Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η κότα της βουλής

Κυρία Παπαδρέου, σας αποκαλώ κότα όχι μόνο γιατί ανακαλέσατε την απόφασή σας να καταψηφίσετε το νέο πολυνομοσχέδιο -ούτως ή άλλως αυτό για μένα θα ήταν μια έκπληξη- αλλά για τις προκλητικές προς την νοημοσύνη μας δικαιολογίες που εκστομίσατε στο λόγο σας στη βουλή. Είπατε στην ομιλία σας ότι μετά από συνομιλία σας με το Παπανδρέου σας είπε ότι αν έστω και ένα άρθρο του νόμου δεν ψηφιστεί δεν θα πάρουμε την έκτη δόση και γιαυτό το λόγο είναι απαραίτητο να περάσει ολόκληρος ο νόμος ως έχει. Και εσείς τότε μόνο καταλάβατε την σπουδαιότητα της κατάστασης και αλλάξατε απόφαση.

Αηδίες και λόγια του αέρα, έχω να πω εγώ. Εξ αρχής όπως όλοι μας γνωρίζαμε έτσι και η βουλευτής του πασοκ ήξερε ότι μια πιθανή καταψήφιση έστω και ενός άρθρου αυτού του νόμου θα σήμαινε έμμεσα και την διαγραφή της από το κόμμα. Στη συνομιλία της με τον πρωθυπουργό απλά της επισήμανε ότι σε περίπτωση που θα πραγματοποιήσει τις απειλές της την άλλη μέρα θα έχει τελειώσει η πολιτική της καριέρα και ότι θα στιγματιστεί από το κόμμα ως μια ακόμα αποστάτρια μαζί με τους προηγούμενους που πήραν δρόμο σε αυτά τα δυο χρόνια πρωθυπουργίας του ΓΑΠ. Είστε, λοιπόν, κότα καραμπινάτη, γιατί τελευταία στιγμή κάνατε πίσω φοβούμενη ότι θα χάσετε τη δόξα και τα βουλευτικά σας προνόμια αλλά και γιατί δεν είχατε το θάρρος να πείτε την αλήθεια στο λαό που του βάζετε το παλούκι ακόμα πιο βαθιά.

Το πασοκ κατάφερε έπειτα από δυο χρόνια στην κυβέρνηση να μείνει με 153 βουλευτές. Οι μέρες αυτής της κυβέρνησης είναι πλέον μετρημένες αλλά ακόμα πιο σίγουρο είναι το μαύρισμα που θα φάνε στις επόμενες εκλογές. Πρόκειται για ανάξιους ανθρώπους στα χέρια των οποίων η χώρα οφείλει την καταστροφή της.

67 σχόλια:

  1. Μην έχεις αυταπάτες φίλε Saq.

    Κότα ξε-κότα η Βάσω, την παρτίδα την έσωσε και πάλι η Αλέκα...

    Ρε παιχνίδια που παίζει η ζωή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς. Και βέβαια στη "δημοκρατία" μας, όποιος τολμήσει να έχει διαφορετική, αντίθετη άποψη, αμέσως με διαδικασίες εξπρές (που θα ζήλευε κάθε δημόσια υπηρεσία) διαγράφεται!!! Πόσο στημένο παιχνίδι πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kariatida62
    Ρε συ, εντάξει τώρα κατινιά, αλλά η Παπανδρέου δεν είναι σαν μόλις να σχόλασε από το νυχτοκάματο από μπουζουκσίδικο λιωμένη στα ξύδια και νυσταγμενη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είδες ρε συ Λάκωνα, πάλι ο κομουνισμός έσωσε τη δημοκρατία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Roadartist
    Κάτι έχει μπερδευτεί σε αυτή τη δημοκρατία και νοιώθω ότι είναι οι δυο εξουσίες, νομοθετική-εκτελεστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Αλέκα ξέρει να παίζει το γρανάζι του συστήματος πολύ καλά.

    Σε αυτή την περίπτωση όπως και με την ψήφιση του Μνημονίου Ι απέτρεψε τους κουκουλοφόρους από το να κάνουν ντου. Και έκανε πολύ καλά!

    Σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες διαγράφες των διαφωνούντων Μνημονίου, Μεσοπρόθεσμου, Πολυνομοσχεδίου, ουδεμία σχέση έχουν με τη Δημοκρατικότητα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν πρόσεξες Λάκωνα την απάντησή μου στην Roadartist δεν εκφράζω άμεσα συμφωνία. Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ είναι το πάντρεμα εκτελεστικής με νομοθετική εξουσία. Οι ίδιοι άνθρωποι που νομοθετούν, εκτελούν παράλληλα και ενίοτε αλλάζουν θέσεις. Δεν ξέρω αν δουλεύει σωστά το σύστημα έτσι. Στην Αμερική, για παράδειγμα, πως είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Saq

    Δεν έχεις άδικο σε αυτό που λες. Στην Ελλάδα πάντα υπήρχε "πάντρεμα" εξουσιών λόγω του υπέρμετρου κομματισμού. Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία υπάρχει επιπλέον συμπίεση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας από την εξουσία των "δάνειων δυνάμεων" οι οποίες για να μας δώσουν τα χρήματα (και να συνεχίσει να υπάρχει κράτος- μισθοί/συντάξεις κλπ) υπαγορεύουν και τις μεταρρυθμίσεις.

    Η κουβέντα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, μεγάλη αλλά θεωρητική και δεν είμαι τόσο ειδικός στο να πω κάτι ουσιώδες. Παρ' όλα αυτά η διαγραφή των βουλευτών που διαφώνησαν με το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και το Πολυνομοσχέδιο δεν είναι αντιδημοκρατική. Δεν έχει σχέση με τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων ( η οποία προφανώς δεν υπήρξε ποτέ - αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσει που αναρωτιέσαι Saq αν δουλεύει σωστά το σύστημα έτσι... Φυσικά και δεν!
    Απλά "το παιχνίδι είναι στημένο και όποιος παίζει το γνωρίζει". Χαίρομαι τουλάχιστον για τον εαυτό μου που δεν πίστεψα κανένα από τα κόμματα που μας εκπροσωπούν στη βουλή. Δε μπορώ να βλέπω ειδικά νέους ανθρώπους να είναι ακόμη τόσο 'τυφλοί' σε πεθαμένες ιδεολογίες και απατεώνες πολιτικούς, είναι όχι απλά κρίμα, μα περισσότερο ένδειξη έλλειψης ιστορικής συνείδησης. Καλό σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σακ μήπως ξέρεις να μου πεις εσύ που θα βρώ τις άρες μάρες κουκουνάρες????

    Αλλού θυμάμαι να τις άκουγα, νομίζω πριν ένα χρόνο αλλού όχι εδώ πάντως σε σένα!

    Y.Γ.Γιατί κατινιά? Ενα κοινωνικό σχόλιο κάναμε και μεις σαν άνθρωποι...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχει δίκιο η Καρυάτιδα.

    Διευκρινίζω ;)

    "Δε μπορώ να βλέπω ειδικά νέους ανθρώπους να είναι ακόμη τόσο 'τυφλοί' σε πεθαμένες ιδεολογίες και απατεώνες πολιτικούς, είναι όχι απλά κρίμα, μα περισσότερο ένδειξη έλλειψης ιστορικής συνείδησης."

