Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Δύο κόσμοι


Αγαπητοί μου μπλογκοφίλοι, γεια σας!

Έπειτα από δεκαπέντε περίπου μέρες αποχής -σχεδόν πλήρους, όμως- από το διαδίκτυο, καταφέρνω να βρω λίγο χρόνο να γράψω κάποια πράγματα. Για να πω την αλήθεια βρίσκομαι λίγο "έξω από τα νερά μου" και δεν είμαι σίγουρος για το τι και το πως ακριβώς πρέπει να γράψω από αυτά που βλέπω και ακούω. Για ένα πράγμα μόνο είμαι σχεδόν βέβαιος, ότι η κοινωνία μας είναι χωρισμένη σε δύο διαφορετικούς κόσμους.

Από τη μία, η ψηφιακή πλευρά της στην οποία υπάρχει ένα μικρό μόνο ποσοστό των πολιτών της χώρας. Η σύνδεση των ανθρώπων μέσω του διαδικτύου. Οι ανταλλαγές απόψεων, γνώσεων, εμπειριών και ειδήσεων μέσα από μια άλλη διάσταση. Άνθρωποι, κυρίως, οργισμένοι για αλλαγή. Αλλαγή πολιτική και κοινωνική. Ενημερώνονται, μαθαίνουν, αγωνιούν, διαλέγονται. Προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να διαδώσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους. Γνωρίζουν τι δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα αλλά δεν ξέρουν πως ακριβώς να το διορθώσουν. Κάποιοι πιστεύουν ακόμα στους παλιούς πατροπαράδοτους τρόπος αντίστασης, αλλά τελικά θα καταλάβουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδιέξοδο στις μέρες μας.

Από την άλλη, η αναλογική πλευρά της, που είναι οι άνθρωποι που αγνοούν παντελώς των ψηφιακό κόσμο, παρόλο που ανάμεσά τους ζουν και τα άτομα αυτού. Η δύναμη της κατ' ιδίαν επαφής, οι αμπελοφιλοσοφίες, οι συζητήσεις του καφενείου, η ενημέρωση από τα μμε, η αποχαύνωση, η έλλειψη πηγών εμπλουτισμού των γνώσεων. Άνθρωποι φοβισμένοι, ίσως ακόμα και με την ιδέα μήπως γυρίσουμε στα παλιά τα χρόνια της φτώχειας. Από μόνοι τους είναι αδύνατο να κάνουν οποιαδήποτε επανάσταση, παρά μόνο παρακολουθούν τα γεγονότα. Είναι όμως έτοιμοι να στηρίξουν τα δίκαια των νέων ανθρώπων, αυτών που πραγματικά χτυπήθηκαν από την κρίση και όχι των χαραμοφάιδων κρατικοδίαιτων τεμπελχανάδων. Άνθρωποι που δυστυχώς είναι πιασμένοι στα δίχτυα της παραενημέρωσης της τηλεόρασης, αλλά που στις μέρες μας έχουν καταλάβει ότι κάτι πηγαίνει πολύ στραβά.

Κάποια γρήγορα συμπεράσματα είναι ότι, καταρχήν είναι πολύ δύσκολο να δώσεις σε πολλούς συνανθρώπους μας να καταλάβουν τι συμβαίνει και πως σκέφτεσαι. Είναι δύσκολο να βγάλεις από το μυαλό τους  το ναρκωτικό που λέγεται τηλεόραση. Είναι σχεδόν απίθανο για τους περισσότερους να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους.
Από την άλλη, αυτές τις μέρες κατάλαβα ότι δυστυχώς ακόμα και τα μπλογκς έχουν ξεφύγει ως ένα βαθμό σε ένα παιχνίδι κινδυνολογίας. Δεν θέλω να αδικήσω ούτε να κατηγορήσω κάποιο ιστολόγιο, απλά νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε κινούμαστε γύρω από φαινόμενο κρίση και τις επιπτώσεις που φέρνει και να εστιάσουμε στο πως θα βγούμε από αυτήν και πως θα ξαναχτίσουμε γερά θεμέλια για τη χώρα μας.

