Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Λέων Νικολάγεβιτς Τολστόι

Ψάχνοντας για τον Τολστόι διάβασα κάτι πολύ ωραίο από αυτά που έγραφε στο ημερολόγιο πού κρατούσε ( ημερολόγιο της χθεσινής μέρας). '' Συμβαίνει ν' ανοίγει μια συζήτηση μεταξύ δύο ατόμων, που τους απασχολούν κοινά ζητήματα. Όσο η κουβέντα παρατείνεται, τόσο ο ένας απομακρύνεται από τον άλλον, μέχρι του σημείου ο καθένας να συνειδητοποιήσει ότι δε μιλάει πια, αλλά κάνει κήρυγμα με αποδέκτη τον ίδιο του τον εαυτό, ενώ, κάνοντας το ίδιο, ο συνομιλητής του δεν τον ακούει! Οι άνθρωποι , όταν αρχίζουν να συζητάνε, μοιάζουν μ' αυτό το παιχνίδι με τα αυγά -Πάρτε δυο αυγά, βάλτε τα παράλληλα κι αφήστε τα να τσουλήσουν προς τα κάτω σε μια κεκλιμένη επιφάνεια. Στην αρχή θα πηγαίνουν δίπλα δίπλα, αλλά μετά, το καθένα θα πάει εκεί που τον πάει η μύτη του''. Πρέπει να μάθουμε, λοιπόν να συζητάμε και προπάντων να ακούμε τον συνομιλητή μας, όπως κι αυτός εμάς και μην κάνουμε απλώς κήρυγμα αυτών που νομίζουμε ότι ξέρουμε!

Στο δοκίμιο του "Για την αναρχία" γράφει: "Οι Αναρχικοί έχουν δίκιο σε όλα. Kαι στην άρνηση της υπάρχουσας τάξης και στον ισχυρισμό ότι, χωρίς Αρχή, δεν θα μπορούσε να υπάρχει χειρότερη βία από αυτή της Αρχής κάτω από τις τωρινές συνθήκες. Κάνουν λάθος μόνο στο να νομίζουν ότι η Αναρχία μπορεί να ιδρυθεί μέσω επαναστάσεως. Αλλά μπορεί να ιδρυθεί μόνο με το να υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι δεν επιζητούν την προστασία της κυβέρνησης... Μπορεί να υπάρξει μόνο μία μόνιμη επανάσταση - μιά ηθική: Η αναγέννηση του εσωτερικού ανθρώπου."

Επίσης, έχει πει:

  • Το πιο πιστό γνώρισμα της αλήθειας είναι η απλότητα και η σαφήνεια. Το ψέμα πάντα είναι περίπλοκο, πολύλογο και έχει εξεζητημένο ύφος.
  • Δεν υπάρχει μεγαλείο εκεί που δεν υπάρχει απλότητα, καλοσύνη και αλήθεια.
  • Η διαφορά μεταξύ των πραγματικών και πνευματικών δηλητηρίων είναι πως τα πραγματικά δηλητήρια έχουν και απαίσια γεύση, αλλά τα πνευματικά, όπως τα κακά βιβλία, δυστυχώς είναι ελκυστικά.
  • Εκείνος που δεν κάνει τίποτα έχει πολλούς βοηθούς.
  • Όσο καλός είναι ο άνθρωπος, τόσο λιγότερο φοβάται το θάνατο.
  • Ο καθένας ονειρεύεται να αλλάξει τον κόσμο, αλλά κανένας δεν έχει σκοπό ν' αλλάξει τον εαυτό του.
  • Εάν μια φορά λυπηθείς που δε μίλησες, εκατό φορές θα μετανιώσεις πως δεν έμεινες σιωπηλός.
  • Δεν είναι ευτυχία να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά πάντα να θέλεις εκείνο που κάνεις.
  • Την καλή διάθεσή σου πρέπει να δημιουργείς ο ίδιος, την κακή θα την εξασφαλίσουν οι άλλοι.
  • Νομίζουμε πως μας αγαπάνε αφού είμαστε καλοί και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως μας αγαπάνε γιατί είναι καλοί αυτοί που μας αγαπάνε.
  • Η απλότητα είναι η βασική προϋπόθεση ηθικής ομορφιάς.

15 σχόλια:

  1. “Μονολογούμε, μονολογούμε τι λεν οι άλλοι ούτε που ακούμε”… που λέει και το τραγούδι.

    Θα ΄πρεπε να ήμασταν super θεατρίνοι, μιας και ο μονόλογος θεωρείται το πλέον δύσκολο και απαιτητικό θεατρικό είδος. Ούτε και σ’ αυτό όμως δεν είμαστε άξιοι· γιατί ενώ ο θεατρικός έχει αποδέκτη το κοινό, ο δικός μας μονόλογος έχει αποδέκτη τον ίδιο μας τον εαυτό [κατά πως λέει κι ο Τολστόι] καταντώντας πραγματικά ένα ανούσιο κήρυγμα [κατά πως λες αγαπητέ Newton]

    Διαμάντια όλες οι ρήσεις του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓω τον τολστοι τον ειχα ακουστα αλλα δεν ειχα διαβασει ποτε τιποτε..απο οτι βλεπω εκανα μεγαλο λαθος παρα πολυ ωραια αυτα που λεει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. JamanFou
    Πολλές φορές είναι και θέμα ατομισμού, σκέψου μια συζήτηση με έναν φίλο σου πάνω στης οποίας το θέμα νομίζεις ότι είσαι σίγουρη (που για τα περισσότερα είμαστε σίγουροι), δεν σκέφτεσαι τα επιχειρήματα του άλλου, σκέφτεσαι και λες τα δικά σου και αφού και ο συννομιλητής κάνει το ίδιο ουσιαστικά μονολογούμε με τον εαυτό μας.

