Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Σκέψεις εν όψη χιονιού


Πόσο "διεφθαρμένες" περιβαλλοντολογικά είναι οι πόλεις μας; Μάλλον πάρα πολύ. Και αυτό είναι κάτι που δύσκολα το καταλαβαίνεις όταν ζεις διαρκώς μέσα σε αυτές. Εγώ το αισθάνθηκα καλύτερα τους τελευταίους τέσσερις μήνες όπου έχω μετακομίσει σε ένα χωριό καμιά εικοσαριά λεπτά από το κέντρο τις πόλης.

Εντάξει, δε λέω, με έχουν ψιλοφάει τα δρομολόγια λόγο δουλειάς, αφού αν σκεφτείτε καλά, έχει διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο σπίτι που έμενα που ήταν μόνο πέντε λεπτά μακρυά. Παρόλα αυτά νομίζω ότι τελικά έχω ανταμειφθεί για την επιλογή μου. Τελειώνω από την δουλειά μου και πηγαίνω σπίτι όπου πραγματικά ηρεμώ. Ανοιχτός ορίζοντας παντού τριγύρω χωρίς τις πολυκατοικίες να κρύβουν τη θέα. Εικόνες με βουνά και δέντρα που χαρίζουν γαλήνη και χαλάρωση σε κάθε κουρασμένο βλέμμα. Σχεδόν κανένα σπίτι δεν ξεπερνάει τα έξι μέτρα και όλα είναι στολισμένα με κόκκινα κεραμίδια. Και φυσικά απαλλαγμένος από τον μεγαλύτερο βραχνά των πόλεων. Το αυτοκίνητο. Ούτε κορναρίσματα, ούτε τρύπιες εξατμίσεις, ούτε φορτηγά και λεωφορεία, να περνούν ξυστά από το μπαλκόνι σου τραντάζοντας όλο το κτήριο και μαζί με αυτό και την υπομονή σου. Αν θες να πεταχτείς κάπου παίρνεις το ποδηλατάκι σου και πηγαίνεις, ή αν θες το κάνεις ποδαράτος, έτσι κι αλλιώς οι αποστάσεις είναι μικρές. Στη διαδρομή βλέπεις παιδιά να παίζουν στα πάρκα ανέμελα και χαιρετιέσαι με όλο τον κόσμο κι ας μην τους ξέρεις -αυτοί πρόλαβαν και σε έμαθαν:), να ένα αρνητικό, αλλά δεν σε νοιάζει καθόλου!- Το καλύτερο βέβαια είναι να έχεις και κάποιον φίλο σου εκεί, γιατί κακά τα ψέμματα όλα μπορείς να τα βρεις αλλά τους φίλους σου δύσκολα.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα το πρωί ξύπνησα και βγαίνοντας από το σπίτι για να πάω στη δουλειά είδα τα πάντα γύρω μου κάτασπρα. Δεν είναι ότι είμαι ρομαντικός, όχι καθόλου, το αντίθετο θα έλεγα. Αλλά είναι άλλη φάση βρε αδερφέ να μισοανοίγεις την κουρτίνα της μπαλκονόπορτά σου και να βλέπεις παντού γύρω σου χιόνι. Κακά τα ψέμματα, το ζητάει ο οργανισμός σου να φας καμιά χιονόμπαλα στη μούρη, αλλιώς δεν καταλαβαίνεις χειμώνα.

Έπειτα παίρνεις το αυτοκίνητο και κατεβαίνεις στην πόλη και όλη η ομορφιά χάνεται μονομιάς. Σχεδόν τίποτα δεν υπάρχει που να προδίδει ότι χιόνισε. Μόνο μερικές οροφές αυτοκινήτων είναι λίγο άσπρες και αυτές με μισολιωμμένο, ταλαιπωρημένο θα έλεγα, το χιόνι, να προσπαθεί μάταια να κρατηθεί. Να, είπα πάλι για αυτοκίνητα και άρχισα να τα ξανακούω. Θόρυβος, κορναρίσματα, φωνές, ένταση και γκρίνια.

