Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Πενία τέχνας κατεργάζεται


Έδώ και περίπου ένα εξάμηνο γίνεται χαμός από τους άνεργους, νέους και μεγάλους, που έχουν υπερδιπλασιαστεί στην αγορά και αναζητούν απεγνωσμένα ένα μεροκάματο ώστε να μπορέσουν να βγάλουν απλώς τα προς το ζην. Πολλοί εξ αυτών πορεύονται ακόμα παίρνοντας το ταμείο ανεργίας, το οποίο όμως στο χρόνο πάνω σταματάει να δίνεται και τότε είναι που θα δούμε τα χειρότερα να έρχονται.

Μέσα, λοιπόν, σε όλοι αυτή την εργασιακή δίνη που γυρίζει η χώρα μας και βλέποντας την ζήτηση να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά -οι εφημερίδες με τις αγγελίες για εργασία είναι σχεδόν κενές- ο πολυμήχανος Έλληνας σκαρφίζεται ένα σορό τρόπους ώστε να καταφέρει να βρει δουλειά. Κάποιος φίλος μου -άνεργος εδώ και 5 μήνες- μου είπε προχτές ότι δεν προλαβαίνει να αγοράσει την εφημερίδα -η οποία εφημερίδα, παρεμπιπτόντως, έχει το πολύ τρεις αγγελίες που να τον ενδιαφέρουν και αυτές με σκοτωμένο μισθό- και οι δουλειές έχουν κλειστεί από άλλους που πρόλαβαν. "Δεν μπορώ να καταλάβω" μου λέει "πότε προλαβαίνουν και παίρνουν τηλέφωνο".

Θα σας πω, λοιπόν, μερικά μυστικά για να καταλάβετε πως λειτουργεί το κόλπο και το περίτεχνο μυαλό του απελπισμένου ανθρώπου.

  1. Όποιος έχει γνωστό που εργάζεται σε εφημερίδα βρίσκεται στην πιο πλεονεκτική θέση που υπάρχει σήμερα. Ειδοποιείται σίγουρα πολύ πιο μπροστά από αυτούς που τις αγοράζουν και προλαβαίνει να πάρει τη δουλειά.
  2. Υπάρχουν κάποια περίπτερα τα οποία παίρνουν τις εφημερίδες από το προηγούμενο βράδυ. Όποιοι τα γνωρίζουν πηγαίνουν εκεί και την άλλη μέρα το πρωί είναι με το τηλέφωνο στο χέρι για να κλείσουν τη δουλειά - να μην πω ότι παίρνουν και από βραδύς.
  3. Τέλος, το απόλυτο κόλπο για να βρεις δουλειά μέσω εφημερίδας είναι να πας και να "στηθείς" στον κισσέ της εφημερίδας που μπαίνουν οι αγγελίες και μόλις κάποιος πάει να βάλει μία τον βουτάς και ζητάς τη δουλειά.
Από την άλλη μεριά, οι εργοδότες, με τη σειρά τους, έχουν ανακαλύψει τα δικά τους κόλπα για μειώσουν τα έξοδα.

  1. Καταρχήν, η απόλυτη χαμέρπεια που κάνουν είναι να παίρνουν κάποιον στη δουλειά, να του λένε ότι θα τον "δοκιμάσουν" καμιά δεκαριά μέρες, χωρίς πρόσληψη και χωρίς ένσημα, εννοείται, και μετά το πέρας αυτών των ημερών τον διώχνουν.
  2. Προτιμούν άτομα που παίρνουν ήδη ταμείο ανεργίας ώστε και πρόσληψη να μην κάνουν και χαμηλότερο μισθό να δίνουν, με την απαίτηση να μην το σταματήσουν και δικαιολογία για χαμηλό μισθό ότι εφόσον δεν σταματήσουν το ταμείο θα έχουν διπλά έσοδα.
  3. Σε πολλές περιπτώσεις απασχολούνται εργαζόμενοι κατά παραγγελία. Δηλαδή, σήμερα έχω δουλειά έλα να εργαστείς, αύριο δεν έχω, κάτσε σπίτι σου και περίμενε τηλεφώνημα.
  4. Η μαύρη εργασία έχει πιάσει κορυφή και από τις δυο πλευρές, υπάλληλου και εργοδότη. Πολλοί επαγγελματίες έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους για να μην πληρώνουν ένσημα, ενοίκια, ρεύματα κτλ, και δουλεύουν χωρίς χαρτιά με όσους πελάτες είχανε. Το ίδιο συμβαίνει και με τους, πρώην, απασχολούμενους που γνωρίζουν κάποια τέχνη. Κάνουν εργασίες ίσα για να βγαίνει το μεροκάματα και με πολύ χαμηλότερες τιμές βέβαια από κάποιον που έχει επιχείρηση.
Εγώ, πάντως, καλού κακού έχω σπείρει τις ντομάτες μου, τα αγγουράκια μου και τα άλλα φυτά εποχής, καθώς επίσης έβαλα και 4 κότες για να τρώμε και κανένα αυγό.
Αγρότης μέγας!

