Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Εσύ σύνταξη στα 45, εγώ μετά θάνατον


Διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα απογραφής -σήμερα η τελευταία ημέρα- των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Τα αποτελέσματα όσο αναμενόμενα και να ήταν δεν παύει να είναι τραγικά και να προκαλούν έκπληξη. Κάθε χρόνο το Ταμείο ζημιώνονταν με 1,3 δις ευρώ, αφού 109.000 φαντάσματα συνταξιούχοι δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή, νούμερο που αντιστοιχεί με το 10% των ασφαλισμένων. Το σύνολο των ζημιών σε βάθος δεκαετίας φτάνει τα 15 δις ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι, αν 109 χιλιάδες συντάξεις δίνονταν παράνομα, οι παραλήπτες που απολάμβαναν αυτά τα χρήματα ήταν πολύ περισσότεροι. Αδέρφια εκλιπόντων, οικογένειες, απατεώνες, υπάλληλοι ταμείων και δεν ξέρω και γω ποιοι άλλοι μπορεί να είναι εμπλεκόμενοι για κάθε μια από τις συντάξεις που δίνονταν. Σου λένε, αφού κάποιοι παίρνουν σύνταξη στα 45 τους χρόνια, εμείς θα πάρουμε την σύνταξη του μπαμπά και μετά το θάνατό του. Και όλα αυτά, βέβαια, εις βάρος των υπόλοιπων εργαζομένων, του υπόλοιπου ελληνικού λαού. Τελικά προσπαθώ να καταλάβω ποιοι είναι αυτοί οι Έλληνες που δεν εμπλέκονται σε καμιά ρεμούλα, σε κανένα σκάνδαλο, σε καμιά υπεξαίρεση. Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι αυτό το "μαζί τα φάγαμε", ακόμα και αν τα ποσά στις περιπτώσεις των μεγάλων σκανδάλων είναι τραγικά μεγαλύτερα.

Συνεχίζοντας να διαβάζω τα σχόλια για τα αποτελέσματα της απογραφής κολλάω στη παθιασμένη δήλωση -αυτή την είδα και στην τβ- του Ροβέρτου Σπυρόπουλου διοικητή του ΙΚΑ, ότι θα διεκδικήσουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Θα μου πείτε, είναι κακό αυτό, δηλαδή να ζητήσει πίσω το κράτος τα "κλεμμένα χρήματα. Φυσικά και όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά είναι και το επιθυμητό. Απλώς μου δημιουργείται μια απορία. Πού ήταν όλο αυτό το πάθος για κάθαρση, εντοπισμό ενόχων, και επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων, από τους ταγούς της χώρα, στα τεράστια σκάνδαλα που βγαίνουν στη φόρα τόσα χρόνια. Ποιες ήταν οι ενέργειες του ΙΚΑ για όλους αυτούς τους επιχειρηματίες που πίσω από την κάλυψη μιας Α.Ε. χρωστάνε εκατομμύρια από ασφάλιστρα που δεν πληρώθηκαν. Το κράτος μάλλον έρχεται τώρα να κάνει το μάγκα απλά εκεί που το παίρνει και εκεί που τα ποσά δεν είναι και τα μεγαλύτερα.

13 σχόλια:

  1. Μόνο αυτά λες?
    Τ'άλλα εδώ τα προχθεσινά δεν τ'άκουσες???!!!
    Συζητείται ότι σ'αυτή την λίστα υπάρχει φυσικό πρόσωπο, γνωστός επιχειρηματίας που χρωστά 600 εκατομμύρια!!!

    Τρώγονται τώρα σαν τα σκυλιά!
    Και ρωτώ και τον κ. Κουσελά τον αδικημένο ήρωα?
    Γιατί δεν βγήκε στα κανάλια να πει ότι εγώ έπιασα τους φοροφυγάδες αλλά ο Παπακωνσταντίνου επειδή τρώει και πίνει μαζί τους δεν αφήνει να τους πιάσουμε?

