Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Νέα επαγγέλματα εν όψη κρίσης!


Τα οικονομικά τεκταινόμενα, στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα πηγαίνουν από το χειρότερο στο δραματικό. Πραγματικά, δεν έχω ακούσει ούτε έναν άνθρωπο να μου λέει ότι πηγαίνουν καλά οι δουλειές του. Επιπλέον, οι απολύσεις υπαλλήλων καλά κρατούν. Δεν ξέρω τι ποσοστό ανεργίας δίνουν οι επίσημες ψευτομετρήσεις, πάντως, εγώ πρώτη φορά ακούω από τόσα πολλά στόματα να μου λένε ότι είναι άνεργοι!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η πλήρης κατάρρευση της οικονομίας του κράτους. Τον προηγούμενο μήνα πάγωσαν σχεδόν όλα τα μεγάλα δημόσια έργα (όπως αυτό κι αυτό) και φανταστείτε το μέγεθος της ζηιάς που έχει αυτό στην οικονομία. Η αδυναμία του κράτους (που ξεκινά από την προηγούμενη κυβέρνηση) να πληρώσει τις τεχνικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τέτοια έργα, τις έφερε (τις εταιρίες) προ τετελεσμένων, με αποτέλεσμα την αναστολή των εργασιών σε πολλά έργα. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσα συνεργεία και κατά συνέπεια πόσα άτομα βρέθηκαν ξαφνικά στην ανεργία ή σε κατάσταση αναμονής μέχρι να ξανανοίξουν τα έργα και μάλιστα σε μέρες, υποτίθεται, γιορτών. Δεν ξέρω ειλικρινά τι θα γίνει αν το κράτος δεν καταφέρει να βρει μια λύση σ' αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση.

Τώρα, από την άλλη, για να έρθουμε και στην ουσία της ανάρτησης ώστε να κολλήσει και ο τίτλος, κάποιοι καιροσκόποι τύποι, που φυσικά δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό μέσα τους και η συνείδησή τους έχει πάει περίπατο από χρόνια, δράττουν της ευκαιρίας και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πόνο του κάθε πικραμένου. Το ότι στην "πιάτσα" κυκλοφορούν άτομα που πουλάνε προστασία λίγο πολύ το γνωρίζουμε όλοι. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι λεγόμενοι μπράβοι, πέραν του "ελέγχου", στην είσοδο των νυχτερινών κέντρων, που κάνουνε, "πουλάνε τα μπράτσα τους" και σε όποιον τους μισθώνει για να ξυλοφορτώσουν κάποιον. Στις μέρες μας και εν όψη οικονομικής κρίσης κάποιοι σκέφτηκαν να κάνουνε κανονικό επάγγελμα αυτόν τον ξυλοδαρμό.

Συναντάω προχτές κάποιον γνωστό μου που εργάζεται σαν πωλητής σε μια εταιρία. Αφού μου λέει για την κατάντια των πωλήσεών του, μου εξιστορεί τα εξής:
"Κάθομαι στο γραφείο μου στην εταιρία. Σε κάποια φάση μπαίνει μέσα ένας τύπος γεροδεμένος αλλά όχι φουσκωτός και με μούτρα σαν ισοβίτη κατασυρροήν εγκληματία και ζητάει να μιλήσει με το αφεντικό της επιχείρησης. Ενημερώνουμε ότι κάποιος κύριος τον ζητάει και τον στέλνουμε μέσα. Έπειτα από κανένα δεκάλεπτο βγαίνει και φεύγει. Από πίσω του βγαίνει καπάκι και το αφεντικό. Μας βλέπει όλους πνιγμένους στην απορία και μας λέει "ξέρετε τι ήθελε αυτός;". Αυτός ο άνθρωπος άφησε μια κάρτα με το όνομά του και το τηλέφωνο, ναι, ναι άφησε και κάρτα, που έγραφε παροχή υπηρεσιών. Η υπηρεσία που πουλούσε ήταν η είσπραξη ληξιπρόθεσμων λογαριασμών από τους οφειλέτες που αρνούνταν να πληρώσουν. Η πληρωμή η δική του ήταν ένα ποσοστό από το ποσό του λογαριασμού και το οποίο θα συμφωνούσαν."
Με λίγα λόγια αυτός ο τύπος είχε μια ομάδα από ανεγκέφαλους "γορίλες" τους οποίους έστελνε  σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους και είτε με εκφοβισμό για αρχή είτε με ξυλοδαρμό έπειτα, τους ανάγκαζε να ξεχρεώσουν. Αν κατάφερνε να πάρει τα χρήματα έπαιρνε κάποιο ποσοστό από αυτά. Αν όχι , δεν έπαιρνε τίποτα. Έχει τύχει και στο παρελθόν να ακούσω τέτοια ιστορία για κάποιον μπράβο που έκανε αυτή τη δουλειά αλλά τώρα μιλάμε για οργανωμένη επιχείρηση που μάλιστα κάνει και ντιλινγκ την παροχή της απευθείας στους επιχειρηματίες. Το λυπηρό για εμένα είναι ότι για το κάνουν αυτό κάποιοι σημαίνει ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που το αγοράζουν.


