Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Νέα εποχή στα ΜΜΕ;

 

Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή μας τα οποία φτάνουν σε σημείο να μην αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Αγγίζουν το σημείο κορεσμού τους, σταματούν να εξελίσσονται και κλείνουν τα μάτια τους στα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται. Σε αυτήν την περίπτωση, οι άνθρωποι, ακολουθώντας τη φυσική ροή όλων των πραγμάτων, έχουν την τάση, εφόσον αυτά δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αλλάξουν δρόμο, να τα καταργούν και να τα αντικαθιστούν με άλλα που είναι πιο κοντά στα ζητούμενά τους.

Ο λόγος, για τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να χάνουν κατά πολύ τον προσανατολισμό τους. Έχουν απομακρυνθεί από τους πολίτες αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ουσιαστικά αυτούς είναι που πρέπει να υπηρετούν και ότι σε αυτούς οφείλουν την "πλούσια" ύπαρξή τους. Η πληροφόρηση που υποτίθεται ότι πρέπει να παρέχουν έχει μετατραπεί σε παραπληροφόρηση, η διασκέδαση που προσφέρουν έγινε σαν ένα τραγούδι που του αλλάξαμε τους στοίχους για να φαίνεται καινούργιο και το παίζουμε ξανά και ξανά. Ούτε ένα σημάδι πολιτισμού, ούτε μια σταγόνα ποιότητας. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις και αυτές θαμμένες πίσω από δεκάδες κατευθυνόμενες, σάπιες πληροφορίες.

Ίσως το μοναδικό μέσο που κάπως έχει αντισταθεί σε αυτή την ανελέητη διάβρωση, να είναι το ραδιόφωνο. Ακόμα κι αυτό, όμως, έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα που το έκαναν να χάσει την πραγματική του ταυτότητα και τον ουσιαστικό σκοπό ύπαρξής του. Δεν κατάφερε ούτε αυτό να ξεφύγει από τα στερεότυπα και πρότυπα που επιβλήθηκαν. Πολλοί σταθμοί, με τα ίδια τραγούδια και τον ίδιο τρόπο παρουσίασης έκαναν το ραδιόφωνο μοιάζει με έναν ναυαγό που ψάχνει μια σανίδα να πιαστεί.

Για τις εφημερίδες και την τηλεόραση δεν χρειάζεται να αναφέρω τίποτα. Όσοι ασχολούμαστε με τα ιστολόγια τα έχουμε πει και τα έχουμε διαβάσει άπειρες φορές. Πολλοί από εμάς, μάλιστα, δεν μπορούμε ούτε καν να ανοίξουμε την τηλεόραση. Τόση είναι η αηδία που μας προξενεί.

Στις εφημερίδες υπάρχουν ακόμα αρκετοί άνθρωποι που καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες να κρατήσουν το επίπεδο, αλλά χρειάζονται και ισάξια φιλότιμες προσπάθειες από τους αναγνώστες ώστε να τους βρουν, και όπως έχω πει όταν είσαι μέρος του νερού ενός κουβά, ο μόνος τρόπος να μην βρομίσεις από τις ακαθαρσίες της σφουγγαρίστρας, είναι να εξατμιστείς.


Το πρώτο βήμα, λοιπόν, αυτής της "εξάτμισης", έγινε με την είσοδο του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας, το οποίο "ανέβασε ταχύτητες" και έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς από εμάς να μπορούμε εύκολα, γρήγορα και άμεσα να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Η εύκολη δημιουργία των ιστολογίων σε συνδυασμό με την "ανάρτηση με ένα κλικ " (one clik pablishing) ήταν ο θεμέλιος λίθος για την πλήρη μεταμόρφωση, σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα, του έντυπου, ή καλύτερα, γραπτού Τύπου. Με όλα τα θετικά και αρνητικά που μπορεί να περικλείει το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες έχουν πλέον Βήμα και μπορούν να λένε ελεύθερα τις απόψεις τους και τις σκέψεις τους, η εποχή της "εφημερίδας" αρχίζει να γίνεται παρελθόν και η εποχή της "Ηλεκτρονικής Ενημέρωσης" παίρνει τη θέση του.


Την σθεναρότερη αντίσταση, όμως, την κρατάει μέχρι σήμερα η τηλεόραση. Όχι επειδή έχει κάτι σημαντικό να επιδείξει, αλλά επειδή σε αυτήν παίζονται τα περισσότερα συμφέροντα και επειδή εκεί έχει πέσει το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματικής επένδυσης. Πόσο ακόμα άραγε νομίζετε ότι θα αντέξει σε αυτήν την πολιορκία, ένα μέσο, το οποίο από όπου και να το πιάσεις λερώνεσαι; Η άποψή μου, ακόμα κιόλας από την πρώτη στιγμή που το youtube μόλις είχε άρχισε να μπαίνει στα ελληνικά σπίτια, ήταν ότι η Ελληνική τηλεόραση αρχίζει να πεθαίνει. Σήμερα βλέπω ότι όχι μόνο έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ιστοχώροι σαν το youtube, αλλά πλέον έρχεται δυναμικά (στο εξωτερικό λογικά ήταν γνωστό αρκετά πριν γίνει σε εμάς) με σταθερά βήματα το λεγόμενο  live streaming (ζωντανή ροή).

