Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ήρθε από το Βέλγιο να μας βάλει σε τάξη!!!

"Επαγγελματισμός"
"Ο δημόσιος υπάλληλος οφείλει να έχει άριστη γνώση του αντικειμένου του. Το καθήκον για επαγγελματική συμπεριφορά απαιτεί οι δημόσιοι υπάλληλοι να δείχνουν έναντι των πολιτών σεβασμό, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και να λαμβάνουν κάθε μέτρο για την προστασία της αξίας της προσωπικότητας του ατόμου με το οποίο συναλλάσσονται. Η καταξίωση τόσο του υπαλλήλου όσο και της υπηρεσίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, προϋποθέτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της δημόσιας διοίκησης και κερδίζονται μόνο μέσα από τη διαρκή προσπάθεια."
Ακούστε, λοιπόν, πως έχει η ιστορία που άκουσα προχτές.
Η γυναίκα είναι γεννημένη και μεγαλωμένη στο Βέλγιο, γύρω στα πενήντα και δεν γνωρίζω ποιος κακός άνεμος την έφερε να ζήσει στην Ελλάδα. Αποφάσισε να αγοράσει ένα οικόπεδο στα Κερδύλλια -παραθαλάσσιο χωριό σην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, λίγο πριν την Ασπροβάλτα- στο οποίο θα έκτιζε ένα εξοχικό σπίτι. Αφού, λοιπόν, αγόρασε το οικόπεδο και έβγαλε τις απαραίτητες άδειες για να χτίσει -εδώ πρέπει να σημειώσω ότι το οικόπεδο περιβαλλόταν από άλλα οικόπεδα γύρω του, που ήταν προς πώληση και δεν υπήρχε δρόμος που να περνάει από μπροστά του. Στην περίπτωση αυτή και από όσο γνωρίζω ο κάθε οικοπεδούχος υποχρεούται να αφήσει περίπου ένα μέτρο από το οικόπεδό του για να δημιουργηθεί δρόμος.- αποφάσισε να πάει στην αρμόδια υπηρεσία ώστε να μάθει ακριβώς τις διαδικασίες και τους νόμους για την δημιουργία του δρόμου. Την καθοδήγησε ένας εργολάβος που της είπε να πάει στην πολεοδομία και μάλιστα σε κάποιον συγκεκριμένο υπάλληλο που ήταν υπεύθυνος για τέτοια θέματα.
Ξεκινάει, λοιπόν, η Βελγίδα και πηγαίνει στην πολεοδομία. Μπαίνει μέσα, κοιτάζει γύρω της τα γραφεία και βλέπει μπροστά της κάποιον κύριο, σε ένα από αυτά, να πίνει καφέ και να διαβάζει εφημερίδα. Πηγαίνει και του μιλάει με σπαστά αλλά καλά Ελληνικά...
"Συγγνώμη κύριε, να σας απασχολήσω λίγο;" κατεβάζει την εφημερίδα,
"Ορίστε"
"Ψάχνω τον κύριο Τάδε, σε ποιο γραφείο βρίσκεται;"
"Δεν είναι εδώ αυτή τη στιγμή, είναι εκτός, τι τον θέλετε;" του εξηγεί τι θέλει. "Περάστε σε κανένα 45 λεπτο που θα έχει έρθει"
"Οκ, τι να κάνω θα ξαναπεράσω". Τι να κάνει η γυναίκα πήγε να πιει ένα καφέ και μετά από καμιά ώρα επιστρέφει. Πηγαίνει πάλι στον ίδιο κύριο ο οποίος είναι στην ίδια φάση, εφημερίδα και καφέ δηλαδή.
"Με συγχωρείται, είχα έρθει και πιο πριν αν με θυμάστε, ο κύριος Τάδε ήρθε;"
"Όχι, κυρία μου, δεν ήρθε ακόμα!"
"Ξέρετε αν θα αργήσει γιατί ήδη περιμένω πολύ ώρα;"
"Λογικά σε κανένα 20 λεπτο το πολύ θα έρθει. Καθίστε και θα σας ειδοποιήσουμε".