    <=> Άρες μάρες κουκουνάρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. roadartist
    Σε όλο τον κόσμο οι εξουσίες έχουν μοιραστεί στα τρία. Εκτελεστική-Νομοθετική-Δικαστική. Από χώρα σε χώρα κάποια πράγματα αλλάζουν για να μπορεί να γίνεται με περισσότερη διαφάνια ο τρόπος με τον οποίο ασκούνται αυτές οι εξουσίες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στα δημοκρατικά πολιτεύματα κατά τη γνώμη μου είναι δύο. Το πρώτο, να καταφέρουν οι ασκούντες την εξουσία να επιβάλλουν τους νόμους στους πολίτες (νόμους τους οποίες αποδέχεται η πλειοψηφία) και δεύτερο, να ελέγχουν οι εξουσίες τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτό το δεύτερο είναι και ο λόγος που διαχωρίστηκαν σε τρεις, ώστε η μία να ελέγχει την άλλη. Πες μου, στην Ελλάδα πιο από τα δυο γίνεται; Πόσες φορές έχουμε αφηφίσει εμείς οι ίδιοι τους νόμους;

    Τώρα, όσον αφορά την Κατσέλη και τη διαγραφή της, πιστεύω ότι δεν τίθεται θέμα δημοκρατίας. Καθημερινά στη βουλή κατατίθενται προς ψήφιση δεκάδες άρθρα, νόμοι, νομοσχέδια κ.α. Πολλά από αυτά ψηφίζονται από όλα τα κόμματα, άλλα από μερικά, άλλα δεν τα ψηφίζουν ούτε καν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος με αποτέλεσμα να αναθεωρούνται. Κάποια νομοσχέδια όπως το προχτεσινό είναι τόσο σημαντικά που επιβάλλεται για τη συνοχή του κόμματος να τα στηρίξουν όλοι οι βουλευτές -σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζω την άποψη ότι το πολυνομοσχέδιο είναι δίκαιο και σωστό, το αντίθετο πιστεύω- αλλιώς τίθεται σοβαρό ζήτημα διάσπασής του. Αυτός ήταν και ο λόγος της διαγραφής της Κατσέλη, της Μπακογιάννη και όλων των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Saq και κάτι ακόμα που δεν αναφέρεις.

    Το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και το Πολυνομοσχέδιο εκτός από κρίσιμα είναι και οδυνηρά.

    Η μη διαγραφή των βουλευτών που δε στηρίζουν υποννοεί ξεκάθαρα ότι κατά κάποιο τρόπο η παράταξη που υποστήριξε τα νομοσχέδια, το έκανε με χαρά και ικανοποίηση. Όμως συμφωνούμε νομίζω όλοι πως όσο ανίκανος, απατεώνας, κλέφτης και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, είναι ένας πολιτικός σίγουρα δε χαίρεται να κόβει τους ήδη μηδενικούς μισθούς και συντάξεις.

    Παραδείγματα κομματικού κοινοβουλευτικού αυταρχισμού υπάρχουν και θα υπάρχουν από όλα τα κόμματα. Καραμπινάτο παράδειγμα είναι η διαγραφή Πολύζου από τη ΝΔ το 2005 όταν είχε τολμήσει να πει το αυτονόητο, πως δλδ όλοι οι πολιτικοί χώροι έχουν ανθρώπους που χρηματίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Saq : Σε ευχαριστώ για τη σοβαρή σου απάντηση. Ειδικά στις μέρες που ζούμε έχει ξεσκεπαστεί η διαφθορά και δυστυχώς η μη λειτουργία των εξουσιών (Εκτελεστική-Νομοθετική-Δικαστική). Με μια μόνο ματιά στην επικαιρότητα το διαπιστώνεις. Κατά την άποψη μου, αν υπάρχει η απειλή της διαγραφής, δεν μπορεί και κάποιος να ψηφίσει με βάση το τι πιστεύει, αλλά απλά ακολουθώντας τη γραμμή του κόμματος (η οποία του εξασφαλίζει και μια σειρά προνομίων) ακόμη όμως και αν είναι λάθος, οπότε με αυτή την τακτική, καταργείται και η προσωπική ελευθερία της γνώμης του.

    @ CsLaKoNaS : σε σένα αγόρι μου, απλά επιστρέφω το "άρες μάρες κουκουνάρες" και σε αφήνω να παίξεις μόνος σου. Από τη στιγμή που δεν με γνωρίζεις προσωπικά, δεν επιτρέπονται οι ειρωνείες και οι προσωπικές επιθέσεις, και αν θυμάμαι καλά δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθείς να το κάνεις.

    ** Φεύγοντας για σινεμά, εύχομαι όμορφο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Την επίθεση την ξεκίνησες εσύ με αυτό που έβαλα στα εισαγωγικά.

    Ακριβώς επειδή ούτε εσύ με ξέρεις, βγάζοντας συμπεράσματα για μένα είναι τελείως ανούσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παιδιά, λόγους διαφωνίας έχουμε πολλούς και το βρίσκω και υγειές να υπάρχουν, λόγους να μαλώνουμε νομίζω κανέναν.

    Roadartist
    Καλά να περάσεις, καλό σκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Saq

    Το blogging είναι δύσκολο πράγμα. Πρέπει να μάθουμε να συζητάμε σε σωστές βάσεις. Αν δεν ξεκαθαρίζουμε τις έννοιες και απλώς πετάμε τσιτάτα απλώς για να κάνουμε εντύπωση είναι αδιέξοδο.

    Συμπεράσμα για τον καθένα μας δε μπορεί να βγάλει κανείς αφού φυσικά δε γνωριζόμαστε. Γι αυτό και οι προσωπικές επιθέσεις - έστω και πλάγιες είναι θλιβερές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για καθείστε ρε παιδιά γιατί θα με τρελάνετε εσείς όλοι!
    Βρε Σακ, οι βουλευτές είναι ή δεν είναι εκπρόσωποι του λαού? Ανήκουν στα κόμματα ή στον κυρίαρχο λαό που τους ψηφίζει για συγκεκριμένο πρόγραμμα?
    Το Μνημόνιο, το πολυνομοσχέδιο ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ?????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ασε μας βρε Λάκωνα! Δύο χρόνια εδώ μέσα που μιλάμε όλοι τι κάνουμε? Ακόμα να γνωριστούμε? Χρειάζεται δηλαδή να δώ ποσο ψηλός είσαι ή πόσο χοντρός???
    Ασε και μου και για τα κιλά μας γνωρίζουμε....
    Aλήθεια αδυνάτισες καθόλου ή πάει η δίαιτα?
    Αν θέλεις να την συνεχίσεις με γοργό ρυθμό επέστρεψε στην Ελλάδα. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σήμερα που βαριέμαι έχω όρεξη για κουβέντα.
    "οι βουλευτές είναι ή δεν είναι εκπρόσωποι του λαού? "

    Και τα δύο. Εκλέγονται με ψήφους του λαού αλλά και με το ψηφοδέλτιο κόμματος. Η Κατσέλη βγήκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ γιατί αν έπαιρνε τόσους ψήφους ως ανεξάρτητη δε θα έβγαινε. Συνεπώς μπορεί να παραμείνει βουλευτής αλλά το αν θα είναι μέλος της ΚΟ το αποφασίζει ο πρόεδρος της ΚΟ.


    "Το Μνημόνιο, το πολυνομοσχέδιο ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ?"

    Όχι αλλά ως εκτελεστική εξουσία η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να εγγυηθεί την εφαρμογή των νόμων. Το Μάιο του '10 έσκαγε ομόλογο και το ταμείο δεν είχε να πληρώσει. Αυτό σημαίνει στάση πληρωμών και αδυναμία εκτέλεσης των νόμων του κράτους.

    Η άποψη για το αν έπρεπε να πάμε σε εκλογές έχει βάση. Βάση έχει και οι η συζήτηση για το αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο. Δεδομένου του πολιτικού συστήματος που κοιτάζει κατ' αρχήν μόνο το συμφέρον της ίδια του της ύπαρξης και αδυνατεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών οι εκλογές απορρίφθηκαν και μπήκαμε και στο Μνημόνιο με εκχώρηση της εκτελεστικής εξουσίας στην Τρόικα. Όμως όλες αυτές είναι συζητήσεις ιστορικού ενδιαφέροντος τώρα πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η δίαιτα δεν πάει καλά. Έχω πέσει εκτώς στόχων και πρέπει να επαναδιαπραγματευτώ τους όρους του Μνημονίου. Το χειρότερο που μου έχει συμβεί είναι πως έχω διαλύσει το στομάχι μου. Δράματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Eίμαστε τυχεροί τότε σήμερα που σε πετύχαμε βαριεστημένο για να μας εξηγήσεις πως τα πολιτικά κόμματα δεν εκπροσωπούν την θέση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος αλλά τα ατομικά και κομματικά τους συμφέροντα!
    Εσύ τότε γιατί ενετάχθης σ'ενα απ'αυτά?
    Εκεί ήρθε αν δεν κατάλαβες, που το κατάλαβες και γι'αυτό ΄θίχτηκες η σε εισαγωγικά πρόταση της road!
    Eπομένως δεν ήταν άρες μάρες κουκουνάρες...είχε κάποια βάση! Και όντως σε προκάλεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εμ' βλέπεις δεν ακολουθείς τις κλασσικές παραδοσιακές μεθόδους διαίτης,παρά τις χημικές!
    Πού θα πάει, θα μάθεις και συ!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. καρυατιδα.