Τέλος, έχει γίνει πλέον ολοφάνερο ότι η Ελλάδα βάση του μνημονίου που έχει υπογράψει έχει ξεπουληθεί για τα επόμενα χρόνια στο ΔΝΤ. Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διάλεξε τον πιο βολικό τρόπο για τους Αμερικανούς και τους υπόλοιπους δανειστές όχι μόνο για να πάρουν τα χρήματά τους αλλά και να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πλούτη της χώρας μας, όπως τα πετρέλαια του Αιγαίου. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να φαντάζει στα μάτια μου τελείως ανίκανο, αλλά τώρα πλέον είναι νομίζω "αργά για δάκρυα"!

8 σχόλια:

  1. Περιέγραψες την Ελληνική πραγματικότητα με άψογο τρόπο! Το κείμενό σου θα μπορούσε να σταθεί τέλεια πηγή για τον ιστορικό του μέλλοντος!
    Saq εξελίσσεσαι συγγραφικώς...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ό,τι αφορά τις παραγράφους της ψηφιακής και αναλογικής ανταλλαγής πληροφοριών θα πρέπει να εντοπίσουμε κάποιες ομοιότητες. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται ψυχραιμία και πειθαρχία. Ο νεοΈλληνας δεν έχει τίποτα από αυτά τα δύο. Δεν μπορεί να κάτσει ψύχραιμα και να συζητήσει κανένα μέρος του προβλήματος. Πνίγεται στα αδιέξοδα των συλλογισμών που ξεκινάνε από το ανεκδιήγητο "Φέρτε πίσω τα κλεμμένα" και φτάνει στο "Φταίνε μόνο οι Πολιτικοί". Δεν μπορεί να καταλάβει ούτε το προφανές: Ότι το κράτος κατέρρευσε. Αυτό και η ιδεολογία του. Βιώνει ο Έλληνας σήμερα μία mini πτώση της ΕΣΣΔ και ψάχνει ελπίδα στο λαϊκισμό που τελικά τον βυθίζει ακόμα πιο βαθιά. Είναι επιλογή του Έλληνα να μη θέλει να δει την πραγματικότητα. Όχι γιατί αυτή η πραγματικότητα είναι εφιάλτης. Όχι. Αλλά του χαλάει τη ζαχαρένια του. Σκέψου ένα απλοϊκό παράδειγμα: Την Ολυμπιακή που πάντα την έβριζε αλλά πάντα την ήθελε κρατική. Δεν τον ενδιέφερε που έμπαινε μέσα 1 εκατ ευρώ τη μέρα. Του αρκούσε που ήταν δικιά του...Το καμάρι του. Οι 6 κύκλοι.... Η απόλυτη παράνοια.

    Συνεχίζω με το ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ έκανε ό,τι θα έκανε ο καθένας σε αυτήν την περίπτωση. Υπάρχονυ πολλοί λόγοι και συγκυρίες που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και δε μπορούμε να τους αναλύσουμε εδώ! Σίγουρα όμως δε μας φταίει το ΔΝΤ και οι δανειστές μας που δε μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Οι δανειστές θέλουν τα λεφτά τους πίσω και μαγκιά τους!!! και εμείς το ίδιο θα κάναμε αν ήμαστε στη θέση τους. Μας πήγαν στο ΔΝΤ γιατί απλά δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας σύστημα και σε εμάς τους ίδιους ότι θα καταφέρουμε να ξεπληρώσουμε ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ!!! Λοιπόν σοβαρότητα και ψυχραιμία για να τους διαψεύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @CsLaKoNaS
    Εγώ ακόμα είμαι με μια απορία. Τελικά υπήρχε άλλη λύση πέρα του δντ; Ακούγονται λύσεις όπως δανεισμό από Κίνα, εσωτερικό δανεισμό και διάφορα τέτοια. Ήταν δειλία το ότι δεν προβήκαμε σε κάτι τέτοιο ή ράδιο αρβύλα, τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω ότι είναι καταστροφή η επέμβαση του ΔΝΤ και αυτό για διάφορους λόγους με βασικό ότι εμείς οι Ελληνες φταίμε για τα χάλια της οικονομίας μας. Πολλοί το κατηγορούν και αναφέρουν παραδείγματα που οι πολιτικές του έχουν αποτύχει αλλά δεν αναφέρουν τους γείτονες μας Τούρκους που μετά την επέμβαση του η οικονομία τους πάει μια χαρά.