Τι να κάνει πηγαίνει και κάθεται στις καρέκλες και περιμένει. Περνάει το 20 λεπτο και δεν την φωνάζουν. Εκείνη τη στιγμή περνάει από μπροστά της ένας γνωστός της που είναι και αυτός υπάλληλος στην υπηρεσία. Τον βλέπει και τον χαιρετάει...
"Τι κάνεις καλά είσαι;"
"Μια χαρά, τι δουλειά έχεις εδώ;"
"Να έχω αυτό το πρόβλημα και μου είπαν να έρθω στην πολεοδομία να μου πουν τι να κάνω αλλά πρέπει να βρω τον κύριο Τάδε και δεν είναι εδώ και τον περιμένω περίπου μιάμιση ώρα!"
"Πως δεν είναι εδώ, πριν από λίγο τον είδα"
"Που είναι ρε συ, αφού μου είπαν ότι λείπει;" κοιτάζει γύρω του ο φίλος της
"Νάτος, αυτός είναι!" και της δείχνει τον κύριο με τον καφέ και την εφημερίδα!
Εγώ σε αυτό το σημείο απλά θα έχανα την ψυχραιμία μου και θα τον πλάκωνα. Η πρωταγωνίστριά μας όμως, που δεν έχει καμία σχέση με μένα τον κλασικό Έλληνα, έπραξε διαφορετικά. Παρακάλεσε τον φίλο της να μην πει τίποτα για το περιστατικό και έφυγε. -Για την ιστορία από εδώ και πέρα που θα σας την πω όπως μου την διηγήθηκαν βέβαια, από δική μου έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα ότι οι νόμιμες διαδικασίες είναι διαφορετικές, αλλά μπορεί να υπάρχει και άλλο "παράθυρο" που δεν βρήκα και αυτή να το γνώριζε.- Πήγε, λοιπόν, στην αστυνομία και επικαλέστηκε Ευρωπαϊκή νομοθεσία που λέει ότι όταν δημόσιος υπάλληλος αρνείται να εξυπηρετήσει πολίτη έχει δικαίωμα ο πολίτης να τον καταγγείλει και να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση. Ο αστυνομικός τη συμβούλεψε να μην προβεί σε τέτοια ενέργεια αλλά να αρκεστεί σε μια απλή παρατήρηση από την αστυνομία (ακούστε τι είπε το άτομο). Αυτή αρνήθηκε και επέμεινε να ασκήσει αυτό το δικαίωμά της, αλλιώς θα στρεφόταν εναντίων και του αστυνομικού. Μην μπορώντας να κάνει κάτι ο μπάτσος πήρε τον εισαγγελέα και πήγαν στην πολεοδομία. Κατατέθηκε κάποιο είδος δίωξης εναντίων του υπαλλήλου και βγήκε σε διαθεσιμότητα Αργότερα απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του -να πίνει καφέ και διαβάζει εφημερίδα δηλαδή.
Η κοινωνία της περιοχής έχει να λέει τα καλύτερα λόγια για την "Βελγίδα" και το "κατόρθωμά" της. Την παινεύουν παντού και όλοι λένε ότι αν οι πολίτες σκέφτονταν έτσι οι δημόσιες υπηρεσίες θα ήταν σαφώς πολύ καλύτερες!
Δεν ξέρω αν όντως πήγε στην αστυνομία και αν υπάρχει κάποιος τέτοιος Ευρωπαϊκός νόμος, εγώ εδώ βρήκα ότι μπορούμε να απευθυνόμαστε στα ΚΕΠ (1, 2) πλέον για καταγγελίες, που δεν είναι καθόλου άσχημα. Πάντως ο υπάλληλος απομακρύνθηκε από τη θέση του και όλοι στην πολεοδομία μετά από αυτό το γεγονός είναι λίγο πιο επιφυλακτικοί!
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να λειτουργούμε και εμείς έτσι;

22 σχόλια:

  1. Και πολυ καλα εκανε, Newton! Τη δικαιολογω επειδη τετοια πραγματα δεν γινονται πουθενα στο εξωτερικο και αυτο δεν το λεω με αφ υψηλου διαθεση, αλλα με ρεαλιστικη!

