Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Αλλαγή εικονιδίου (Favicon).

Η παρούσα ανάρτηση έχει να κάνει με ένα νέο κεφάλαιο αναρτήσεων που θα κάνω και θα δημοσιοποιώ κατά καιρούς, σχετικά με κάποια τεχνάσματα και συμβουλές για αρχάριους και μη, μπλόγκερς. Θέλω εξαρχής να δηλώσω ότι δεν είμαι προγραμματιστής ούτε έχω μάθει σε κάποια σχολή γλώσσα "HTML". Απλά, λόγο επαγγελματικού ενδιαφέροντος και έπειτα από αρκετές ώρες αναζήτησης στο διαδίκτυο μπορώ να πω ότι εξοικειώθηκα αρκετά με την "HTML" και έμαθα αρκετά χρήσιμα αλλά και διασκεδαστικά πράγματα. Όλες αυτές οι σελίδες που βρήκα και έχουν να κάνουν με κάποια "tips" για τα blogspot είναι στην Αγγλική γλώσσα (τουλάχιστον τέτοιες βρήκα εγώ) και γιαυτό το λόγο σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να υπάρχουν και στα Ελληνικά. Όσα θα παραθέσω σήμερα αλλά και στις επόμενες αναρτήσεις είναι αρκετά εύκολα και κατανοητά ακόμα και σε κάποιον που δεν το "έχει" και πολύ με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο. Επίσης στο τέλος κάθε ανάρτησης θα βάζω και την πηγή στην οποία βρήκα τα τεχνάσματα.

Πριν ξεκινήσω με το σημερινό απλό "κολπάκι", το οποίο σε κάποιους έχει χρησιμότητα και σε κάποιους άλλους είναι μόνο σαν παιχνίδι, προτείνω σε όλους σας να κάνετε  μια εξαγωγή (export) το ιστολόγιό σας ώστε να έχετε αποθηκευμένες όλες σας τις αναρτήσεις και την δουλειά που έχετε κάνει ως τώρα. Όχι επειδή υπάρχει φόβος μήπως γίνει κάποιο λάθος από αυτά που θα σας δείξω (δεν υπάρχει καμιά περίπτωση). Απλά διότι θεωρώ ότι είναι καλό να έχουμε αντίγραφο ασφαλείας του ιστολογίου μας.

Πως γίνεται αυτό...

Συνδεόμαστε στο ιστολόγιό μας και πατάμε τις ρυθμίσεις.





Πατώντας το στην σελίδα που θα εμφανιστεί ελέγχουμε ότι είναι επιλεγμένο το "βασικό" (Νο 2)  και έπειτα πατάμε το "εξαγωγή ιστολογίου". Αποθηκεύουμε το αρχείο στο σκληρό δίσκο και είμαστε έτοιμοι.





Αλλαγή εικονιδίου (Favicon).
Το τέχνασμα που θα σας δείξω σε αυτή την ανάρτηση είναι πολύ απλό και εύκολο στην εκτέλεση. Πρόκειται για το εικονίδιο, favicon (favorite icon), που εμφανίζεται σε κάθε tab που ανοίγουμε αλλά και πριν την μπάρα αναζήτησης κάθε περιηγητή (browser) όπως είναι ο firefox.

Το εικονίδιο αυτό είναι σαν μια "σημαία" για τις εταιρίες, όπως για παράδειγμα η coca-cola ή το Β της google, για τα δικά μας blogspot, αλλά και για σελίδες ιδιωτών και μερικά αξίζουν αρκετά εκατομμύρια. Οπότε αν κάποτε γίνεται γνωστοί μέσω της σελίδας σας που ξέρετε μπορεί και να το χρυσοπουλήσετε :).

