Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Νόμιμα,Παράνομα!

Σε κάθε χώρα, σε κάθε κοινωνικό σύνολο και κράτος που θέλει να λέγεται δημοκρατικό και σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά έχει κάνει ξεκάθαρες και τις υποχρεώσεις τους, υπάρχουν κάποιοι νόμοι οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί για την καλύτερη και ομαλή λειτουργία του συνόλου. Νόμοι οι οποίοι είναι φτιαγμένοι με σκοπό τη συμβίωση μεγάλης μάζας ανθρώπων που συνυπάρχουν και ζουν σε λίγα τετραγωνικά γης, που αναπνέουν τον ίδιο αέρα, που κυκλοφορούν σε κοινούς δρόμους και που αλληλοεξυπηρετούνται ώστε να μπορεί αυτή η συμβίωση να είναι εφικτή. Έτσι λοιπόν νόμος είναι η δημιουργία κανόνων συμπεριφοράς και πράξεων για την αποτελεσματική συνύπαρξη ανθρώπων που έχουν την ατομική τους ελευθερία και που δεν στερούν την ελευθερία των άλλων. Nόμος είναι η ηθική πλην των άλλων υποχρεωτική δέσμευση του καθένα μας προκειμένου να υπάρχει σύσταση και λειτουργία ενός κράτους. Καταρχήν η Ελλάδα θεωρείται κράτος (εδώ γελάμε), που διέπεται από νόμους (εδώ χοντρογελάμε), οι οποίοι είναι κατανοητοί και σεβαστοί από όλους τους πολίτες (εδώ ξεκαρδιζόμαστε).

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο κανενός θα ήθελα να ρίξουμε μια γρήγορη και επιγραμματική ματιά σε κάποιους από τους καθημερινούς νόμους αλλά κυρίως στις ελεγκτικές και εκτελεστικές υπηρεσίες τους και πως λειτουργεί η Ελληνική κοινωνία απέναντί τους.  

Πολεοδομία: Η πολεοδομία μας σε μόνιμη βάση κάνει τα στραβά μάτια σε δεκάδες παραβάσεις στα διάφορα κτήρια αλλά και τις οικοδομές που ανυψώνονται καθημερινά. Είναι κάτι σαν νόμος πλέον σε κάθε πολυκατοικία να κλέβονται δεκάδες τετραγωνικά που τα επωφελούνται οι εργολάβοι μιζώνοντας τους υπαλλήλους της υπηρεσίας. Έχω δει κεραμοσκεπές να μετατρέπονται σε υπέροχες σοφίτες πενήντα τετραγωνικών παίρνοντας λίγο ύψος, πλήρως παράνομα και να πουλιούνται με μειωμένη τιμή. Έχω δει ακάλυπτους χώρους να γίνονται δωμάτια, αποθήκες και πάρκινγκ. Έχω ακούσει εργολάβους να λένε, ας περάσει η πολεοδομία και μετά το μετατρέπουμε. Και η παρανομία δεν έχει τέλος και όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους μας αλλά πλέον κανείς δεν νοιάζεται απλά επειδή έτσι γίνεται. Έτσι δουλεύει το σύστημα, νόμιμα-παράνομα.
 
Εφορία: Είναι γνωστό ότι καμιά επιχείρηση δεν κόβει όλα τα τιμολόγια ή τις αποδείξεις από τις πωλήσεις που έχει καθημερινά και με αυτόν τον τρόπο κερδίζει από τον άμεσο και έμμεσο φόρο κλέβοντας ουσιαστικά το κράτος. Βέβαια γιατί να είναι νόμιμες οι επιχειρήσεις αφού αν το κάνουν αυτό η φορολογία που επιβάλει το κράτος είναι κάτι παραπάνω από τσουχτερή,θα έλεγα είναι τελείως παράλογη. Σαν να βάζεις συνέταιρο στην επιχείρησή σου την εφορία. Έτσι, λοιπόν, πολύ απλά οι επιχειρήσεις κλέβουν μη κόβοντας όλες τις αποδείξεις, με τη σειρά τους οι εφοριακοί όταν ανακαλύψουν κάτι τέτοιο παίρνουν μια ωραία μίζα για να μην σε ξεσκίσουν με τρελά πρόστιμα, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει μόνιμα χρήματα που θα μπορούσε να πάρει αν ήταν λογικό στις φορολογίες του και έκανε σωστούς ελέγχους. Οι επιχειρηματίες να τρέμουν μόλις δουν εφοριακό και οι τελευταίοι να γυρνούν με κάτι Μερτσέντες και Μπεμβέ πολυτελείας. Όλα γνωστά σε όλους μας και φυσικά νόμιμα-παράνομα.
 