    Το θεμα ειναι οτι δεν ξερουμε τα δικαιωματα μας και εκει κολλαμε πολλες φορες..Αλλα, να,που υπαρχουν
    καποιοι που αντιδρουν αλλιως και καλα κανουν οταν καταγγελουν περιστατικα και δημοσ. υπαλληλους που θα επρεπε να ειχαν απολυθει, αφου δεν φροντιζουν να κανουν τη δουλεια τους!
    Αυτο ειναι πιο εκνευριστικο οταν σκεφτει κανεις οτι υπαρχουν πολλοι,που ενω ειναι ευσυνειδητοι παραμενουν ανεργοι, επειδη φυσικα δεν ειχαν τα ...κονεξια, για να μπουν στο δημοσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oooo... δεν ξέρω αν θα είχα την υπομονή να αντιδράσω έτσι. Πιο πιθανό βλέπω τη θερμοκέφαλη αντιδραση... να του έσπαγα το κεφάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελληνο-Βελγίδα αντέδρασε αποτελεσματικά και παρέμεινε σταθερή στην απόφασή της ακόμα και όταν απο την φοβερή μας αστηνομία(έχω και 'γώ βιώσει παρόμοιες παροτρύνσεις για "να δώσω τόπο στην οργή")παροτρύνθηκε να μην προβεί στην επώνυμη καταγγελία!
    Αλλά ακόμα και το "Ελληνικό" να της είχε βγεί και του έριχνε στα μούτρα τον καφέ και του τσαλάκωνε την εφημερίδα στην μούρη...πάλι αποτελεσματικά θα ενεργούσε γιατί και θα ξέσπαγε και θα έσωζε το νευρικό της σύστημα και ο τύπος θα μαζευόταν...
    Δεν σου κρύβω NEWTON ότι λίγο υπερβολική μου ακούγεται η ιστορία και γώ δημόσιος υπάλληλος είμαι,βλέπω πολλά τρελλά αλλά όχι καιέτσι πια!
    Τώρα πάλι στην Ελλάδα ζούμε,όλα να τα περιμένει κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπερβολική τη βρίσκω κι εγώ την ιστορία ως προς τη στάση του δημοσιο-υπαλλήλου αλλά, όπως λέει και η kariatida, στην Ελλάδα ζούμε.
    Τουλάχιστον ας κρατήσουμε το περιστατικό ως υπόδειγμα για παρόμοιες διεκδικήσεις σε δικές μας υποθέσεις.
    Ωστόσο δε πιστεύω πως θα γίνουμε ποτέ Βέλγοι ή Γερμανοί. Δε μπορεί να μην υπάρχουν κάποιες ανάλογες περιπτώσεις Ελλήνων που ίσως να ενεργούν όπως τη Βελγίδα· αλλά μάλλον θα πρέπει να θεωρηθούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Δυστυχώς…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Elva
    Αν όντως τα γεγονότα έγιναν έτσι όπως μου τα περιέγραψαν, φυσικά και έκανε πολύ καλά. Αλλά τι να λέμε, όταν ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα μιλάμε για ρουσφέτια πως να πάμε μπροστά. Πριν από 3-4 μέρες κάποιος γνωστό μου μου είπε "άντε τώρα που μπήκε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βολευτώ στο 424 στατιωτικό νοσοκομείο στην τεχνική υπηρεσία", έχει βλέπεις τα κονέκσια. Ε, αυτός σιγά μην δουλεύει αν μπει εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Βρομιστεράκι
    Μάλλον ούτε εγώ θα άντεχα να κρατηθώ και να πάω να τον καταγγείλω, αν και αυτό θα ήταν το πιο σωστό! Στα ΚΕΠ και γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @kariatida62
    Βασικά ο δρόμος της καταγγελίας είναι ο πιο σωστός γιατί αν μάλωνε μπορεί να κατάφερνε να αποβάλει τον εκνευρισμό της αλλά ο υπάλληλος θα παρέμενε σταθερός στη θέση του και με μικρές απώλειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @JamanFou
