Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

in.gr
Ξενάγηση στον ουρανό Το Παγκόσμιο Τηλεσκόπιο της Microsoft κοιτά παντού στο Σύμπαν
Ένα διαστρικό νέφος αερίου αποκαλύπτεται σε υψηλή ανάλυση
Σιάτλ, Ουάσινγκτον
Η δωρεάν διαδικτυακή υπηρεσία WorldWide Telescope που παρουσίασε η Microsoft επιτρέπει στο κοινό να εξερευνήσει γαλαξίες, άστρα, μακρινά πλανητικά συστήματα και άλλους προορισμούς στο γνωστό Σύμπαν.

Το εικονικό «Παγκόσμιο Τηλεσκόπιο» είναι ένα αυτόνομο πρόγραμμα που συνδέεται στο Διαδίκτυο και δίνει πρόσβαση σε 12 Terabyte δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί για το διάστημα.

Ο τεράστιος όγκος πληροφορίας, το ισοδύναμο 2,6 δισεκατομμυρίων σελίδων κειμένου, προέρχονται από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Spitzer και Chandra, από το πρόγραμμα χαρτογράφησης του ουρανού Sloan Digital Sky Survey και από άλλες πηγές.

Οι χρήστες μπορούν να διαλέγουν σε ποιο μήκος κύματος κοιτούν το Σύμπαν και, εκτός από τις έτοιμες ξεναγήσεις, μπορούν να σχεδιάζουν και να αποθηκεύουν τις δικές τους διαδρομές.

«Το WorldWide Telescope είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εξερευνά το Σύμπαν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Μια αντίστοιχη υπηρεσία για εικονικές περιηγήσεις στο Διάστημα είναι το Google Sky, το οποίο τρέχει είτε μέσα από το Google Earth είτε από τη δική του ιστοσελίδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...