    Θα πω κάτι που θα εκπλαγείς:

    Δεν είμαι στο ΠΑΣΟΚ αν και είμαι σταθερός ψηφοφόρος του.

    Υπήρξα μέλος της ΠΑΣΠ στα φοιτητικά μου χρόνια από το Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Οκτώβρη του 2005, όπου αηδιασμένος από όλα όσα είχα δει (σε όλα τα κόμματα!) τα βρόντηξα και έφυγα.

    Η ζωή τόσο η δική μου όσο και της οικογένειάς μου δεν είχε ποτέ σχέση με κανένα κόμμα ούτε είχαμε καμία συναλλαγή με το δημόσιο πέραν των φόρων που καλούμαστε να πληρώσουμε και πληρώνουμε.

    Ώντας πολίτης που πιστεύει στο σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θεωρώ καθήκον μου να συμμετέχω σε κάθε εκλογές ψηφίζοντας το λιγότερο χειρότερο. Κατά τα άλλα διατηρώ τις απόψεις μου και τις εξελίσω διαβάζοντας, παρατηρώντας, συζητώντας με άλλους ανθρώπους. Ό,τι κάνουμε δηλαδή όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ποτέ μου δεν έκαμα χημική δίαιτα. Πάντα θερμιδική και αυτό πια δεν είναι καλό για μένα.

    Πρέπει να βρω μία δίαιτα που να μπορεί να το σώμα μου να δεχθεί. Το καλύτερο είναι η κλασική συνταγή των πολλών και μικρών γευμάτων αλλά πρέπει συνέχεια να ασχολούμαι με αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ξεκάθαρη απάντηση!!!
    Εγώ είχα μείνει, προφανώς και η Road σ'αυτό:
    "Υπήρξα μέλος της ΠΑΣΠ στα φοιτητικά μου χρόνια από το Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Οκτώβρη του 2005"

    Eύχομαι να ξεκολλήσεις και συ όπως ξεκόλλησα κι'εγώ απο τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 2004!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Kαι πούσαι βρεεεε!!!
    Συμπάθα με αλλά το Οντας με ομικρον παιδί μου! :))

    Eίπαμε ο καθένας με την βίδα του εδώ μέσα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γνωρίζεις καλύτερα από μένα πως σε όλα τα κόμματα υπάρχουν σοβαροί, τίμιοι άνθρωποι που προσπαθούν ειλικρινά για ένα καλύτερο αύριο μέσω των κομμάτων. Ταυτόχρονα υπάρχονυ και απατεώνες. Τα κόμματα είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Πιστεύω στην αξία τους όσο μένουν μέσα στο κοινοβούλιο και δεν απλώνονται παντού σκλαβώνοντας τις ζωές μας.

    Έφυγα από Ελλάδα για να αναζητήσω την τύχη μου έξω γιατί ήξερα πως αν έμενα να κάνω διδακτορικό στο ΕΜΠ θα έπρεπε να φιλάω τον κόλο του κάθε κομματικού φυτεμένου εκεί μέσα και να παίξω το παιχνίδι τους. Και πίστεψέ με θα μπορούσα αν ήθελα πολύ εύκολα να το κάνω.

    Τώρα,

    το τι πιστεύει ο καθένας για τον άλλο είναι δικό του θέμα. Επίσης είναι, το τι ΘΕΛΕΙ ο καθένας να πιστεύει για τον άλλο. Εγώ ποτέ δεν έκρυψα την ταυτότητά μου και τις απόψεις μου. Ούτε καν το όνομά μου. Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ. Σέβομαι όσους θέλουν να κρύψουν την ταυτότητά τους. Αλλά προσωπικούς χαρακτηρισμούς όπως σε αυτόν τον έμμεσο στον οποία απάντησα, δεν ανέχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καρυάτιδα έχεις δίκιο για το "όντας", νόμιζα πως επειδή τονίζεται, γίνεται ωμέγα.

    Σε ευχαριστώ γιατί δεν ήταν τυπογραφικό. :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νοικοκυρεμένο δε με λές ...αλλά πρέπει να το αποκαταστήσω το κορίτσι...5 χρόνια κλείνουμε :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλά κάνεις και δεν τους ανέχεσαι,το ίδιο εξ'άλλου έπραξα κι'εγώ όταν δεν δεχτηκα χαρακτηρισμούς που έλαβα απο σένα μέσα στο ίδιο μου το σπίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Είναι μετοχή παιδί μου που αλλάζει στις κλήσεις. Δεν είναι τροπικό επίρρημα που όταν τονίζεται το ο γίνεται ωμεγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Να το πάρεις το κορίτσι τότε!χαχαχχαχαχαχχαχαχαχαχχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχχαχαχα!
    Εγώ πάντως το είδα και το βρήκα εξαιρετικό! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. touche :)

    Όμως ο χαρακτηρισμός μου τότε δεν ήταν προσωπικός. Είχε νομίζω να κάνει απόψεις που εξέφρασες και όχι με εσένα προσωπικά. Είναι πολύ πιθανό αν σε γνώριζα καλύτερα να μη σου έλεγα τα ίδια, όμως αυτό είναι το blogging.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ξέρεις ξενιτεμένε μου Λάκωνα, η γιαγιά μου έλεγε συχνά:
    H γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει!
    Ενα πράγμα που πρέπει να μάθεις να λες αγόγγυστα είναι
    "Συγγνώμη αν σε πρόσβαλα...δεν είχα πρόθεση!"
    Τόσο απλή πρόταση παιδί μου! Συγγνώμη δεν είχα πρόθεση!
    Αν κάθε μέρα το επαναλαμβάνεις σαν άσκηση, θα δεις πως η τυχόν κακή επικοινωνία με τους γύρω σου θα εκλείψει ή τουλάχιστον θα ελαττωθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Και να ξέρεις ακόμα κάτι! Ότι η απουσία σου απο το blog μου που βέβαια εγώ την ζήτησα, με πόνεσε όσο δεν μπορείς να φανταστείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ναι αλλά τώρα δεν παίζεις δίκαια.

    Σύμφωνώ πως ο καθένας μας έχει τα όριά του. Με το Saq, τον Αστεροειδή, το Αερικό, έχουμε "σκοτωθεί" πολλές φορές όμως δεν παρεξηγούμαστε γιατί όλος ο "πόλεμος" είναι πόλεμος επιχειρημάτων για την αναζήτηση της Αλήθειας και όχι επίδειξη γνώσεων.

    Εσύ τότε στεναχωρήθηκες με αυτό που είπα και απαίτησες τη συγνώμη μου χωρίς να δεχθείς τον τρόπο με τον οποίο μίλησα. Μα ο τρόπος που μιλάω όταν bloggάρω δε μπορεί να αλλάξει. Καλός κακός, αυτός είναι. Όπως και το δικό σου τρόπο δε θέλω να αλλάξεις. Μου αρέσεις ως blogger ακριβώς γι αυτό! Αν δε σε εκτιμούσα, δε θα σου μιλούσα καθόλου.

    Αυτήν την οπτική μου δεν τη δέχτηκες και απαίτησες συγνώμη ή την αποχώρησή μου. Έγινε το δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αν και κάναμε κατάληψη στον χώρο του φίλου μας του SAQ(ελπίζω να μας καταλάβει και να μας το συγχωρέσει)
    θα πρέπει να σου πω, πως δεν είναι θέμα στυλ...είναι θέμα συμπεριφοράς.
    Τότε αν θυμάσαι καλά, ήταν η περίοδος που οι περισσότεροι προσπαθούσαν να μου βάλουν πολιτική ταμπελίτσα, ίσως απο την θεματολογία μου, ίσως γιατί τόλμησα να εμφανιστώ με την "αρχαία" μου μορφή, με την ταυτότητα μόνο της χώρας μου.
    Και ήρθε συμπληρωματικός ο δικός σου βαρύς χαρακτηρισμός για να επιβεβαιώσει όσα άλλοι προσπαθούσαν να μου προσάψουν...
    Θεώρησα λοιπόν ότι εσύ τουλάχιστον που με γνώριζες καλά θάπρεπε να το διορθώσεις έτσι όπως σου το ζητούσα. Δεν σου ζητήσα να κάνεις χαρακίρι!