    JamanFou και kariatida οι ιστορίες από στόμα σε στόμα συνήθως παρεκκλίνουν λίγο ή και αρκετά από το τι πραγματικά έγινε. Γιαυτό και βλέπετε ότι πάντα κρατάω μια αμφιβολία για αυτά που λέω. Ότι μπορεί να μην έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα είναι πολύ πιθανό αλλά ακόμα και έτσι ακριβώς να έγιναν δεν θα το έβρισκα καθόλου υπερβολικό. Μου έχει τύχει δεκάδες φορές να περιμένω μισάωρα τον υπάλληλο να τελειώσει το τηλεφώνημά του για να εξυπηρετηθώ. Το θέμα είναι ότι αν ξέρουμε τα δικαιώματά μας και ενεργούμε με τον τρόπο της Βελγίδας στο τέλος τα πράγματα θα είναι σίγουρα λίγο καλύτερα και στο δημόσιο θα μείνουν όσοι το αξίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. διόλου απιθανο να συνέβη. Από παραπλήσιες στην εφορία πάμπολες. Αλλά και η Πολεοδομία φημίζεται για την κακή εξυπηρέτηση των πολιτών. Το ίδιο και η Αστυνομία όταν πρόκειται για διαρρήξεις, παράνομο παρκάρισμα που ενοχλεί άμεσα, κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kala egw 8a tn evriza!eides diafora ellhna kai xenoy?pragmatika mpravo ths htan respect h kinhsh ths kai para poly exypnh gt o ellhnas 8a ton evrize al aytos sthn 8esoyla toy 8a paremeine enw tr n paei spitaki toy!
    episthmonako mas edwses polu kalh idea pantws!!dhmosioi ypalhloi tremeteeeee.axaxa(pantws egw gt epimenw sto vrisidi kai sto n petaxw kamia karekla sto kefali dn to katalavainw):P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mπράβο Newton! Καταπληκτική ιστορία και δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος να μην την πιστέψουμε. Απλά διακατεχόμαστε όλοι από μια ηττοπάθεια ότι δεν γίνεται τίποτα και όμως γίνεται αν κουνηθούμε λιγάκι. Και θα σου πω μια ιστορία από παλιά και από άγριες εποχές: Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει ότι οι εκλογές του 1961 είχανε χαρακτηριστεί ως οι εκλογές της βίας και της νοθείας. Μια τρομοκρατία από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Στα αστυνομικά τμήματα έδερναν προκαταβολικά τα στελέχη της ΕΔΑ. Έτσι έγινε και στο χωριό μου, κάλεσε ο νωματάρχης τον υπέυθυνο και τον έδερνε όλη τη νύχτα με το ράδιο στη διαπασών για να μην ακούγονται τα βογγκητά. Πριν ξημερώσει τον άφησαν να φύγει. Και ο άνθρωπος αυτός έτσι δαρμένος όπως ήταν πήρε το πρώτο λεωφορείο και πήγε στον εισαγγελέα της Κυπαρισσίας. Ακολούθησαν δίκες και ο νωματάρχης δεν αότ΄'αχτηκε βέβαια αλλά μπήκε σε διαθεσιμότητα για έξι μήνες και μετά πήρε δυσμενή μετάθεση για τα σύνορα της Αλβανίας. Με τα κριτήρια της εποχής αυτό ήταν μια μεγάλη νίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φυσικά και πρέπει να λειτουργούμε έτσι. Έχει γεμίσει το δημόσιο άχρηστους κι είναι και 5-10 άτομα που κάνουν την δουλειά για όλους και τους βγαίνει η πίστη ενώ οι πολίτες δεινοπαθούν. Ε πρέπει να σταματήσει αυτή η αηδία κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου φίλε Newton,

