http://www.skai.gr/tv/show/?showid=63901
Συμφωνείται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύει μόνο το "μνημόνιο ή πτώχευση" ή υπάρχει και άλλη τρίτη λύση;
Το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας είναι περίπου 6δις το χρόνο ενώ οι τόκοι που πληρώνουμε γύρω στα 20 δις. Σε περίπτωση πτώχευσης θα καταφέρει η χώρα να κάνει αυτό το έλλειμμα πρωτογενές πλεόνασμα, να καλύψει δηλαδή τα 6δις, χωρίς να πληρώνει, βέβαια, τους τόκους και τα δάνεια;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι την χρεοκοπημένη Ελλάδα θα την αγοράσουν κοψοχρονιά αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους έξω ενώ τώρα πουλώντας ΔΕΚΟ και γη έχουμε να κερδίζουμε περισσότερα ξεχρεώνοντας παράλληλα και το χρέος. Πιστεύετε ότι ισχύει κάτι τέτοιο;
Οι εξαγωγές στην χώρα άρχισαν να ανακάμπτουν. Είναι σημάδι ανάκαμψης ή απλώς ξεπέρασε την ύφεση η Ευρώπη και επανήλθαμε στα προηγούμενα και ίσως μεγαλύτερα νούμερα με την προ της ύφεσης περίοδο;
Τελικά η πτώχευση θα είναι μια καταστροφή για τη χώρα ή λύτρωση από τους δυνάστες μας; Θα παρασύρει ή όχι και την Ευρώπη μαζί της;
Η δική μου η γνώμη είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει αρκετά γρήγορα από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία αρκεί να αρνηθεί να πληρώσει τα άδικα δάνεια και επιτόκια που έχουν φορτωθεί οι πολίτες και αφού γίνει σωστή διαχείριση των πόρων της. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει, μπορεί να καλλιεργήσει και μπορεί να πουλήσει τουρισμό. Έτσι και αλλιώς σε πτώχευση μας πηγαίνουν αλλά αφού μας αφαιμάξουν πρώτα. Η ιστορία έχει δείξει και αποδείξει ότι η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της μόνη της και να ξεπεράσει την κρίση.Οι ξένες χώρες και οι τράπεζές τους αυτό που θέλουν είναι να κερδίσουν, και το κάνουν και θα το κάνουν, σε περίπτωση χρεοκοπίας ή μη, αμείλικτα εις βάρος μας. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να μιλάω έτσι αλλά αυτό είναι που πιστεύω αυτή τη στιγμή. Είναι επιτακτική ανάγκη να βαδίσουμε κόντρα στο ρέμα και όχι μαζί με αυτό όπως προτείνουν οι τεχνοκράτες.
Το ΠΡΩΤΟΓΕΝΝΕΣ έλλειμα δεν είναι 6 δις. Είναι 10 με 11 (πηγή: capital.gr http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1222675 ). ΜΟΝΟ οι μισθοί/συντάξεις είναι 22.4 δις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα νούμερα είναι αμείληκτα. Οι μισοί μισθοί (περίπου) δε θα μπορούν να καταβληθούν σε περίπτωση χρεωκοπίας. Δε μιλώ για προμήθειες! Δε μιλώ για τον πανικό που θα προέλθει.
Η Ιστορία έχει διδάξει...πως κάθε φορά που χρεωκοπούσαμε είχαμε και μια επόμενη 100 φορές χειρότερη εθνική συμφορά (βλ. Μικρασιατική καταστροφή, δικτατορία Μεταξά κλπ κλπ).
Η Ελλάδα φυσικά και μπορεί να παράξει πλούτο. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η οικονομική σταθερότητα η οποία πάρει περίπατο για πολλά χρόνια στην περίπτωση χρεοκωπίας.
Την Κανέλλη δεν τη σχολιάζω. Είναι ο ορισμός του πολιτικού παραλογισμού.
Ρε συ Lakonas
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακολουθώ τα σχόλιά σου και μου φαίνεσαι άτομο που πραγματικά νοιάζεται για τη χώρα κι όχι κάποιος εγκάθετος των συμφερόντων των τραπεζιτών (όπως χωρίς αμφιβολία είναι ο Παπαχελάς, ο Στουρνάρας και το λοιπό συναπάντημα των τεχνοκρατών-κλακαδόρων του νεοφιλελευθερισμού). Γιατί καταπίνεις αμάσητα τα λεγόμενά τους; Επεξεργάσου λίγο αυτά που γράφουν, δες και μερικές πηγές ακόμα εκτός από τη νεοφιλελεύθερη πλέμπα των οικονομικών εφημερίδων και της «Καθημερινής»...
