Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Τι τρέχει με τα torrents;


Για όσους δεν γνωρίζουν, οι ιστοσελίδες που λειτουργούν ως εξυπηρετητές αρχείων διαμοιρασμού, τα γνωστά torrentsάδικα, είναι πλέον οι μεγαλύτεροι εχθροί των δισκογραφικών και κινηματογραφικών εταιριών, των εταιριών δημιουργίας προγραμμάτων, των εκδοτών βιβλίων και γενικώς όλων των εταιριών που έχουν "copyright" για πνευματικά δικαιώματα και που μπορεί να μετατραπεί το υλικό τους σε ψηφιακή μορφή και να διαμοιραστεί. Έχοντας, λοιπόν, ο καθένας ένα πρόγραμμα (υπάρχουν τέτοια δωρεάν στο διαδίκτυο) στον υπολογιστή του μπορεί μέσω αυτών των ιστοσελίδων να ανταλλάξει αρχεία με κάποιον άλλον όπου και αν βρίσκεται. Έτσι, ξεκινώντας από το εξωτερικό με ξενόγλωσσα τορεντάδικα φθάσαμε σήμερα να υπάρχουν και αρκετά Ελληνικά με πραγματικά πολύ πλούσιο υλικό. Τραγούδια, ταινίες -έχω πετύχει ταινία που δεν πρόλαβε να παιχτεί σε κανέναν κινηματογράφο στον κόσμο και που βγήκε πρώτη φορά σε torrents-, προγράμματα, βιβλία και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ο λόγος της σημερινής μου ανάρτησης έχει διπλό σκοπό.

Καταρχήν, όσοι χρησιμοποιούν τα τορρεντς θα έχουν παρατηρήσει ότι αυτές τις μέρες κάποια πολύ γνωστά sites όπως το greek-fun και το gamato -ίσως το μεγαλύτερο και με τα περισσότερα μέλη site- είναι εκτός λειτουργίας. Όσο αναφορά το πρώτο, διάβασα ότι έγινε μήνυση της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ) για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συνελήφθη ένας 32χρονος ενώ ένας 23χρονος φοιτητής αναζητείται. Το gamato και κάποια άλλα, απλά είναι εκτός λειτουργίας. Παρόλο, λοιπόν, που το gamato έχει δημοσιεύσει μήνυμα που εξηγεί ότι υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα -ενώ τα άλλα δεν αναφέρουν τίποτα- οι φήμες λένε ότι οι διαχειριστές των σελίδων προέβησαν σε, τουλάχιστον, προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τους μέχρι να καταλαγιάσει η μπόρα. Φυσικά με λίγο ψάξιμο όσοι ενδιαφέρονται θα βρουν αρκετά τέτοια sites που ακόμα λειτουργούν, αλλά δεν έχουν καμία σχέση, όσο αναφορά την ποσότητα των torrents που έχουν, με αυτά που διέκοψαν. Εγώ γενικώς πιστεύω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει με όποιο μέτρο κι αν πάρουν αυτή η τάση που υπάρχει στο διαδίκτυο με την ανταλλαγή αρχείων. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει σταθερά και το rapidshare. Οι εταιρίες αν θέλουν να πουλάνε τα προϊόντα τους είναι καιρός να κάνουν ανατιμολογίσεις μειώνοντας τις τιμές τους και να βρουν κάτι καινούριο που να κάνει τον κόσμο να θέλει να πληρώσει ώστε να το αγοράσει.


