Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Κωνσταντινούπολη-Εισαγωγή


Την απόφασή μου να πάω στην Πόλη την πήρα κυριολεκτικά, ως γνήσιος Έλλην, την τελευταία στιγμή. Γεγονός που με έκανε να τρέξω για τις προετοιμασίες και κατά συνέπεια να αγχωθώ λίγο παραπάνω, με αποτέλεσμα στην αρχή να αμφιβάλλω λίγο για το αν έπραξα σωστά. Τελικά, όμως, επιστρέφοντας και κάνοντας μια ανασκόπηση στις στιγμές που πέρασα εκεί και σε όλα αυτά όσα είδα και έμαθα, νομίζω ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω για αυτές τις λίγες ημέρες.

Σίγουρα το μέγεθος της πόλης (157χλμ μήκος και 50χλμ πλάτος) με τα δεκάδες αξιοθέατα και μνημεία κάνουν εντελώς αδύνατο σε οποιονδήποτε να μπορέσει να την γυρίσει όλη μέσα σε πέντε ημέρες. Παρόλα αυτά, ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα της εκδρομής -ήμασταν κάτι ανάμεσα σε πενταήμερη σχολείου και εκδρομής των καπή :) - και παρακολουθώντας με ζήλο την ξενάγηση της κ. Κατερίνας (αυτή ήταν η δασκάλα μας :), πιστεύω ότι αποκόμισα αρκετά πράγματα όσο αναφορά την κουλτούρα και τον πολιτισμό των Τούρκων, αλλά και την ιστορία από την βυζαντινή εποχή μέχρι και σήμερα, καταφέρνοντας παράλληλα να διασκεδάσουμε.

Μπαίνοντας στην Πόλη τα πρώτα δυο πράγματα που σου κάνουν εντύπωση είναι το τεράστιο μέγεθός της που συνοδεύεται με έναν απίστευτο συνωστισμό νέων, παλιών και υπό κατάρρευση κτιρίων, το ένα δίπλα στο άλλο και μέχρι εκεί που φτάνει να δει το μάτι του ανθρώπου.

Το δεύτερο που παρατηρείς μονομιάς είναι το ατέλειωτο μποτιλιάρισμα στους δρόμους και τα δεκάδες χιλιάδες ταξί που κυκλοφορούν. Φυσικά, σημεία στάθμευσης δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα και για να πω την αλήθεια τώρα που το ξανασκέφτομαι δεν είδα σχεδόν πουθενά παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην άκρη των δρόμων, παρά μόνο σε ιδιωτικά σημεία στάθμευσης. Πιθανολογώ ότι οι περισσότεροι που κυκλοφορούσαν στο κέντρο της πόλης -όσο μπορεί κάποιος να οριοθετήσει σαν κέντρο ένα κομμάτι της πόλης που είναι όσο η Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερο- ήταν άνθρωποι που είτε ζούσαν έξω από αυτό και κατέβαιναν για τη δουλειά τους, είτε ήταν επαγγελματικοί επισκέπτες ή τουρίστες με τα αυτοκίνητά τους ή γκρουπ με λεωφορεία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι περισσότεροι Τούρκοι, λόγο και της οικονομικής τους κατάστασης, δεν έχουν αυτοκίνητο. Και επειδή θα αναρωτηθείτε πως γίνεται να μην έχουν αυτοκίνητο αλλά να κυκλοφορούν τόσα πολλά, σκεφτείτε ότι μιλάμε για μια πόλη 18.000.000 εκατομμυρίων μόνιμων κατοίκων, χώρια τους χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται καθημερινά.