Ο τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι απλός. Καταρχήν θα πρέπει να επιλέξετε\δημιουργήσετε το εικονίδιο που θέλετε, το οποίο μπορεί να είναι και μια φωτογραφία σας, σαν αυτή που μας μοστράρισε :) ο navarinos στη σελίδα του. Αλλιώς μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα έτοιμα που υπάρχουν στο διαδίκτυο σε τοποθεσίες όπως αυτή  http://www.iconj.com/gallery.php. Εγώ για τη δική μου σελίδα έφτιαξα το παρακάτω (σε ένα πρόγραμμα ζωγραφικής) το οποίο και εμφανίζεται στα σημεία που σας έδειξα πιο πριν.




Λογότυπο Θεσσαλοτίποτα
Αφού, λοιπόν, επιλέξετε\δημιουργήσετε την επιθυμητή εικόνα, κάνετε το εξής:
Πηγαίνετε στην σελίδα της iconj και ανεβάστε την εικόνα σας. Πατάτε πρώτα το browse και επιλέγεται το αρχείο της εικόνας από τον υπολογιστή σας. Έπειτα πατάτε το upload it και το ανεβάζετε.


Το πρόγραμμα αυτόματα θα μετατρέψει την εικόνα σας από .jpg σε .ico και θα σας δώσει τον απαιτούμενο κωδικό που θα βάλουμε στο blog ώστε να εμφανίζεται η εικόνα όταν ανοίγουμε την σελίδα μας στα σημεία που προανέφερα.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ότι εμφανίζονται δύο κωδικοί. Ο ένας είναι η διεύθυνση της σελίδας που βρίσκεται η εικόνα μας και ο άλλος ο κωδικός "HTML" που χρειαζόμαστε. Κάνουμε αντιγραφή αυτόν τον κωδικό πατώντας αριστερό κλικ για να τον επιλέξουμε και έπειτα δεξί κλικ για να τον αντιγράψουμε και πηγαίνουμε στο μπλογκ μας στο ΔΙΆΤΑΞΗ/ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑ HTML στην απεξεργασία προτύπου. Πατάμε στο πληκτρολόγιό μας Ctrl+f και στην μπάρα αναζήτησης που ανοίγει κάτω γράφουμε (<\head>). Ακριβώς μετά το b:skin και πριν το head επικολλούμε (paste) τον κωδικό που αντιγράψαμε από το προηγούμενο site (όπως φαίνεται και στην εικόνα). Βλέπουμε στην προεπισκόπιση αν μας αρέσει και το σώζουμε.



 Μπορούμε να το σβήσουμε ή να το αλλάξουμε όποτε θελήσουμε. Ελπίζω να σας αρέσει, καλή προσπάθεια!

Πηγές:
Blogger Tips and Tricks 
Iconj

27 σχόλια:

  1. ενδιαφέρουσες πληροφορίες, δεν κατάλαβα όμως αν με την επιλογή εξαγωγή σώζεται κάπου όλο ο ιστολόγιο ή μόνο μια ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από όσο γράφει στον πίνακα κάτω από την εξαγωγή ιστολογίου, κατάλαβα ότι σώζεται όλο το ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά από αυτά που γράφεις δεν τα κατάλαβα γιατί είμαι σχετικά καινούργιος στα κομπιούτερ αλλά μπράβο σου που μαθαίνεις σου εύχομαι και ανώτερα και καλές έγραφες με εκτίμηση bill taxi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. A πολύ ωραία απόφαση να σκεφτείς πώς να μας "ξεστραβώσεις..."
    Μπράβο Newton,θα τα μελετήσω αργότερα με κάθε λεπτομέρεια!
    Θα δώ και τι μεταδοτικότητα έχεις!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mπράβο φίλε newton!
    Πολύ καλή ιδέα και πολύ χρήσιμες γνώσεις!
    Να είσαι καλά! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε συ Newton προσπαθώ να αλλάξω την γραμματοσειρά των κειμένων στο βλογ μου καθώς και το χρώμα των τίτλων αλλά δεν μπορώ. Ενώ προσπαθώ να κάνω τις αλλαγές δεν τις αποθηκεύει. Τι μπορεί να συμβαίνει; Thnxs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kala episthmonako pl wraies idess!!vevaia dn ta epiasa ola teleiws gt sauta dn eimai kalh san 8ewrhtiko maimoudi alla eutuxws exoume to monkaki2 pou einai exper sauta!!!:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. bill καλημέρα,
    Ναι, είναι λίγο πολύπλοκα αλλά τα απλοποίησα όσο μπορούσα. Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες, πάντως, και τις εικόνες κατά γράμμα είναι δύσκολο να κάνεις λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου kariatida62,
    Εσύ με ξεστραβώνεις σε άλλα θέματα, λογοτεχνικά, ιστορικά κτλ. Άντε και άμα καταφέρεις τίποτα πες να ξέρω για να δω τι θα κάνω με τα άλλα που ετοιμάζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα φίλε navarino-s,
    πάντα με τον καλό σου λόγο, σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. the elf at bay καλημέρα,
    από όσο είδα στο βλογ σου, έχεις ανεβάσει κάποιο δωρεάν πρότυπο που μάλλον βρήκες έτοιμο στο διαδίκτυο και αντικατέστησες τα κλασικά που μας δίνει ο Blogger. Σε αυτή την περίπτωση όντως, από όσο έχω τεστάρει κι εγώ παλαιότερα, σταματάς να έχεις την δυνατότητα να κάνεις αλλαγές σε χρώματα και γραμματοσειρές από τις ρυθμίσεις. Για να κάνεις τέτοιες αλλαγές πρέπει να πας κατευθείαν στην επεξεργασία προτύπου και να αλλάξεις μόνο σου το HTML.

    Για παράδειγμα αν τα γράμματά σου στο κυρίως κείμενό σου είναι σε στυλ Georgia θα εμφανίζεται κάπως έτσι -Variable name="bodyfont" description="Text Font"type="font" default="normal normal 100% Georgia, Serif" value="normal normal 100% Georgia, Serif"-,

    αν θες να τα μετατρέψεις σε Arial και έντονα(bold) πρέπει να το αντικαταστήσεις με αυτό -Variable name="bodyfont" description="Text Font"
    type="font"
    default="normal normal 100% 'Trebuchet MS',Trebuchet,Verdana,Sans-Serif" value="normal bold 100% Arial, sans-serif"> sans-serif"-.

    Αυτό είναι ένα παράδειγμα, θέλει λίγο μελέτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. the monkeys
    Έλα βρε και αυτά θεωρία είναι αλλά σε γλώσσα υπολογιστή!:) Στο μέλλον θα γράψω κι άλλα πιο ενδιαφέροντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αναμένω εναγωνίως την συνέχεια. Την αποθήκευση την πέτυχα, το άλλο λέω να μην το επιχειρήσω ακόμη... :)
    Ave Newton!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Περιμένουμε και άλλα χρήσιμα tips newton μας... :P
    monkey_2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε μου έκανα το πρώτο, την αποθήκευση.
    Τα υπόλοιπα άλλα τα κατάλαβα και άλλα τα γνώριζα!
    Βρε Νewton ξέρεις τι δεν ξέρω?
    Πώς να βάλω μόνιμη μουσικούλα όταν ανοίγεις το ιστολόγιο!
    Είναι βέβαια λίγο σπαστικό για έναν που δεν μπορεί να διαβάζει ακούγοντας μουσική αλλά θα ήθελα να το γνώριζα να το έβαζα μερικές φορές...
    Επίσης δεν μπορώ να ρυθμίσω την ώρα στις αναρτήσεις. Το προσπάθησα κι'αυτό αλλά τίποτα!