Τώρα, το δεύτερο θέμα, και ερώτημα μαζί, που έρχεται στην επιφάνεια είναι το ηθικό. Όσοι (που δεν είναι και λίγοι) κατεβάζουν ή ανεβάζουν τέτοια αρχεία αισθάνονται πραγματικά ότι διαπράττουν κλοπή; 

Για να ξεκινήσουμε με την δική μου άποψη, θα σας πω ότι όχι. Πραγματικά δεν πιστεύω ότι είναι κλοπή να παίρνεις ένα δίσκο με τραγούδια ή κάποια κινηματογραφική ταινία. Και δεν το πιστεύω γιατί νομίζω ότι δεν αξίζει να δίνουμε πλέον ούτε ένα ευρώ σε αυτού του είδους τις εκμεταλεύτριες εταιρίες που θησαυρίζουν πουλώντας τα προϊόντα τους πανάκριβα, που δεν αποδίδουν τα ανάλογα σε όλους τους δημιουργούς, που δεν δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους, που οι λέξη ποιότητα δεν υπάρχει πλέον στο λεξικό τους. Γενικά, είτε υπάρχουν είτε όχι τα τόρρεντς εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να δώσω χρήματα για κανένα μουσικό δίσκο ή βιντεοπαιχνίδι που κοστίζει όσο δύο μεροκάματα. Ούτε θα αδιαφορήσω με την ξεφτίλα αυτών των εταιριών και των εφημερίδων που για να πουλήσουν λίγα φύλλα παραπάνω ενσωματώνουν στις εκδόσεις του άπειρους δίσκους με μόνο ένα ή δύο ευρώ τη στιγμή που αρχικά κόστιζαν 20, 30 ή και παραπάνω. Το μοναδικό πράγμα που νομίζω ότι αξίζει να αγοράσει κάποιος είναι ένα βιβλίο.

26 σχόλια:

  1. Συμφωνω μαζι σου ,μολις προ 5ημερων cd [Παντελης Θαλασσινος-Απο την πολη ως την Θρακη ] Ε19 ΜΒΙ.
    Τι μπορεις να πεις ομως σε μια χωρα,οπου η Τηλεοραση προκειμενου να δικαιολογησει το χαλι της δικαιολογηται οτι αναφερεται στο δυναμικο κοινο που το καθοριζει αναμεσα στα 25-45!!!!
    Γνωριζει πολλους 25αρηδες που καθονται σπιτι απο επιλογη για να δουν τον καθε μ@@@@@α και την καθε μ@@@@κια;;
    Καθε αλλο μαλιστα ειναι οι νεοι που αδυνατουν να δωσουν 20Ε για ενα cd.Aκομη και να μισθωσουν μια ταινια!!!!!!
    Οσο για τα βιβλια,επειδη προκειται για ανιατη ασθενεια καποιοι εξαρτημενοι οπως ελογου μου θα τα πληρωνουν,το κοστος για τον προυπολογισμο ειναι τεραστιο.
    Παραμονες Πρωτοχρονιας.Τρια Βιβλια 120Ε.
    Σχετικα με τα βιβλια ελοχευει και ο κινδυνος προερχομενος απο μια ανευθυνη διαφημιση να βρεθει ο αδαης να κρατα στα χερια του πρωτολια του χειριστου ειδους,καθως τα τελευταια χρονια ,ενας στους τρεις Ελληνες ειναι συγγραφεας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία τα λες Νewton,συμφωνώ κι'εγώ μαζί σου!
    Γνωρίζω ακόμα ότι η Μόνικα είναι μία απο τους νέους τραγουδοποιούς που τα τραγούδια της έγιναν πολύ γνωστά την προηγούμενη χρονιά, μέσω του διαδικτύου, δεν κατέφυγε σε καμμία εταιρία για ηχογράφησή τους! Το ποτάμι έχει σχηματιστεί και θάρθουν μεγάλες αλλαγές είτε το θέλουν οι εταιρείες είτε όχι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με όσα λες. Κατα τη γνώμη μου, όσες ταινίες ή δίσκοι αξίζουν πραγματικά, πάω και τα αγοράζω αυθεντικά. Βέβαια από την άλλη, οι καλλιτέχνες παίρνουν τόσα ψίχουλα από αυτή την αγορά, που και πάλι νομίζω ότι κάνω χάρη στις εταιρείες. Θέλω να πω όμως ότι η ποιότητα εκτιμάται ακόμα. Βέβαια παίζει κυρίαρχο ρόλο και το budget του καθενός. Δηλαδή αν μια ταινία κοστίζει όσο 3 μεροκάματα, τότε πρέπει να φάει κάποιος τρελό σκάλωμα για να την αγοράσει αυθεντική. Και όσον αφορά τους μουσικούς, τα λεφτά έρχονται από τα lives, οπότε νιώθω καλά όταν ξέρω ότι θα κατεβάσω τη μουσική τσάμπα, αλλά όταν κάνει το live θα σκάσω χρήματα και θα ξεπληρώσω. Η δισκογραφία λειτουργία πια σαν διαφήμιση των lives περισσότερο. Και τουλάχιστον θα πάνε περισσότερα χρήματα στους δημιουργούς τότε. Έτσι νομίζω. Βέβαια παίζουν πάρα πολλά πράγματα ρόλο, όπως το πόσο φίρμες είναι οι καλλιτέχνες και τι συμφωνίες έχουν κάνει με τις δισκογραφικές.
    Και κάτι τελευταίο, όταν λένε για τα videogames.. Μπορεί να κατεβάζουμε σπασμένα παιχνίδια, αλλά αν δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτή, θα υπήρχαν πολύ λιγότεροι gamers και πολύ μικρότερη ζήτηση στην αγορά hardware και στην συνεχιζόμενη αναβάθμισή του. Οπότε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. taspa
    Και πάλι καλά είναι 19ε, αν ήταν καμιά Βίσση (μπλιαχ) θα είχε καμια 40ε.
    Όσο για την τηλεόραση νομίζω ότι σιγά σιγά πεθαίνει. Το γρήγορο ίντερνετ και η "επιλεκτική" τηλεόραση έχει ήδη πάρει τα πάνω της.
    Για τα βιβλία να σου πω την αλήθεια ό,τι έχω διαβάσει μέχρι τώρα ήταν κατόπιν σύστασης και ποτέ δεν λυπήθηκα τα χρήματα που έδωσα. Πάντως, όντως κινδυνεύεις να πέσεις σε λούμπα αν δεν ξέρεις τι αγοράζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kariatida62
    Πραγματικά η Μόνικα είναι πολύ καλή. Μου είχε δείξε τα βιντεάκια της μια φίλη μου και μου είπε ότι έγινε γνωστή μέσω ίντερνετ. Στην Ελλάδα βέβαια άμα δεν περάσεις από τα διάφορα τηλεοπτικά σόου δύσκολα πας μπροστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ σωστές παρατηρήσεις. Οι δισκογραφικές ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει, αλλά με αυτή την κατάσταση βολεύονται να πουλάνε ακριβά το προϊόν τους με την δικαιολογία ότι χάνουν λεφτά από την πειρατεία και φυσικά την κυνηγάνε πού και πού για να δικαιολογούνται.

    Εννοείται ότι αν δεν υπήρχε η δυνατότητα κατεβάσματος οι μουσικές και κινηματογραφικές μας γνώσεις θα ήταν πολύ λιγότερες και δεν θα γνωρίζαμε καν πολλές αξιόλογες δουλειές. Ειδικά όταν βλέπω στο youtube που έχιε και μέτρια έβς κακή ποιότητα ήχου και εικόνας να διαγράφονται τραγούδια ή ταινίες για κόπυράιτ κλπ εκεί φαινεται η μέγιστη ηλιθιότητα του θέματος: μα αν δεν έχει κάποιος μια ιδέα περι τίνος προκειται Πώς θα πάει να αγοράσει ένα σιντί; ή να δει μια ταινία;

    Να γεμίζουμε σκουπίδια δηλαδή τα ράφια μας επειδή η εταιρεία θέλει να μας πουλάει δυνητικά τα πάντα με μόνο άκουσμα το πιασάρικο χιτάκι που θα το ακούμε αυτό και μόνο αυτό 50 φορές τη μέρα στο ράδιο;

