Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Την Παρασκευή...Χρεωκοπία;


Γενικώς, προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος, να μην καταπίνω αμάσητα τα όσα ακούω από διάφορες πηγές (φίλους, γνωστούς, μμε, blogs κτλ.) και να σκέφτομαι δέκα φορές αυτά που μου λένε.

Πριν λίγες μέρες κάποιος φίλος μου είπε ότι ετοιμάζονται στο νομισματοκοπείο να βγάλουν ξανά στη φόρα τις δραχμές. Να φύγουμε δηλαδή έτσι στα ξαφνικά από τη ζώνη του ευρώ και να μπούμε στη δραχμούλα. Εντάξει, λίγο τραβηγμένη η πληροφορία και χωρίς καμία απόδειξη. Δεν ξέρω πως διέρρευσε κάτι τέτοιο, πιθανόν λίγο από αυτά που γράφονται στις εφημερίδες, λίγο από την τιβί, λίγο από το λεγόμενο ράδιο αρβύλα, ε, δεν θέλει και πολύ βγει η βρώμα.

Προχτές άκουσα ότι πολλοί επιχειρηματίες βγάζουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες για να μην φορολογηθούν και για να τα προστατεύσουν σε περίπτωση πτώχευσης και διάφορα τέτοια που δεν πολυκατάλαβα διότι κανένας από αυτούς που μου τα μεταφέρει δεν είναι ειδικός στα χρηματοοικονομικά, αλλά και, προφανώς, ισχύει το ίδιο και για τις πηγές που τους το είπαν.

Σήμερα, λοιπόν, με παίρνει τηλέφωνο ένας φίλος μου και μου λέει το φρέσκο νέο. Κάποιος γνωστός του ο οποίος είναι διευθυντής σε μια μεγάλη εταιρία τους είπε ότι έμαθε από κάποιον τραπεζικό, ότι την παρασκευή (μεθαύριο) η κυβέρνηση θα κηρύξει πτώχευση. Όπως μου είπε ο ίδιος επιφυλάχτηκε λίγο για την πληροφορία στην αρχή. Έπειτα, όμως, από λίγο τον πήρε τηλέφωνο ο πατέρας του και του είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα μαθαίνοντάς το από εντελώς άλλο πρόσωπο. Τώρα βέβαια, αυτή η φάση του "κάποιος είπε σε κάποιον άλλον" μου φαίνεται λίγο παράλογη. Δηλαδή τι; την παρασκευή χρεοκοπούμε; και το έμαθε ένας άσχετος Έλληνας στην άκρη του πουθενά και δεν βγήκε από τους δημοσιογράφους; νομίζω πολύ τραβηγμένο για να είναι αληθινό!


Πραγματικά οι γνώσεις που έχω για το τι σημαίνει πτώχευση είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Αν ξέρει κάποιος ας μας πει, έτσι για πληροφορία. Πάντως, ειλικρινά, δεν ξέρω αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, τόσο ξαφνικά, ούτε και γνωρίζω τις συνέπειες μιας τέτοιας κατάληξης.

Το αστείο αλλά και τραγικό μαζί του γεγονότος είναι το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία μας τελικά και όχι το τι συμβαίνει πραγματικά. Αυτό το κλίμα είναι που τα κάνει όλα. Ένα μαύρο σύννεφο φόβου και τρομοκρατίας έχει σταθεί πάνω από τα κεφάλια μας. Θα πτωχεύσουμε ή μήπως μας βοηθήσουν; θα φύγουμε ή όχι από την Ε.Ε.; Ασύνδετα συμπεράσματα από σκόρπιες πληροφορίες που δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνουν, αλλά προσπαθούμε να τις αποκωδικοποιήσουμε πάση θυσία.

Το σίγουρο είναι ότι αν η ανεργία στην αγορά και το χρέος του κράτους υπάρχουν μια φορά, τα όσα ακούγονται από τα μμε και τις διάφορες αδιασταύρωτες πληροφορίες που λέει ο καθένας τα κάνουν να υπάρχουν δέκα.

update: δείτε και αυτό για τις πιθανότητες πτώχευσης.