    Αλλά για το "φέρεσθαι" που έχεις εδώ μέσα και που δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με το στυλ παρουσίασής σου έχουμε μιλήσει πολλάκις ιδιαιτέρως!
    Δεν συμφωνήσαμε, αλλά είχα μείνει με την εντύπωση πως θάκανες μια προσπάθεια που ποτέ δεν είδα να την κάνεις....ένα παράδειγμα είναι η road!
    Oπως μου φέρνεις παραδείγματα μ'άλλους αξιόλογους μπλόγκερς έτσι σου φέρνω κι'εγώ το παράδειγμα της road!
    Eίμαι σίγουρη όμως πως κάποια στιγμή θα τα βρείτε και μεταξύ σας...νέα παιδιά είστε εξ'άλλου και οι δύο αξιόλογα και πολιτισμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καρυάτιδα,

    Δυσκολεύομαι να καταλάβω τη διαφορά στυλ/συμπεριφοράς.

    Λυπάμαι ειλικρινά αν έβαλα το παραμικρό λιθαράκι στο προφίλ σου μαζί με άλλους. Δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι κάποιοι προσπαθούσαν να το κάνουν αυτό σε σένα. Προσωπικά μου φαίνεται χαζό να προσπαθεί κάποιος κάτι τέτοιο αλλά για να το λες εσύ, έτσι θα είναι.

    Από εκεί και πέρα, φασίζουσα σκέψη έχουμε όλοι μας. Έχω πολλές φορές βρει τον εαυτό μου να σκέφτεται φασιστικά. Ο φασισμός είναι νοοτροπία και όχι ιδεολογία. Δεν συνοψίζεται στα γερμανικά κράνη και τις σβάστικες. Αυτό είχα προσπαθήσει να σου πω και τότε.

    Από εκεί και πέρα είμαι χρόνια blogger γιατί μου αρέσει ακριβώς αυτός ο τρόπος έκφρασης που περιγράφω.

    Ο καθένας όμως χρησιμοποιεί τα blogς διαφορετικά. Για παράδειγμα η road χρησιμοποιεί το blog της για να ενημερώνει για πολιτιστικά δρώμμενα και καλά κάνει- είναι κάτι πραγματικά χρήσιμο. Ίσως γι αυτό δεν θεωρεί σημαντικό να συζητά μέσω blogging γι αυτό και δεν ανταλλάσει πάνω από μία δύο κουβέντες στο ίδιο θέμα. Για να εξηγούμαι, δεν την κατηγορώ. Απλώς περιγράφω το είδος blogging που την εκφράζει, αυτή και πάρα πολλούς άλλους.

    Από εκεί και πέρα ποτέ μου δεν επιτέθηκα προσωπικά εναντίων της, πρώτος! Ποτέ ! Θεωρώ απλά ηλίθιο να χρησιμοποιεί κανείς τη blogόσφαιρα για προσωπικές επιθέσεις. Και σε αυτό συμφωνoύμε ελπίζω όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ναι Λάκωνα όλοι συμφωνούμε και πιστεύω πως και η Road όταν γυρίσει απο το σινεμά και μας διαβάσει θα συμφωνήσει κι'αυτή μαζί μας! Μετά θα μας κάνει και την κριτική για το έργο που είδε...:)
    Ελα τώρα να σε πάρω μια μεγάλη αγκαλιά,να σου δώσω κι'ένα φιλί ....που μου έλειψες τόσο μα τόσο πολύ!

    Ευχαριστούμε Saq!!!
    Kαλό βράδυ σ'όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Για λίγο έλειψα και είδα 43 σχόλια, τι έγινε ρε παιδιά;

    kariatida
    Καταρχήν δεν τίθεται θέμα συγχώρεσης πρώτον διότι δεν είμαι παπάς :) και δεύτερον επειδή δεν καταλαμβάνεις δικό μου χώρο αλλά του γούγλη.
    Το μνημόνιο κάρυ μου δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αλλά στην κατάσταση που βρισκόταν η χώρα (εξέχουσα σημαντική) έδινε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να το υπογράψει. Το θλιβερό εώς και προδοτικό για μένα είναι ότι ο ΓΑΠ ή γνώριζε τα πάντα εξ αρχής -το οποίο θεωρώ και πιο βέβαιο- ή δεν τον ενημέρωσαν σωστά για την κατάσταση της χώρας. θα μπορούσε δηλαδή πριν τις εκλογές να ενημερώσει το λαό. Επίσης, το επόμενο απίστευτο είναι η προχειρότητα με την οποία γράφτηκε το μνημόνιο αλλά και η κακή εκτέλεσή του που έφερε επιπλέον επώδυνα μέτρα.

    Τώρα για τα υπόλοιπα, περί συμπεριφοράς και παρεξηγήσεων, έχω διαβάσει να λένε στο Λάκωνα τις ίδιες περίπου κουβέντες για φασίζουσες συμπεριφορές αλλά δεν παρεξηγήθηκε, αντίθετα ανταπάντησε με επιχειρήματα, και αυτό είναι που μου αρέσει στον τρόπο που συζητάει.
    Προσωπικά πιστεύω ότι από τα λόγια δεν έπαθε κανείς τίποτα. Η ίδια η γουγλ που μας δίνει χώρο να γράφουμε εδώ κατάφερε να πάρει το δικαίωμα να μη δίνει τα στοιχεία αυτών που γράφουν όταν καταγγέλλονται για συκοφαντική δυσφήμιση και αυτό νομίζω τα λέει όλα. Προσωπικά, αποφεύγω τους χαρακτηρισμούς και δίνω βάση στα γραφόμενα, αλλά δε νευριάζω όταν μου επιτίθονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Saq

    Δεν έχεις άδικο για το δικαίωμα της κυβέρνησης να υπογράψει το Μνημόνιο. Νομικά δεν υπάρχει κόλλημα, άλλωστε και τα δικαστήρια έχουν απαντήσει επ' αυτού. Αυτό που λέει η Καρυ και έχει δίκιο είναι η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.

    Και πάλι όμως υπάρχουν δύο αδύνατα σημεία στην άποψή της:

    1. Το λέει τώρα που όλοι έχουμε δει που έχουμε φτάσει (όχι τόσο από το Μνημόνιο αλλά από τον τρόπο εφαρμογής του). Δηλαδή δε μπορούσε κανείς στα σοβαρά να προβλέψει τον πόνο που έχει προκληθεί αλλά και το αδιέξοδο.

    2. Το πολιτικό σύστημα έτσι που είναι (ανέκαθεν) δε μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεργαστεί για να εφαρμόσει από κοινού αυτές τις σκληρές μεταρρυθμίσεις. Διότι είναι προφανές πως από τις υποτιθέμενες εκλογές δεν υπήρχε περίπτωση να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα άντεχε για πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Οχι παιδιά εγώ δεν το λέω τώρα! Το φώναζα απο πέρυσι το καλοκαίρι όταν είχα διαβάσει τους όρους του μνημονίου!
    (Είχα ενημερωθεί πού νωρίς απο το διαδίκτυο)
    Δεν συγχωρούνται εν ενόματι μιας χρεωκοπίας που ούτως ή άλλως θα ερχόταν (οι αριθμοί δεν αλλάζουν) να καταφύγουμε σε τέτοιου είδους "λύση"
    Δεν ξέρω πώς θάπρεπε να το διαπραγματευτούν είτε εκβιαστικά, είτε με την βοήθεια τρίτων Ρώσων Κινέζων και δεν ξέρω εγώ τι άλλο ποτέ Εληνας πολιτικός δεν θάπρεπε να υποθηκεύσει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα που μπορούν να μεταπωληθούν στον όποιοδήποτε!
    Και μόνο ότι υπάρχει τέτοιος όρος και υπογράφτηκε, για μένα είναι βασική κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας!

