Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Που πήγε ο ιός της Γρίπης;



Ε ξεπεσμός των μέσων ενημέρωσης και κατά κύριο λόγο των δελτίων ειδήσεων δεν έχει προηγούμενο. Το καθημερινό σόου, χολιγουντιανού μεγέθους, των 20:00, που κατευθύνει συνειδήσεις και δημιουργεί αυταπάτες στον ανθρώπινο εγκέφαλο έχει πλέον ξεφύγει από κάθε λογική. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα έχει ένα και μόνο σκοπό, την διατήρηση ή και αύξηση των τηλεθεάσεων.

Προσπαθώντας να διαβάσω την σκέψη των ανθρώπων που γράφουν τις καθημερινές ειδήσεις φαντάζομαι ότι ξεκινούν με ένα βασικό κανόνα, "αν δεν υπάρχει μεγάλο θέμα, τότε πρέπει να κάνουμε εμείς ένα να φαίνεται μεγάλο".
Έτσι, λοιπόν, με τον ιό της γρίπης, όπως και με άλλες ειδήσεις, άρχισε το ξεχείλωμα του γεγονότος. Το τεντώνουν όσο πάει, εξετάζουν όλες τις παραμέτρους και τις πτυχές του θέματος. Βασική προϋπόθεση να δημιουργηθεί ένα κλίμα πανικού και τρόμου στο κοινό. Στο οποίο κοινό αναπτύσσεται το αίσθημα της ανασφάλειας και της ανάγκης για διαρκή παρακολούθηση και ενημέρωση πάνω στο συγκεκριμένο νέο. Η είδηση μπαίνει στη Προκρούστειο κλίνη, τραβιέται, τεντώνεται, μακραίνει. Παίρνει μεγάλες διαστάσεις και με την προσθήκη κάποιον "ειδικών", επί του θέματος, αποδεικνύεται ότι οι λόγοι της ανησυχίας έχουν βάση. Όλα τελειώνουν στη στιγμή μόλις εμφανιστεί το επόμενο μεγάλο θέμα, το οποίο όσο πιο καταστροφικό και τρομακτικό είναι τόσο το καλύτερο!
Καθαρά από περιέργεια παρακολούθησα σήμερα στο ίντερνετ τις χτεσινές ειδήσεις του mega. Δεν υπήρχε ούτε μια αναφορά στο θέμα της γρίπης (τι έγινε ρε παιδιά, δεν σκοτώνει άλλο κόσμο;) και λόγο του ότι δεν παρακολουθώ τηλεόραση, φαντάζομαι ότι αυτό ξεκίνησε από την ημέρα των πυρκαγιών στην Αττική. Επειδή, όμως, μετά την καταστροφή των δασών έχουν πάρει φωτιά και τα πολιτικά θέματα, λογικά πολύ γρήγορα θα ξεχαστούν και τα δάση.
Μακρυά από την τηλεόραση και αφήστε τους να βλέπουν μόνοι τους τα χάλια τους!

13 σχόλια:

  1. τους πουλανε φοβο και τρομο και θεριζουν κοπαδια και προβατα αυτη ειναι η ελληνικη τηλεοραση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Newton,

    Και μεγάλο θέμα να υπάρχει πρέπει να το κάνουν να φαίνεται πιο μεγάλο(θυσιάζονται στον βωμό της τηλεθέασης ,ξεχνώντας ότι η τηλεόραση θρέφεται από το ίδιο της το κρέας.).!
    Μην ξεχνάς ότι η μνήμη του ανθρώπου κρατάει όσο οι ειδήσεις...Θα σου δώσω ένα παράδειγμα.Γνωρίζω πολλά παιδιά που κατέβηκαν στα "Δεκεμβριανά"..Πόσοι ξέρουν ότι το παιδί το λένε Γρηγορόπουλος.?Ελάχιστοι(στο λέω γιατί έχω κάνει έρευνα πάνω σε αυτό!χΠ).

    Έτσι και αλλιώς η σχέση ειδήσεων-τηλεθεατών έχει μετατραπεί σε ένα reality show,μόνο που δυστυχώς δεν μας δίνουν το δικαίωμα με την ψήφο μας να τους πετάξουμε έξω..

    Χαιρετώ με μια σπίθα,έτσι,
    για την απαισιοδοξία που είχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Ιός δεν αντέχει σε ζεστές θερμοκρασίες αντίθετα στο κρύο ζει παραπάνω. Οσο λοιπόν είχαμε τις πολιτικές "κρυάδες" συντηρούνταν, με τις πυρκαγιές δεν άντεξε.