10 σχόλια:

  1. η ελλάδα έχει πτωχεύσει εδώ και πολύ καιρό, απλά τώρα θα πάρει και το χαρτί τις πτώχευσης. πτώχευση σημαίνει στάση πληρωμών για δυο μήνες, κλείνουν οι τράπεζες για δυο μήνες όσα λεφτά έχεις στις τράπεζες χάνεις το 50% τα άλλα 50% τα παίρνει το κράτος φεύγουμε από το ευρό βγάζουμε δραχμή και ο πληθωρισμός πάει στα ύψη, και πολλά άλλα που δεν θέλω να στα πω γιατί είναι πολύ άσχημα. να δω τώρα τα βόδια οι νεοέλληννες πως θα ζουν και τι θα τρώνε παρακαλάω να πτωχεύσουν για να καταλάβουν επιτέλους πόσο χοντρομαλάκες είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κινδυνολογία είναι χειρότερη απο τον πραγματικό κίνδυνο...αν είναι να καταστραφούμε θα καταστραφούμε όλοι μαζί, δεν το σκέφτομαι πια δεν αγχώνομαι για τις καταθέσεις μου(χαχαχαχα) και σταμάτησα να αναπαράγω φήμες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα παντα θα εξαρτηθουν απο το τι ειδους ανταλλαγματα ειμαστε προθυμοι να δωσουμε για να μας...σωσουν! Ετσι δεν γινεται συνηθως;
    Σημερα παντως διαβαζα οτι ο Χ. Παμπούκης, διαβεβαίωσε ότι ''η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει και δεν θα βγει από το ευρώ''. (Μετα απο αυτο ησυχασα και θα κοιμαμαι καλυτερα το βραδυ...) :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!
    ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ
    ΠΟΛΛΑ BLOG ΑΝΑΡΤΗΖΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ
    ΠΩΣ Η ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ!!
    ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΤΩΡΑ
    ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ
    ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ!!
    ΧΑΙΡΕΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνω με τον bill.

    Έχω γράψει σχετικό άρθρο γιατί η Ελλάδα ενώ έχει χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια δεν το λένε. Να πτωχεύσουμε να ησυχάσουμε, βαρέθηκα αυτο το χάλι. Επιστροφή στην δραχμή τώρα να καταποντιστούν τα καρτέλ που σε βάζουν να πληρώνεις τρελά ποσά που επι δραχμής θα ήταν αδιανόητα.

    Και ναι, είναι αλήθεια οτι ο κόσμος πάει και μαζεύει τα λεφτά του και έχουμε κάποιες τράπεζες στο κόκκινο λόγω έλλειψης ρευστού. Το βλέπω ακόμα και στο σούπερ μάρκετ με τα ρέστα.

    Το παιχνίδι τώρα παίζεται όχι πως να χρεοκοπήσουμε -πράγμα που προς το παρόν δεν τους συμφέρει να αποκαλυφθεί- αλλά πως να μας πάνε στο ΔΝΤ για να ολοκληρωθεί η υποδούλωση και η καταστροφή της Ελλάδας που θα μας βάλει σε μακροχρόνιο χαμηλότατο επίπεδο ζωής και ποιος ξέρει τι άλλο.

    Αν είχε συνειδητοποιήσει ο καθυστερημένος ο νεοέλληνας που έχει χαζέψει απο την πολλή την τσόντα και το μεσημεριανάδικο τι πραγματικά έχει συμβεί στην χώρα, θα έπρεπε να έχει γκρεμίσει τα πάντα γύρω του και να έχει βγει στους δρόμους, αλλά τα εγκεφαλικά του κύτταρα έχουν καεί ολοσχερώς. Δεν βλέπετε ο κόσμος πόσο ανατριχιαστικά και αφύσικα απαθής είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης ξέχασα να πω πως δεν έπεσες τελείως έξω.

    Ψάξτε στα μπλογκς και το νετ τις τελευταίες ειδήσεις απο Βρυξέλλες. Η Ελλάδα είναι με το ένα πόδι στο ΔΝΤ. Απο προχθές, είμαστε λιγουλάκι χρεοκοπημένοι αλλά ειπωμένο με άλλα λόγια.

    Διαβάστε αυτό το άρθρο και τα σχόλια απο κάτω, έχουν πολύ ενδιαφέρον.

    http://www.antinews.gr/?p=38797

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολίτης της Μπανανίας
    Πολύ ενδιαφέρον το λινκ για το antinews!