    Όσο για την παρεξήγησή μου με τον Λάκωνα, Σακ εξηγήθηκα! Εχω διαφωνησει μ'αρκετούς στο παρελθόν και μ'εχεις παρακολουθήσει, ποτέ δεν ήρθα σ'αυτή την δυσάρεστη θέση να ζητήσω απο κάποιον ν'αποχωρήσει.
    Και νομίζω πως κάνεις λάθος... απο κουβέντες μέχρι σε φονικά οδηγήθηκαν πολλοί!
    Το ίδιο μου είχες πει και τότε με την ένστασή σου στο υπερβολικό όπως θεώρησες αίτημα μου για μια απλή συγγνώμη!
    Αλλά ειλικρινά δεν θάθελα να επανέλθουμε σ'εκείνο το θέμα πια! Περασμένα ξεχασμένα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κάρυ δε νομίζω ότι φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση επειδή απλά παραδώσαμε μέρος της εθνικής κυριαρχίας.

    Επίσης δε νομίζω πως ήθελε ο οποιοσδήποτε να μας δανείσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Εγω δεν μιλώ μόνο για την άθλια οικονομική κατάσταση που θα περιέλθει ο λαός!
    Μ'ενδιαφέρει το ξεπούλημα ενεργειακών πηγών, και η εκμετάλλευση του πλούτου της γης μας!
    Μ'ενδιαφέρει η υποθήκευση των εδαφικών κυριαρχιών μας...
    Αυτό με καίει περισσότερο!
    Και εντέλει χίλιες φορές απο πέρυσι χρεωκοπημένοι(δεν ξέρω αν θα τολμούσαν να μας αφήσουν να πτωχεύσουμε-πολλοί οικονομολόγοι τόχουν ξεδιαλύνει αυτό το σενάριο- που εμείς το αφήσαμε ανεκμετάλλευτο)
    παρά χρεωκοπημένοι με χρέος που θα συνεχιστεί και μετά την χρεωκοπία και χωρίς να ορίζουμε την ίδια μας την πατρίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. kariatida
    Το ότι έγιναν φονικά το πιστεύω, εγώ όμως δεν είπα το τι γίνεται αλλά το τι θεωρώ σωστό.

    CsLaKoNaS
    Το πόνο που θα προκαλούσε το μνημόνιο λίγο πολύ πολλοί τον είχαν προβλέψει. Ίσως να είναι λίγο μεγαλύτερος λόγο των αστοχιών της κυβέρνησης.

    Πάντως, δεν ξέρω τι λένε ότι θα παθαίναμε σε περίπτωση χρεοκοπίας, εγώ ούτε σήμερα έχω λεφτά για βενζίνη, ούτε για πετρέλαιο, δεη τηλέφωνο νερό ενοίκιο τα πληρρώνω στο τσακ βγαίνω σπανίως και με στηρίζουν και οι δικοί μου. Δηλαδή τι να φοβηθώ περισσότερο να πάθω από μια χρεοκοπία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλησπέρα,

    Λάκωνα η φράση που ξεχώρισες απευθυνόταν σε περιστατικά που διαπιστώνω με συνομίληκους, οι οποίοι υποστηρίζουν τα υπάρχοντα κόμματα παρόλο που ουσιαστικά κατέστρεψαν τη χώρα και άμεσα κατά επέκταση τη ζωή τους(σε αυτή τη χώρα).

    Εννοούσα πως όταν ακούω μεγαλύτερα άτομα να υποστηρίζουν την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τώρα, αν και πάλι το θεωρώ εντελώς κουτό, ας πούμε όμως το καταλαβαίνω. Αδυνατώ όμως να το καταλάβω όταν το κάνει κάποιος νεότερος. Αυτό έγραψα και θίχτηκες, μάλλον επειδή υποστήριζες από ότι θυμάμαι την πολιτική του ΠΑΣΟΚ κ την ένταξη μας στο ΔΝΤ, αυτά τα είχαμε συζητήσει.

    Η προσωπική μου άποψη ήταν, είναι η ίδια. Πως οδηγούμαστε σε μια ατέρμονη χρεοκοπία και με επιβάρυνση των πιο αδύναμων. Ο ίδιος ο ΓΑΠ προεκλογικά είχε δηλώσει πως το ΔΝΤ κόβει από την παιδεία και καταδικάζει τις χωρες σε υποανάπτυξη. Είχε δηλώσει ότι δε θα έβαζε τη χώρα σε αυτό το μηχανισμό. Όσο για την καταβολή των μισθών και συντάξεων, πως να το ξεστομίσεις αυτό σε μια γιαγιά που βλέπει να της κόβουν τη σύνταξη των 300ε, όταν την ίδια στιγμή επιβαρύνονται λιγότερο οι πλούσιοι. Ας μη μιλήσουμε για τη φορολογία και όσους μένουν ατιμώρητοι ενώ φοροδιαφεύγουν. Ήδη πολλοί συνάνθρωποι μας δεν έχουν λεφτά για να ζήσουν. Όλα αυτά που οδηγούν; Αυτά έγραφα και πριν δυο χρόνια.

    Μου έχεις επιτεθεί κατά το παρελθόν, και μάλιστα είχες αναφερθεί σε ποστ, -δε το έχω κάνει ποτέ αυτό σε κανέναν- γράφοντας ότι είμαι ΚΚΕ, κάτι που θεώρησα απαράδεκτο. Κάτι που αληθινά με είχε ενοχλήσει.
    Αλήθεια πως μπορεί κάποιος να έχει το δικαίωμα να γράφει ότι του έρθει για κάποιον άλλο; Άλλος στη θέση μου δε ξέρω πως θα είχε αντιδράσει, σίγουρα όμως όχι με τρόπο νηφάλιο.
    Είμαι ανοικτή στο διάλογο, αρκεί να με ενδιαφέρει το θέμα της συζήτησης, και να εχω χρόνο να αφιερώσω. Άλλωστε στο blog απαντώ σε όλα τα σχόλια, σπάνια αφήνω κάποια 'συζήτηση' δίχως συνέχεια. Δεν έχω χρόνο να σχολιάζω σε όλα τα μπλογκς, αλλά δε νομίζω πως μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει για αυτό.

    Σήμερα λοιπόν, με αυτή την αφορμή να σου πω ότι ποτέ δεν έχω ψηφίσει το ΚΚΕ, δεν ήμουν ποτέ μου γραμμένη σε κανένα κόμμα, δεν έχω ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ. Αν προσέξεις τις γραφές στο blog, θα καταλάβεις πως οι πολιτικές μου πεποιθήσεις δεν ήταν ποτέ υποκινούμενες, αλλά είναι ελεύθερες από κόμματα.

    Δε χρησιμοποιώ το blog για να ενημερώνω αποκλειστικά μόνο για πολιτιστικά δρώμενα. Αντίθετα, μου αρέσει να γράφω σκέψεις, να ανεβάζω φωτογραφίες, να κάνω αφιερώματα σε καλλιτέχνες, σε πόλεις, σε τάσεις, σε ιστορικά, σε κοινωνικά θέματα, σε ποιητές ή βιβλία που μου αρέσουν. Αν δεν κάνω λάθος έχω καιρό να αναφερθώ σε κάποιο πολιτιστικό δρώμενο, ο λόγος είναι ότι γράφω μόνο ότι μου κάνει κέφι, και τη συγκεκριμένη περίοδο δεν έχω ανάλογη διάθεση.

    Θεωρώ και εγώ ηλίθιο να χρησιμοποιεί κανείς τη μπλογκόσφαιρα για προσωπικές επιθέσεις, δεν έχω προσωπικά πρόβλημα μαζί σου. Αν κάποια στιγμή αισθάνθηκες κάτι τέτοιο, τότε σου ζητώ συγνώμη. Το μόνο που θέλω από το blogging είναι να μοιράζομαι απόψεις και ενδιαφέροντα μου. Για αυτό, ποτέ δεν φοβήθηκα το κόστος της προσωπικής μου άποψης.

    @karyatida : Εχτές είδα το midnight in paris, ωραίο ήταν ως αλλαγή διάθεσης. Τώρα ώρα για φαγητό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. road.

    1. Περί πολιτικής.

    Υποστήριζα και υποστηρίζω κόμματα όσο αυτά εκτελούν το θεσμικό τους ρόλο ο οποίος είναι μέσα στη βουλή και μόνο. Το σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι αυτό που υποστηρίζω.

    Το ότι επιβαρύνονται οι αδύναμοι ή καλύτερα τα εύκολα θύματα, είναι εξωφρενικό. Η κυβέρνηση όφειλε ή να κάνει απολύσεις ή να ξεπουλήσει δημόσια περιουσία για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη και να δημιουργηθεί πλούτος. Αντ' αυτού επέλεξε να διατηρεί τους διορισμένους κομματικούς στρατούς και να τους τροφοδοτεί από τους φόρους.