Μια σύγχρονη ζούγκλα, που μάλιστα στην ελληνική κοινωνία δεν ακολουθάει κανέναν απολύτως νόμο, μήπως και την κάνει λίγο πιο βιώσιμη.

28 σχόλια:

  1. Εδω να δεις χιονι.Και τωρα συνεχιζει.Τα δενρα μου λιγισμενα,ελατα,τουγιες,τριανταφυλλιες,αγγελικες λιοδενδρα.
    Διαπιστωνω ενα φοβο μηπως χαρακτηρισθεις ρομαντικος,ε λοιπον το χιονι ειναι ο ποιο συντομος δρομος που μας μεταφερει στην παιδικη μας ηλικια.
    Ευχομαι να το χαρεις.
    Καλο Σ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. taspa
    Ζηλεύω!!! Είμαι στη φάση να αγοράσω χωράφι και να χτίσω (αν τα καταφέρω οικονομικά). Από τώρα σκέφτομαι τα δέντρα, τα λουλούδια, τους μπακσέδες και τα κοτέτσια!
    Καλό σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα οι ρομαντικοι ανθρωποι, Νewton, ειναι οι καλυτεροι! :)
    Eιναι αυτοι που αγαπουν το περιβαλλον, με τις εποχες ετσι οπως θα επρεπε να ειναι (και οχι ετσι οπως ειναι!) στις μεγαλουπολεις της Ελλαδας.
    Και εγω απο τοτε που εφυγα απο την Ελλαδα ανακαλυψα οτι υπαρχει φυση και οχι... πολυκατοικιες ολογυρα μας, ετσι εχω καταλαβει πολλα περισσοτερα πραγματα και για το περιβαλλον και για η ζωη γενικα. Σου ευχομαι να τα καταφερεις να πραγματοποιησεις τα ονειρα σου που ειναι λογικοτατα και ολοι θα επρεπε να σκεφτονται ετσι, αν πραγματικα αγαπουν τους δικους τους και σεβονται τον εαυτο τους...

    Καλο σαβ/ko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τουλάχιστον εσύ είδες 'άσπρη μέρα' και εύχομαι να την βλέπεις συνέχεια!

    ...και κοίτα, μην το αρνείσαι, όλοι την έχουμε τη ρομαντζάδα μέσα μας... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. AAA! Βαλτός είσαι μωρέ ΝEWTON,με τον πόνο μου παίζεις; Τι να σου πω τώρα, ότι προχθές που έπεσα σε βαθειά θλίψη ήταν γιατί έχασα το όνειρό μου που για λιγο θα γινόταν πραγματικότητα,ένα σπίτι με κήπο σε ένα περιβάλλον όμοιο μ'αυτό που επέλεξες να μετακομίσεις;:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ξέσκισες τα μουσεία στην Ολλανδία! Μόλις τώρα αντελήφθηκα τις φωτό...
    Και εις άλλα με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωωωωω Newton ΖΗΛΕΥΩΩΩΩ!
    Όχι το χιόνι μόνο... Όλο το σετ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Newton μου πιστεύω ότι σε κάποια ηλικία ίσως να ήθελα και εγώ να μείνω κάπου πιο ήσυχα αλλά όπως και να έχει η ιδέα μίας επαρχίας, πόσο μάλλον χωριού μάλλον με ξενίζει. Παρόλα αυτά σε ζηλεύω τρελά για το χιόνι :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι έγινε ρε παιδιά; 7 σχόλια 7 γυναίκες; τώρα αυτό είναι καλό ή κακό; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Elva
    Μη μου λες τέτοια γιατί εγώ δεν είμαι ρομαντικός, οπότε δεν ανήκω στους καλύτερους:). Για να καταλάβεις βλέπω την πανσέληνο και λέω εντάξει και τι έγινε και τον προηγούμενο μήνα εκεί ήταν και τον επόμενο εκεί θα είναι.

