Ένα blog για εμάς, τη γειτονιά μας, την πόλη μας, τη "Μακεδονία μας" (καλό;), τη χώρα μας, την ήπειρό μας, τον πλανήτη μας, το ηλιακό μας σύστημα, τον γαλαξία μας, το σύμπαν μας, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!
Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
Ένας ένας και από την πόρτα
Έχω αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, πριν αλλά και αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση, ότι η μετανάστευση των Ελλήνων προς αναζήτηση εργασίας είναι αναπόφευκτη. Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι παρόλο που δεν έπεσα έξω σε αυτό, μου διέφυγε ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που είναι ικανός αν όχι να ανατρέψει αυτήν τη φυγή, να την περιορίσει σε σημαντικό βαθμό.
Η χώρα μας τη δεκαετία του 90' δέχτηκε μαζικά ένα μεγάλο κύμα μεταναστών από χώρες όπως Αλβανία, Βουλγαρία, Ρωσία, βάζοντας στις αδύναμες πλάτες της ένα βάρος που με δυσκολία μπορούσε να σηκώσει. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, αυτής της "εισβολής" δεν ήταν, κατά την άποψή μου, τόσο η καθαυτή είσοδος αλλοδαπών αλλά μια μικρή λεπτομέρειά της που είτε λόγο της ανυπαρξίας των μηχανισμών ελέγχου είτε λόγο οικονομικών συμφερόντων, πέρασε στο περιθώριο.
Πρόκειται για την ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών που έγινε με όλων των ειδών τους τρόπους. Με αποστολές τύπου Ράμπο από τα σύνορα, με πληρωμένες άδειες ή και μέσα από το "παράθυρο" από τους νονούς και πόσα άλλα που δεν γνωρίζουμε. Βασικός ένοχος γι' αυτό νομίζω ότι είναι το κράτος που ενώ γνώριζε και έβλεπε αυτή την κατάσταση, όχι μόνο δεν προασπίστηκε τα συμφέροντα των νόμιμων πολιτών του αλλά συναίνεσε κατά κάποιο τρόπο στο να συμβεί το αντίθετο, με την απραξία του. Από τη μία η αδυναμία και αδιαφορία των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, όπως η αστυνομία και η δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες και από την άλλη οικονομικά συμφέροντα που απορρέουν από τα φτηνά μεροκάματα αυτών των ανθρώπων. Συμφέροντα που κατά βάση ευνοούν τους εργοδότες και αυτούς που βρίσκονται στα κατάλληλα πόστα και λαδώνονταν για να κρατούν το στόμα τους κλειστό.
Βέβαια, φτηνά εργατικά χέρια δεν ήταν μόνο των λαθρομεταναστών αλλά και των νόμιμων μεταναστών. Σ' αυτή την περίπτωση το κράτος, κατά κύριο λόγο, είδε αυτούς τους ανθρώπους σαν μια καλή ευκαιρία να εισπράξει χρήματα κρατώντας τους ομήρους και υποχρεώνοντάς τους να πληρώνουν αδρά κάθε χρόνο για την άδεια παραμονής τους μέσα από τραγελαφικές διαδικασίες, θεωρώντας ότι, πέρα της εισπρακτικής πολιτικής, τα χαμηλά μεροκάματα θα φέρουν επενδύσεις στη χώρα.
Δυστυχώς, όμως, κάποια στιγμή οι χαμηλοί αυτοί μισθοί σταμάτησαν να υφίστανται (σήμερα οι ξένοι πληρώνονται όσο και οι Έλληνες) και προσαρμόστηκαν στους μισθούς των Ελλήνων. Η κατάρρευση της κλωστοϋφαντουργίας, το κλείσιμο των βιοτεχνιών και βιομηχανιών, η μεταφορά πολλών μεγάλων εταιριών σε γείτονες χώρες και γενικότερα η συνεχόμενη πτώση της κατασκευής στη χώρα μας μας έκανε κατά βάση χώρα εμπορίου. Μοναδικός κλάδος που δούλευε μέχρι πρότινος και απασχολούσε Έλληνες και ξένους ήταν ο κατασκευαστικός, αλλά όπως έχουμε όλοι καταλάβει αυτό ήταν τελείως πλασματικό αφού στηριζόταν κυρίως στον δανεισμό και τα δημόσια έργα.
Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο του υπέρτατου κορεσμού του εργατικού δυναμικού. Η Ελλάδα που με το ζόρι πλέον μπορεί να κρατήσει τον ντόπιο πληθυσμό, σηκώνει επιπλέον και το βάρος αρκετών χιλιάδων μεταναστών οι οποίοι με μεγάλη δυσκολία βρίσκουν εργασία σήμερα. Άλλοι ζουν με το ταμείο ανεργίας, άλλοι με μαύρη εργασία ή και τα δυο μαζί και άλλοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
Όταν ζεις σε μια χώρα όπου βρίσκεται η οικογένειά σου και φίλοι σου τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα. Όλο και κάποιος θα σε βοηθήσει, κάπου θα βρεις ένα πάτημα, μια δουλειά ή έστω τα βασικά για να επιβιώσεις. Όταν όμως είσαι μετανάστης όλα είναι πολύ πιο δύσκολα.
