Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Κωνσταντινούπολη-Ιστορία


Η γεωγραφίκή θέση της Κωνσταντινούπολης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην εξέληξή της σαν μια μητρόπολη του κόσμου. Είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που έχει xτισtεί πάνω σε δυο υπείρους. Η πόλη αποτελείται από τρία τμήματα. Το τμήμα που ονομάζεται "Ιστορική Χερσόνησος" στην ευρωπαϊκή πλευρά, νότια του Κεράτιου κόλπου, το τμήμα της περιοχής Γαλατά που βρίσκεται στα βόρια του Κεράτιου


και το τμήμα της Νέας Πόλης στην ασιατική πλευρά.


 
Η ευρωπαϊκή πλευρά είναι το εμπορικό κέντρο, ενώ στην ασιατική πλευρά υπάρχουν κατά πλείστον κατοικίες. Η Κωνστ/πολη ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και είναι κτισμένη πάνω στα στενά του βοσπόρου που ενώνουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά. Ο Κεράτιος κόλπος , με 7 χλμ μήκος, χωρίζει στα δυο την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Λόγω της θέσεως που βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, απέκτησε μεγάλη γεωπολιτική σημασία και γι' αυτό τα κράτη που αποσκοπούσαν να κυριεύσουν τις δυο υπείρους προσπαθούσαν πρώτα να κατακτήσουν την Πόλη. Σήμερα συνεχίζει ακόμα να είναι οικονομικό και πολιτικό κέντρο για τα βαλκανικά κράτοι, για τα κράτοι της Μέσης Ανατολής, για την Ρωσία και για τα Τουρκικά κράτοι της κεντρικής Ασίας. Η Κωνστ/πολη, και γεωγραφικά και πληθυσμιακά είναι από τις πιο μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της ονομάστηκε Βυζάντιο προς τιμήν του ιδρυτού της, του Βύζαντα. Επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μετά τις εργασίες ανοικοδόμησής της υπό του αυτοκράτορα Μέγα Κωνστ/νου, ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη. Μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους, όμως, ονομάζεται Ιστανμπούλ.

Η Πόλη είναι κτισμένη πάνω σε μια έκταση 7.500 τετρ. χλμ. με 150 χλμ μήκος και 50 χλμ πλάτος. Ο πληθυσμός της είναι γύρω στα 18 εκατομμύρια, αλλά λόγο τον συνεχών μεταναστεύσεων και των πολλών παιδιών που κάνει κάθε οικογένεια, αυξάνεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 500.000 άτομα. Στην ανατολική και δυτική πλευρά της πόλης κάθε χρόνο προσθέτονται 1.000 δρόμοι. Η αύξηση του πληθυσμού της πόλης είναι γύρω στο 5% ετησίως και κάθε 12 χρόνια ο πληθυσμός της διπλασιάζεται. Τα 20% του γενικού πληθυσμού της Τουρκίας κατοικεί στην Κωνστ/πολη. Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Πόλη πάνω από 3 εκατομμύρια τουρίστες. Τα αρχαιολογικά πλούτη της Πόλης ισοδυναμούν στα μισά όλης της Τουρκίας.


Η Κωνστ/πολη σήμερα είναι ένα χαρμάνι πολιτισμών και θρησκειών που δημιουργήθηκε από τους διάφορους κατακτητές που πέρασαν από αυτήν. Το ήπιο κλίμα της, η πλούσια κουζίνα της, η ζωντανή νυκτερινή ζωή της και η ευγένεια του λαού που κατοικεί εκεί την έκαναν έναν από τους πιο γνωστούε τουριστικούς προορισμούς.


Τα πρώτα ευρήματα κατοικισμού στην περιοχή ανακαλύφθηκαν στην ασιατική πλευρά στην Χαλκιδόνα (Φικίρτεπε), δίπλα στο κιόσκι Μουράτ Εφέντι. Οι ανασκαφές διεξύχθησαν το 1952-54 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Κουρτ Μπιτέλ (Kurt Bittel) και τα ευρήματα χρονολογούνται πιο παλιά και από την Τροία, δηλαδή στην 4η προ χρηστιανική χιλιετηρίδα. Άλλα ευρήματα, πάλι στην ασιατική πλευρά ανήκουν στην νεολιθική εποχή. Τα ευρήματα κατοικισμού στην περιοχή του ανακτόρου Τοπ Καπί ανήκουν στη Χαλκολιθική εποχή. Γύρω στα 660 π.Χ. οι Μεγαρείς υπό τον Βύζαντα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Σαράιμπουρνου στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης όπου σήμερα βρίσκεται το ανάκτορο ΤοπΚαπί. Η πόλη αναπτύχθηκε και πλούτισε ταχύτατα χάρη του φυσικού λιμανιού της που ήταν κατάλληλο για εμπόριο και βρίσκονταν σε καταπληκτική γεωγραφική θέση.
 