    Αντιθέτως, τώρα με τόσες μουσικές γνώσεις που απέκτησα από τότε που έχω πισί, ξέρω και επιλέγω τι θα ακούσω και με τι θα ασχοληθώ. Φυσικά και δεν αγοράζω πλέον σιντιά γιατί οι τιμέςέιναι υπερβολικές. ΑΝ περιορίζονταν σε 2-3 ευρώ θα τα προτιμούσα εννοείται και για το αρτγουορκ και για τα βιβλιαράκια με στίχους και άλλες φωτό ή πληροφορίες, αφού είχα ακούσει τη δουλειά τους σε κατεβασμένα τραγούδια ή στο youtube.

    ΑΝτί το τελευταίο να αποτελεί τν καλύτερο προωθητή ταινιών και τραγουδιών και μάλιστα όχι μόνο επίσημα αλλά και ανεπίσημα από χρήστες, κάθονται και χτυπάνε και αυτό το μέσο με την στενοκεφαλιά τους που ουσιαστικά είναι υπέρ τους.

    Και στο κάτω κάτω, κλοπή διαπράττεις όταν παίρνεις κάτι και το στερείς από τον άλλον (χρήματα, αντικείμενα, κλπ), όχι όταν έχει αναμμένο κερί και εσύ πας και ανάβεις και το δικό σου χωρίς να του το ζητήσεις. Ο καλλιτεχνής εξακολουθεί να έχει τη δουλειά του και να την διαδίδει όπως αυτός επιθυμεί. Τον κλέβουμε μήπως επειδή δεν θαέχει και τόσα κέρδη; Ε, σαν πολύ ψηλά δεν έχουν καβαλήσει και τον αμανέ οι καλλιτέχνες με την εμπορικοποίηση της τέχνης; ειδικά αν είναι μεγάλες φίρμες βγάζουν απείρως περισότερα με διαφημιστικά γκάτζετς και αξεσουάρ, με συναυλίες, κλπ.

    Οσοι καλλιτε΄χνες είναι έξυπνοι και αγαπούν το κοινο τους και ξέρουν ότι το κοινό τους δεν είναι ζάμπλουτοι, αρχίζουν δειλά δειλά να κάνουν σωστή χρήση των σημείων των καιρών και των δυνατοτήτων του ίντερνετ. Και ίσως έτσι η τέχνη αποκτήσει ξανά το χαμένο νόημά της ξεφεύγοντας κάπως από την χυδαία εμπορικοποίησή της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. sixtwelve
    Οι εταιρίες ρε συ δεν βάζουν μυαλό με τίποτα. Αντί να δώσουν έναυσμα στον κόσμο να θέλει να αγοράσει τα προϊόντα τους αντί να τα αντιγράψει καταφεύγουν σε σκληρότερα μέτρα. Σε λίγο θα νοικιάζεις ταινία και θα απαγορεύεται να τη δεις με πάνω από ένα άτομο. Όσο για τα παιχνίδια, που δεν είμαι και πολύ φανατικός, αν δεν υπήρχαν σπασμένα δεν θα έπαιζα ούτε μισό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tyler Durden
    Φίλε μου τα είπες καλύτερα από ότι τα σκεφτόμουν, ό,τι και να προσθέσω είναι περιττό. Πραγματικά και οι δικές μου σκέψεις σε αυτά τα επίπεδα κινούνται. Χαίρομαι που συμφωνούμε και μαζί και με τους υπόλοιπους φίλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μορφώθηκα και σήμερα... torrents άκουγα και torrents δεν ήξερα.

