Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Τα φορτηγά! Και άλλες ιστορίες.

Του Δημήτρη Κουκουλά!
Αισθάνομαι πολύ τυχερός φέτος, διότι αντί κάποιων ανούσιων δώρων έλαβα κάποια πραγματικής χρηστικότητας αλλά και κάποια που μόνο από την κίνηση του δωρίζοντος καταλαβαίνεις αξίες όπως αυτή της αγάπης και της φιλίας.
Ένα τέτοιο δώρο που μου έκαναν και πραγματικά ενθουσιάστηκα και από την κίνηση να μου το δώσουν αλλά και από το περιεχόμενο, ήταν το βιβλίο του Δημήτρη Κουκουλά-Τα φορτηγά και άλλες ιστορίες. Είναι ένα βιβλίο που απαρτίζεται από ιστορίες βγαλμένες μέσα απο τα προσωπικά βοιώματα της παιδικής ηλικίας του συγγραφέα, που διαδραματίζονται σε ένα χωριό της Μεσσηνίας, όπου και μεγάλωσε. Προσωπικά βοιώματα και περιπέτειες, που κατά μεγάλη πιθανότητα, παρόμοια έζησαν οι περισσότεροι άνθρωποι της γενιάς του 50-60. Έτσι, λοιπόν, μέσα από τις ιστορίες του για τα φορτηγά, τις εμπειρίες του από τα θεάματα και ιδίος το θαύμα της τότε εποχής, τον κινηματογράφο, αλλά και τις αφηγήσεις του από τα θαλάσσια μπάνια μπορούμε, εκτός από την ψυχαγώγηση μας μέσα από το χιούμορ του συγγραφέα και τις ωραίες περιγραφές από τις περιπέτειές του, να βγάλουμε συμπεράσματα για την ζωή την τότε εποχή, τις δυσκολίες αλλά και τα θετικά της.
Το βιβλίο είναι ολιγοσέλιδο και ευχάριστο και διαβάζεται πραγματικά μονομιάς. Σας το προτείνω να το αγοράσεται ή να το δωρίσετε γιατί αξίζει.
Παρακάτω βάζω την περιγραφή του βιβλίου όπως είναι στο οπισθόφυλλο:
Ιστορίες και αναμνήσεις από μια εποχή και μια μικρή κοινωνία της επαρχίας. Κωμωδίες και δράματα που μπλέκονται αξεχώριστα, με πρωταγωνιστές πρόσωπα καθημερινά και συνηθισμένα αλλά και τύπους παράξενους και ξεχωριστούς. Απ' όλα έχει ο μπαξές! Έχει τα φορτηγά! Έχει τα θεάματα! Έχει και τα μπάνια!
Φοτηγά, σαν παράξενοι επισκέπτες από κόσμους μακρινούς, αργοσέρνονται στη δημοσιά μέσα σε σύννεφα σκόνης. Μας τραβάνε σαν μαγνήτες και εμείς, ένα σμήνος από κουρεμένα κεφάλια, κοντά παντελόνια με ράντες και γραντζουνισμένα γόνατα, χυνόμαστε πίσω τους να τα "καβαλήσουμε": να κραμαστούμε από την πόρτα ή ακόμα και να σαλτάρουμε μέσα στο κασόνι.
Στα καφενεία ο "σινεμάς", οι πλανόδιοι θίασοι και ο καραγκιόσης, οι παλαιστές και οι φακίρηδες. Εικόνες που μας τυλίγουν με τη μαγεία τους και ανοίγουν νέους ορίζοντες στα όνειρά μας.
Στα θαλάσσια μπάνια μας, οι ασκήσεις των πεζοναυτών του έκτου στόλου με εκείνα τα φαρδιά αποβατικά και τα θορυβώδη ελικόπτεραπου μας μαστίγωναν καταιγιστικά με ριπές αέρα, ένα ζωντανό "προσεχώς", από το "Αποκάλυψη τώρα"!

10 σχόλια:

  1. πέρασα να πω κι εγώ ένα χρόνια πολλά..να είσαι καλά και εύχομαι να διαβάζεις πάντα ωραία βιβλία και να έχεις καλούς φίλους να σου τα κάνουν δώρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. perasa na po xronia polla...ego diavazo ksana ti farma ton zoon tou George Orwell kai me exei piasei apelpisia pos ginete na einai toso diaxroniko ena vivlio...telos panton na peraseis poli omorfa ta filia mou kalo diavasto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά κορίτσια και προπάντων χρόνια καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. fainetai pl endiaferwn vivlioo kai einai k wraio dwroo...thanx episthmonako mas gia thn protash 8a to xoume sta upopsh...vevaia exw gurw sta 5 vilvia pou perimenoun sthn oura n ta diavasw kai gurw sta 10 pou 8elw n parw n ta diavasw...n fadasteis twra diavazw 2 tautoxrona pou asxolountai mke teleiws anti8etes ideologies... pwpw agxw8hka twra...
    xaxaxa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα τυχερά σου είχες πάλι! Πιο τυχερός αυτός που σου το χάρισε...

    Παίρνεις δώρο, γεμίζουν τα χέρια. Δίνεις δώρο, γεμίζει η καρδιά!


    Καλό διάβασμα... Καλό υπόλοιπο 2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίο ακούγεται. Θα το έχω υπ' όψιν μου!

    Τις θερμότερες ευχές μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. fainetai kalo to vivlio!!xronia polla kai kali xronia me igeia pano ap ola!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανορθόδοξος
    Είναι ωραίο και ελληνικό!
    Και υπάρχει και μέσω ιντερνετ: http://www.gargaliani.8m.com/kukulas.htm
    https://www.e-shop.gr/show_bks.phtml?id=BKS.0151064

    Και από εμένα τις θερμότερες ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Leviathan
    Σου εύχομαι καλή χρονιά και ότι επιθυμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Δημήτρης Κουκουλάς στο βιβλίο του «Τα φορτηγά και άλλες ιστορίες», διηγείται στιγμιότυπα των δύσκολων μεταπολεμικών χρόνων από προσωπικά βιώματα της παιδικής του ηλικίας στο χωριό μας, τα οποία χειρίζεται με λεπτότητα και με έναν ακομπλεξάριστο δυναμισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που καταφέρνει να ανασταίνει ατόφιες τις αναμνήσεις των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων. Αυθεντικές και απαλλαγμένες από κάθε επιτήδευση.
    Τέλος, ο συγγραφέας διαλέγεται με την τέχνη που υπηρετεί και αυτό που προκύπτει είναι ένα αριστούργημα, που είναι ικανό να κάνει τον κάθε αναγνώστη να λατρέψει το βιβλίο.
    Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...