    Πάντως το περιβάλλον το αγαπώ σίγουρα περισσότερο από πολλούς άλλους.

    Χαίρομαι που είσαι ευτυχυσμένη εκεί που βρίσκεσαι και μακάρι να τα καταφέρω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όταν βλεπεις τις γυναίκες να σ'ακολουθούν μη φοβάσαι τίποτα! Για να κρατάς το ενδιαφέρον τους σημαίνει ότι έχεις ξεχωριστές ικανότητες ...:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. JamanFou
    Πάει η άσπρη μέρα φιλενάδα, σήμερα έβγαλε έναν τρελό ήλιο.

    Υ.Γ. Και να φανταστείς ότι σε μερικά μουσεία δεν άφηναν να βγάλω φωτο. Τώρα σειρά έχει η Τσεχία! έρχεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. kariatida62
    Να μη σε κάνω χειρότερα, αλλά είναι τέλεια! λουλούδια παντού να έχεις να ασχολείσαι, το καλοκαιράκι απολαμβάνεις τον καφέ σου και το ποτό σου αντίστοιχα τη μέρα και τη νύχτα έξω στον κοίπο και άλλα πολλά! Και τελικά τι έγινε και δεν το πήρατε το σπίτι;

    Υ.Γ. Λες; θέλει ειδική μαεστρία ώστε να τραβήξω το ενδιαφέρον της γυναίκας; μωρέ μπράβο μου:)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρομιστεράκι
    Άρε βρομιστεράκι, πέθανα στο γέλιο. "όλο το σετ"! "ένα σετ εξοχής, παρακαλώ, και γρήγορα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. the monkeys
    Κλαψ! Τι εννοείς σε κάποια ηλικία βρε monkey; Γιατί ή με λες γέρο από τα 30 μου ή ότι συμπερηφέρομαι πλέον σαν γέρος!

    Πάντως για να πω την αλήθεια μέχρι τα 24 μου και εγώ τα ίδια έλεγα. Δεν ξέρω τι άλλαξε αλλά σε κάπποια φάση άρχισε να παίρνει ανάποδες στροφές ο εγκέφαλός μου, όλα τα έβλεπα διαφορετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Hταν εκτός σχεδίου μ'ότι αυτό συνεπάγεται...και συνεπάγονται πολλά! Μας τόκρυψαν και όταν φτάσαμε στο παραπέντε το ανακαλύψαμε!
    Σήμερα για να αγοράσεις σπίτι στην Αττική τουλάχιστον, πρέπει νάχεις ένα πολύ μεγάλο ποσόν, να είσαι δικηγόρος, συμβολαιογράφος, μηχανικός, εφοριακός για να μην σε γελάσουν και για να μην είσαι στο έλεος του καθενός!
    Πολεμάω τριάμισυ χρόνια να βρώ ένα σπίτι το πολύ 110 τετραγωνικά , όχι τίποτα παλάτια και έχει σταθεί αδύνατον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. kariatida62
    Άσχημα είναι 110τετ και εγώ τόσο θέλω να κτίσω. Πάντως αυτή η εποχή είναι η πιο κατάλληλη, οι τιμές των σπιτιών έχουν πιάσει πάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. όχι στην Αθήνα...άσε τι λένε, πουλιούνται ακόμα 4000 και 4.500 το τετραγωνικό και σου μιλώ για περιοχές που δεν είναι στο top tων συνοικιών!
    Δεν ξέρω για την Θεσσαλονίκη αλλά εδώ η κατάσταση είναι τραγική!
    Καλά εμείς αλλάξαμε το θέμα της ανάρτησης μου φαίνεται..:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. kariatida62
    4000-4500;;;;;; τι λες τώρα. εδώ με τόσα παίρνεις στα καλύτερα κα πιο πολυτελή. ελάχιστες περιοχές πλέον είναι πιο ακριβές. άσε που ο κόσμος άρχισε να φεύγει από τους κεντρικούς δήμους. εγώ αυτό που σκέφτομαι να χτίσω θα μου κοστίσει περίπου 110000ε τα 120 τετ. Βέβαια καμία σχέση με τις παραπάνω τιμές γιατί μιλάμε για χωριό σε αγορασμένο χωράφι 3.5 στρέμματα, και ότι περρισεύει θα το κάνω γήπεδο:)!