Δυστυχώς, φίλοι μου, η Ελλάδα άρχισε να κάνει βήματα προς τα πίσω και μάλιστα με γοργό ρυθμό. Εμπρός προς τα πίσω, λοιπόν!

10 σχόλια:

  1. H οικονομική κατάστασή μας είναι πράγματι τραγική! Μας περιμένουν δύσκολες μέρες!
    Η περίπτωση του φουσκωτού εισπράκτορα είναι σημείο των καιρών μας!
    Αυτόματα μου ήρθε στο μυαλό μια παλιά ελληνική ταινία με τον Θ.Βέγγο που έκανε τον εισπράκτορα ληξιπρόθεσμων λογαριασμών(η Ελλάδα έχει περάσει παρόμοιες εποχές, με την σημερινή, οικονομικής ένδειας)και χαμογέλασα για το πόσο πολύ έχει αλλάξει το profil του επαγγέλματος του εισπράκτορα, που φίλε μου, σε καμμία περίπτωση δεν είναι "νέο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η μίσθωση φουσκωτών επανέρχεται, την έχουμε δει πάμπολες φορές σε ελληνικές ταινίες.

    Αλλά πόσο είναι για γέλια ή για κλάματα αυτή η κατάσταση δεν ξέρω, ζούμε σε μια κατάσταση οργουελιανή με το new speak να κυριαρχεί παντού και να μας αυξάνει τη σύγχυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θλιβερό απλά. Δεν ξέρω τι άλλο έχει σειρά, αλλά τα πράγματα γίνονται κάθε μέρα και δυσκολότερα από όσο ακούω. Θυμήθηκα πάντως και την ταινία στην οποία αναφέρεται η Kariatida και δεν ξερω αν είναι για γέλια ή για κλάμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το Ελλαδιστάν, δεν έχει να κάνει μόνο με τα χάλια της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά με όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια στα οποία όλοι εθελοτυφλούσαν αλλά όλοι έτρωγαν γιατί μια ζωή την έχουμε. Τώρα βέβαια τα σκατά τα τρώμε εμείς που βγάζουμε το φίδι από την τρύπα αλλά αυτό είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kariatida62
    Βασικά το "νέο επάγγελμα" το αναφέρω ειρωνικά διότι είσπραξη μετά ξυλοδαρμού και μάλιστα με κάρτα που γράφει "παροχή υπηρεσιών" πιστεύω είναι πρωτόγνωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tyler Durden
    Και μάλιστα σήμερα ο φουσκωτός έρχεται στην επιχείρησή σου να σου πουλήσει ο ίδιος τη υπηρεσία του χωρίς ντροπή και φόβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το νέο σύνθημα: "Εμπρός! προς τα πίσω" και με βήμα ταχύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. NdN
    Την θυμάμαι κι εγώ την ταινία η οποία νομίζω γίνεται επίκαιρη ξανά. Μάλλον για κλάματα είναι η κατάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. the elf at bay
    Είπαμε φίλε μου, "η κατάρα της Ελλάδας είναι οι Έλληνες"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι περιμενετε ρε πιδια. Εγω βλεπω διπλα μου δωματιακια που μεταποιουν ρουχα, μπαλωνουν παπουτσια,παντελονια, φουστες κλπ κλπ. Τα τεφτερια εχουν πιασει φωτια.. Και ακομα δεν εχουμε δει τιποτα. Τα χειροτερα ερχονται...
    Καλημερα σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...