Το 513 π.Χ. υποκύπτει στους Πέρσες, το 407 π.Χ. την καταλαμβάνουν οι Αθηναίοι και το 405 π.Χ. οι Σπαρτιάτες. Το 227 π.Χ. οι Γαλάτε που ήρθαν από την Ευρώπη, εγκαταστάθηκαν στην ασιατική πλευρά της πόλης. Το 146 π.Χ. υπεγράφη στρατιωτική συμφωνία με τους Ρωμαίους για την άμυνα της πόλης. Το 196 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Σεπτήμου Σεβήρου, περιήλθε στα χέρια των Ρωμαίων. Το 330 ο Μ. Κωνσταντίνος ανοικοδόμησε την πόλη και την ονόμασε πρώτα Νέα Ρώμη και έπειτα Κωνσταντινούπολη. Εν τω μεταξύ η πόλη οχυρώθηκε με ευρύτερα τείχη.
 




Αρχές του 5ου αιώνα η Δυτική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διαλύθηκε αλλά η Ανατολική  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνέχισε την ανάπτυξή της ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Εκείναι την εποχή κτίσθηκαν και τα τείχη που σώζονται μέχρι σήμερα, τα οποία αποτελούνται από τρεις σειρές κι είναι φτιαγμένα κατά μήκος της θάλασσας του μαρμαρά και Βοσπόρου ανατολικά, αλλά και μια σειρά από τείχη από το βόρειο εώς το νότιο άκρο της, στην δυτική πλευρά της πόλης.






Οι άραβες μεταξύ των ετών 666 και 870 πολιόρκησαν την πόλη 8 φορές αλλά απέτυχαν σε όλες. Το 1096 η α' σταυροφορία πέρασε από την πόλη. Τον 11ο και 12ο αιώνα οι Γενοβέζοι και οι Βενετσιάνοι κυρίως στην περιοχή Γαλατά κυριάρχησαν στην εμπορική ζωή της πόλης. Το 1204 οι Λατίνοι της δ' σταυροφορίας κυριάρχησαν και λεηλάτησαν την πόλη. Τόσο μεγάλη λεηλασία και καταστροφές δεν έχει ζήσει η πόλη στην ιστορία της. Το 1261 η Κωνστ/πολη επανακτάται από τους Παλαιολόγους. Στα τέλη του 14ου αιώνα οι Οθωμανοί άρχισαν να πολιορκούν την πόλη. Το 1390 με τον Μπαγιεζήτ Α'. Το 1422 ο Μουράτ ο Β'. Και το 1453 τα στρατεύματα του σουλτάνου Μεχμέτ Β', ο οποίος τελικά ολοκληρώνη την πόρθηση της Πόλης. Η πόλη ονομάζεται Ιστανμπούλ και γίνεται η τρίτη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Η πόλη από τότε έγινε το κέντρο του ισλανικού κόσμου.


16 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλημερα..φρεσκοπαντρεμενε Newton! ;))

    Η γεωγραφικη θεση της Τουρκιας ειναι σιγουρα ενα απο τα μεγαλυτερα της ατου, το οποιο ξερουν πολυ καλα και εκμεταλλευονται οι γειτονες,σε αντιθεση με εμας...

    Να σε ρωτησω, ομως, ειχες την ευκαιρια να πιασεις κουβεντα με Τουρκους, ή μηπως ηταν λιγο δυσκολο επειδη εισασταν σε group;

    Θα ηταν ενδιαφερον να ακουγαμε μια τετοια εμπειρια...

    Καλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Newton! Ωραία η ιστορική ξενάγησή σου και οι φωτογραφίες σου!
    Το ερώτημα της Έλβας θα μ'ενδιέφερε και μένα!
    Υ.Γ. Το INSTABUL φαντάζομαι ότι έχεις ακούσει ότι προέρχεται απο το Ελληνικό "εις την Πόλιν" πλέον εκτουρκισμένο! Οπότε κακώς όσοι λογομαχούν με τους γείτονες για το όνομα της Πόλης..όπως και να το πούν δηλώνει την Ελληνική καταγωγή της!
    Αλήθεια έχει απομείνει καθόλου άρωμα Ελληνικό στις γειτονιές της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kameleon
    Ό,τι μαθαίνουμε κέρδος είναι. Κι εγώ, μη νομίζεις, πλακώθηκα στο διάβασμα για τα γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Elva
    Όντως βρίσκεται σε τρελό σημείο. Αυτά τα στενά του Βοσπόρου είναι όλα τα λεφτά. Οι Τούρκοι μας είπε η ξεναγός, σήμερα δεν έχουν φόρους για τα πλοία που περνάνε αλλά τα υποχρεώνουν να μισθώνουν Τούρκους καπετάνιους έναντι μεγάλου ποσού ώστε να τα περνάνε από τη μια πλευρά στην άλλη. Τα παίρνουν δηλαδή αλλιώς τα φράγκα αλλά προς όφελος των πολιτών τους.

    Το ότι ήμασταν με γκρουπ δε σημαίνει τίποτα. Γενικώς έκανες ότι ήθελες, αν προτιμούσες δεν ακολουθούσες καθόλου το πρόγραμμα. Σου λέω, λοιπόν, και στην Καρυάτιδα που ρωτάει, ότι οι Τούρκοι στην Κωνστ/πολη μπορεί να μην ξέρουν λέξη αγγλικά αλλά τα Ελληνικά τα μιλάνε άψογα!!! Βλέπουν Έλληνα και είναι όλο χαμόγελα. Κάνουν πλάκα στο δρόμο φωνάζοντας συνέχεια τα ονόματα "Γιώργο" "Μαρία" και "Κουμπάρε" "Μπατζανάκη". Αν, δε, είναι να πας σε κάνα εστιατόριο με όλο το γκρουπ, εκεί σε προσκυνάνε κιόλας. Βάζουν κατευθείαν ελληνική μουσική, όπως είπα, σου μιλάνε Ελληνικά και είναι ευγενικότατοι. Σίγουρα είναι πρώτα επαγγελματίες και μετά όλα τα άλλα. Πουλάνε μέχρι και εικόνες του Χριστού. Και βασικότατο, είναι ΠΕΝΤΑΚΆΘΑΡΟΙ. Τα μαγαζιά και οι δρόμοι λάμπουν. Πραγματικά δεν ξέρω αν από πίσω κρύβουν κάτι άλλο, προσωπικά δεν το νομίζω, αλλά μπροστά μας ακόμα και ο πιο άσχετος Τούρκος χωρίς κανένα κέρδος ήταν πρόθυμος μας εξυπηρετήσει. Γενικώς οι Τούρκοι της Πόλης έχουν εξευρωπαϊστεί 100%. Και όπως γράφω στην ανάρτηση, δεν είναι και λίγοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kariatida62
    Το ερώτημα της Έλβας το απαντάω παραπάνω.

    Ναι το ήξερα από που προέρχεται το όνομα, ίσως το μόνο που ήξερα πριν πάω!

    Τώρα για την καταγωγή της πόλης τα πράγματα περιπλέκονται κάπως. Μη μου κακιώσεις αλλά η Πόλη που που ξέρουμε σήμερα δεν είναι καθόλου Ελληνική. Όπως γράφω, όντως αρχικά δημιουργήθηκε από τον Βύζαντα βασιλιά των Μεγάρων (εκεί κάτω σε εσάς, τα Μέγαρα) ο οποίος ήταν σε πόλεμο με τους Δωριείς (αν κάνω λάθος σε αυτό σχώρα με) και ένας χρησμός του είπε ότι θα πάει και θα κάνει βασίλειο απέναντι από τον τυφλό λαό. Οι τυφλοί ήταν οι χαλκιδόνιοι που βρίσκονταν στην ασιατική πλευρά της Πόλης και δεν έβλεπαν τα κάλλη της Κωνστ/πολης. Από εκεί κι έπειτα πράγματι υπήρχε μόνο Ελληνικό στοιχείο. Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες. Από τη στιγμή όμως που την πήραν οι Ρωμαίοι και μετά, η Κωνστ/πολη έπαψε να είναι Ελληνική. Το γεγονός βέβαια του ότι οι Ρωμαίοι-Βυζαντινοί είχαν επηρεαστεί βαθιά από τον ελληνικό πολιτισμό είναι ολοφάνερο παντού. Στα διάφορα μνημεία στα γράμματα τις τέχνες κ.α. Επίσης κακώς μπερδεύουμε την Ορθοδοξία με την ελληνικότητα. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