Ιατρική περίθαλψη: Τι να πει κανείς για τις απίστευτες παρανομίες στο σύστημα υγείας μας. Να μιλήσω για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία ή για τα φακελάκια στα νοσοκομεία που πλέον είναι ένα στάνταρ παράνομο έξοδο που πρέπει να κάνει κάποιος όταν θέλει να χειρουργηθεί; Όλοι το γνωρίζουν αλλά δεν τρέχει τίποτα! Απλά μπαίνει στον προϋπολογισμό της επέμβασης, παράνομα κι ωραία. Να μιλήσω για την ημερομηνία που σου κλείνουν τα νοσοκομεία όταν είναι να εξεταστείς; Απλά πρέπει να έχεις βύσμα για να σε προωθήσουν. Το μεγαλύτερο χρηματικό τσιμπούσι πάντως το κάνουν οι διευθυντές και οι διάφοροι εμπλεκόμενοι με της προμήθειες των νοσοκομείων. Παραδειγματικά θα αναφέρω ότι κάθε δημόσιο νοσοκομείο συνεργάζεται με κάποια εταιρεία που του προμηθεύει ιατρικά αέρια και κυρίως οξυγόνο σε μεγάλες ποσότητες. Είναι κάτι τεράστια καζάνια που βλέπετε να έχουν τα περισσότερα νοσοκομεία στους προαύλιους χώρους τους. Με αυτά γίνεται της τρελής. Λες και είναι τρύπια τα καζάνια τους. Άλλες ποσότητες υπογράφονται ότι έρχονται και άλλες (σαφώς λιγότερες) έρχονται. Γνωστά, νόμιμα-παράνομα!  

Παιδεία: Το απόλυτο χάος σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά όσον αφορά τα Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. μιλάμε για βούρκο αναρχίας. Κλεψιές στα χρηματικά κονδύλια και τους προϋπολογισμούς τον ιδρυμάτων από όποιον είναι σε θέση (πρυτάνεις, καθηγητές, αρμόδιους σε κλάδους εγκρίσεων και προμηθειών). Στις φοιτητικές εστίες μπαίνει όποιος έχει γερό "δόντι" και όχι όποιου η οικογένεια έχει ανάγκη. Οι καθηγητές έχουν το ακαταλόγιστο και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στην κυριολεξία και η λίστα έχει το ατελείωτο.

Κ.Ο.Κ.: Εδώ πραγματικά επικρατούν οι νόμοι της ζούγκλας! Στον τομέα της οδικής κυκλοφορίας έχουν δημιουργηθεί οι -όπως τους λέω εγώ- νόμοι παρά των νόμων! Μια σειρά, δηλαδή, άγραφων νόμων που όμως όλοι πλέον γνωρίζουν και όλοι ξέρουν ότι ουσιαστικά παραβαίνουν τους ισχύοντες νόμους αλλά όλοι μας λειτουργούμε βάση αυτών των νόμων. Στην ελληνική κοινωνία όλοι γνωρίζουμε ότι κανονικά θα έπρεπε να σταματάμε στις διαβάσεις όταν κάποιος πεζός θέλει να περάσει, όμως κανένας δεν το κάνει διότι ο άγραφος νόμος λέει ότι το αυτοκίνητο έχει προτεραιότητα. Φυσικά βάση αυτού του κανόνα οι πεζοί περνούν τους δρόμους από οποιοδίποτε σημείο τους, χωρίς διαβάσεις. Οι ισχύοντες νόμοι υπάρχουν ουσιαστικά μόνο σε περιπτώσεις ατυχημάτων ώστε να τους επικαλούμαστε στα δικαστήρια. Τέλεια!

