Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Άγιο φως;


Δηλαδή ρε παιδιά έλεος μ' αυτό το άγιο φως. Τόσα χρόνια και ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτό το πράγμα. Και άντε αυτό να το καταλάβω, ο καθένας ότι θέλει πιστεύει. Αλλά να υποδεχτούμε το "άγιο φως" με "τιμές αρχηγού κράτους" ε, αυτό είναι πάρα πολύ. Πραγματικά τη βλακεία του ανθρώπου δεν τη χωράει ο νους μου. Ξοδεύονται τόσες χιλιάδες ευρώ άσκοπα, ποδοπατιούνται τόσοι άνθρωποι για ένα, κυριολεκτικά, τίποτα.

Για τη φωτιά ρε παιδιά; Έλεος!

Το παρακάτω είναι από http://www.sporeas.com/agiofos.html

Πληροφορίες από κληρικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που συνομίλησε με τον κ. Στυλιανό Χαραλαμπάκη, Χριστιανό εκκλησιαστικό συγγραφέα, το 1964, αποκαλύπτουν τα εξής περιγραφικά στοιχεία:
«Τα περί του λεγομένου θαύματος του αγίου φωτός, δεν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν, λόγω σκανδάλου. Ευχαρίστως όμως, εφ’ όσον μ’ ερωτάτε, θα σας είπω εν περιλήψει πως γίνεται η τελετή και πώς λαμβάνεται το «άγιον» φως». «Την Μεγάλην Παρασκευήν και μετά την περιφοράν του επιταφίου πέριξ του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης τοποθετεί τον Επιτάφιον επί του Τάφου. Κατόπιν τούτου σβήνουν όλα τα κανδήλια τα εντός και εκτός του Τάφου. Την επομένην, Μέγα Σάββατον, ο Σκευοφύλαξ μεταφέρει κεκαλυμμένην με αργυρούν κάλυμμα, μία ειδικήν κανδήλα αναμμένην, την οποίαν τοποθετεί εντός του Παναγίου Τάφου. Εν συνεχεία ο διοικητής των Ιεροσολύμων σφραγίζει τον Τάφον. Ενώ λοιπόν, πάντα τα φώτα και τα κανδήλια έχουν σβυσθή, η ειδική κανδήλα εντός του Τάφου παραμένει αναμμένη. Την 10ην ώραν και μετά την σχετικήν λιτανείαν πέριξ του Αγίου Τάφου, κατά την οποίαν ψάλουν το λυχνικόν «φως ιλαρόν», ανοίγονται αι πύλαι του Ναού του Παναγίου Τάφου και εισέρχεται ο λαός. Συγχρόνως ανοίγει και η πύλη του Κουβουκλίου εις την οποίαν ευρίσκεται ο Τάφος και εισέρχεται ο Πατριάρχης, αφού προηγουμένως τυπικώς αφαιρεί τα αρχιερατικά του άμφια και μένει μόνον με το στιχάριον. Μετά από μίαν σχετικήν τυπικήν προσευχήν, λαμβάνει το «άγιον» φως, όχι βεβαίως θαυματουργικώς, δια να είμαι ειλικρινής, αλλά ανάπτει τον πυρσόν του από την αναμμένην ειδικήν κανδήλα την οποίαν είχε μεταφέρει προηγουμένως ο Σκευοφύλαξ. Αυτή με λίγα λόγια είναι είναι η διαδικασία περί του «αγίου» φωτός».

Υπάρχει όμως και δεύτερος τρόπος για να πάρουν το πλαστό αυτό φως. Επαλείφουν την πλάκα του Τάφου με Φώσφορο, από την προηγούμενη μέρα, και ο Πατριάρχης τρίβει την πλάκα με βαμβάκι και αναδύεται φως.

