Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Επιστροφή Στη φύση!

Το ότι οι πόλεις σαν την Θεσσαλονίκη έχουν γίνει πλέον ακατάλληλες για να ζει κάποιος το αποδεικνύουμε κάθε μα κάθε φορά που έρχεται μια γιορτή.
Ναι φίλοι μου, δεν είναι μόνο η λαχτάρα του Θεσσαλονικιού να κάνει ταξίδια, έτσι κι αλλιώς συνέχεια στα ίδια μέρη πηγαίνει, Χαλκιδική, Κατερίνη, Βέροια άντε και καμιά Δράμα στα μεγάλα κέφια. Είναι ότι αυτή η πόλη τον πνίγει και θέλει να βγει οπωσδήποτε έξω στην φύση να αναπνεύσει καθαρό αέρα. Να περπατήσει σε δρόμους όπου δεν τον στριμώχνουν οι πολυκατοικίες και τα ατελείωτα αυτοκίνητα. Να δει το μάτι του που τελειώνει ο ορίζοντας και να χαλαρώσει με τις ομορφιές της φύσης.
Και για όποιον δεν το γνωρίζει του το λέω εγώ. Είναι εξακριβωμένο ότι οι άνθρωποι όταν έχουν μεγάλο οπτικό πεδίο μπροστά τους είναι πιο χαλαροί και οι χτύποι της καρδιά τους μειώνονται. Αντίθετα όταν βρίσκονται ανάμεσα σε εμπόδια που τους κλείνουν τον ορίζοντα, οι καρδιακοί χτύποι ανεβαίνουν και μαζί τους το άγχος και η πίεση. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο που οι πεζοναύτες όταν στήνουν καρτέρι για να κάνουν μια έφοδο, καρτέρι το οποίο μπορεί να διαρκέσει και ώρες, για να μπορέσουν να παραμείνουν ήρεμοι έχουν μάθει να κοιτάνε στο πιο μακρινό σημείο που μπορούν να δουν και αν είναι δυνατόν τον ορίζοντα. Επίσης έχω ακούσει για μια φυλή στην Ν. Αμερική οι άνθρωποι της οποίας όταν κυνηγούσαν επειδή έπρεπε να περιμένουν πολλές ώρες το θήραμά τους, είχαν ανακαλύψει αυτό το μυστικό και για να μπορέσουν να μείνουν τόσες ώρες στη θέση τους κοιτούσαν ανάμεσα από τα δέντρα όσο πιο μακρυά γινόταν.
Από την άλλη πάλι, κάθε φορά που έρχονται γιορτές και βλέπω την πόλη να αδειάζει την ευχαριστιέμαι πιο πολύ. Καταλαβαίνω πόσο μεγάλο κακό έχουν κάνει τα αυτοκίνητα στη ζωή μας. Μου αρέσει να βλέπω τους άδειους δρόμους. Μου αρέσει που δεν ακούω κόρνες και φωνές συνέχεια. Μου αρέσει να κάνω βόλτα στην άδεια παραλία της Θεσσαλονίκης χωρίς την ηχορύπανση των αυτοκινήτων και των απαίσιων μπαρακίων που έχουν κατακλύσει όλο το πεζοδρόμιο της μιας πλευράς. Ίσως τελικά αν φύγουν οι μισοί κάτοικοί της αυτή η πόλη να γίνει λίγο ανθρώπινη.
Τώρα, λοιπόν, που πήγα και εγώ στην εξοχή έστω και για λίγο, την βρήκα την λύση, θα βρω ένα σπίτι κάπου έξω και θα έρχομαι στην Θεσ/νίκη μόνο τις γιορτές !

27 σχόλια:

  1. Ο άνθρωπος απομονώνεται σε 4 τοίχους, ξεχνώντας πως είναι μέρος της φύσης. Γι αυτό και οι αποδράσεις σ’ αυτήν πάντα τον αναζωογονούν.

    Μ’ άρεσε η ιδέα στον επίλογό σου!
    Να υποθέσω πως το μονοπάτι στην 3η φωτο είναι έργο δικό σου? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ax....τι να πούμε κι εμείς που μένουμε Αθήνα.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις απόλυτο δίκιο. Τέτοιες πόλεις όπως η Θεσ/νίκη και η Αθήνα, τις χαίρεσαι μόνο στις γιορτές. Χαλαρώνει ο κόσμος, πέφτουν λίγο οι ρυθμοί, μέχρι να επιστρέψουν από έξω.