    Πολιτικοί χωρίς παντελόνια θα μου πεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kariatida62
    Σήμερα άκουσα για 3.000 αιτήσεις του σδοε σε τράπεζες που αφορούν φυσικά πρόσωπα, για άνοιγμα λογαριασμών (δεν ξέρω αν είναι το ίδιο θέμα με αυτό που αναφέρεις) ώστε να ερευνηθεί το πόθεν έσχες. Η έρευνα κολλάει στο ότι οι τράπεζες δεν αποκαλύπτουν τα στοιχεία των λογαριασμών και κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν οι εκλιπόντες είναι χριστιανοί, τότε δικαιούνται τη σύνταξη για την μεταθάνατο ζωή τους. Νταξ; Κι αν θέλουν να την χαρίζουν κι αλλού, δικαίωμά τους... Οι υπόλοιποι -μη χριστιανοί- να την επιστρέψουν πάραυτα!

    (ας λέμε και καμιά παπαρία να ξεδίνουμε... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι εκλιπόντες, Ιωάννα μου, αν μπορούν ας τις πάρουν τις συντάξεις. Οι συγγενείς τους τι δουλειά έχουν δεν κατάλαβα. Πάντως μη λες και πολλά τέτοια γιτί δεν θέλουν και πολύ οι παπάδες να ζητήσουν εφάπαξ για το θάνατο του χριστού :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο προβληματισμός σου νομίζω πως έχει να κάνει με τον τρόπο που κάποιος διαχειρίζεται τα χρήματα.

    Αυτό το βίντεο ίσως να σε βοηθήσει στον προβληματισμό σου:

    http://www.youtube.com/watch?v=wcbcb4nlOOg

    (Είναι ένα βίντεο το οποίο είναι ελληνική μετάφραση αντίστοιχου βίντεο του Milton Friedman πάνω στον τρόπο που ξοδεύονται τα χρήματα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. CsLaKoNaS
    Παρόλα αυτά φίλε μου ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί το κράτος σήμερα κυνηγάει επιλεκτικά κάποιες ομάδες και όχι όλους, όπως τις αε για παράδειγμα που χρωστάνε απίστευτα ποσά. Thx για το βίντεο, θα δω και τα υπόλοιπα που έχουν ανεβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όχι και thx !

    Θα σε περάσουν για Φιλελεύθερο και θα σου κόψουν τα σχόλια (αντί για την καλημέρα) ορισμένοι της παρέας μας.

    Ανακάλεσε γιατί θα καταντήσεις σαν κι εμένα ! :)))

    -

    Το κράτος δε μπορεί να εισπράξει από τις εταιρείες εξ' αιτίας ενός διεφθαρμένου συστήματος από την κορυφή (πολιτική ηγεσία του υπουργείου) ως τα νύχια (εφοριακοί).

    Ο λόγος είναι ακριβώς η διαχείριση των χρημάτων. "Γιατί ως εφοριακός να εισπράξω τα πολλά για το κράτος και όχι τα λιγότερα για μένα; Κι εγώ κερδίζω και ο φορολογούμενος εργοστασιάρχης."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαχαχα, δεν έχω πρόβλημα Λάκωνα, εγώ είμαι ανοιχτός σε όλες τις απόψεις και έτοιμος πάντα να αναθεωρήσω τις δικές μου. Αν κάποιος μου κόψει την καλημέρα γιαυτό δεν ξέρει να συζητάει.

    -

    Τώρα, αρχίζω να καταλαβαίνω. Την τροικα όμως δεν την συμφέρει να εισπράξουμε και από τους δυο; μήπως ούτε αυτή δεν μπορεί να βάλει τάξη ή δεν θέλει να συγκρουστεί με το κεφάλαιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρόβλημα δεν είναι η Τρόικα σε ό,τι αφορά την εισπρακτική πολιτική.