    Με ρωτάς αν διαπράττω κλοπή?
    Οι πρόγονοί μου άλλα μου έμαθαν: πως τα αγαθά copies κτώνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. episthmonako poly wraio kai epikairo keimeno!!edw kai kati mhnes antimetwpizw dusxereia sto n katevasw gt ta megalutera torrents ellhnika kai xena ta xoun paixei(kai oxi texnika)!megalo paradeigma einai to pirate bay pou tou kanane polemo k telika petuxan kapws ton skopo tous!gnk htan anamenomeno n pesoun mhnuseis k sthn ellada efoson sto exwteriko exei ginei oloklhro 8ema me tis kubernhseis n pernoun meros sto pleuro twn etaireiwn h k n dixazontai kai tous uperaspistes n dhmiourgoun akomh kai kommata!!pantws oti kai na kanoun oi etaireies ta torrents 8 sunexisoun n uparxoun kai oi xrhstes n katevazoun!polloi kalitexnes exoun katalavei pia oti to mellon vrisketai ekei kai dn kanoun kan ton kopo n mplexoun me etaireies h poulane tous diksous tous pl fthna mesw internet!kai gnk kanenas pia dn mporei n stamathsei to neo kyma antallaghs mousikhs tainiwn kai vivliwn pragmatika egw dn exw skopo na agorasw dikso para mono apo ellhna kalitexnh pou tapoulaei sta live tou k xereis oti exei plhrwsei apo thn tseph tou!oute exw skopo n plhrwnw tous kinhmatografous 8 kai 9 eurw!ta vivlia axizoun alla ki ekei parapaei!100 eurw gia tria vivlia eixa plhrwsei!alla k ekei erxontai ta e-books!nomizw oti einai h nea epanastash enantia sta magala kefalia pou mas lhsteuoun...oso gia to erwthma an egw diaprattw kloph tote autoi tosa xronia orin ta torrents kai akoma kai smra ti kanoun????siga mhn tous luph8oume...
    pirates monkeys:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ απόλυτα! Δεν είμαι σίγουρη ακόμη βέβαια αν είναι σωστό το downloading (από την πλευρά του καλλιτέχνη πάντα) αλλά είμαι τελείως addicted σε αυτό (όπως και το monkey_1 :P). Όσο για το pirate bay και το gamato που αναφέρονται, ναι το έχω παρατηρήσει ότι είναι λίγο down γενικά, αλλά υπάρχει λύση: isohunt (εξίσου μεγάλος torrent tracker) ή όπως αναφέρεις rapidshare :P. Εν ολίγοις δηλαδή ό,τι και αν κάνουνε πάντα θα υπάρχουν και άλλα site για να κατεβάζεις ό,τι θέλεις. Πάντως δεν έχω καταλάβει γιατί ενώ στην Ελλάδα το downloading δεν απαγορεύεται, έγινε αυτό που αναφέρεις με το ελληνικό site?
    monkey_2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. JamanFou
    Είδες, γηράσκω αεί διδασκόμενος. Πιστεύω ότι αν τα είχες ανακαλύψει θα διέπραττες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. pirates monkeys
    Δώστε του να καταλάβει:)! Το pirate bay νομίζω ξαναλειτουργεί. Πραγματικά δεν ξέρω το κόστος για την προβολή μιας ταινίας, αλλά όντως 9 ευρώ είναι πολλά. Για δυο άτομα μαζί με τα ποπ-κορν που η τιμή τους είναι λες και αγοράζεις όλο το χωράφι με τα καλαμπόκια, 30 ευρώ δεν φτάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. pirates monkeys 2
    Οι καλλιτέχνες monkeys 2 παίρνουν ψίχουλα από τις πωλήσεις των δίσκων οπότε δεν χάνουν και πολλά, αυτοί από τα ζωντανά κερδίζουν. Βασικά τα sites αυτά κανονικά δεν παραβιάζουν κάποιο νόμο διότι δεν έχουν στα αρχεία τους τραγούδια ή ταινίες, απλά λειτουργούν ως διαμεσολαβητές στο να ανταλάσσουν αρχεία οι άλλοι και γιαυτό δεν τους πιάνουν. Τώρα το συγκεκριμένο (greek-fan) το έκλεισαν επιδεί βρήκαν πάτημα ότι εκτός από το δωρεάν αν ήθελες έδινες και μια συνδρομή και έκανες πιο γρήγορο downloading και θεώρησαν μάλλον ότι έτσι πουλούσε (μάλλον λέω). Ζητάνε οι εταιρείες από ότι διάβασα 1.800.000 ευρώ. Σίγουρα πάντως τι παίζει δεν ξέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. akrat
    Δεν έκλεισαν όλα, υπάρχουν ακόμα αρκετά. Ψάξε λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνώ με τις σκέψεις σου... Σωστά όσα έγραψες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. roadartist
    Οπότε συνεχίζουμε ακάθεκτοι το κατέβασμα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ έχω μερικές απορίες που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας:
    1. Πού βρίσκουν τα δις οι εταιρείες του Χόλυγουντ για τις μηνύσεις από την στιγμή που έχουν τόση μεγάλη ζημιά από την πειρατία;