    Όμως γι αυτό δε φταίει μόνο η κυβέρνηση. Το είπες πολύ σωστά. Έχουμε εξωφρενικά ποσοστά φοροδιαφυγής. Είναι ψέμα πως οι πλούσιοι δεν φορολογούνται. Απλώς δεν πληρώνουν. Όχι μόνον οι πλούσιοι. Κανένας δεν πληρώνει. Όποιος μπορεί, φοροδιαφεύγει. Όχι τώρα. Πάντα! Αυτό κάτι πρέπει να σου πει, επιτέλους, για το τη νοοτροπία έχουμε ως λαός. Θέλαμε ενα τεράστιο κράτος να μας παρέχει τα πάντα, θέλαμε και να μη το πληρώνουμε. Θέλαμε να ζούμε σαν Έλληνες με 14-16 μισθούς χωρίς παραγωγικότητα, θέλαμε να καταναλώνουμε και σα Γερμανοί. Θέλαμε να κάνουμε απεργίες, θέλαμε και τα μη-δεδουλευμένα.

    Δε μπορεί λοιπόν να ζούμε μία ολόκληρη Μεταπολίτευση με δανεικά και να κατηγορούμε έναν πρωθυπουργό που ήρθε σε μία νύκτα και μας έβαλε στο ΔΝΤ, ως τον κατ' εξοχήν δυνάστη αυτής της χώρας.

    Να είσαι όμως σίγουρη. ΣΙΓΟΥΡΗ! Ότι αν δεν πηγαίναμε στο ΔΝΤ,έτσι όπως τα κάναμε, την επόμενη μέρα, αυτός που δε θα είχε (ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ) μισθό / σύνταξη θα ήταν ο αδύναμος. Κανείς δεν είναι ευγνόμων που μπήκε στο Μνημόνιο. Όμως, διαφορετικά, το χάος δεν το φαντάζεσαι.

    Θα σταματήσω εδώ γιατί θεωρώ το επόμενο σχόλιό μου πιο ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. "Το ότι επιβαρύνονται οι αδύναμοι ή καλύτερα τα εύκολα θύματα, είναι εξωφρενικό." Αυτή είναι όμως η επίσημη πολιτική του ΔΝΤ.

    Συμφωνώ για τα λάθη της πολιτικής της τωρινής κυβέρνησης. Και η φοροδιαφυγή όμως φανερώνει μια ακόμη ανικανότητα στο να την καταπολεμήσει. Επιπλέον συνυπολόγισε το μηδενικό έλεγχο στις επιχειρήσεις, μαύρη εργασία κλπ Συμφωνώ με τις ευθύνες μέρους του λαού που έχει μάθει να φοροδιαφεύγει, κάποιος όμως πρέπει να τους τιμωρήσει, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν ξανά όλοι όσοι είναι έντιμοι και νομοταγείς.

    Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν δεν πηγαιναμε στο ΔΝΤ, δεν είμαι σίγουρη πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Θα έπρεπε να ψάξουμε εναλλακτικές προτάσεις. Επιπλέον το αν θα μπούμε σε αυτό το μηχανισμό στήριξης θα έπρεπε να το επέλεγε ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα.
    Μη ξεχνάς πως ο ΓΑΠ κέρδισε τις εκλογές λέγοντας πως "λεφτά υπάρχουν", ενώ σίγουρα ήξερε πως δεν υπήρχαν. Υποσχέθηκε ψέματα, άρα είναι έκθετος προς το λαό, τουλάχιστον ας έθετε την επιλογή ΤΟΤΕ, σε δημοψήφισμα.


    Στο δεύτερο σχόλιο σου δεν έχω πρόβλημα να απαντήσω εδώ, εφόσον και εκείνη η ανάρτηση σου ήταν γεμάτη προσωπικές αναφορές για μένα, όχι απεσταλμένες σε ένα εμαιλ, αναρτημένες στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. road για το δεύτερο σκέλος έχεις απόλυτο έκανα λάθος, έσβησα μετά από λίγο την ανάρτηση και στην έστειλα με email. Απλά δεν το σκέφτηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Στο πολιτικό σκέλος, τώρα.

    1. Δεν αυτή η επίσημη πολιτική του ΔΝΤ. Δεν είναι ανθρωποφάγοι οι άνθρωποι όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν. Είναι μεταρρυθμιστές με μεταρρυθμίσεις οδυνηρές που αν έχουν αποτέλεσμα αυτό θα είναι μεσο-μακροπρόθεσμο. Τα αναπτυξιακά μοντέλα δεν αλλάζουν εύκολα. Δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση την πληρώνουν οι αδύναμοι και οι ανήμποροι. Ο στόχος ήταν αυτή "η αλλαγή" να γίνει με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες. Δεν είναι θρίαμβος, είναι αναγκαίο κακό. Σε αυτή τη βάση τίθεται και η ψήφιση των νομοσχεδίων, γι αυτό και δεν ανακύπτει θέμα δημοκρατικότητας, οπως είπες από την αρχή.

    2. Δεν έχεις άδικο στο ότι δεν πατάσεται η φοροδιαφυγή. Όμως σε αυτήν την αλληλουχία σκέψεων που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των νόμων υπάρχει ο πιο αδύναμος κρίκος, που συνοψίζεται στη φράση του συντάγματος, πως η εφαρμογή των νόμων επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Με λίγα λόγια road αν δεν θες να εφαρμόσεις υπάρχουν μόνο λίγες ποινές που μπορούν να σου επιβληθούν. Και στην Ελλάδα μάθαμε να ψηφίζουμε νόμους και νόμους που ποτέ δεν εφαρμόσαμε, γιατί ώ του θαύματος όταν ο νόμος ερχόταν στην πόρτα μας εμείς πάντα ήμαστε η εξαίρεση, η ειδική κατηγορία. Καταλήγω ότι ως πολίτες αυτής της χώρας δεν την αγαπάμε καθόλου. Αυτό φυσικά φαίνεται και από τους πολιτικούς που ψηφίζουμε.

    Πέρα από τους διεθνείς κερδοσκόπους, την παγκόσμια κρίση, την αρχιτεκτονική του ευρώ, την πολιτική της Ε.Ε. και όλα αυτά - το ελληνικό πρόβλημα έχει και την ιδιομορφία του γιατί αντιμετοπίζουμε την κατάρρευση μίας ολόκληρης μεταπολιτευτικής νοοτροπίας πνιγμένης μέσα σε ατελείωτη αριστερή λαϊκίστικη ρητορία, του τίποτα!

    Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα και την ένταξη στο Μνημόνιο, είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεν, για την ιστορία δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Η πολιτική που εφαρμόζει το ΔΝΤ είναι αυτή της λιτότητας, για αυτό και αποτυγχάνει. Τα χρήματα που δανειζόμαστε δεν προορίζονται για ανάπτυξη, άρα δημιουργία θέσεων εργασίας και πλούτου, αλλά πάνε κατευθείαν στις τράπεζες, παράλληλα μειώνονται οι μισθοί, αυξάνονται οι φορολογίες. Ίσως μακροπρόθεσμα να επιταχθεί μια ανάπτυξη, αλλά είναι ζήτημα κατά πόσο αυτή θα είναι πραγματική, όταν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού θα ζει στα όρια της φτώχειας.

    Δεν υποστήριξα ποτέ πως οι Έλληνες είναι νομοταγείς, συμφωνώ πως η διαφθορά είναι απίστευτη. Έχουμε ένα διεφθαρμένο σύστημα από την κορυφή της πυραμίδας έως τον εφοριακό και την γραμματέα του εκάστοτε δήμου. Αλλά αν δε μπορούν να επιβάλουν τους νόμους και να επιτηρήσουν την εφαρμογή τους, τότε απλά δεν μπορούν να διοικήσουν. Δε φταίει το σύνολο των πολιτών να πληρώνει και αυτό. Ενδεικτική για το μπάχαλο, τη λαμογιά... είναι η περίπτωση του κ. Σπινέλλη (http://www.vimagazino.gr/finance/article/?aid=426483). Στην Ελλάδα έχουμε άπειρους νόμους, που δεν εφαρμόζονται, συμφωνώ πως κυβερνούμαστε όπως μας αξίζει από το σύστημα που δημιουργήσαμε και τους κυβερνώντες που αναδείξαμε. Δεν αντιλέγω, αυτό με απογοητεύει πολύ και εμένα.
    Το δημοψήφισμα δυστυχώς ανήκει στην ιστορία, κατά τη γνώμη μου θα ήταν το σωστότερο (θα είχε και μεγαλύτερη δύναμη τότε το Πασοκ να επιβάλει τα μέτρα) όπως και δικαιωμένο ιστορικά για τα ενδεχόμενα λάθη και τις επιπτώσεις της επιλογής του. Τώρα όμως είναι έκθετο για την αποτυχία της επιλογής του.