    Αυτό που πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε είναι πως όσο δεν πληρώνουμε, τόσο οι φόροι θα αυξάνονται. Αυτό γιατί ο "εν λευκώ δανεισμός" μας από το εξωτερικό έχει πάψει πλέον να υφίσταται.

    Για χρόνια είχαμε ένα κράτος μεγάλο που όλοι οι, της Αριστεράς και της Προόδου πολιτικά σκεπτόμενοι, το θέλαμε μεγάλο, αλλά κανείς δεν ήθελε να το πληρώνει. Το κράτος λοιπόν για να συντηρηθεί δανειζότανε.

    Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε και να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε ένα μεγάλο κράτος; Τότε να το πληρώσουμε ! Δε θέλουμε μεγάλο κράτος ; Τότε να απολύσουμε. Άλλη λύση, δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η απάντηση που δίνεται από τους "Αριστεράς και της Προόδου", σε διάφορα μπλοκς που διαβάζω είναι ξεκάθαρη: όσα και αν είναι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν τόσα χρόνια στους δημόσιους, δεν είναι παρά μια σταγόνα μπρος σε αυτά που υπεξαιρέθηκαν και κλάπηκαν από πολιτικούς και επιχειρηματίες. Επίσης πολλοί ισχυρίζονται ότι το περίπου 1 ακατομμύριο δ. υπάλληλοι που είχαμε μέχρι πριν μια 2ετία δεν είναι παρά ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες και με βάση τον πληθυσμό φυσικά.

    Εγώ συμφωνώ ότι στο δημόσιο έγιναν τα απίστευτα τόσα χρόνια και ότι φαγώθηκαν πολλά χρήματα. Είναι όμως πολλά μπρος σε αυτά που έφαγαν κάποιοι άλλοι; Είναι αυτός ο λόγος που φουντάραμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα μου επιτρέψεις να μη συμφωνήσω καθόλου στο πόσο ξεκάθαρη είναι αυτή η άποψη.



    1. "όσα και αν είναι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν τόσα χρόνια στους δημόσιους, δεν είναι παρά μια σταγόνα μπρος σε αυτά που υπεξαιρέθηκαν και κλάπηκαν από πολιτικούς και επιχειρηματίες. "

    Η υπεξαίρεση και η κακοδιαχείριση είναι μάλλον οι δύο κυριότερες αιτίες της δημοσιονομικής κρίσης μετά τη φοροδιαφυγή.

    Πρόσεξε φίλε μου Saq !

    Γυρνάμε ακριβώς στο σημείο διαχείρισης των δικών μας πόρων από τρίτους (πολιτικούς) για λογαριασμό δικό μας.

    Η Αριστερά επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς φαντασιώνεται αυτό το ριμάδι το "καλό" και "λειτουργικό" και ανταποδωτικό κράτος. Αυτό το μόρφωμα δεν υπάρχει. Είναι μία ουτοπία στο μυαλό μας. Η απόδειξη είναι και ιστορική (αυτά τα μορφώματα κατέρρευσαν αφού καταδυνάστευσαν λαούς) αλλά και λογική όπως εξηγεί το βιντεάκι παραπάνω. Όποιος πιστεύει πως ο Κολοζώφ ή ο Παπαδημούλης θα καταφέρουν καλύτερα από τον Παπακωνσταντίνου ή τον Χατζηδάκη είναι τουλάχιστον αφελής.

    2. "Επίσης πολλοί ισχυρίζονται ότι το περίπου 1 ακατομμύριο δ. υπάλληλοι που είχαμε μέχρι πριν μια 2ετία δεν είναι παρά ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες και με βάση τον πληθυσμό φυσικά."

    Τα νούμερα είναι προβληματικά. Και ένα από τα μεγαλύτερα θέματα είναι η κρίσης εμπιστοσύνης στα νούμερα και τις στατιστικές. Δε διαφωνώ πως σε κάποιους τομείς έχουμε έλλειψη δ. υπαλλήλων και σε άλλους τομείς έχουμε υπερπληθυσμό. Το ακατανόητο είναι πως ο υπερπληθυσμός που συνήθως είναι και σε αντιπαραγωγικούς τομείς της οικονομίας δε μπορεί να απολυθεί.