15 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη βρε μουρμούρη, ελπίζω να πέρασες καλά. :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Xρονια Πολλα, φιλε Saq!
    Εμεις παντως οταν ειμασταν μικρα διασκεδαζαμε την ιδεα να αναβουμε με αναπτηρες κερια την Ανασταση και μετα να πηγαινουμε γυρω στο κοσμο και να λεμε οτι ειναι ...Αγιο φως απο την εκκλησια! Κατι αναλογο συμβαινει σε ολες τις περιπτωσεις...
    αλλα οπως λες κι εσυ, ειναι αλλο να το ξερει κανεις και να κανει πλακα και αλλο να πλασαρεται απο τις ειδησεις!
    Η Ελλ.τηλεοραση και πολλα απο τα ΜΜΕ συχνα δειχνουν λες και απευθυνονται σε...ταλιμπαν! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ακόμη ότι υπάρχει θεός και άγιο φως? δυστυχώς υπάρχουν και είναι όλα τα βόδια οι νεοέλληνες γι' αυτό και είμαστε πίσω από τον τρίτο κόσμο έτη φωτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολίτης της Μπανανίας
    Τις γιορτές πάντα με πιάνει μελαγχολία και περιμένω πότε θα φύγουν. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο μια χαρά περνάω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Elva
    Ναι ναι, και εγώ το έκανα αυτό το παιχνίδι μικρός! Μετά έκανα πολλά χρόνια να πάω σε εκκλησία ακόμα και ανάσταση! φέτος με πήγε με το ζόρι η γυναίκα μου, με έπεισε με το γνωστό κόλπο της γκρίνιας:) Ευτυχώς έκατσα μόνο 10 λεπτά και αυτά ήταν αρκετά να συγχιστώ γιατί όλοι οι κανίβαλοι του χωριού για απόσταση 5 λεπτά με τα πόδια ήρθαν με τα αμάξια τους και πάρκαραν μπροστά στην εκκλησία με αποτέλεσμα να γίνει πανζουρλισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. bill
    Νομίζω ότι εδώ πέφτεις έξω φίλε! Σε θεούς διαβόλους και τριβόλους πιστεύει το μεγαλύτερο ποσοστό της ανθρωπότητας και όχι μόνο οι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. XAXAAXA newton και elva rules. Εγώ δεν το έκανα ποτέ αυτό γμτ :(. Anyway και εμένα χθες οι γονείς με έσυραν απλά είπα φέτος να μην γκρινιάξω και πολύ λέγοντας τους ότι έχει πέσει πολύ υποκρισία από τους πάντες, γιατί μόνη μου τα λέω και μόνη μου τα ακούω :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμαρτωλέ! 21 επικύψεις ημερησίως και 32 ανατάσεις με αναπηδήσεις... και ίδωμεν...
    Άσχετο ΥΓ
    Τι να απέγινε ο Newton?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Saq εγώ αυτό το παθαίνω πάρα πολύ με τα Χριστούγεννα, μιλάμε περιμένω πως και πως να φύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τόσα χρόνια μας έλεγαν ψέματα;
    ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αγαπητέ φίλε αυτό που έβαλα από το snap-shots δεν δουλεύει τώρα γιατί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. the monkeys
    Εγώ βασικά βαριέμαι απίστευτα τις αναγκαστικές χαιρετούρες με τα απαραίτητα φιλιά και ευχές, υποκρισία τρελή τουλάχιστον από πλευράς μου.

    JamanFou
    Πάει, πέταξε ο newton, σε λίγο θα το πίστευα και εγώ ότι είμαι φυσικός!

    Πολίτης της Μπανανίας
    Σίγουρα τα χριστούγεννα είναι πιο έντονο το φαινόμενο διότι επικρατεί και μια φτιαχτή γιορτινή ατμόσφαιρα.

    bill
    Σου έδωσα μια πιθανή εξήγηση μεσω mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπέρα
    τι να πω ότι έχεις άδικο?
    φυσικά όχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. από πολύ παλιά φώναζαν διανοούμενοι για την απάτη αυτή, ξένοι περιηγητές, αν θυμάμαι καλά και ο Κοραής είχε γραψει κατι εναντίον αυτής της δοξασίας λέγοντας ότι είναι απάτη.

    Κι όμως η ανθρωπινη βλακεία δεν έχει όρια, γιατί ωραία, το να πιστεύεις σε μύθους δεν είναι κακό, ίσα ίσα που μπορεί να είναι και διασταλτικό για μερικούς ανθρώπους, όμως το να πηγαίνεις εκεί και να ποδοπατιέσαι σε κατάσταση ημιάγρια αυτό πάει πολύ, δείχνει ότι η πίστη αγγίζει τα όρια της παράνοιας.

    Πχ μπορείς να πιστεύεις ότι ο Θεός σε προστατεύει πάντα, αλλά δεν θα τολμούσες να κάνει κάτι παράτολμο και άμεσα επικίνδυνο με μόνη την πίστη ότι θα σε σώσει ο Θεός!

    Ετσι και εδώ, μπορείς να πιστεύεις ότι το φως είναι άγιο, κλπ, κλπ, αλλά θα πήγαινες να ταλαιπωρηθείς τόσο για να μη δεις και τίποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μίνι διάλογος που γέλασα, στο twitter επί του θέματος που θίγεις:

    cpil: Ξέρει κανείς πόσο μας κωστίζει όλο αυτό το πανηγύρι με το "άγιος φως";

    Ttsecogreco_normal: @cpil Ακόμα κι αν κοστίζει 32 ευρώ, κοστίζει 32 ευρώ περισσότερο απ' όσο αξίζει.

    ΛΟΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...