Σου παραθέτω αυτούσιο το σχόλιο που είχα καταθέσει στην προηγούμενη ανάρτηση. Προσθέτω ακόμη οτι το έλλειμα που τόσο φοβάσαι μπορεί να μετατραπεί σε πλεόνασμα αν αρνηθούμε να πληρώσουμε μέρος ή το σύνολο του χρέους:
"Η λογική «μνημόνιο ή χρεοκοπία» (πλέον έγινε «μνημόνιο ή τανκς» από τον Πάγκαλο) που μας λανσάρουν οι ευρωπαίοι και τα τσιράκια τους στην Ελλάδα δεν είναι απλά παραπλανητική, είναι επικίνδυνη. Το όνομα για την πολιτική τους είναι «μνημόνιο ΚΑΙ χρεοκοπία»...
Μετά από ένα χρόνο μέτρων εξοντωτικής φορολόγησης και περικοπών, το χρέος αυξήθηκε δραματικά (155%), ενώ το έλλειμμα (πρόβλεψη για 9,5% στο τέλος του έτους) ξεπέρασε τα επίπεδα του 2009. Προς το παρόν αφήνω τις κοινωνικές επιπτώσεις για αργότερα. Είναι φανερό πλέον και στον πιο άσχετο από οικονομικά οτι το σχέδιο της Τρόικας δεν είναι να μας σώσει, αλλά να απομυζήσει τους πόρους της χώρας μέχρι την τελευταία σταγόνα και έπειτα να αφήσει να γίνει η αναπόφευκτη χρεοκοπία (απλή, ελεγχόμενη, «κούρεμα», επιμήκηνση ή οτιδήποτε άλλο), καθώς το χρέος έχει γίνει ΜΗ διαχειρίσιμο.
Η λύση λοιπόν είναι μια: αφού δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, να την κάνουμε με τους δικούς μας όρους και όχι με αυτούς των διεθνών τοκογλύφων (αφού μας έχουν ληστέψει ΔΕΚΟ, λιμάνια, ορυχεία, κρατικές εκτάσεις, κλπ). Δεν ξεχνώ φυσικά τις τερατώδεις κοινωνικές συνέπειες που προανέφερα. Η ανεργία και η φτώχεια έχουν φτάσει σε πρωτοφανή για τη χώρα επίπεδα, οι εργαζόμενοι είναι πλέον λιγότεροι από τους άνεργους και τους «μη ενεργούς», οι αυτοκτονίες έχουν πολλαπλασιαστεί, πολύς κόσμος έχει μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο... Είναι βέβαιο οτι η χρεοκοπία θα έχει αρνητικές συνέπειες σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, εδώ που έχουμε φτάσει όμως είναι αναπόφευκτη."
CsLaKoNaS
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να είναι έντεκα, έχει λίγο καιρό που άκουσα ότι είναι 6, είναι πολύ πιθανό να αυξήθηκε. Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου είναι περίπου 5 δις (αν κάνω λάθος διόρθωσέ με) δηλαδή το μισό έλλειμμα αμέσως.
Ο πανικός ήδη έχει αρχίσει να έρχεται και θα μεγαλώνει όσο αυξάνονται οι άνεργοι. Άλλωστε αυτό είναι το κόλπο του ΔΝΤ, σιγά σιγά τα μέτρα για μην έρθει πανικός αλλά στο τέλος θα φτάσουμε στα ίδια επίπεδα με αυτά της πτώχευσης.
Όσο για την ιστορία, αν μπεις στον κόπο να διαβάσεις την προηγούμενη ανάρτηση θα δεις τη έγραψε η ιστορία στην πτώχευση του 31-32. Οι τράπεζες και οι ξένοι δανειστές θα κάνουν τα πάντα να πάρουν τα χρήματά τους. Δεν πρέπει να πληρώσουμε τίποτα, πρέπει να κοιτάξουμε μόνο τον εαυτό μας, μόνο έτσι θα σωθούμε.
Όλα αυτά έγιναν το 32΄ δηλαδή 80 χρόνια πριν. Ουσιαστηκά περίπου 30 χρόνια, μόλις, μετά, η Ελλάδα άρχισε να επανέρχεται πλήρως. Με το μνημόνιο και με αυτές της κυβερνήσεις δεν θα επανέλθουμε ούτε σε 50.
Την Κανέλη την έβαλα επίτηδες για να συγχιστείς :)))
Γεια σου φίλε Ανορθόδοξε, και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια στην αρχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρος πως όλοι νοιαζόμαστε για αυτή τη χώρα παρά τις διαφωνίες μας, οι οποίες καλά κάνουν και υπάρχουν.