    Η βασική ερώτηση λοιπόν που έρχεται δεν είναι μόνο οι συσχετισμοί. Αλλά και το τι παράγουν οι δημόσιες υπηρεσίες σε κάθε κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ότι η απόδοση εργασίας των ελλήνων με των γερμανών έχουν απόσταση χάους δεν εξηγεί το μεγάλος χρέος.

    Θα σου πω εγώ πως πιστεύω ότι φαγώθηκαν τόσα χρήματα σε λίγα χρόνια με ζωντανό παράδειγμα.

    Στο νοσοκομείο της Λαμίας όπου έτυχε να δουλέψω έγινε το εξής τρελό. Αφού έγινε ο διαγωνισμός ανέλαβε η εταιρία που μειοδότησε να ξεκινήσει το έργο. Μετά το χτίσιμο ήρθαν οι εσωτερικές εργασίες. Για να μην τα πολυλογώ, μπήκαν πρίζες ρεύματος και όχι μόνο χωρίς καλώδια, σωλήνες που δεν κολλήθηκαν, φωτιστικά χωρίς λάμπες. Παντού κλεψιά και κακοτεχνίες. Το νοσοκομείο το έκαναν εγκαίνια και την άλλη μέρα ξυλώθηκαν όλα από μέσα και ξαναφτιάχτηκαν με άλλη εταιρία -αν θυμάμαι καλά θυγατρική της προηγούμενης, αλλά δεν είμαι σίγουρος-.

    Ας δούμε λοιπόν ποιοι έφαγαν. Καταρχήν η εταιρία που ανέλαβε το έργο. Σε δεύτερη φάση ο κάθε υπεργολάβος σε συνεννόηση με την εταιρία. Σε τρίτη φάση οι δημόσιοι υπάλληλοι της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Παρακολούθησης Νοσοκομειακών Μονάδων). Οι υπάλληλοι των υπεργολάβων απλώς πήραν τα μεροκάματά για την εργασία τους με την διαφορά ότι επειδή το νοσοκομείο φτιάχτηκε δυο φορές είχαν για περισσότερο χρόνο μεροκάματα. Οι πολιτικοί έκαναν δυο φορές εγκαίνια και πήραν τα εύσημα για το μεγάλο έργο.

    Χαμένος μεγάλος, το κράτος που έπαιρνε δάνεια για να φτιάξει με χρήματα δυο νοσοκομείων ένα.

    Αυτό είναι το φαύλο πολιτικό σύστημα μέσα από το οποίο όλοι μαζί φάγαμε. Μόνο που αυτός που το είπε έπρεπε να έχει τα κότσια να το πει τότε. Εκεί φαγώθηκαν τα πολλά χρήματα από τους δ. υπαλλήλους και όχι απλά στους μισθούς τους ή την αργοσχολειά τους. Αλλά και πάλι οι εταιρίες έφαγαν τα πιο πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάρα πολύ εύστοχο το παράδειγμά σου και εξαιρετικό το συμπέρασμα.

    "Αυτός που το είπε έπρεπε να είχε και τα κότσια να το πει τότε!"

    Όπως και όλοι αυτοί οι "ανεξάρτητοι" του πολιτικού συστήματος που σήμερα ολοφύρονται, π.χ. τσανκογλύφτες τύπου Λιάνη. Που ήταν τα ποντίκια αυτά όταν είχαν την κουτάλα της εξουσίας; Τι έκαναν;

    Τέλος να πω πως ουδέποτε στο Δημόσιο δυστυχώς η απόδοση εργασίας ουδέποτε σχετίστικε με το μισθό. Με κάτι επιδόματα "αποδωτικότητας" και "έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία" (!) τη βγάζαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...