    Δεν σου κρύβω ότι δεν θα λειτουργούσα έτσι. Θα παίζαμε ξύλο μέχρι σήμερα...

    Ωστόσο ο τρόπος της Βελγίδας ήταν σωστός και θα έπρεπε να γίνεται το ίδιο από όλους μας.

    Επίσης θα ήθελα να σου πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την απάντηση σου στην Elva. Αν μπει ο γνωστός σου, όλη μέρα θα ξύνεται. Ελπίζω να μην μπει ούτε αυτός, αλλά ούτε και μερικοί δικοί μου "γνωστοί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ιστορία πάσχει σύμφωνα με την κοινή λογική.
    Όταν ζητάει κάποιος ένα συγκεκριμένο υπάλληλο με το όνομα του είναι λίγο απίθανο να κάνει αυτός τον ανήξερο γιατί ο άλλος ή θα περιμένει ή θα ξαναρθεί και θα τον ξαναζητήσει οπότε τί θα του πεί;
    Λάθος δεν ακουσα καλά το όνομα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Tyler Durden
    Να συμπληρώσω ότι πλέον στο χάος έχει προστεθεί και η ύδρευση-αποχέτευση της οποίας ένα μέρος ιδιωτικοποιήθηκε και για την θεσ/νίκη τουλάχιστον γνωρίζω προσωπικά ότι γίνεται Ο ΧΑΜΌΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @the monkeys
    Εγώ πάντως ξέρω, από όσο μας έχεις εξομολογηθεί, ότι μόνο λόγια είσαι γιατί στο τέλος μασάς και κάνεις πίσω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @navarino-s
    Όπως ανέφερα υπάρχουν πλέον οι καταγγελίες στα ΚΕΠ, οπότε τρέξατε!

    Απίθανη η ιστορία σου ναβαρίνο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Ιοκάστη
    Και το κακό είναι ότι η μπάλα στο τέλος παίρνει και αυτούς που προσπαθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @NdN
    Χαχαχα, ναι μάλλον κι εγώ στον καυγά θα έγερνα!

    Και όταν του είπα του γνωστού μου, μην χρησιμοποιείς βίσμα ρε μαλάκα δεν είναι σωστό, μου λέει τι λες ρε συ εδώ λέμε θα βολέψω τη ζωή μου! Όχι βέβαια επειδή το αξίζει αλλά επειδή έχει το βίσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @αθεόφοβος
    Πολύ καλή η σκέψη σου και για να σου πω την αλήθεια την έκανα κι εγώ αλλά...
    Καταρχήν μερικοί άνθρωποι δεν έχουν τσίπα πάνω τους. Πρακτικά πάντως μια ωραία λύση για τον υπάλληλο που φαντάστηκα ότι θα έκανε θα ήταν στο τέλος χωρίς να πει το όναμά του να της έλεγε "ο Τάδε θα αργήσει έλα να σε εξυπηρετήσω εγώ!" και όλα μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φυσικά και πρέπει να λειτουργούμε και εμείς έτσι.

    Κάθε φορά που με γειώνει αστυνόμος λέω στον εαυτό μου ότι θα τον καταγγείλω. Δυστυχώς δεν το έχω κάνει ακόμα.

    Το ειρωνικό είναι ότι οι Βέλγοι ισχυρίζονται ότι το δικός τους Δημόσιο είναι μπάχαλο...

    Το γνωρίζω γιατί έχω μεγαλώσει στις Βρυξέλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. καμμιά φορά η αξιοπρέπεια ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...