    Αχ, γιατί δεν μένουμε μόνιμα σε ένα χωριό; Αυτή η καταραμένη δουλειά που να μας θέλει να είμαστε οι ίδιοι στο γραφείο. Τι είπατε για την τηλεργασία...;

    Η πρώτη φωτογραφία δεν είναι από τη συμβολή με τη Φωκά, εκεί που είναι το Άλσος...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. JamanFou
    Η ιδέα καλή είναι, ψάχνω να βρω πως θα γίνει να μεταφέρω και την δουλειά έξω!
    Το μπνοπάτι είναι αληθινό βρε, δεν τις έχω επεξεργαστεί καθόλου τις φωτό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ar_ia
    Επειδή στην Αθήνα έχω κατέβει αρκετές φορές, όχι ότι είναι καλά τα πράγματα, απλά σε κάποιες περιπτώσεις την βρίσκω πιο καλοστημένη πόλη. Σε γενικές γραμμές πάντως τα ίδια χάλια είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Βασίλη εγώ το έχω πάρει απόφαση να πάρω σπίτι κάπου λίγο έξω από την πόλη, τουλάχιστον να χαλαρώνω όταν τελειώνει η δουλειά. Σίγουρα πάντως δεν μένω μες την πόλη και σε διαμέρισμα!
    Ναι, η φωτό από εκεί που λες είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Newton,
    Δε με 'πιάνεις' όμως... έλεγα μήπως το άνοιξες εσύ το μονοπάτι για να πας να κτίσεις το αυθαίρετό σου! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγώ πλέον δεν βρίσκω νόημα στις διακοπές. ¨οπου και να πάω βλέπω τα ίδια πράγματα με την πόλη: πήχτρα και κοσμοπλημμύρα με αντίστοιχη καταστροφή της υπάιθρου για την δημιουργία υποδομών να μπορούν να δέχονται μεγάλα πλήθη δήθεν δραπετών. ταλαιπωρία στο δρόμο, στους τουριστικούς προορισμούς, κινηματογραφική κατανάλωση των τοπίων και των αξιοθεάτων, κλπ.

    τα τελευταία χρόνια προτιμώ να κάθομαι στην πόλη και ή να την απολαμβάνω έρημη, ή να πηγαίνω σε κοντινούς προορισμούς και μέρη που δεν προτιμώνται τόσο από τον κόσμο γιατί δεν έχουν εύκολη πρόσβαση με ΙΧ, παρά μόνο με τα πόδια ή έστω με ποδήλατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε καρντάσι, μην γκρινιάζεις! Σκέψου και κάτι άλλους Σαλονικιούς που είναι 3500km μακριά και παρηγορήσου!

    Σοβαρεύομαι...έχεις δίκιο. Η Θεσσαλονίκη και ειδικά ορισμένες περιοχές της έχουν γίνει "μη κατοικήσιμες". Η πόλη εξαπλώνεται πολύ άναρχα και τα αυτοκίνητα μας έχουν πνίξει. Δεν έχουμε και και καλους δρόμους οπότε δεν θέλει πολύ. Πάντως ότι και να λες εσύ, αν ποτέ επιστρέψω από το Λονδίνο, θα ηθελα ένα σπίτι στην Τσιμισκή. Αν με πας στην εξοχή μετά από εδώ..θα σαλτάρω από την ησυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίο το ποστ σου ρε Newton από τον τίτλο νόμιζα ότι θα είναι ένα συνηθισμένο εκδρομικό, αλλά αυτές οι πληροφορίες που δίνεις για τον ανοιχτό ορίζοντα είναι πολύ σημαντικές. Δεν τα ήξερα αυτά.