Τις τελευταίες μέρες ακούω διαρκώς από πολλούς αλλοδαπούς να έχουν πάρει απόφαση να γυρίσουν στις χώρες τους ή να μεταναστεύσουν κάπου αλλού και από ακόμα πιο πολλούς να το σκέφτονται. Η Ελλάδα έχει πάψει να είναι χώρα των ευκαιριών, αφού με δυσκολία καταφέρνεις να έχεις τα βασικά. Για να πω την αλήθεια, παρόλο που πιστεύω ότι δεν διακατέχομαι από κανένα ρατσιστικό συναίσθημα, δεν με στεναχώρησε καθόλου η παραπάνω είδηση. Είναι σίγουρο πλέον ότι η χώρα μας δεν αντέχει τόσους μετανάστες και από το να μεταναστεύσουμε εμείς κάπου αλλού είναι καλύτερα να επιστρέψουν κάποιοι στα σπίτια τους. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι που θα μας σώσει, απλώς ίσως έτσι αποφύγουμε τα χειρότερα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ?ΗΡΘΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΧΑΡΤΙΑ?ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ.ΟΙ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 29 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ
Θάχει πλάκα να μείνουν μετανάστες και να φύγουμε οι Έλληνες! Εδώ πάντως όλοι οι Αλβανοί γύρω τριγύρω ούτε για πλάκα δεν συζητούν για φευγιό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιθέτως συγγενείς νέα παιδιά που είναι πτυχιούχοι άνεργοι σκέφτονται σοβαρά να φύγουν...
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιοι λίγοι ήρθαν νόμιμα κάποιοι έγιναν στην πορεία. Οι περισσότεροι πάντως στην αρχή ήταν παράνομοι. Μην ξεχνάμε ότι τα χωράφια είχαν γεμίσει με αλβανούς που μάζευαν ντομάτες!
kariatida62
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθόλου απίθανο δεν το βλέπω!
Εγώ πάντως έχω πετύχει πολλούς τελευταία που είναι έτοιμοι να την κάνουν.
Τους πτυχιούχους λάθος τους αναφέρεις. Είναι τελείως διαφορετικό κομμάτι του πάζλ. Οι Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει σπουδαγμένους ανθρώπους ούτε Έλληνες ούτε ξένους.
Καλό! Μπήκαν που μπήκαν απ' το παράθυρο, ας φύγει ένας-ένας τώρα απ' την πόρτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, όσοι τουλάχιστον γνωρίζω -και είναι όλοι παράνομοι- δεν έχουν τέτοια σκέψη για φευγιό -τουλάχιστον όχι ακόμα. Βλέπεις, αυτοί μπορούν και ζουν με λίγα λεφτά και τους περισσεύουν να στέλνουν στην πατρίδα τους, να ζουν τις εκεί οικογένειές τους και να φτιάχνουν τα σπίτια τους.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά θα συμφωνήσω με jamanfou ότι δηλαδή υπάρχει μία διαφορά, οι παράνομοι ή ακόμη και οι νόμιμοι έχουν συνηθίσει με τα λίγα και το να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ίσως δεν είναι ακόμη και στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα προς όφελος τους. Πάντως σίγουρα θα φύγουν αρκετοί μετανάστες, τώρα αν θα γυρίσουν πίσω στην χώρα τους ή θα πάνε σε άλλες χωρες δεν το ξέρω. Το πιο σημαντικό όμως που δεν ανέφερες είναι αυτοί οι πτυχιούχοι άνεργοι που αναφέρει και η kariatida, όπου αυτό ίσως θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα της χώρας. Δεν νομίζω το όνειρο ενός απόφοιτου να είναι να παίρνει 500Ε ή να τον συντηρούν εξ'ολοκλήρου οι γονείς του, οπότε θα φύγει στο εξωτερικό υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση της Ελλάδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήJamanFou
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να χαλάσει το γούρι αν βγουν από την πόρτα; :)
Θα αλλάξουν τα πράγματα JamanFou. Ούτε αυτοί δεν βρίσκουν δουλειά πλέον. Παλαιότερα αυτό έκαναν. Έστελναν τα φράγκα στην πατρίδα τους και έφτιαχναν σπίτια. Σήμερα δεν ξέρω αν περισσεύουν!
the monkeys
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως, σε χώρες όπως Αλβανία η κατάσταση είναι χειρότερη από εδώ. Θέλω να πιστεύω όμως ότι σε λίγο το κλίμα δεν θα σηκώνει μετανάστες και θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και αυτοί που βρίσκονται με χαρτιά νόμιμα για να παραμείνου θα πρέπει να κάποιος εργοδότης να τους κάνει πρόσληψη έστω και για 3 μέρες. Αν το σταματήσουν αυτό οι εργοδότες δεν θα μπορούν να μείνουν.
Για τους πτυχειούχους δεν ανέφερα τίποτα διότι είναι άλλο θέμα. Δεν έχει να κάνει με τους μετανάστες που ήρθαν εδώ διότι είναι όλοι εργάτες και όχι σπουδαγμένοι. Οι πτυχιούχοι οι δικοί μας σιγά σιγά θα την κάνουν και όχι μόνο για τα χρήματα αλλά γιατί δεν έχει ούτε θέσεις εργασίας.
Για όλα υπάρχει ένας λόγος. Μπορεί η κατάσταση να αλλάξει τις ισορροπίες με τέτοιο τρόπο που θα δούμε νέες καταστάσεις στην Ελλάδα που δεν τις φανταζόμαστε. Για καλό δεν θα είναι πιστεύω.
ΑπάντησηΔιαγραφή