Μιας, λοιπόν, και αναφερθήκαμε στα αυτοκίνητα, να κλείσω, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό το κεφάλαιο κάνοντας μια αναφορά στους Τούρκους οδηγούς.
Παρατηρώντας τους από το παράθυρο του λεωφορείου λες ότι οι άνθρωποι είναι τρελοί.
Όταν βρίσκεσαι στους δρόμους πεζός είναι σαν να είσαι σε πεδίο μάχης και είσαι έτοιμος για παν ενδεχόμενο. Το χειρότερο από όλα, όμως είναι όταν μπαίνεις σε κάποιο ταξί. Εκεί κυριολεκτικά είναι σαν να μπαίνεις σε τρενάκι λούνα παρκ, με τη διαφορά ότι δεν έχεις απολύτως καμία ασφάλεια παρά μόνο την "υψηλή τεχνική" οδήγησης που έχει αναπτύξει ο κάθε ταξιτζής. Η κόρνα, βέβαια, είναι το σημαντικότερο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι οδηγοί. Την έχουν διαρκώς πατημένη και μόνο σήματα μορς δεν κάνουν ώστε να συνεννοηθούν με τους άλλους οδηγούς. Μηχανάκια δεν είδα σχεδόν καθόλου και για να πω την αλήθεια το βρίσκω απόλυτα λογικό, διότι για να οδηγήσεις μηχανή εκεί, το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να φορέσεις πανοπλία σαν τους ιππότες.

Όσο αναφορά την οικονομική κατάσταση των Τούρκων θα έλεγα ότι είναι τριών "ταχυτήτων".
Από τη μία οι πολύ πλούσιοι, επιχειρηματίες, εργοστασιάρχες, έμποροι, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους και τους πιο πολλούς οικονομικούς πόρους. Ζουν πλουσιοπάροχα, σε βίλες, με κότερα και αμαξάρες και γενικώς κάνουν τα κουμάντα στο εμπορικό και παραγωγικό κομμάτι της χώρας.

Από την άλλη τα μεσαία στρώματα με τους μορφωμένους ιδιωτικούς υπαλλήλους, κάποιους δημόσιους υπαλλήλους, τους μικροεπιχειρηματίες και γενικότερα τους ανθρώπους που εργάζονται σε επιχειρήσεις μέσα στην πόλη και παίρνουν έναν αξιοπρεπή μισθό ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ των 700 με 1500 τούρκικων λιρών, δηλαδή περίπου 350 με 750 ευρώ.

Τέλος, στην κατώτερη οικονομική βαθμίδα, στην οποία είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό των Τούρκων, βρίσκονται οι άνθρωποι του μόχθου, φτωχοί, που δουλεύουν για 300 και 400 τούρκικες λίρες το μήνα (150-200 ευρώ). Βέβαια, εδώ να σημειωθεί ότι η αξία των πραγμάτων είναι σαφώς χαμηλότερη από ότι στη χώρα μας.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που παρατηρεί καθένας μας ταξιδεύοντας οπουδήποτε και ιδιαίτερα σε χώρες του εξωτερικού είναι ο πολιτισμός που συναντάει.
Αυτό που μπορώ να πω για τους Τούρκους με τις λίγες γνώσεις που αποκόμισα βλέποντας τους ο ίδιος αλλά και από τις συζητήσεις μου με την ξεναγό, κατάλαβα ότι βρίσκονται σε δυο διαφορετικά επίπεδα. Στο ένα είναι οι άνθρωποι που έχουν συνεχή επαφή με άτομα από άλλους πολιτισμούς και κυρίως με την Ευρώπη. Άλλοι είναι σπουδαγμένοι, με παιδεία. Άλλοι πάλι δεν ξέρουν γράμματα αλλά έχουν αποκτήσει ένα επίπεδο και μια μόρφωση το οποίο προέρχεται μέσα από αυτή την συνεχή τριβή με ανθρώπους πολιτισμένων χωρών. Τα άτομα αυτού του επιπέδου τα συναντάς μόνο στις πόλεις οι οποίες έχουν τουρισμό και οι πολίτες της έρχονται καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες άλλους οι οποίοι φέρνουν μαζί τους την κουλτούρα και τα ήθη τους. Έτσι, πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Προύσσα, αλλά και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα παράλια της Τουρκίας (Σμύρνη, Έφεσος) είναι, θα έλεγα, σε τροχιά Ευρωπαϊκή.

Από την άλλη, το δεύτερο επίπεδο της Τουρκίας είναι αυτό της στάσιμης, οπισθοδρομικής Τουρκίας η οποία προσκολλημένη στους θρησκευτικούς και στρατιωτικούς φράχτες της, κρατάει τους πολίτες δέσμιους και απολύτως ελεγχόμενους. Δυστυχώς αυτό το ποσοστό είναι ακόμα αρκετά μεγάλο σε μια χώρα που σήμερα αριθμεί 70 εκατομμύρια πολίτες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους κατά βάση βρίσκονται στην κεντρική και ανατολική πλευρά της Τουρκίας η οποία είναι και πιο απομονομένη.