    Και τι έγινε που αλλάξαμε το θέμα; θα μας ζητήσει το λόγο η google:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με βάζεις σε σοβαρές σκέψεις Νewton! Nα ζητήσω λες μετάθεση κατά πάνω νάρθω και γώ να βρώ κανένα οικοπεδάκι να χτίσουμε παρέα;
    Aλλά φοβάμαι οτι μετά απο λίγα χρόνια, η Μακεδονία δεν θα ανήκει στο Ελληνικό κράτος και θα χρειάζεται βίζα για να κατεβαίνω να βλέπω τους συγγενείς μου! χαχαχαχαχαχαχαχαχαlol
    (η παραπάνω σπόντα έρχεται απο την δική μου μπλογκοσελίδα!;)
    Kαλά σήμερα έχουμε κάνει σχόλια για ένα μήνα!!!!
    Της π......ς έχουμε κάνει τις αναρτήσεις μας και μ'αρέσει!!!Όχι τίποτα άλλο έχω αφήσει και το φαί και θα καεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. kariatida62
    Μπα, εσύ θα μπορείς να κατεβαίνεις, αυτοί δεν θα μπορούν να έρθουν με τίποτα. Ειδικά οι Αθηναίοι, θα πληρώνουν ακριβά την είσοδό τους στην ¨Μακεδονία" :)))))
    Και εγώ έπρεπε να ψήσω τα ψάρια και τα ξέχασα και θα μου τα πρήξει η γυναίκα μου μόλις έρθει. Βλέπεις εγώ σήμερα κάθομαι και αυτή δουλεύει, που κατάντησε η κοινωνί ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όχι ρε συ δεν σε λέω γέρο. Εμείς τα monkeyssss ΠΟΤΕΕΕΕ!!!! Βασικά στα 30 δεν ξέρω τί θα ήθελα και εγώ στη θέση σου. Πάντως είμαι ακόμη πολύ νιάτο :P για να σκέφτομαι τέτοια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σπίτι χωρίς στέγη, άνθρωπος χωρίς μαλλιά.
    Στην χώρα της αντιπαροχής ζούμε.
    Και όπως τώρα θα διαπίστωσες,ότι το μάντρωμα στις πόλεις κάνει τον καθένα μονόχνοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. the monkeys
    Καλά βρε πλάκα κάνω, άλλωστε είσαι ότι αισθάνεσαι! έτσι; και εγώ αισθάνομαι παλικάρι:)
    Εσένα πάντως σε κόβω για καριερίστα! οπότε και στα 30 σου θα τρέχεις σαν τρελή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. tiktos
    Από μαλλιά καλά τα πάω, από στέγη είμαι στο περίμενε!:)
    Μονόχνοτος και εσωστρεφής φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλή βδομάδα, με χιόνια και κρύο. Από την Αθήνα. Χιονόνερο από το πρωί που ερχόμουν στη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Coffeemug
    Καλή εβδομάδα,
    εδώ μπορεί να έχει παγωνιά αλλά έβγαλε τρελό ήλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεν λέω φίλε Newton μπορεί και να έχεις δίκιο, αλλά εγώ αυτή την ηρεμία δεν τη μπορώ. Αν ποτέ γυρίσω θα ήθελα ένα σπίτι πάνω στην Τσιμισκή, βασικά το θέλω στην Νίκης, αλλά δεν το φωνάζω! Μου αρέσει το κέντρο, με βοή, με φωνες με κόσμο 24 ώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...