    ΤΟ ότι θεωρητικά είμαστε χρεοκοπημένοι είναι κατανοητό από όλους μας. Το θέμα είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν δραματικά σε περίπτωση που αυτό γίνει πλέον και επίσημο. Ο Μπιλ αναφέρει κάποια λίγα πράγματα σε περίπτωση που χρεοκοπήσουμε τα οποία είναι μια σταγόνα σε σχέση με αυτά που θα υποστούμε. Δεν ξέρω πραγματικά τι είναι καλύτερο, χρεοκοπία και μια πενταετία (ίσως και παραπάνω) φτώχειας και πείνας αλλά ξεμπέρδεμα από την εε και το δντ και καλύτερους όρους διαπραγμάτευσης για το χρέος ή βοήθεια και δανεισμό και καμιά εικοσαριά χρόνια στενής επιτήρησης και σκληρών μέτρων για τους πολίτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αδερφέ...

    ΠΟΤΕ δεν θα ξεμπερδέψουμε. Αυτά για 5ετίες και πράσινα άλογα είναι κουραφέξαλα για να κρατάνε τον κόσμο με το καρότο και το μαστίγιο.

    Και άλλα 5 χρόνια, και άλλα 5 χρόνια, και τι θα γίνει μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια; Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Και τι θα πάθει η χώρα μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια; 230.000 δημόσιους θα διώξουν τώρα και το 2010 λένε οι επίσημες προβλέψεις, θα κλείσουν με 1 εκατομμύριο άνεργους.

    Καλά, για 20ετία δεν το συζητάω καν.

    Παιδιά, αυτή την κατάσταση την είχαν κανονισμένη απο τον καιρό που μπήκαμε στην Ευρώπη μέχρι και όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ.Η μοίρα αυτής της χώρας απο τον καιρό που υποτίθεται την βοηθησαν να "απελευθερωθεί" απο την Τουρκία ήταν να χρεωθεί με υπέρογκα δάνεια και απλά να περάσει σε μια διαφορετική μορφή δουλείας που ανάλογα με τα συμφέροντα της εποχής της άλλαζαν σύνορα, την έμπλεκαν σε πολέμους και σε εμφυλίους, την χρεοκοπούσαν, της άλλαζαν πολίτευμα.

    Δεν ΜΠΟΡΟΥΜΕ να καταλάβουμε πως σκέφτεται αυτή η ελίτ, αυτά που κάνουν τα κάνουν με πλάνα 10ετιών μπροστα. Η ιστορία του ΔΝΤ και της χρεοκοπίας είναι μια φάρσα. Δεν θα μας αφήσουν ποτέ ελεύθερους.

    Κοιτάξτε το ευρύτερο πεδίο του σχεδίου, κοιτάξτε πίσω και κοιτάξτε μπροστά, μην κολλάτε στα συγκεκριμένα γεγονότα.

    Και όταν το κάνετε τότε θα τρομάξετε απο την μοίρα που δείτε για αυτόν τον τόπο. Θα αφήσουν ποτέ ένα σημαντικό προτεκτοράτο σαν την Ελλάδα ελεύθερο και ήσυχο;

    Ο βασικότερος λόγος γιατί ο νεοέλληνας δεν ασχολείται καθόλου είναι γιατί μέσα του χωρίς πολλά πολλά λόγια τα ξέρει αυτά που λέω. Ξέρει οτι ποτέ δεν θα ήμαστε ελεύθεροι, ποτέ δεν θα έρθει ο μεγάλος ηγέτης που ξαφνικά θα σώσει την χώρα, ποτέ δεν θα έρθει κανένας που θα κάνει κάτι όσο εμείς είμαστε όπως είμαστε σαν ελαττωματική και άμυαλη φάρα. Και επειδή το ξέρει, κοιτάει μόνο τον εαυτούλη του, τον μικρόκοσμο του, την καθημερινότητα του, την τσέπη του. Και το βράδυ μετά την δουλειά, τηλεόραση, κανέναν καβγά στα φανάρια, το δάνειο να έχουμε να πληρώσουμε, και ένα χαπάκι το βράδυ για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε.

    Εγκατέλειψε εδώ και πολύ καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολίτη
    Πρέπει να γίνει σαφές ότι ΔΕΝ θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε! ΔΕΝ τους συμφέρει διότι τότε θα χάσουν κι αυτοί μαζί με εμάς. Είναι προτιμότερο να μας δανείζουν και να μας έχουν συνέχεια του χεριού τους και να επιβάλουν τους όρους τους.

    Ο Έλληνας, βασικά, πιστεύω ότι σε μεγάλο ποσοστό δεν έχει ιδέα του τι γίνεται. Όλους αυτούς τους όρους (δντ, εκτ, spread κτλ) τους ακούει σαν κινέζικα. Κατά βάθος οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τίποτα το καταστροφικό δεν θα συμβεί. Ο Έλληνας το μόνο που ξέρει είναι να ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...