    2. Γιατί θα πρέπει να ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για να βγάλουν μια ταινία και γιατί οι ηθοποιοί που παίζουν θα πρέπει να είναι οι ίδιοι "διάσημοι" για να την διαφημίσουν αφήνοντας έτσι άνεργους χιλιάδες νέους με περισσότερο ταλέντο; Έχω δει πολύ καλές ταινίες με μικρό προϋπολογισμό και "άγνωστους" ηθοποιούς.

    Θα καταλήξω με δύο επισημάνσεις-πως τα windows έγιναν κυρίαρχο λειτουργικό ακριβώς επειδή λόγω πειρατείας έγιναν ευρέως γνωστά-αφού επικράτησαν δημιουργήθηκε η εκστρατεία κατά της πειρατίας.
    Η δεύτερη επισήμανση είναι πως πολλές από τις εταιρείες που φωνάζουν για την "προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων" είναι στα δικαστήρια γιατί οι ίδιες καταπατούν πατέντες άλλων εταιρειών(π.χ. microsoft και intel) τις οποίες χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους (το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο της μουσικής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου φίλε και συμπολίτη. Να αρχίσω με ευχές για καλή χρονιά!

    Πολύ σωστά όσα γράφεις για τα torrents. Οχι όμως ότι δεν είναι κλοπή. Φυσικά και είναι κλοπή καθότι δεν πληρώνουμε για κάτι που από τον νόμο έχει ένα αντίτιμο. Το ζήτημα είναι αλλου. Στο πόσο τιμολογείται. Αν ο εργαζόμενος στη δισκογραφική ή ο ηχολήπτης (κτλ) παίρνει 650 ευρώ, ο καλλιτέχνης παίρνει 5.000.000 τότε ουσιαστικά δεν κλέβουμε εμείς αυτούς, αλλά αυτοί εμάς. Οπότε το ζητημα είναι να εξορθολογιστεί το σύστημα πληρωμών και κόστους. Αν για παράδειγμα έκανε 3ευρώ ο δίσκος από το δίκτυο και υπήρχε και τιμωρία γι αυτούς που κατεβάζουν δεν θα "παρανομούσε" κανένας. Τώρα όμως που κάνει 20 και αυτά πάνε στο να κάνουν κάποιους πλούσιους πλουσιότερους...δεν υπάρχει λόγος κανένας να νοιώθει τύψεις. Οτι και να βρούνε, θα βρεθεί και τρόπος για κατέβασμα αρχείων. Αυτό διδάσκει η ως τώρα εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλή χρονιά καταρχήν!μου αρέσει πολύ το θέμα που έθιξες..είμαι κι εγώ εξαρτημένη από αυτά τα σάιτς όπου κατεβάζω ταινίες και μουσική δωρεάν.πιστεύω πως κατά κάποιον τρόπο πλήττεται έτσι η οικονομία και το εμπόριο αλλά εμείς οι απλοί χρήστες δε φταίμε σε κάτι,βρίσκουμε δωρεάν πράγματα και τα παίρνουμε όπως είναι φυσιολογικό.φοβάμαι όμως πως η εποχή αυτή πλησιάζει στο τέλος της τίποτα δε θα είναι δωρεάν στο κοντινό μέλλον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. stardust30
    Προφανώς οι εταιρίες από τις κινηματογραφικές προβολές βγάζουν αρκετά ώστε να τους περισσεύουν και για τις μηνύσεις τους. Τώρα γιατί κάνουν ταινίες με διάσημους; μάλλον επειδή τους βολεύει για την προώθηση της ταινίας ώστε και "πατάτα" να τους βγει να κάνουν τις εισπράξεις που επιθυμούν.