Υγειονομία-Περιβάλλον,Καθαριότητα: Η υγειονομία δεν πραγματοποιεί σχεδόν κανέναν έλεγχο σε καταστήματα με τρόφιμα παρά μόνο κατόπιν καταγγελίας. Για τις μεγάλες αλυσίδες φαγάδικων, ζαχαροπλαστείων κτλ οι έλεγχοι είναι επιφανειακή ίσα ίσα για να παίρνουν παράσημα. Η καθαριότητα στις πόλεις και τα περίχωρα είναι η χειρότερη που μπορεί να υπάρξει. Το σύστημα που συλλέγονται τα σκουπίδια είναι γνωστό και φανερό. Ένας κάδος, ουσιαστικά ένα σημείο αναφοράς για το που στο περίπου θα πετάμε τα σκουπίδια και εμείς χωρίς κανέναν έλεγχο αλλά χωρίς να ενοχλείται και κάποιος τα πετάμε όπου βρούμε τριγύρω και αφού είναι κοντά στον κάδο είναι και "σχετικά" νόμιμα. Από την άλλη με τα μπάζα ξέρουμε τι γίνεται. Αρκεί να είναι νύχτα και απόμερα κι αν είναι δάσος ακόμα καλύτερα κι άμα μας πάρει κάνα μάτι δεν τρέχει και τίποτα το πολύ πολύ να πούνε "α, τον πούστη".

Δικαστικοί: Εδώ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Για μας τους απλούς ανθρώπους η δικαιοσύνη είναι αμείλικτη. Τα στραβά μάτια γίνονται στους μεγαλοκαρχαρίες και όλοι μας το γνωρίζουμε αλλά συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε και να τους ανεχόμαστε. Η δικαστική αξουσία είναι πλήρως διεφθαρμένη. Νόμιμα-παράνομα κάνουν ότι γουστάρουν.

Βουλή:Όσοι βρίσκονται εκεί μέσα ή σχετίζονται με τα πολιτικά είναι υπεράνω κάθε νόμου. Μόνο λίγο προσοχή να μην ακούγεστε στις ειδήσεις και χάνετε τις θέσεις σας, γιατί για να τιμωρηθείτε αποκλείεται.  

Αστυνομία:Η αρχή του κακού. Η πιο διεφθαρμένη από τις τρεις εξουσίες, που μάλιστα έχουν και φανερό άγραφο νόμο να μην ελέγχονται μεταξύ τους ώστε να κάνουν ότι γουστάρουν. Το γνωρίζουμε αλλά το ανεχόμαστε. Νόμιμα-παράνομα! Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά ένα δείγμα του τι συμβαίνει σε αυτήν την χώρα. Είναι πράγματα που επωφελούν τους λίγους καλοβολεμένους. Αν τα διαβάσει ποιος ξένος πραγματικά δεν θα πιστεύει στα μάτια του. Είναι ολοφάνερο ότι ζούμε την πλήρη αναρχία και το χειρότερο ότι έχουμε συμβιβαστεί με αυτήν. Μάθαμε να ζούμε αυτόν τον τρόπο ζωής και πολλές φορές όταν δεν είμαστε μέρος αυτού του άθλιου συστήματος στεναχοριώμαστε. Γιατί να μην έχουμε κι εμείς ένα βύσμα; γιατί να μην είμαστε κι εμείς Νόμιμοι-Παράνομοι. Φτάνει πια! Πρέπει να απαιτήσουμε να ισχύουν οι νόμοι και πρέπει να ξεκινήσει από τον καθένα μας προσωπικά. Δεν μπορούμε να πετάμε τα σκουπίδια έξω από τον κάδο αν θέλουμε να είμαστε καθαροί. Πρέπει να αποτινάξουμε αυτήν την πολιτική σαπίλα από πάνω μας. Επιτέλους, βόδια, ξυπνήστε!

12 σχόλια:

  1. wraio keimeno newton!!pragmatika exeis apoluto dikaio!!!ennoeitai oti exoume terastia eu8unoi emeis oi idio gia thn katastash pou epikratei.an emeis eimastan swstoteroi kai dikaioteroi,an dn legame ''a tn vlaka''kai meta adiaforousame al tn katagelame h tn kaname rezili...(px sixainomai autous pou petane to tsigaro tous kai tous vrizw,8a mporousa kalista n tous kanw rompa).al dustuxws dn katagelloume gt ki emeis ta idia kanoume!h gt apla exoume dextei auth thn katastash ws dedomenh megalo la8os.gia auto kai otan diavazw ola ta parapanw(EFORIA,KOK) mu erxetai mia frash:''TA POIA??''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρω αρκετούς που είναι τόσο αηδιασμένοι από αυτή την κατάσταση, που προτιμούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ ρε newton στενοχωριέσαι και συ και παλεύεις, σε τρώει ο ίδιος καϋμός! Ελπίζουμε όμως, δεν το βάζουμε κάτω, γινόμαστε πιο πολλοί. Το διαπίστωσα πέρυσι με τις φωτιές που βγήκαμε στο σύνταγμα. Και ξέρουμε τις δυσκολίες. Ο κυρ Μέντιος του Βάρναλη και τα βόδια της φωτογραφίας σου μπορεί να ξυπνήσουν πιο νωρίς γιατί δεν βλέπουν τηλεόραση!