    Γενικά, στο τελευταίο σου ερώτημα σου απαντάω πως ναι. Το ελληνικό άρωμα βρίσκεται παντού ακόμα και στα δεκάδες καμένα κτήρια των "Σεπτεμβριανών" του 1955. Να σημειώσω επίσης ότι ακόμα και αυτό το άρωμα όπως το λες, είναι μια μίξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δηλαδή όπως είναι λογικό και εμείς σήμερα έχουμε κάτι το τούρκικο στον τρόπο ζωής μας, μετά από τόσα χρόνια σκλαβιάς. Οπότε τα πράγματα μπλέκονται λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ούτε συνεννοημένοι νάμασταν... Την στιγμή που βρισκόμουν στο βλογόσπιτό σου, μου ανταπέδωσες την επίσκεψη! [Τα μεγάλα πνεύματα τελικά...]

    Τέλος πάντων, μη νομίζεις πως γλύτωσες μόνο με την ιστορία της Κων/πολης! Πάμ' παρακάτω...

    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νεwton μην εμπιστεύεσαι τα χαμόγελα των Μεμέτηδων!
    Η ανηψιά μου βέβαια που πήγε πριν 2-3 χρόνια με την σχολή της(τοπογράφοι) άλλα διαπίστωσε: εχθρότητα απο τον κόσμο, απίστευτη βρωμιά στους δρόμους και στις συνοικίες, υποδείξεις απο την ξεναγό να μη ψελίσουν την λέξη Κων/λη γιατί αν θα τους άκουγαν θα είχαν μπλεξίματα...κόντρες με τους μαγαζάτορεςκ.ά, βέβαια μου μίλησε για την γαστρονομία της κουζίνας τους που είναι πάντρεμα της κουζίνας των Ελλήνων της Πόλης με Αραβικά καρυκεύματα και μεθόσους μαγειρικής!(Αυτό το λένε σεφ που ασχολήθηκαν με την προέλευση της νόστιμης τουρκικης κουζίνας.)
    Εγώ πάντως φίλε μου δεν αντέχω να πάω δίπλα, ολο τον κόσμο μπορώ και θέλω να γυρίσω εκτός απο εκεί! Για να με τιμωρήσει λοιπόν ο Θεός μας και ο Αλλάχ τους, το καλοκαίρι θα μου στείλει να φιλοξενήσω στο εξοχικό μου μια μικρή Τουρκάλα φίλη του γιού μου!:)) Δεν σου λέω τίποτα θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι μαζί μου!:p
    Πέρα απο τ'αστεία , την περιμένω μ'ανυπομονησία γιατί πράγματι πρόκειται για ένα χαρισματικό παιδί! Και όπως θα πρέπει πια νάχεις καταλάβει δεν είμαι ούτε θρησκόληπτο άτομο(πετάω φλύκταινες με τις εκκλησίες γενικώς) για να χωρίζω τους ανθρώπους με τα θρησκευτικά τους πιστεύω, ούτε αγενής και αφιλόξενη! Μακρυά απο μένα αυτές οι τάσεις! Μωρέ μ'εχεις παρεξηγήσει νομίζω...
    Καλά θάχω να σου λέω το Καλοκαίρι!!!! χαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. JamanFou
    Κι άλλο; Είχα πρόβλημα με την κάμερα και οι φωτογραφίες ήταν λίγο άθλιες, άσε που οι μισές ήταν μέσα από το τζάμι του λεοφωρείου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kariatida62
    Μήπως ήταν σε άλλη χώρα η ανιψιά σου;
    Αυτά που σου περιέγραψε δεν τα είδα πουθενά, τα πράγματα ήταν ακριβώς όπως τα έγραψα. Όσο για την καθαριότητα, μακάρι να είχαμε έστω την μισή.