Κλείνοντας αυτή την εισαγωγή πρέπει να αναφέρω ότι όποιος έχει σκοπό να επισκεφτεί την Πόλη για πρώτη φορά, το φρονιμότερο θα ήταν να πάει με κάποιο γκρουπ ώστε να περιηγηθεί πιο εύκολα, να μάθει τα κατατόπια (διότι είναι πολύ "δύσκολη" πόλη) και να αποκομίσει της σημαντικότερες πληροφορίες.

21 σχόλια:

  1. Βίον ανθόσπαρτον και οπως λετε στη Θεσσαλονικη...σιδεροκέφαλος! ;)))

    Καλη ιδεα να πας στη Τουρκια και μετα να μας κανεις μια μικρη 'ξεναγηση'! Πιστευω οτι οι τιμες σε εστιατορια και ξενοδοχεια θα πρεπει να ηταν φθηνοτερες σε συγκριση με Ελλαδα,ή κανω λαθος;

    Τη καλησπερα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς τον!

    Πολύ ωραία η ανάλυσή σου για την Πόλη. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχω ακούσει επισκέπτη της να την σχολιάσει αρνητικά!

    Προσωπικά, δεν είμαι έτοιμη ακόμη να την επισκεφτώ για συναισθηματικούς λόγους [λόγω Κύπρου]. Η καρδιά υπερισχύει της λογικής μου -τουλάχιστον έως αυτή τη στιγμή...

    Πολύ-Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς τον νιόνυμφο!! Πέρασες καλά; Βλέπω εσύ δεν πήγες γαμήλιο ταξείδι στο Ντουμπάι όπως είναι τελευταίως πολύ της μοδός...προτίμησες τους γειτόνους...Μ'άρεσε η ξενάγηση.
    Εύχομαι τώρα "βίον ανθόσπαρτον" και να μας προσέχεις το κορίτσι!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία και περιεκτική περιγραφή. Α, και βίον ανθόσπαρτον, ξέχασα να σου ευχηθώ. :-p

    Θα ήθελα να πάω για το Γκραν Πρι της F1 που γίνεται στην πίστα εκεί, αφενός είναι φτηνά, αφετέρου το συνδυάζεις και με ταξίδι. Θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέχασα να το γράψω στο προηγούμενο σχόλιο.

    Καμιά φωτογραφία δε θα ανεβάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχα! Ένας από τους μελλοντικούς μου προορισμούς σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχω πάει ποτε, ωραιότατο άρθρο.

    Σε περνάω στην λίστα, θα περνάω να τα λέμε!

    :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Newton
    Καλωσόρισες στα πάτρια εδάφη και... να ζήσετε! Από τις περιγραφές σου η Τουρκία δεν πρέπει να διαφέρει πολύ από την Ελλάδα, εκτός ίσως από την τεράστια οικονομική ανισότητα μεταξύ των κατοίκων της. Πρέπει κι εμείς να την επισκεφτούμε κάποια στιγμή, άλλωστε δίπλα είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι διαβαζω;;Νεονυμφος;;;καλα και οι προσκλησεις χαθηκαν στο ταχυδρομειο;;;
    Σιδερενιος λοιπον!!!!
    Δυστυχως δεν εχω παει στην Πολη, το γιατι δεν μπορω ακομη να το εξηγησω στον εαυτο μου.
    Νοιωθω ενα κρατημα,περιεργο.
    Οχι δεν προκειται για συνδρομο ιστορικο!!! αναθεμα με αν μπορω παρα την ηλικια μου να το εξηγησω!!!!!
    Περιμενω κουφετα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. welcome back newton!!!!axxx ti tuxeross 8elw k egw taxidi!!ta monkeys theloun taxidi!:P
    polu xarhka pou sthn tourkia h kukloforia kai oi odhgoi einai xeiroteroi gt nomiza oti pragmatika eixame to pronomio meta apo thn india!axax
    wraia h perigrafh sou!!to xeis skeftei gia ekpomph stul magia tsoklh?:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Elva
    Δικό μας είναι το "σιδεροκέφαλος" ; δεν το ήξερα!