    Anyparktos
    Ούτε κι εγώ ήξερα για τον Τολστόι, τώρα γνωρίζω ελάχιστα, αλλά από ότι φαίνεται αξίζει να μάθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. tn exw akousta kai ta vivlia tou al dn xerw kai para polla.polu sofo to''o ka8enas 8elei n allaxei tn kosmo alla kanenas dn exei skopo n allaxei tn eauto tou''
    wraio post episthmona!;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. the monkeys
    Καλώς την, που να τους προλάβεις ρε συ να τους διαβάσεις όλους, είναι και πολλοί έχουν γράψει και πάρα πολλά. Ωραίο αυτό το "επιστήμονα" αφού σε λίγο θα το πιστέψω κι εγώ!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίος ο Λέων! Παλιότερα είχα διαβάσει το «πόλεμος και ειρήνη»-πολύ καλό βιβλίο, αν και λίγο μακροσκελές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανορθόδοξος
    Φαίνεται να έχει μελετήσει πού καλά τους χαρακτήρες των ανθρώπων και τις αντιδράσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φίλε newton χαθήκαμε! Είμαι στο χωριό για τις ελιές. Φύση καφενεία και ουζερί έχουν μειώσει δραστικά τις ώρες του internet. Αλλά και αυτές οι λίγες με ταχύτητα χελώνας είναι. Τρεις μέρες προσπαθώ να σου γράψω και δεν μπορώ. Τι να προσθέσει κανείς στον Τολστόϊ; Μόνο ένα μεγάλο μπράβο για την ανάρτηση θέλω να σου πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. navarino-s
    Απόλαυσε το φίλε μου το χωριό όσο μπορείς. Εγώ προχτές δούλευα σε ένα χωριό παραέξω από την πόλη, μας έβγαλαν στο τέλος κάτι μεζέδες και τσίπουρα και δεν ήθελα να γυρίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλημερούδια...
    σκέπτομαι καμμιά φορά πόσο ευχαριστημένος και υπερήφανος νιώθω που απόλαυσα την μεγάλη Ρώσσικη λογοτεχνία...
    Είμαι τόσο κοντά της αλλά και τόσο μακριά...
    Ως τον κορυφαίο Τζακ Λόντον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε akrat,
    Όντως η ρώσικη λογοτεχνία έχει πολλά να μας διδάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. den exw diavasei akoma kanena vivlio tou...
    isws 8a eprepe na arxisw kapoia stigmh...
    ontws prepei na akoume tous synomilites mas..kai eidika sthn koinwnia pou zoume oloi 8eloun na milane xwris na akoune!
    oloi nomizoume oti eimaste ay8enties!
    isws 8a eprepe na dinoume perissoterh shmasia stous synomilites estw ki an pisteyoume oti den prokeitai na mas dwsoun kati,sigoura kati 8a exoun na mas poun.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. lagarto
    Νομίζω ότι έχεις πιάσει το νόημα, πολλές φορές έχει τύχει να μου λένε κάτι και εγώ να είμαι προσκολυμένος στην δική μου άποψη και να μην ακούω κουβέντα από τον άλλον και το αντίθετο, πάντα πρέπει να κρατάμε την επιφύλαξη μέσα μας ακόμα και για αυτά που θεωρούμε δεδομένα, και να εξετάζουμε αυτά που μας λένε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ayto pou ema8a prosfata einai oti
    den prepei na krinoume kapoion an prwta den ton akousoume ti exei na mas pei kai na prospa8oume ligo na plhsiasoume kapoia pragmata kai na ta aggi3oume estw kai ligo gia na mporesoume na sxhmatisoume mia apopsh...
    ontws prepei na kratame panta mia epifyla3h,giati kaneis den katexei thn alh8eia,to mono pou kanoume einai na thn anazhtoume kai 8a thn anazhthsoume mesa apo thn epafh mas me diaforetikes apopseis...
    na afhnoume peri8wria ston allon na ekfrastei kai meta na diafwnhsoume an 8eloume...etsi ki alliws kai h diafwnia ygeia einai!
    ekrina pollous xwris kan na tous exw akousei ti exoun na mou poun...hmoun prokateillhmenh...
    prospa8w pleon na mhn eimai kai na akouw tous allous kai na eimai anoixth kai oxi me parwpides...
    me epiase ena mikro paralhrhma,syggnwmh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. lagarto
    Μην ζητάς συγγνώμη, μη μου το κάνεις αυτό! Είσαι ελεύθερη να γράψεις ότι θες όσο θες, αυτή είναι άλλωστε η ομορφιά στο ίντερνετ.
    Όσο γι' αυτα που λες, πολλές φορές έχει τύχει να διαφωνώ τρελά με κάποιον και να είμαι σίγουρος, αλλά στο τέλος όλα να καταρεύσουν όταν είδα ότι έκανω λάθος.Το θέμα είναι όχι μόνο να ακούς τη γνώμη κάποιου αλλά να δίνεις χρόνο να αποδειχτεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...