    Ως προς τις προσωπικές σου αναφορές:

    Είχες κάνει λάθη σε εκείνη την ανάρτηση, ήταν σαν επίθεση. Μέχρι που είχες γράψει ότι δε θεωρείς σωστό να αναφέρομαι στο μπλογκ σε πολιτικά. Συγνώμη η χώρα μου καταστρέφεται, απαγορεύσεις να εκφέρω και άποψη; Τι ήταν αυτό Λάκωνα; Ο καθένας ότι θέλει γράφει στο μπλογκ του. Όλοι σε όλα τα blogs αυτό κάνουν, κάποιοι έχουμε και ανοικτά τα σχόλια, οπότε αναπτύσσεται διάλογος. Μακάρι όλοι να είμασταν ευαίσθητοι κοινωνικά και να προβληματιζόμασταν ανοικτά. Με το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό "βαριά κομμουνισμένη" δε καταλαβαίνω τι εννοείς.

    Σου ξαναγράφω (με προσεκτική, ανοικτόμυαλη διάθεση, το διαπιστώνεις), πρόκειται για ένα καθαρά προσωπικό ιστολόγιο, αναφέρομαι σε προσωπικά βιώματα, σκέψεις, φωτογραφίες, εκδρομές, συμμετέχω σε παιχνίδια, απλό μοίρασμα προσωπικών ενδιαφερόντων) και αν θελήσω προτείνω πολιτιστικές εξόδους. Ακόμη και αυτές όμως είναι καθαρά προσωπικές προτιμήσεις.
    Αν σου φαίνονται αδιάφορες, δεν είναι δουλειά μου να αναφέρομαι στα πάντα, σε όλο το φάσμα των πολιτιστικών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πληρώνομαι, δεν κάνω κάτι παραπάνω από ένα χόμπι: να μοιράζομαι ότι μου αρέσει, ή αν κάτι είδα και μου άρεσε.
    Πίστεψε με όσο διάστημα έχω το μπλογκ έχω λάβει εμαιλς για συνεντεύξεις καλλιτεχνών, δελτία τύπου, προσκλήσεις και από αυτά όχι απλά δεν τα έχω αναρτήσει, μα αρκετά μένουν δίχως απάντηση. Αν ακολουθούσα αυτή την οδό θα ανέβαζα 10 αναρτήσεις την ημέρα. Όχι μια το 3μερο. Οπότε στην απορία σου η απάντηση μου είναι ότι αναρτώ ότι παρακολουθώ, ότι αρέσει ΣΕ ΜΕΝΑ. Αν έχω τη διάθεση, όπως όλοι. Δε θα αναφερθώ σε κάποιον που δε μου αρέσει-εκτός αν θέλω να το κρίνω για κάποιο λόγο. Αν δεν συμφωνείς με βάση το δικό σου γούστο, αυτό είναι δικό σου θέμα. Αυτά είναι αυτονόητα και είναι ανόητο να απολογούμαι για "το τι επιλέγω να γράψω", γελοίο μόνο ως σκέψη.
    Κάτι που κάνω τώρα και πάλι δεν υπάρχει λόγος, αλλά ας λυθεί τουλάχιστον η όποια "παρεξήγηση". Από τη μεριά μου, απλά προχωράω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. road.

    1. Δες την Ελλάδα σα μια πολύ χοντρή κυρία που πρέπει να αδυνατίσει σε γρήγορο χρόνο. Οι τρόποι είναι είτε να κόψει το φαγητό (λιτότητα) ή να κάνει γυμναστική (ανάπτυξη) ή ένα συνδιασμό. Είναι προφανές πως αν ξεκινήσει με γυμναστική μόνο, ή θα σταματήσει αμέσως γιατί κουράστηκε ή θα πάθει ανακοπή. Αν ξεκινήσει μόνο με το να κόψει το φαγητό χωρίς καθόλου γυμναστική, ναι μεν θα χάσει βάρος αλλά θα εξασθενίσει τόσο πολύ που όταν τελειώσει δε θα έχει δυνάμεις να σταθεροποιηθεί σε κάποιο βάρος και μάλλον θα τα ξαναπάρει αμέσως και περισσότερα.

    Θέλει ένα συνδιασμό. Αλλά πρώτα θέλει λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση για να μπορέσουμε συντεταγμένα να πιάσουμε τον πάτο που ακόμα δε βλέπουμε δυστυχώς. Ο πάτος είναι εκεί όπου θα παράγουμε πλεονάσματα και όχι ελλείματα. Λένε πως σε ένα χρόνο θα τον έχουμε πιάσει. Έτσι κι αλλιώς όποια λύση θέλει χρόνο και υπομονή. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα.

    Πρέπει να ξέρεις όμως πως χρέος δεν είναι μόνο το εξωτερικό. Τα ελληνικά ομόλογα τα έχουν και οι δικές μας τράπεζες (που δανείζουν το κράτος για να πληρώνει μισθούς), τα έχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία μας (που πληρώνουν συντάξεις). Μην νομίσεις πως η άρνηση χρέους σημαίνει άρνηση εξωτερικού χρέους. Αυτό δε γίνεται. Με μία οικονομία που παράγει πρωτογεννές έλλειμα (χωρίς δλδ τα τοκοχρεωλύσια) δεν μπορείς να κυρήξεις πτώχευση γιατί την επομένη δε θα σε δανείσει κανείς. Θα αναγκαστείς να κόψεις χρήμα, θα τρως υποτιμήσεις 50% κάθε μέρα και θα μηδενιστούν όλες οι καταθέσεις όλων σε χρόνο μηδέν. Τι ανάπτυξη να περιμένω μετά όταν δε θα μπορώ να εισάγω ούτε πετρέλαιο, ούτε πρώτες ύλες, ούτε μηχανήματα (ποιος θα πουλήσει στο δικό μου νόμισμα;). Θα αρχίσω να έχω κάποτε φοβερή ανάπτυξη...αλλά θα έχω ξεκινήσει από το μηδέν, ως οικονομικός δορυφόρος της Τουρκίας. Κάτι σαν Κόστα Ρίκα και ΗΠΑ. Αυτό είναι εφιάλτης. Φυσικά σε όλα αυτά δε λογαριάζω το ντόμινο καταρρεύσεων στο εξωτερικό από τη δική μου πτώχευση. Και ξέρεις ποιοι θα έχουν κερδίσει από ολή αυτήν την ιστορία; Τα λαμόγια που έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω και περιμένουν να πεθάνουμε για να μας αγοράσουν όλους για μισό μπανάνα μάφιν από τα σταρμπακς. Αυτό σημαίνει η εναλλακτική του ΔΝΤ!