    Έχεις δίκιο και για τις δυο επισυμάνσεις σου. Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλά ελεύθερα λογισμικά τα οποία είναι πολύ καλύτερα από αυτά του εμπορίου αλλά δεν τους συμφέρει να τα προωθήσουν. Για παράδειγμα το open office, που το κατεβάζουμε εντελώς δωρεάν, είναι αντάξιο και ίσως και καλύτερο του microsoft office αλλά για κάποιο περίεργο λόγο δεν αφήνουν να γίνει γνωστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. NdN
    Φίλε μου στεναχωρήθηκα που δεν καταφέραμε να βρεθούμε τελικά αυτές τις μέρες που ήσουν εδώ.

    Όσο αναφορά αυτό που λες για την κλοπή.

    Το τι είναι κλοπή και τι όχι δύσκολα ορίζεται. Για παράδειγμα αν εγώ νοικιάσω μια ταινία την πληρώνω μια φορά αλλά μπορώ να τη δω με άλλους είκοσι φίλους μου στο σπίτι ή μπορώ να τη δανείσω με τη σειρά μου σε κάποιον άλλον να τη δει. Αυτό γιατί επιτρέπεται; Με ένα αντίτιμο την είδαμε πολλά άτομα. Το ίδιο περίπου γίνεται και με την ανταλλαγεί αρχείων στα τορεντς. Από εκεί και έπειτα ο λόγος που μπαίνουμε στον κόπο να το κάνουμε αυτό φυσικά και είναι η τιμή αγοράς ή ενοικίασης. Αν ένας δίσκος με τραγούδια κόστιζε 2 ή 3 ευρώ εννοείται ότι δεν θα έμπαινα στον κόπο να ψάχνομαι με τα τορεντς αλλά θα τον αγόραζα αφού πρώτα είχα τη δυνατότητα να τον ακούσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. seniorita
    Καλή χρονιά!
    Καταρχήν δε νομίζω ότι τελικά πλήττεται η οικονομία και το εμπόριο. Παλαιότερα τις ταινίες και τα τραγούδια τα αντιγράφαμε και τα δίναμε σε φίλους τώρα τα κατεβάζουμε. Όσοι θέλουν πραγματικά να αγοράσουν κάτι "γνήσιο" το κάνουν και τώρα. Αυτοί που κατεβάζουν σήμερα ούτως ή άλλως δεν θα αγόραζαν. Εμένα με έβαλες σε άλλες σκέψεις... άφησαν τα τορεντς επήτιδες ελεύθερα ώστε να εξαρτηθεί ο κόσμος και τώρα θα κάνουν μαζικό κυνηγητό ώστε να τα εξαφανίσουν και να αρχίσουν να πουλάνε στους εξαρτημένους. Έχω ακούσει και άλλους να κλαίγονται και να λένε "τι κάνουμε τώρα;".
    Πάντως δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να σταματήσει αυτή η ροή τόσο εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @JanuskieZ
    This is a place for comments on the text and not for ads. Ok my friend? For such a comment prefer the e-mail way.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...