    Δεν γνωρίζω άλλη λύση που θα φέρει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν υπάρχει σε παρακαλώ να μου την πεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΙωάννηςΚ
    Το αν είναι ή όχι καταστροφή η επέμβαση του δντ ακόμα δεν το γνωρίζω, πάντως δεν είδα να ήταν καλύτερα τα πράγματα πριν από αυτό, μάλλον χειρότερα ήταν. Εμένα άλλα με βάζουν σε σκέψεις. Τόσα χρόνια οι Ευρωπαίοι ήξεραν ότι η Ελλάδα ζούσε με παραπάνω από αυτά που παρήγαγε, ήξεραν ότι κάναμε σπατάλες, ήξεραν ότι δεν επενδύσαμε, γιατί δεν αντιδρούσαν. Γιατί άφηναν το κράτος να μοιράζει τα χρήματα στους αγρότες και αυτοί να τα κάνουν αυτοκίνητα πολυτελείας αντί να αναπτύξουν τις καλλιέργειές τους, γιατί δεν έλεγχαν τα πακέτα χρημάτων που έστελναν για την ανάπτυξη της βιομηχανίας; Μήπως αποσκοπούσαν κάπου; στη χρεωκοπία της χώρας;

    Έχω ακούσει λύσεις όπως τον εσωτερικό δανεισμό και τον δανεισμό από την Κίνα με 3% και όχι 5%, άλλα δεν ξέρω αν όλα αυτά ήταν εφικτά.


    Έχω ακούσει λύσεις όπως τον εσωτερικό δανεισμό και τον δανεισμό απότην Κίνα με 3% και όχι 5%, άλλα δεν ξέρω αν όλα αυτά ήταν εφικτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Saq
    Είναι πολύ νωρίς για να έχουν αποτελέσματα τα μέτρα του ΔΝΤ, σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι γνώριζαν, που μάλλον γνώριζαν, την κατάσταση της οικονομίας μας όχι μόνο δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι αλλά και δεν τους συμφέρει να χρεοκοπήσει μία χώρα μέλος της Ευρωζώνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Saq

    Ήταν δεν ήταν ράδιο αρβύλα δεν έχει πολύ σημασία. Βλέπεις, είμαστε μία μικρή χώρα με αδύναμη οικονομία στο ισχυρό γκρουπ των μεγάλων.

    Είναι δυνατόν να μπορούμε να αποφασίζουμε όπως μας αρέσει;

    Είμαστε όλες οι χώρες της ευρωζώνης μαζί σε αυτό το πρόβλημα και πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι μας καπνίσει κάθε φορά που παρουσιάζεται μία κρίση. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες.

    Ή είμαστε Ενωμένη Ευρώπη ή όχι.

    Χωρίς να θέλω να κάνω τον ειδικό νομίζω όμως ότι η εισβολή της Κίνας και με δανεισμό θα ήταν μάλλον κακή εξέλιξη.

    Έχουν ήδη εισβάλλει στην αμερικάνικη αγορά και κάνουν αμάν και πως οι αμερικάνοι να τους διώξουν.


    Η Κίνα αναδύεται και αυτό προκαλεί τριγμούς. Μέχρι και η Ρωσσία μας είπε να πάμε στο ΔΝΤ από το Γενάρη.

    Είναι πράγματα όμως που δεν μπορούμε να τα αναλύσουμε διεξοδικά. Δεν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες.

    Το θέμα είναι να εκμεταλλευτούμε τη συγκιρία για να αλλάξουμε μυαλά. Θα το κάνουμε; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και όχι το αν πτωχεύσουμε ή οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...