Δε θα είχα πρόβλημα με το να κυρήξω στάση πληρωμών ή αναδιάρθρωση χρέους (μεγάλο μέρος του οποίου είναι τοκογλυφικό) αν είχα μία οικονομία που παρήγαγε πλεόνασμα και όχι έλλειμα. Έτσι το σοκ το οποίο θα περνούσα στην αρχή θα μπορούσα να το διαχειριστώ τελείως διαφορετικά.
Κλασικό παράδειγμα η Αργεντινή η οποία πέρασε απίστευτη κρίση ΏΝΤΑΣ ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ. 10 χρόνια τώρα και παρά την ανάκαμψή της, παραμένει εκτός αγορών γιατί καταφέρνει να παράγει πλεόνασμα (τρόφιμα για όλη την Αμερική!).
Εμείς δεν έχουμε (άμεσα!) τη δυνατότητα να θρέψουμε το λαό μας. Σκέψου τι θα γίνει με εμάς.
Η λογική του Μνημονίου ήταν να βγάλει τη χώρα έξω από τις αγορές και να της δώσει το χρόνο να παράγει και πάλι πλεόνασμα. Προγραμματισμένο ήταν να αυξηθεί το χρέος σε αυτά τα επίπεδα και ακόμα περισσότερα. Προγραμματισμένη και η αύξηση της ανεργίας μετά από κλείσιμο εμπορικών επιχειρήσεων εισαγώμενων ειδών. Εκτός προγράμματος ήταν το έλλειμα το οποίο δεν το πιάσαμε γιατι απλούστατα δεν προχωρήσαμε σε αποκρατικοποιήσεις και δεν πιάσαμε τη φοροδιαφυγή. Είναι χαρακτηριστικό και το 1/3 να πιάναμε δε θα χρειαζόμαστε Μνημόνια.
Και συμφωνούμε νομίζω πως δε μας φταίνε οι ξένοι τοκογλύφοι που δε μπορούμε να συμμαζέψουμε τους φόρους;
Αποτέλεσμα; Νέοι φόροι...στους αδύναμους! Είναι τραγικό αλλά είναι αναπόφευκτο.
Αν καταφέρουμε να φτιάξουμε μία οικονομία με πλεόνασμα η αναδιάρθρωση του χρέους μάλλον θα την απογείωνε. Το αντίστροφο (δλδ αναδιάρθρωση με ελλείματα) θα μας διέλυε.
Που διαφωνείς σε αυτά που λέω;
Αφού οι δανειστές μας, έχοντας πλέον όλο τον χρόνο να ξεφορτωθούν τα κρατικά μας ομόλογα, αγορασμένα με ασφάλιστρα των Αμερικάνικων τραπεζών, θα μας αφήσουν επιτέλους επίσημα να χρεωκοπήσουμε αφού θάχουμε βέβαια ξεπουλήσει για ένα κομμάτι ψωμί, αεροδρόμια, πηγές ενεργειακές, εκατοντάδες χιλιόμετρα εθνικών οδών, ένα πρώην αεροδρόμιο, ολυμπιακά ακίνητα, χιλιάδες στρέμματα γης και υπέροχα κομμάτια της περίφημης ελληνικής ακτογραμμής,με λίγα λόγια ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε τώρα καλή αντάμωση πια στα Γουναράδικα φίλε μου Saq!!!
Καλησπερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ιδια σου ελεγα εδω κι ενα χρονο!!!!και ακομη αμφιβαλλεις.
Εκεινο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι για πρωτη φορα διαβαζω πως ο εν λογω κυριος απανταει με αυτον τον τροπο.
Τα τελευταια δυο χρονια αρνειται και να το συζητησει εστω κι ως υποθεση εργασιας!!!!!
Φίλε Saq
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρε με τηλ, θέλω κάτι να σου ζητήσω.
Φίλε Λάκωνα
Το κυριότερο με το οποίο διαφωνό με αυτά που λες, είναι η εμμονή σου με τον ελλειματικό προϋπολογισμό. Σου απάντησα οτι αν αρνηθούμε να πληρώσουμε μέρος ή το σύνολο του χρέους, μπορεί να γίνει πλεονασματικός. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ο κρατικός προϋπολογισμός. Μπορεί το κράτος να «βγαίνει» δημοσιονομικά, αλλά οι πολίτες του να είναι άνεργοι, να τρώνε από τα σκουπίδια, να πηδούν από τα μπαλκόνια...
Το κυριότερο μέλημα θα πρέπει να είναι να αποκαταστήσουμε το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με την ανακατανομή των φόρων που προανέφερες, με την εθνικοποίηση κάποιων τραπεζών, με την επιβολή δασμών σε ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα και φυσικά με την άρνηση πληρωμής του χρέους. Η επόμενη μέρα φυσικά είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δουλέψουμε όλοι μας και όχι μια χούφτα φωτισμένων ηγητόρων. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε καλά...