Το live streaming, είναι ένας ωραίος τρόπος για κάποιον που έχει όρεξη και μεράκι να κάνει τις δικές του ραδιοφωνικές ή και τηλεοπτικές εκπομπές χωρίς κανένα κόστος. Μου φέρνει στο μυαλό παλιές ελληνικές εποχές  τις οποίες το ραδιόφωνο (για τηλεόραση δεν μιλάω γιατί δεν υπήρχε τότε) δεν ήταν ελεύθερο για όλους. Έτσι οι άνθρωποι θέλοντας να εκφράσουν τις απόψεις τους, θέλοντας να επικοινωνήσουν αλλά και να ακούσουν τη μουσική που τους άρεσε, γινόταν "ραδιοπειρατές". Κάτι ανάλογο βλέπω πως γίνεται σήμερα όχι λόγο απαγόρευσης αλλά λόγο των στημένων και στείρων ραδιοφωνικών σταθμών που υπάρχουν αλλά και της διεφθαρμένης, ανάπηρης τηλεόρασης, με τη μόνη διαφορά ότι με αυτόν τον τρόπο (του live streaming) κανένας δεν ειναι παράνομος.


Ο τρόπος για να κάνει κάποιος μια εκπομπή είναι πολύ εύκολος και γρήγορος. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής με κάμερα και μικρόφωνο, φυσικά σύνδεση στο διαδίκτυο και πολύ φαντασία. Εφόσον υπάρχουν αυτά, επιλέγουμε έναν παροχέα live streaming, όπως είναι ο ustream, κάνουμε εγγραφή και αμέσως έχουμε το δικό μας κανάλι! Κάτι ανάλογο με αυτό που έχω βάλει και εγώ για το χαβαλέ στη δεξιά στήλη του ιστολογίου μου και καμιά φορά όταν είμαι συνδεμένος βάζω τη μουσική που ακούω. Φαντάζομαι βέβαια πως το να βάζεις τραγούδια θεωρείται παρανομία γιατί οι δισκογραφικές απαγορεύουν να μοιράζεσαι με τους φίλους σου τη μουσική που ακούς. Μπορεί όμως κάλλιστα κάποιος να προβάλει τα δικά του τραγούδια ή την ταινία που έφτιαξε με την παρέα του.


Ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να κάνουν ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές. Μάλιστα προχτές άκουσα πρώτη φορά μία στο αρκετά γνωστό iraklio radio, η οποία σαν θέμα της, μαζί με τα πολλά μουσικά διαλείμματα, είχε τα νέα από διάφορα μπλογκς. Όποιος ήθελε έστελνε mail ώστε να γίνει αναφορά και στα θέματα του δικού του ιστολογίου. Εγώ προς το παρόν δεν έχω χρόνο για τέτοια, αλλά για όποιον ενδιαφέρεται είναι καλή φάση!

17 σχόλια:

  1. πράγματι, έρχονται μέρες μεγάλων αλλαγών στην ενημέρωση, όμως δεν ξέρω αν αυτό θα σημάνει συνειδησιακές και ακόλουθα και κοινωνικές αλλαγές.

    Αλλά εδώ στοπ Ελλαδιστάν ακόμα η τιβί έχει πέραση μια και το διαδίκτυο ε΄χει σχετικά περιορισμένη ακόμα χρήση. Αλλά και να γενικευτεί δεν είναι σίγουρο ότι ο καθένας θα έχει πλέον πλουραλιστική ενημέρωση, ίσα ίσα που θα επιλέγει ΜΟΝΟ αυτά που τον ενδιαφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ραδιόφωνο αντιστέκεται -ακόμη- και η τηλεόραση προς τη... λόξα τραβά ολοταχώς.
    [Πώς γίνεται όλοι να την απαρνιούνται, κι όλοι να είναι ενήμεροι για το κάθε σήριαλ της και τα κους-κους της!!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα, οι εξελίξεις στα ΜΜΕ είναι προ των πυλών!
    Τόσο εύκολο λοιπόν να δημιουργήσεις κανάλι για ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή! Κοίτα τώρα που μου βάζεις ιδέες...:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kariatida62,σφυριξε εδω ειμαι!!!!!
    @@@@
    Newton.
    ''Το πρώτο βήμα, λοιπόν, αυτής της "εξάτμισης", έγινε με την είσοδο του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας, το οποίο "ανέβασε ταχύτητες" και έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς από εμάς να μπορούμε εύκολα, γρήγορα και άμεσα να εκφράζουμε τις απόψεις μας.''
    Συμφωνω ,μονο που μενουμε στην ανταλλαγη αποψεων .
    Πρωτοβουλιες κοινων αντιδρασεων και ενστασεων για τις ασχημιες της Νομενκλατουρας ελαχιστοι αντιμετοπιζουν θετικα!!!!
    Προσωπικα ετσι μονο δικαιωνω την υπαρξη του διαδυκτιου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ΜΜΕ έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους εδώ και πολλά χρόνια,ποτέ δεν ήταν ένας καθαρός χώρος, αντιθέτως.

