Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

Νόμιμα τα torrent σε Ισπανία!Οι εξελίξεις όσον αφορά τις σελίδες διαμοιρασμού περιεχομένου και τα torrent sites τρέχουν. Μετά το κλείσιμο του gamato.info στην χώρα μας και την σύλληψη κάποιων από τους διαχειριστές του, άλλα και την διαπίστωση ότι παρά την αυστηρή νομοθεσία για την πειρατεία, στην Γαλλία είχαμε αύξηση του φαινομένου, έρχεται μια είδηση από την Ισπανία, που όμως είναι… αντίθετη από το “ρεύμα”! Πλέον ο διαμοιρασμός αρχείων είναι νόμιμος, αλλάζοντας τους συσχετισμούς για το τι είναι “νόμιμο” και τι “σωστό”.
Με μια απόφαση του που θα ξεκινήσει μια τεράστια συζήτηση στην Ισπανία άλλα και ολόκληρη την Ευρώπη, o Raul N. García Orejudo, Ισπανός δικαστής στην υπόθεση εκδίκασης του Jesus Guerra, ιδιοκτήτη σελίδας απ’ όπου μπορεί κανείς να κατεβάσει μουσική, έκρινε νόμιμες τις σελίδες που περιέχουν links προς περιεχόμενο, που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Επίσης θεωρεί νόμιμο και τον διαμοιρασμό τέτοιου περιεχομένου (μέσω torrent για παράδειγμα) αν γίνεται για μη κερδοσκοπικούς λόγους!
Ο παραπάνω λόγος ήταν αρκετός για τον δικαστή, ώστε να αρνηθεί το κλείσιμο της σελίδας του Guerra. Άλλωστε αν αγνοήσουμε αυστηρά το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης, η σελίδα αυτή (όπως και άλλες παρόμοιες) δεν διαφέρουν σημαντικά… από το Google, μέσα από το οποίο επίσης μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε παράνομα (εντός ή εκτός εισαγωγικών) αρχεία.
Αυτό σημαίνει ότι τα torrent sites στην Ισπανία είναι πλέον νόμιμα, αφού όπως λέει ο ίδιος ο δικαστής: δεν υπάρχει νόμος, που να αποδεικνύει το αντίθετο. Με πολύ απλά λόγια οι σελίδες μπορούν να φιλοξενούν torrents, οι χρήστες να τα κατεβάζουν ή και να ανεβάζουν τέτοια αρχεία, αρκεί κανένας να μην έχει κέρδος από όλη αυτή την διαδικασία.
Πόσο θα κρατήσει αυτό; Κανείς δεν ξέρει, άλλα οι Ισπανοί χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι σήμερα και να κατεβάζουν άφοβα ότι αρχεία θέλουν.


πηγή:  http://freegr.blogspot.com/2010/03/torrent.html

update: Η διεύθυνση του Ισπανικού torrent  http://www.elrincondejesus.com/

8 σχόλια:

 1. ΜΜΜ! Στην Ισπανία θα ενοικιαστούν ίσως τώρα servers και για ελληνικά torrents! Να αρχίζω να ελπίζω;
  Newton γνωρίζεις ξένα portals που μπορούμε να μπούμε και να ψάχνουμε ταινίες; Ας μην έχουμε υπότιτλους!
  (Υ.Γ. Περιμένω το εκτενές σχόλιό σου, στο αφιέρωμα που ολοκληρώθηκε...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. kariatida62
  Εδώ ψάχνεις για ότι τορεντ θέλεις από τα ξένα
  http://www.torrentz.com/


  Εδώ βρίσκεις υπότιτλους
  http://www.subs4free.com/
  http://gr.tvsubtitles.net/


  Εδώ ένα ελληνικό
  http://vibes.cc/login.php?returnto=%2F

  Έχω ένα πολύ καλό ελληνικό τορεντάδικο αλλά έχει κλειστές τις προσκλήσεις προς το παρόν, αν ανοίξει βλέπουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ νομίζω ότι και νόμιμο να μην γινόταν πάλι άφοβα θα κατέβαζαν όλοι αρχειάκια :P. Πάντως από ότι θυμόμουν η Ελλάδα δεν είχε επίσημα απαγορεύσει την πειρατία...όπως και να έχει πάντα θα υπάρχουν και τα ξένα sites, μόνο που ελληνικές ταινίες λίγο δύσκολα βρίσκεις :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. the monkeys
  Εννοείται ότι τα αρχειάκια μια χαρά θα κετέβαιναν, απλά θα δυσκολευόμαστε λίγο με το ψάξιμο. Ενώ αν νομιμοποιηθούν τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα.

  Εντομεταξύ μόλις ανακάλυψα το Ισπανικό site και είδα ότι τον τύπο που το έχει τον λένε Jesús Guerra, τελικά υπάρχει ο Χριστός (jesus)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. akrat
  To κείμενο είναι όντως πολύ καλο, αλλά όπως θα δεις και στο τέλος το έχω αντιγράψει από άλλη πηγή, εγώ πρόσθεσα μόνο την πηγή του ισπανικού τορρεντ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δύο τα τινά. Ή ο δικαστής είναι εξαιρετικά προοδευτικός ή του εξήγησαν μόνο για τα αρχεία torrents και όχι τα αρχεία που κατεβάζεις μέσω αυτών ;)

  καλησπέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μανος
  Εγώ πάλι λέω ότι μπορεί να στράβωσε στο λάδωμα η φάση:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...