    2. Είμαι χρόνια μπλογκερ και δεν έχω πει ποτέ σε κανένα τι να γράφει ή όχι στο χώρο του. Μην τρελαθούμε τώρα! Όλα αυτά είναι αστειότητες. Δεν έκανα καμία προσωπική επίθεση έτσι όπως την περιγράφεις. Δεν έχω κάνει ποτέ και ούτε πρόκειται να κάνω. Στο email που σου έστειλα εξήγησα επαρκώς τη σκέψη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Βρε Παιδιά σας παρακολουθώ τόση ώρα και δεν θέλω να σας διακόψω...
    Λάκωνα εγω έχω να σου πω ότι έχουμε μέχρι στιγμής απο την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ 48 δις δανειστεί με χίλιες δεσμεύσεις και δεν ξέρω ακόμα τι άλλο θα ζητήσουν στην πορεία! (Αυτή κι'αν είναι χημική δίαιτα)
    Να σου θυμίσω λοιπόν πως τονχειμώνα του 2010 μας δάνειζαν 50 δισ. οι αγορές με επιτόκιο 4,5% (η Ρωσία τα 25 δισ.) και έως 6,5% οι διεθνείς αγορές τα υπόλοιπα 25 δισ..
    Παρ'όλα αυτά ομως εμείς αρνηθήκαμε για να φτάσουμε στο σημείο το σημερινό να πτωχεύουμε και να φέρνουμε και τους "νταβατζήδες-ξένους"να μας διοικήσουν!
    Είναι λύση λοιπόν αυτή που επιλέχτηκε???
    Να μην σκεφτώ λοιπόν ότι ήταν σχέδιο προδοσίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Κάρυ το Γενάρη του 2010 θυμάμαι τον ΓΑΠ κ τον Μεντβέντεφ στη Μόσχα σε κοινή συνέντευξη τύπου να τον παροτρύνει να καταφύγει άμεσα στο ΔΝΤ. Ήταν τότε που ακούγαμε ΔΝΤ κ γελούσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αυτή η λιτότητα βέβαια, όταν έχουμε παράλληλα καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,όπως είπαμε που ακόμη δεν γίνεται, και με εσωτερική υποτίμηση που επίσης δεν γίνεται. Οι μισθοί πέφτουν, οι τιμές παραμένουν στα ύψη. Η κατάσταση είναι δίχως προγραμματισμό, οργάνωση. Επιπλέον, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όταν τίθεται θέμα εθνικής κυριαρχίας. Στο κατά πόσο διαπραγματεύονται οι πολιτικοί, πόσο εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες, σε τι τιμές ξεπουλιούνται τα πάντα. Ποιος θέλει μια χώρα σε μόνιμη χρεοκοπία και πλήρη εθνική υποτέλεια, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τα επόμενα χρόνια. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν όλα αυτά μελλοντικά, θα λύσουν το πρόβλημα του χρέους, ή θα δημιουργήσουν παράλληλα άλλα δυσκολότερα προβλήματα. Αυτοί είναι κάποιοι από τους δικούς μου προβληματισμούς. Νομίζω πως τελικά η σημερινή εποχή είναι δύσκολη για αρκετούς ποικίλλους λόγους για να αγαπάς αυτή τη χώρα.

    Στο email έλαβα το σχόλιο που είχες γράψει εδώ, το οποίο έσβησες. Σε αυτό σου απαντώ. Σε εκείνη την ανάρτηση είχες γράψει πολλές ερωτήσεις, όπου είχες κάνει και τέτοιες αναφορές, δεν το έχω ξαναδιαβάσει από τότε, μα όμως το θυμάμαι αρκετά καλά. Φαντάσου άλλοι 2-3 bloggers να έκαναν το ίδιο πράγμα με σένα, να αφιέρωναν αναρτήσεις για άλλα blogs στο δικό τους ιστολόγιο, και να καλούσαν τον εκάστοτε blogger να απαντήσει σε σχετικές απορίες του. Δε θα κάναμε τίποτα άλλο από το να ασχολούμαστε μόνο με αυτά. Η απάντηση μου είναι ειλικρινής, μεταφορά όσων νιώθω και ότι πράττω τόσα χρόνια εδώ ως blogger. Αν δεν σου αρέσει το blog μου μπορείς να απέχεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από τη μεριά μου είναι σαφές πως δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα μαζί σου. Εύχομαι καλό βράδυ, και καλή δύναμη σε όλους για την δύσκολη εβδομάδα που ξεκίνησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Eγω Λακωνάκο δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο! Είδες οι Κύπριοι?
    Αυτοί δεν δανείστηκαν με 4,5% απο τους Ρώσους?
    Και οι Κύπριοι μέσα στην ΕΕ ειναι, αλλά οι άνθρωποι είναι πατριώτες και κοιτάζουν το όφελος της πατρίδας τους!
    Και για το ΔΝΤ αποδείχτηκε πως συζητιόταν ακόμα επι Καραμανλή...και κανείς δεν γέλαγε τουλάχιστον απ'εμάς....
    Τώρα να μας δω με το hair cut που ετοιμάζεται ποιό θάναι το όφελος! 53 ΔΙΣ υπολογίστηκε ....
    Και δεν βρίσκεται γμτ το φελέκι μου κανένας πούστης πολιτικός να τους πετάξει όλους έξω απ'εδώ και να υψώσει ανάστημα! ΚΑΝΕΝΑΣ!!!

    Δοσίλογοι όλοι τους αυτό έχω να πω εγώ και δεν με πείθετε για το αντίθετο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Η εσωτερική υποτίμιση είναι εναλλακτική του πληθωρισμόυ. Αφού δεν έχουμε τη μηχανή να κόψουμε χρήμα πρέπει να μειώσουμε τους μισθούς. Οι τιμές δεν πέφτουν στα είδη πρώτης ανάγκης όμως μηδενίζονται σε άλλα είδη με την έννοια του κλεισίματος καταστημάτων. Ειδικά στα είδη ανάγκης οι τιμές για την ώρα δεν πέφτουν γιατί υπάρχει εξυπηρέτηση από τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών που λιγοστεύουν φυσικά αλλά κ από την υψηλή φορολογία φπα κ επιχειρήσεων.

    Στα περί εθνικής κυριρχίας είναι τεράστια κουβέντα κ δεν μπορεί να γίνει εδώ.

    Στα περί προσωπικού νομίζω πως υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση. Το "άρες μάρες κουκουνάρες " δεν πήγε στο πολιτικό σου σχόλιο αλλά στον έμμεσο χαρακτηρισμό σου σε μένα. Όλα τα υπόλοιπα είναι απάντηση σε αυτά που επακολούθησαν κ σχετίζονται κ με εκείνη την παλιά ανάρτηση. Ουδέποτε σου επιτέθηκα προσωπικά ούτε στο blog σου, δεν είναι αυτή η κύριά μου ασχολία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. κάρυ, Το θυμάμαι ακόμα το ρεπορτάζ του μέγκα. Το είχα παρακολουθήσει ο ίδιος. Κανείς δεν ήθελε να μας δανείσει. Τις προάλλες διάβαζα πως υπήρχαν σοβαρές εισηγήσεις να πάμε στο ΔΝΤ από το 2004.

    Η Κύπρος δεν είναι στο ίδιο χάλι με εμάς. Άλλωστε οι σχέσεις της με τη Ρωσσία ίσως να είναι διαφορετικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Τις σχέσεις εμείς τις καθορίζουμε Λάκωνα, εμείς...σε κάθε επίπεδο και σε κάθε τομέα!

    Το μέγκα δεν είναι ΜΜΕ που προωθεί πάντα την αληθεια, μη το ξεχνάς αυτό.
    Αλλα έντυπα και ΜΜΕ εκείνη την εποχή άλλα έλεγαν για την βοήθεια που προτίθενταν να δώσουν Ρώσοι και Κινέζοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. βρε δεν άκουσα την Τρέμη να το λέει αλλά τον ίδιο τον Μεντβέντεφ. Δε μπορεί να αλλάξανε και τους υπότιτλους.

    Τεσπα δεν πιστεύω πως ήθελε κάποιος να μας δανείσει. Ακόμα και αν το έκανε όμως είναι τραγικό αυτό που θα πω αλλά, μόνο κακό θα μας έκανε. Όλη αυτή η ιστορία καταδεικνύει τις αλλαγές που έπρεπε τόσα χρόνια να γίνουν και καμία κυβέρνηση δεν τολμούσε/ενδιαφέρθηκε να τις κάνει φοβούμενη τα συνδικάτα/πολιτικό κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Αυτό ήταν twit του Μιχάλη Ιγνατίου: Η Κύπρος βρήκε δανεικά από Μόσχα.Η Ιταλία κατέφυγε στη Κίνα.Ο δικός μας παρέδωσε την Ελλάδα στο IMF.Τί θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος!
    Πάρε και τον μεγαλύτερο
    αλήτη πολιτικό
    καλά έλεγες πως είναι παρλαπίπας...το θυμάμαι! Είναι όντως για πολλές κλωτσιές! Απλά θέλω να σου δείξω πως κι'αυτός για προδότες τους έχει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Είναι μετοχή παιδί μου που αλλάζει στις κλήσεις. Δεν είναι τροπικό επίρρημα που όταν τονίζεται το ο γίνεται ωμεγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...