    Υ.Γ. Αν μπορείς πες μου σε παρακαλώ που μπορώ να βρω τους τόνους για το word.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. the monkeys
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε δεχτεί την κατάσταση ως δεδομένη.
    Για να αλλάξει αυτό πρέπει να υπάρχει παιδεία, η οποία στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά μηδέν. Από εκεί αρχίζουν και εκεί τελειώνουν όλα!

    Ανορθόδοξος
    Κι εγώ ξέρω αρκετούς αλλά μάλλον δεν φτάνουν. Όσο για την μετανάστευση, το έχω σκεφτεί κι εγώ πολλές φορές, λίγο ήθελε πριν από δύο χρόνια να φύγω σουϊδία αλλά τώρα πάει. Ή θα αλλάξει η Ελλάδα η θα σαπίσουμε κι εμείς μαζί της!

    navarino-s
    Όντως στεναχωριέμαι και παλιότερα εκνευριζόμουν αλλά είδα ότι δεν βγαίνει τίποτα και έτσι το έριξα στο γράψημο μπας και βγει τίποτα.

    Υ.Γ. Για ποιούς τόνους μιλάς; περισπομένες και τέτοια; στο δικό μου το word (και λογικά και σε εσένα) βρίσκονται στο πάνω δεξί μέρος εκεί που γράφει "Σύμβολα" "Ελληνικά και κοπτικά σύμβολα". Αν έχεις άλλο word πρέπει να ψάξεις για κάτι παρόμοιο. Αν δεν το βρεις πες μου να το ψάξω σε ένα πιο παλιό word να δω που είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ορθώς τα επισημαίνεις και καλώς τα γράφεις μήπως με το πες-πες κάτι αλλάξει.
    Γιατί όμως είμαι απαισιόδοξη; Το ‘τέρας’ της ασυδοσίας, της παρανομίας, του ωχαδερφισμού και… και … και… ξεφυτρώνει συνεχώς από παντού. Και το συγκαλύπτουμε και το ανεχόμαστε, γιατί σκεφτόμαστε πως ίσως κάποια στιγμή χρειαστεί να εξυπηρετήσει κι εμάς…

    Όπως είπε κι ο Τολστόι, “όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δεν σκέφτεται να αλλάξει τον εαυτό του”.

    ΥΓ
    Αγαπητέ Newton, συνέβαιναν όλ’ αυτά επί εποχής σου, 1642 και βάλε;; :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. JamanFou
    Στην Ευρώπη ο κόσμος τα βλέπει τα πράγματα λίγο διαφορετικά από εμάς. Αλλά ίσως το κλίμα, ίσως η θάλασσα δεν ξέρω, μυαλό πάντως δεν βάζουμε. Κι όπως είπε κι ένας τραγουδιστής μας...εδώ είναι βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αναρχικοί όλου του κόσμου
    χέλμπουρντα στο Ελλάδα χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι newton γι' αυτούς τους τόνους μιλάω. Αλλά δεν τα βρίσκω τα σύμβολα που λες. Μπορεί να είναι μπροστά μου και να μην τα βλέπω, μη νομίζεις ότι είμαι και κανα τεκνοφρίκ. Πρόγραμμα πάντως έχω το exces office 2003. Ευχαριστώ για τη διάθεση σου να βοηθήσεις. Σε ευχαριστώ που με έχεις βάλει στις επιλογές σου. θέλω να κάνω και εγώ το ίδιο για το δικό σου αλλά δεν ξέρω το πως. Πάλι ανάγκη για συμβουλές. Πιστεύω να μη σε κουράζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. akrat
    πρόσεχε, θα σε πιάσουν για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης! :)

    navarino-s
    ακολούθησε την εξής διαδρομή:
    στο πάνω μέρος του word, εισαγωγή->σύμβολα και σου βγάζει ένα πίνακα. Υπάρχουν και συντομεύσεις για να μην χρειάζεται να πηγαίνεις συνέχεια. Για να να βάλεις κάποιο ιστολόγιο πηγαίνεις στην προσαρμογή->προσθήκη gadget->λίστα ιστολογίων ή λίστα συνδέσμων όποιο σου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διάβαζα κάτι τώρα τελευταία του Τοστόι και θέλω να το αναρτήσω, αλλά τι ακριβώς έχει πει για το συγκεκριμένο δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...