Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Τσάρλι Τσάπλιν-Modern Times

Για όσους δεν την έχουν δει την προτείνω ανεπιφύλακτα. Μιλάμε για μια ταινία (1936) σταθμό με έντονα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα και μεγάλη δόση χιούμορ και σάτιρας.
Ακόμα και σήμερα τα προβλήματα που τολμάει να αγγίξει με την ταινία του ο Τσάπλιν είναι όχι μόνο υπαρκτά, αλλά πολλά σε ακόμα πιο έντονη μορφή. Η βιομηχανοποίηση, η εκμετάλλευση της εργασίας των ανθρώπων, η κατάχρηση της εξουσίας από την αστυνομία και κατά προέκταση από τις κυβερνήσεις, η φτώχεια, η ανεργία, τα ναρκωτικά, η αγανάκτηση του λαού για την τυρρανία των ηγετών και οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι θέματα που θίγονται μέσα στην ταινία. Και όλα αυτά γίνονται παράλληλα με έναν φλογερό έρωτα που αναπτύσσεται και το όνειρο του κάθε ανθρώπου, όνειρο που τελικά μπορεί και αυτό να είναι δημιουργία του συστήματος της απόλυτης κοινωνίας, για ένα σπίτι, μια οικογένεια και μια ήσυχη ζωή!

Μετά σου λέει Michael Jackson και moonwalk
Δείτε την ταινία στο tvxs
περισσότερα για την ταινία και τον Τσάπλιν:

9 σχόλια:

  1. Τραγικό δεν είναι? Έργο προφητικό και διαχρονικό…
    Φοβερό και το ξεκίνημα της ταινίας με τα πρόβατα και τους ανθρώπους σε κοπάδια. Κι ένα μόνο μαύρο πρόβατο ανάμεσα τους…

    Καλό ξημέρωμα Newton, κι εύχομαι νάσαι το μαύρο πρόβατο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καταπληκτική ταινία, την έχω κι εγώ στη λίστα για παρουσίαση κάποια στιγμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την είχα δει όταν ήμουν πολύ μικρή κι έτσι έχασα πολλά από τα νοήματα, την έχω στην λίστα με τις ταινίες που πρέπει να δω οπωσδήποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. thn exw dei prosfata..apla tainiara...marese to telos...vsk ola exoyn nohma ki ola einai toso diaxronika pragmatika...eite milaei gia thn koinwnia eite gia tous an8rwpous.eixa kanei kritikh stis eksetaseis sthn sxolh...8 phra pfff 10 eprepe al tsp.axaxa:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. JamanFou
    Μικρός, μου λέγανε ότι είμαι το μαύρο πρόβατο της οικογενείας λόγο του άστατου χαρακτήρα αλλά εγώ το έπερνα στραβά. Λες τελικά να είναι καλό;:)

    Tyler Durden
    Διάβασα αρκετά σχόλια για την ταινία από διάφορα sites και θα μπορούσα να γράψω και εγώ αρκετά παραπάνω, γιατί την θεώρησα προφητική και διαχρονική, δεν μπήκα όμως στον κόπο λόγο χρόνου. Θα ήθελα να διαβάζω τα δικά σου συμπεράσματα και απόψεις.

    Ιοκάστη
    Γενικώς δεν με πολύ τραβάνε οι ταινίες του βοβού κιν/φου, αυτή όμως άνετα την ξαναέβλεπα. Θα σου έλεγα, μιας και υπάρχει στο ιντερνετ, να την δεις ένα μεσημέρι κολοβαρέματος και δεν θα χάσεις!

    the monkeys
    Διάβασα κάπου ότι την ταινία αυτή ο Τσάπλιν την έκανε όταν πια αρκετά ώριμος και ύστερα από ταξίδια του στην Ευρώπη είχε σχηματήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα κοινωνικοπολιτικά δρόμενα και τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αγγίζει όλους τους τομείς των κοινωνιών.
    Αλλά εσύ για να πάρεις 8, κάτι σου ξέφυγε ή κοιτούσες κανένα πιθικάκι την ώρα που έγραφες!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημέρα
    δεν είμαι και φανατικός της 7ης τέχνης αλλά θα είναι καλή φαντάζομαι
    ελπίζω κάποτε να την απολαύσω παρέα με κανένα μπουκάλι ΕΠΣΑ περτικαλάδα σε κάνα θερινό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωραια προταση,θα το τσεκαρω.χαθηκες φιλε newton ή μαλλον και εγω χαθηκα περνα απο το μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την είχα δεί τη ταινάι αλλά την είχα ξεχάσει. Μια μέρα που οδηγούσα γύρω στις δέκα ώρες συνέχεια βγαίνοντας από το αυτοκίνητο παραπατούσα και σκέφθηκα τότε τον Σαρλώ που έβγαινε από το εργοστάσιο μην μπορώντας να κρατήσει τα χέρια του από την αυτόματη κίνηση.Πολύ φοβάμαι όμως ότι σήμερα μετατρεπόμαστε σε αυτόματα με τη θέλησή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. akrat
    Καλή η επσα, καλή και η ταινία αλλά δύσκολα πιστεύω να την βρεις σε θερινό! Γύρνα την τηλεόραση στο μπαλκόνι πάρε μια καρέκλα και την πορτοκαλάδα και δες την στο σπίτι!:)

    Mr Arvulas
    Την καλησπέρα μου


    Albus Genius
    Έτσι είναι, οι άχαρες πόλης και και ο πατενταρισμένος ρυθμός ζωής μας έχουν μετατρέψει σε μηχανές. Που θα πάει θα το πάρω το σπίτι στο Καβαλάρι (ένα χωριό λίγο έξω από την Θεσ/νίκη)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...