    Tyler νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη μέρη που δενχαρακτηρίζονται από τα στοιχεία που περιγράφεις, μόνο ου να τα βρει ο εργαζόμενος με το λίγο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο καθένας τα βλέπει από διαφορετική γωνία...εγώ θεωρώ εσάς τυχερούς που μένετε εκεί πάνω!!
    Για μένα η Θεσ/κη είναι εξοχή!
    Αν και η Αθήνα μου αρέσει υπερβολικά σε συγκεκριμένα σημεία της, νοιώθω ότι πνίγομαι εδώ....
    Βέβαια εγώ είμαι Πειραιώτισσα, μένω στην Πειραική κοντά αλλά μην φανταζεστε ότι είναι και κάτι το ιδιαίτερο....πάλι μία από τα ίδια...
    Αν και Θεσ/κη έχω ανέβει μόνο δύο φορές, αν και δεν μου άρεσαν οι πλατείες της και τόσο...(μην παρεξηγηθεί κανείς, γούστα είναι αυτά :) ) και πάλι σας θεωρώ πάρα πολύ τυχερούς!!!!
    Ίσως από την άλλη να το βλέπω έτσι επειδή είναι κάτι διαφορετικό από εδώ που ζω...ίσως να χρειάζομαι διακοπές....τεσπά δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. JamanFou μου,χαχα όντως δεν σε πιάνω, θα το δικαιολογήσω με το πρωινό της ώρας:)! το μονοπάτι το άνοιξα όχι για το αυθαίρετο για πηγαίνω στα χωράφια τα μυστικά που κρύβει η χαλκιδική στα βουνά της:)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. exoaptonkyklo καλημέρα και υπομονή, όταν βγούμε στην σύνταξη θα φύγουμε! λέμε τώρα, εγώ έχω ακόμα καμιά 35αρια χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Tyler Durden, έχεις απόλυτο δίκιο και εγώ κάπως έτσι λειτουργώ πλέον, προσπαθώ να βγαίνω εκτός μόνο όταν ο χρόνος είναι αρκετός αλλιώς για μια και δυο μέρες γίνεται ταλαιπωρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. NdN αδερφέ μου καλημέρα, έχει κάτι ωραία σπιτάκια με καμιά 1.000.000 ευρώ στην Λ.Νίκης με θέα το θερμαικό, τουλάχιστον να αξίζει τον κόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. navarino-s την καλημέρα μου,
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη από ωραία μέρη, το θέμα είναι ότι με τους ανύπαρκτους δρόμους, την τεράστια κίνηση που δημιουργείται, την έλληψη υποδομής και τα άλλα που περιγράφει ο tyler χάνεται όλη η ουσία της εκδρομής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ar_ia
    σίγουρα το διαφορετικό από εκεί που μένεις παίζει το ρόλο του γιαυτό και το βλέπεις έτσι, εντάξει δεν λέω ότι όλα είναι χάλια εδώ και εμένα μου αρέσει, το θέμα είναι ότι εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταντήσει χάλια για πολλούς και διάφορους λόγους, σκέψου ότι είμαστε η πόλη με το λιγότερο πράσινο στην ευρωπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. στο εύχομαι να το πετύχεις άντε τώρα που ματαήρθα θα τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αγαπητε φιλε newton τι να πω εγω που μενω στην αθηνα και μαλιστα στην κυψελη.Θα ηθελα σε παρακαλω να γραψεις ενα σχολιο για το ροκ γενικα και θα σου γραψω και εγω τις αποψεις μου με εκτημηση billtaxi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. bill
    Στην επόμενη ανάρτησή μου θα γράψω την άποψή μου για την μουσική και θα περιμένω και την δική σου γνώμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. μμμ πολύ ωραία ιδέα!!λέω να το κάνω κι εγώ!!πρόσεχε μόνο μην θέλουν μετά όλοι να το κάνουν αυτό και γίνει η εξοχή σαν την πόλη!!
    χριστός ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Newton με αρεσεις.. Σκεφτομαστε παρομοια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Kalla ta les Newton! Ki'ego exo oneiro na meno se xorio... Eimai perifani kai to leo pos mesa mou zei mia vlaha! ha ha. Sumfono, h zoe stin poli einai paraplanitiki... otan o anthropos breskete stin fisi, xalaronete.. to theli i psuxi mas. Prin metakomisi 100% sto xorio apofasisa na fero tin fisi mesto diamerizma! Anoigo portes kai akouo ta poulia... perpato sta dasi.. bazo louloudia kai glastres pantoy.. exo kai skili kai gates.. kapos mia zougla kuklofori sto diamerisma mou! HA HA. Good luck Newton!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα Rotora καλώς σε βρήκα!

    fluorescentpunk γεια σου, όλα αυτά που περιγράφεις σε διαμέρισμα στον Καναδά τα έκανες; μπράβο πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...