    έρε και στο τέλος να παντρευτεί καμιά τουρκάλα ο γιος σου, αυτό είναι τιμωρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίο το αφιέρωμα, χαίρομαι που πέρασες καλά. Άντε να δω πότε θα πάω, γιατί απο άλλους ακούω τα πράγματα όπως τα λες, και απο άλλους ακούω τα πράγματα όπως τα λέει η Καρυάτιδα. Οψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλησπέρα! Και να ζήσετε!!
    Οι απόψεις είναι διαφορετικές από τους μεν,
    και από τους δεν.....
    Εγώ προσωπικά δεν έχω πάει,αλλά δεν έχω και
    την τρελλή κάψα να πάω....γιατί τους ψιλοφοβάμαι,
    επειδή σαν λαός είναι λίγο μοβόρικος..
    Πάντως τα περισσότερα που έχω ακούσει δεν είναι
    και τα καλύτερα,το αφιέρωμα σου όμως ήταν πολύ
    καλό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολίτης της Μπανανίας
    Για ένα φτηνό και γρήγορο ταξιδάκι είναι ότι πρέπει. Μαζεύεις και εμπειρίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. dromeas
    Σ' ευχαριστώ
    Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι που θα πρέπει να φοβάσαι. Από την άλλη δεν πιστεύω ότι υπάρχει λαός που μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε σαν μοβόρικο, για όλα φταίει η παιδεία. Όταν την αποκτήσουν και οι τούρκοι θα στρώσουν. Κάτι που φαίνεται άλλωστε από την Κωνστ/πολη η οποία επιρεάζρται από την ευρώπη.

    Όπως είπα και στον "Πολίτης της Μπανανίας" για κάτι γρήγορο και φτηνό είναι ότι πράπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σίγουρα μαζεύεις και εμπειρίες, είναι μία αξιοπερίεργη πόλη που συσσωρεύει πολλά διαφορετικά πράγματα. Θα ήθελα να την επισκεφτώ κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εγώ πήγα στην Κων/πούλη τώρα το Πάσχα....το μόνο που την κάνει ξεχωριστή ειναι η γεωγραφική της θέση........εντάξει είναι όλα τα λεφτα το σημείο που βρίσκεται .......και ο Βόσπορος επίσης είναι μαγεία...μας έχουν πάρει το καλύτερο μέρος...όμως δεν είδα να καταλαβαίνουν και πολύ ελληνικά...καλά για αγγλικά άστο δεν το συζητώ κανα δυό λέξεις κι αυτές με το ζόρι....πολυ δουλικοί στην εξυπηρέτηση αλλά προσωπική μου άποψη έχουν το σκοπό τους γιαυτό ....όχι από αγάπη προς εμάς....άσε που όσες χριστιανικές εκκλησίες υπάρχουν τις έχουν καταχωνιασμένες και με το ζόρι -μα με πολύ κόπο όμως -τις βρίσκεις...και όταν τις δεις σε πιάνει κατάθλιψη..και δεν επιτρέπουν να λειτουργούν φυσικά ...έψαχνα να βρω εκκλησία τώρα το πάσχα , γιατί είχα αποκοπεί από το γκρουπ -και όταν βρήκα ήταν όλες κλειστές...επέτρεπαν να λειτουργούν μόνο νωρίς το απόγευμα για καμια ώρα....όταν δε επισκέφτηκα την Αγιά Σοφιά με έπιασε θλίψη ...την έχουν καταντήσει ένα έκτρωμα, η άποψή μου, αλλά και όλων των υπολοίπων του γκρουπ...προσπάθησαν να κρύψουν το μεγαλείο της κτίζοντας μιναρέδες γύρω γύρω αλλά προς δική τους θλίψη δεν τα έχουν καταφέρει...το μεγαλειο της φαίνεται ότι και να κάνουν...απλά στο εσωτερικό της η κατάσταση είναι άθλια.... σκέτη καταστροφή...και φυσικά είναι πολύ λίγες οι τοιχογραφίες που υπάρχουν πλέον......δεν μπορώ να καταλάβω χαίρονται με αυτό που κατάφεραν? κι όμως ναι χαίρονται γιατί αυτό που λένε είναι ότι εμείς είμαστε οι κατακτητές!!! δεν ένιωσα ουτε ιδιαίτερα φιλικά ούτε ιδιαίτερα εχθρικά...πάντως σε μερικά τους παραδέχομαι, όπως στο πως οργάνωσαν τον τουρισμό τους και τα κονομάνε..... να τονίσω φυσικά ότι ο Βόσπορος με μάγεψε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...