    Όσο αναφορά τα ξενοδοχεία, λόγο γκρουπ, ήταν αρκετά φθηνά. Τα εστιατόρια και λοιπά μαγαζιά έχουν ίδιες τιμές με Ελλάδα. Είναι πολύ τουριστική πόλη και ξέρουν αυτό οι Τούρκοι και βαράνε στο ψαχνό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. JamanFou
    Καλώς σε ξαναβρήκα!

    Σαν τουρίστα πράγματι έχει πολλά καλά, σαν κάτοικος δεν ξέρω αν μπορούσα να ζήσω, τουλάχιστον όχι στο κέντρο της το οποίο είναι τεράστιο όπως είπα.

    Πάντως εφόσον έχεις τέτοιες αναμνήσεις φυλαγμένες και εγώ θα έλεγα να μην το τολμήσεις γιατί θα φρικάρεις από αυτά που θα δεις (καμμένα κτήρια, τούρκικες σημαίες παντού, έντονο ελληνικό, αλλά πεθαμένο, στοιχείο). Θα τα δεις και παρακάτω στις αναρτήσεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. kariatida62
    Τέλεια ήταν, το ντουμπάι μου το είπαν αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να πάω, δεν έχω λεφτά για πέταμα. Επόμενος στόχος η Αίγυπτος!

    Η ξενάγηση έχει και συνέχεια πιο ενδιαφέρουσα αρκεί να βρω χρόνο.
    Σευχαριστώ για τις ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βασίλη
    Σευχαριστώ!

    Να πας στην πίστα, αν και πέφτει κάπως μακρυά -είναι στην ασιατική πλευρά της Πόλης σχεδόν στο τέλος της. Όσο για το φθηνά, ε, δεν θα το έλεγα για κάποιον που δεν ξέρει που να πάει. Τα καύσημα για παράδειγμα είναι κατά πολύ ακριβότερα από ότι σε εμάς, τα ξενοδοχεία πάλι, πανφθηνα. Γενικά πάντως αξίζει τον κόπο να το κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kameleon
    Και όπως έγραψα, προτίμησε να πας με γκρουπ είναι πολύ καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. bananiagr
    Θα υπάρξει και συνέχεια με φωτό και ξενάγηση ώστε να συζητήσουμε και κάποια πράγματα.

    Σε διαβάζω αρκετό καιρό απλά δεν έτυχε να σχολιάσω, θα τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. taspa
    Ναι βρε, δεν είδες την προηγούμενη ανάρτηση!
    Κουφέτα και κέρασμα όποτε θέλεις!

    Για κάτι γρήγορο και σχετικά φθηνό η Πόλη είναι ότι καλύτερο, να πας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανορθόδοξος
    Καλώς σας ξαναβρήκα, τελικά το μπλογκινκ είναι ναρκωτικό, μου ψιλοέλλειψε.
    Ήθελα να σε καλέσω στο γάμο αλλά διάβασα κάπου ότι έλλειπες τότε (6/2), ισχύει ή έκανα μαλακία;

    Όντως η Κωνστ/πολη και αρκετές άλλες πόλης της τουρκίας δεν διαφέρουν και πολύ από την Ελλάδα πέραν της οικονομικής ανισότητας. Σε πολλά πράγματα θα έλεγα ότι είναι και πολύ καλύτερη, όπως στην καθαριότητα των δρόμων και των μαγαζιών, την εξυπηρέτηση, την ευγένεια, τον σεβασμό στους νόμους (πουθενά δεν κάπνιζες σε κλειστό χώρο) και άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. the monkeys
    Έλα βρε δεν είναι δύσκολο, 230 ευρώ το άτομο διαδρομή και ξενοδοχείο με πρωινό. Και άμα θες βάζεις και κάνα σαλάμι και ψωμί από τον μπουφέ στην τσέπη σου για το μεσημέρι:)

    Άμα μου κάνουν τα έξοδα γίνομαι και Κουστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ όμορφη η διήγησή σου. Ακριβώς τα ίδια συμπεράσματα που είχα βγάλει κι εγώ. Κων/πόλη είναι όντως ένας προορισμός που επιβάλλεται να πάνε όλοι οι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Περιμένω την συνέχεια, θα έχει τρομερό ενδιαφέρον.
    Κάτι τέτοια νοερά ταξίδια μου αρέσουν πολύ.

    Πάντα καλοδεχούμενος. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...