    Τώρα θα με κρατάς σε έντονο ενδιαφέρον να δώ σε κάθε σου ανάρτηση τι καινούργιο κολπάκι θα μας μαθαίνεις!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. the monkeys
    Έχω μαζεμένα πολλά και χρήσιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. kariatida62
    Τι θα έλεγες για κάτι σαν κι αυτό που έβαλα εγώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. kariatida62
    Η ώρα είναι πολύ εύκολο να ρυθμιστεί. Στο σημείο που γράφεις την ανάρτησή σου, πηγαίνεις κάτω δεξιά στο ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ, τσεκάρεις το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕ ΣΤΙΣ, γράφεις ώρα και ημερομηνία και το δημοσιεύεις. Αν η ημερομηνία είναι μετά την σημερινή θα δημοσιευτεί αυτόματα χωρίς να κάνεις τίποτα μόλις φτάσει αυτή η ημερομηνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Άκου, τι βλακεία είχα κάνει!
    Την ώρα έτσι την προσπαθούσα και εγώ αλλά δεν διορθωνόταν!
    Τελικώς έφαγα μια φλασιά και πήγα Ρυθμίσεις-Διαμόρφωση-ζώνη ώρας(που η χαζέκλω την είχα αφήσει σε ώρα του Ισημερινού...χαχαχαχα)
    Για την μουσικούλα ωραία είναι ΄΄ετσι όπως την έχεις βάλει...όποιος θέλει την ακούει!
    Για πες πως τόκανες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το gadget με τις μουσικές προτάσεις σου μου αρέσει καλύτερα γιατί είναι έτοιμο, δεν χρειάζεται να το κατεβάσει ο άλλος!
    Που το βρήκες αυτό με τις μουσικές προτάσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. kariatida62
    Λοιπόν,
    Το πρώτο που έχω πάνω και το έφτιαξα μόνο για να στο δείξω και θα το σβήσω μάλλον, μπορείς να το ρυθμίσεις να παίζει και κατευθείαν μόλις ανοίγει η σελίδα. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή αλλά δεν μπορώ να την εξηγήσω με σχόλιο. Θέλει ή ανάρτηση ή mail.

    Το δεύτερο, μουσικές προτάσεις, είναι βιντεάκι από το youtube. Διαλέγεις το βίντεο που σου αρέσει από το youtube κάνεις αντιγραφή από τα δεξιά ένα κωδικό που γράφει embed (σου επιτρέπει να διαλέξεις χρώμα και μέγεθος) και τον επικολλάς στο ιστολόγιό σου στο ΔΙΑΤΑΞΗ/ΠΡΟΣΘΗΚΗ GADGET/HTML-JAVA SCRIPT. Βάζεις τίτλο, το τοποθετείς στην θέση που θες και είναι έτοιμο.

    Το τρίτο (βox λέγεται) που έχω πιο κάτω είναι πάλι ένα πρόγραμμα σαν το πρώτο. Μόνο που δεν παίζει με το άνοιγμα της σελίδας όπως μπορείς να κάνεις με το πρώτο, όμως επιτρέπει να κατεβάσει όποιος θέλει τα τραγούδια ή τα αρχεία που ανέβασες. Για να το δεις πρέπει να περιμένεις 3δευτ/πτα. Είναι ακριβώς κάτω από το "ακούστε μουσική".

    Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι θα το κάνω ανάρτηση να το δεις με φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. NEWTON πήγα διάταξη-προσθήκη γκάτζετ, αλλά δεν βρίσκω το ΗTML-JAVA SCRIPT...
    Βρίσκω μόνο προσθήκη δικού σας γκάτζετ και άν βάλω το embed του video δεν το δέχεται!
    Τέλος πάντων δεν πειράζει σε ανάρτησή σου κάντο με περισσότερες λεπτομέρειες βήμα-βήμα.
    Ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. kariatida62
    Κακώς κοιτάζεις σε εκείνη την πλευρά της οθόνης. Εκεί πρέπει να είναι επιλεγμένο το ΒΑΣΙΚΟ και όχι το προσθήκη δικού σας γκάτζετ.
    Στο βασικό στα αριστερά βρίσκεται το ΗTML-JAVA SCRIPT τρίτο στη σειρά νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...