11 σχόλια:

  1. Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγικότατη και δεν ξέρω πώς θα καταλήξει. Οι πάντες έχουν τεράστια οργή μέσα τους για τα τεκταινόμενα και καταλαβαίνουν ότι είναι περισσότερο δουλοπάροικοι σε μια κωλοελλάδα παρά εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια. Βέβαια, οι καλύτεροι είναι τα λαμόγια: Δεν τα ακουμπά κανείς. Αλήθεια, ο Κωστάκης Καραμαν-Αλής πού βρίσκεται; Μάλλον θα κλάνει ευτυχισμένα παίζοντας ps3. Το απόλυτο Ελλαδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προνοητικός Saq εσύ βρήκες γη και την έκλεισες...άριστα έπραξες γιατί έχει να πέσει μεγάλη πείνα!!!
    Σκέτη απογοήτευση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Saq, καλα κανεις και το εριξες στις καλλιεργειες ετσι κι αλλιως με τα φυτοφαρμακα που τα ψεκαζουν τι να εμπιστευτει κανεις;
    Σε λιγο οπως τα περιγραφεις θα αρχισουν να κυνηγανε και ο τι πεταει (σαν τις κημενες τις χηνες στη ταινια του Βουλγαρη) και ο τι κολυμπαει μια και τα ψαρια ειναι κι αυτα πανακριβα! ;/ Αντε να εξηγησεις στους Σουηδους τωρα οτι ενω παραγουμε τα παντα απο λαχανικα και φρουτα, τα αγοραζουμε παρ ολα αυτα πιο ακριβα και απο τη Σουηδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμβουλή...μην γράψεις ποτέ που μένεις γιατί έτσι και τα πράγματα χειροτερέψουν αυτοί που σε διαβάζουνε θα έρθουν να σου φάνε τις κότες που με τόσο κόπο και δσκολία μεγάλωσες για τις δύσκολες ώρες!

    Κοίταξε τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που είναι έτσι. Εχουν περάσει και άλλες περιόδους ανεργίας οι Ελληνες όπως και όλοι οι λαοί. Θα υπάρχει ζόρι, αλλά θα στρώσουν τα πράγματα μετά από κάποιο (πολύ) καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. the elf at bay
    Όντως, ο κωστάκης που είναι; ανέμελος απολαμβάνει την οικογενειακή του γαλήνη. Το όνειρό του να γίνει πρωθυπουργός πραγματοποιήθηκε και τώρα να πάτε να γ@@@τε όλοι σας. Αλλά δεν φταίει αυτός, εκείνοι που τον ψηφίζουν φταίνε, ούτε βουλευτή δεν έπρεπε να τον βγάζαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Elva
    Γεια σου έλβα
    Απουσιάζω λίγο από τα σχόλια αλλά σε παρακολουθώ!

    Η πλάκα δεν είναι ότι τα αγοράζουμε απλώς πιο ακριβά αλλά ότι πολλά τα εισάγουμε κιόλας και τα δικά μας είτε τα δίνουμε έξω είτε σαπίζουν στα χωράφια αφού δεν τα παίρνουν οι έμποροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NdN
    Λες ρε φίλε να ξαναεμφανιστεί το φαινόμενο των κλεφτοκοτάδων; πολύ γέλιο θα έχει. Πάντως στα χωριά άκουγα που λέγανε ότι ποτέ κανείς δεν πείνασε και τώρα το είδα με τα μάτια μου. Όλοι σχεδόν έχουν κότες, ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες κτλ. Δεν χρειάζεται να αγοράζω πολλά πράγματα ειδικά τώρα το καλοκαίρι!

    Σου είπα, πιστεύω ότι σε 2 χρόνια περίπου θα μπούμε σε ρυθμό, τουλάχιστον, σταθεροποίησης, αν όχι ανόδου. Αν δεν γίνει αυτό και συνεχίσει η πτώση, τότε κλάφτα!

    Ο πρώην συνέταιρός μου ψάχνει εδώ και 6 μήνες δουλειά και τίποτα. Πόσο να αντέξει ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kariatida62
    Καλά, άμα είχα περισσότερο χώρο θα το είχα κάνει φάρμα! Τώρα μάλιστα είμαι και σχετικά άπειρος, το χειμώνα με τα λάχανα και λοιπά χειμωνιάτικα φυτά θα βγάλω τρελή παραγωγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω και εγώ τα πεθερικά μου που μας προμηθεύουν με διάφορα αγαθά αγροτικής φύσης αλλα τι να το κάνεις, τα αγγουράκια γεμίζουν το στομάχι αλλά δεν πληρώνουν το ρεύμα.

    Σήμερα είχα αράξει στην πολυθρόνα και έκανα ταβανοθεραπεία, φανταζόμουν αν είχα λεφτά, για που θα την έκανα.Είχα στήσει ολόκληρο σενάριο, οτι βρίσκω φράγκα στα σκουπίδια, οτι κοιτάω τον λογαριασμό μου στην τράπεζα και βλέπω πως μου έχουν καταθέσει κατα λάθος εκατομμύρια, και άλλα κωμικά.

    Μεταφορά στα Κευμαν, εισιτήριο και εφυγα.

    Και μόλις έστηνα κατασταση,ένα email σε όσους θα θέλατε να έρθετε, να σωθούμε παρέα. Τι, μόνη μου στην ξενιτιά;

    Μετά ξύπνησα, σόρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όσοι έχετε μπαξέδες, τα μάτια σας 14. Τα κλέβουν όλα αν μπορούν να μπουν μέσα. Φίλοι που έχουν βάλει, τους έχουν ρημάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολίτης της Μπανανίας
    Μια χαρά το πληρώνουν. Ο φίλος μου μοσχοπουλάει τα αυγά από τις κότες του για 25 λεπτά το ένα. Χωριάτικο φρέσκο βλέπεις και έχει ζήτηση.

    Ταβανοθεραπεία ε; την έχω σταματήσει εδώ και χρόνια, με χαλάει. Τζάμπα χαίρομαι. Έχω κάνει ταξίδια τέτοια, ατελείωτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...