    Για τον ιό της γρίπης, θα σου πω και κάτι ακόμα. Η Μεγάλη Βρεταννία ως όφειλε ετοιμάστηκε για το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο. Αυτό εξάλλου κάνει κάθε σοβαρή χώρα. Προγραμματίζει τα πάντα. Ετσι σε ανάλογη ερώτηση (αν είμαστε απόλυτα έτοιμοι) ο υπουργός υγείας απάντησε ότι "έχουμε κάνει ακόμα και σχέδιο για μαζικές ταφές. Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο". Αντί αυτό να το πάρουν τα ελληνικά κανάλια και να πουνε "οι δικοί μας έχουν έτοιμο ακόμα και ένα απλό σχέδιο", είπανε ότι οι Αγγλοι ετοιμάζονται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο δίκιο έχεις ρε newton! καθώς και ο V de V. για τη βραχύτατη μνήμη του κόσμου!
    Τώρα τελείωσαν και οι φωτιές ξεκινάνε τα γκάλοπ.
    Μακάρι να μπορούσαμε όλοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα σου και να μη βλέπουμε τηλεόραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Navarinos :

    Παλιά λόγω της ηλικίας μου,έβλεπα συστηματικά τηλεόραση.Αλλά με τον καιρό την βαριέσαι.Εννοώ κοίτα τι έχεις μπροστά σου.Έναν υπολογιστή.Μπορείς να μάθεις ένα μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας για όποια αλήθεια θελήσεις(μπορείς κάλλιστα να συζητήσεις και για αυτήν,να μην μένεις βουβός)..Και με λίγα λόγια?Τι σε ενδιαφέρει η επικαιρότητα?Όπως είπε και o Javaspa "ένα χορό θα στήσω,και μέσα θα χορεύω,και δεν με νοιάζει τι θα πούμε για εμάς.Από κει ψηλά την ζωή τους θα αγναντεύω,κράτα ρε φίλε ένα ποτήρι και για μας".Παλιά με νοιαζε ποιος τα "παίρνει" και όλα αυτά,και προσπαθούσα να βρω κάποιον που δεν τα "παίρνει".Τώρα πια με νοιάζει ότι πάντα κάποιος θα τα "παίρνει" και πως να το αλλάξω.
    Πίστεψε με.Δεν είναι τίποτα να απεξαρτηθείς.Απλά πρόβαλλε τα μειονεκτήματα του,και κάθε φορά που σε τραβάει να θυμάσαι αυτά.!

    @ NdN :

    Πολύ ωραίο αυτό που είπες για τις κρυάδες!Αλλά για Ελλάδα μιλάμε.Το μόνο προγραμματισμό που έχουμε είναι πως θα παραπληροφοήσουμε τον πλησίον,και πως θα τον ρίξουμε στην λακούβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. bill
    Και να φανταστείς, δεν γνωρίζουμε ούτε τις μισές κομπίνες από αυτές που κάνουνε!

    V de Vendetta
    Όντως έχεις πολύ δίκιο, η μνύμη του Έλληνα κρατάει όσο θέλουν οι ειδήσεις. Πάντως πραγματικά χαίρομαι για τις απόψεις που εκφράζεις στο δεύτερο σχόλιό σου.

    Θα σου πω και κάτι σαν παράδειγμα. Όταν συγκατοίκησα με την γυναίκα μου το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να συνδέσω τον η/υ με την τηλεόραση και δεν την άφηνα να βλέπει κανένα κανάλι αλλά τον είχα ανοιχτό και έβαζα ότι ήθελα να δούμε από το ίντερνετ ή ότι κατέβαζα από τορεντ. Στην αρχή τσατίζονταν που δεν την άφηνα να βλέπει tv μετά συνήθισε. Μια μέρα ύστερα από καιρό μου λέει "να βάλω λίγο τηλεόραση να δω;", λέω "βάλε". Σε πληροφορώ ότι της φάνηκαν τόσο γελοία όλα τα προγράμματα που την έκλεισε μόνη της από βαρεμάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tyler Durden
    Χαχα, αν θέλουν άνετα μπορούν να το ισχυριστούν και αυτό!

    NdN
    Όντως, τώρα ακόμα και οι πολιτικοί αφήσαν τις "κρυάδες" και ανέβασαν τις θερμοκρασίες, πήραν φωτιά τα μπατζάκια τους βλέπεις.

