, πετάς πέτρες και τα σπας και αισθάνεσαι μίσος για κάποιον που μπορεί να είναι και φίλος σου επειδή υποστηρίζει άλλη ομάδα τότε τα έχεις χάσει.

    Έχω ακούσει έναν φίλο μου να λέει: "εγώ τους αριανούς δεν τους πάω". Τι λες ρε χαμένε; πως μπορείς να χαρακτηρίζεις ένα σύνολο ανθρώπων από το ότι απλά έτυχε να υποστηρίζουν μια ομάδα που κατά κανόνα τους το έμαθε ο πατέρας τους. Τι σχέση έχει ο χαρακτήρας του ανθρώπου με την ομάδα που υποστηρίζουν.
    Εδώ είναι που αρχίζει και μου την δίνει!
    Τέλος πάντων για να μην μακρυγορώ, εγώ απλά που και που βλέπω κάνα ματσάκι(κατά βάση ευρωλιγκ) για το χαβαλέ και δεν μου καίγεται καρφί ποιος θα κερδίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε stardust, νομίζω ότι τελικά έχεις δίκιο για τον ρόλο αυτών των παιχνιδιών και την χρησιμότητά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. mia xara ta les genika!!eidika gia ti tileorasi pleon tin exo kopsei kai ta elaxista pou parakolou8o ta vlepo katevasmena..kalispera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...