    Πάντως ρε συ NdN γιαυτό μου αρέσει που επικοινωνούμε, είσαι γενικώς μέσα στα γεγονότα και έχεις την αντίληψη και την νοημοσύση να ξεχωρίζεις το σάπιο (όπως και οι περισσότεροι bloggers άλλωστε που ανταλλάσουμε απόψεις). Αυτήν την πληροφορία που δίνεις, ενώ το φανταζόμουνα ότι γίνονται τέτοια, δεν μπορούσα να το μάθω από κάπου χειροπιαστά, δεν έχω και το χρόνο βλέπεις να διαβάζω ξένες εφημερίδες.

    navarino-s
    Και μέχρι να πάμε για εκλογές έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα. Η προεκλολογία είναι η χαρά του δημοσιογράφου στην Ελλάδα! Έρχεται και η ΔΕΘ, τι άλλο θέλουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Newton μας, έχεις μεγάλο δίκιο σε αυτό που λες (αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα ξεχάσουμε τις φωτιές όσοι μένουμε κάπου εκεί και θα βλέπουμε μαύρα δάση :P). Όσο για την γρίπη, μην σου πω με το που άρχισαν οι διακοπές το είχαμε ξεχάσει, γιατί πρώτον περνούσαμε καλά και δεύτερον δεν είχαμε επαφή με ΜΜΕ. Άλλωστε το monkey_3 που εγκαταστάθηκε Αγγλία πια, αναφέρει ότι εδώ όλοι το έχουν ξεχάσει το θέμα και η ζωή κυλάει κανονικότατα.

    Εμένα πάντως στο όλο θέμα με προβλημάτισε και το γεγονός ότι δεν γίνεται..κάθε φορά ακούμε και από κάτι (τρελές αγελάδες, γρίπη των πτηνών και των χοίρων), δηλ τι άλλο θα ακούσουμε?? Δεν θα μου έκανε και εντύπωση αν όλα αυτά είναι κατασκευάσματα των κυβερνήσεων για να μας τρομοκρατούν (άλλωστε έχεις δει και εσύ το Zeitgeist :P :P :P).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Newton!
    Να σου πω την αλήθεια, βρέθηκα στο Λονδίνο μα δεν πήρα είδηση ούτε από προγράμματα αντιμετώπισης της νέας γρίπης, ούτε από στρατηγικές του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, ούτε πανικό στην tv, ούτε καν ...μασκοφόρους για του [υ]ιού, έστω για δείγμα βρε αδερφέ!

    Άντε, καλό Φθινόπωρο και καλές διακοπές για κάποιους, μη λέμε ονόματα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τόσο καιρό το λέω αλλά κανείς δεν ακολουθεί... Πάμε να κάψουμε καμιά κεραία λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. nmzw newton oti akrivws ta idia skefotmastan!ka8e fora pou vlepw thleorash anarwtiemai pragmatika an exoun spoudasei to antikeimeno pou lene dhmosiografia!vlepeis xena kanalia kai xairesai kai edw pragmatika anarwtiesai pou tous vrhkan.
    ex8es eida ena video pou kanane gia tous pilotous twn aeroskafwn ths purosvestikhs,to opoio eixe auth thn mousikoula tn kai kala efialtikh kai petage se orismena shmeia green day when september ends k ta logia ths gunaikas tou xamenou pilotou!!!!dld teleiws exeutelistiko,ntraphka gia thn oikogneia.
    sumfwnw me monkey_2 oute sthn amerikh dn anaferoun gia thn griph...mono edw to xoun kanei 8ematara pou sthn tlkh dn exoume kai provlhma!
    eimai kai mellontikos dhmosiografos al kleiste thn thleorash kai papste n akoute kapoious dhmosiografous(paei exasa thn douleia mu tr!:P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. the monkeys 2
    Που είστε εσείς βρε; Διακοπές διαρκείας ε; αχ τι μου θυμίζετε! Παλιές καλές εποχές!

    Να είσαι βέβαιη πάντως ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμα κι αν τα βλέπουν τα καμένα μια χαρά θα ξεχάσουν τι συνέβει και θα γυρνούν το κεφάλι τους επιδεικτικά από την άλλη ή θα κλείνουν τα μάτια! Όσο για τους ιούς, πολλά παίζονται... δες εδώ http://www.tvxs.gr/v19147!

    JamanFou
    Βρέθηκες στο Λονδίνο; Έτσι είναι, εσείς που ταξιδεύετε πολύ δεν το έχετε σε τίποτα ένα ταξιδάκι στας Ευρώπας:) Ας είχανε τον Αβραμόπουλο υπουργό και σου έλεγα τι θα γινόταν κι εκεί!

    Βρομιστεράκι
    Εγώ πάντως μέσα είμαι, όλες να τις κάψουμε!

    the monkeys 1
    Καλά μη νομίζεις και οι δικοί μας από τους "έξω" παίρνουν μαθήματα απλά είμαστε πολύ καλοί στο να γινόμαστε χειρότεροι από τους κακούς! Όσο για αυτό που λες για τους πιλότους είναι και ένας από τους λόγους που δεν βλέπω τβ, γιατί πλέον την είδηση την έχουν μετατρέψει σε τηλεταινία! Εσύ πάντως μη μασάς, το μέλλον στη δημοσιογραφία είναι το ίντερνετ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...