    Το ίντερνετ το σιχαίνονται, τους μπλόγκερς του μισούν και ας κλέβουν κάργα πλέον την ειδησιογραφία τους απο αυτούς. Θεωρούν οτι τους χαλάει την μπίζνα των προβάτων που χάζευαν και βγάζει στην φόρα πράγματα που αυτοί θα φίλτραραν.

    Η υποταγή τους στην νέα τεχνολογική εποχή δεν είναι τίποτα άλλο απο έναν συμβιβασμό γι αυτούς γιατί βλέπουν οτι η εποχή τρέχει πιο γρήγορα απο αυτούς οπότε και να ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδίτσα στον καιρό των τρανζίστορ, απλά δεν μπορούν.

    Όλα τα άλλα είναι λίφτινγ 70χρονης γριας, ξεπεσμένης ηθικά και νοητικά, που ακόμα και αν το κάνουν, πάλι τα ίδια σκατά θα είναι, γιατί οι ίδιοι είναι σάπιοι απο την φύση τους.

    Όποιος έχει δουλέψει σε ΜΜΕ ή έχει έρθει με κάποιον τρόπο σε επαφή με αυτά, ξέρει πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ η αλλαγή είναι κοντά,το πόσο κανείς δεν μπορεί να το ξέρει,αλλά ήδη πολλοί άνθρωποι απλοί και όχι ιδιαίτερα μορφωτικού επιπέδου έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η ποιότητα τησ τηλεόρασης και γενικά των μμε είναι προσβλήτικά χαμηλή.και γενικά η κατάσταση δεν πάει άλλο.
    πάντως εγώ έχω σθνειδητοποιήσει ότι όταν βλέπεις λιγότερο τηλεόραση νιώθεις και πιο ζωντανός άνθρωπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ η αλλαγή είναι κοντά,το πόσο κανείς δεν μπορεί να το ξέρει,αλλά ήδη πολλοί άνθρωποι απλοί και όχι ιδιαίτερα μορφωτικού επιπέδου έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η ποιότητα τησ τηλεόρασης και γενικά των μμε είναι προσβλήτικά χαμηλή.και γενικά η κατάσταση δεν πάει άλλο.
    πάντως εγώ έχω σθνειδητοποιήσει ότι όταν βλέπεις λιγότερο τηλεόραση νιώθεις και πιο ζωντανός άνθρωπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. xaxaxaxaxa.ναιι...δεν έχω ιδέα πως έγινε αυτό και τα έγραψα δύο φορές!!προφανώς δεν μαθαίνω από τις αναρτήσεις σου για καλυτερο χειρισμό του βλογκ.xaxaxaxa.:P
    πάντως σου ανεβάζω τα σχόλια:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Blackened
    Ναι, όντως δεν μπορώ να πω ότι σίγουρα θα έχουμε κοινωνικες αλλαγές. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτοί που καταλαβαίνουν τι τους γίνεται βρίσκουν ένα μονοπάτι επικοινωνίας. Τουλάχιστον κάποιοι λίγοι θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν από τη μάζα. Αν αυτοί καταφέρουν κάποια αλλαγή δεν το ξέρω.

    Η τιβι σίγουρα έχει ακόμα πέραση και το γράφω γιατί. Όλα τα φράγκα εκεί παίζουν. Πάντως και μόνο η προσθήκη της "επιλογής" στο τι θα βλέπει κάποιος είναι ένα βήμα. Αυτή τη στιγμή η τιβι δεν σου δίνει τέτοιο προνόμιο. Πιστεύω όμως ότι αν έχει πολλά πράγματα να δεις στο τέλος θα παρακολουθήσεις και τα αυτά που θεωρείς άσχετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. JamanFou
    Το ραδιόφωνο αντιστέκεται λόγο πλουραλισμού. ΚΑΙ σε αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό είναι για τα μπάζα.

    Χμμ, για το δεύτερο πήρα την απάντησή μου προχτές από τη μανα μου. "Πως τα βλέπεις αυτά ρε μάνα;" της λέω. "Ε, και τι να δω, αφού δεν έχει τίποτα άλλο;". Πήρα την απάντηση, τι να της πω βάλε ίντερνετ; :)))) Ούτε πως ανοίγει ο κομπιούτορας δεν ξέρει! Τους έχει κάνει πιόνια η τιβι τους ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. kariatida62
    Άντε, να ακούσουμε και τη φωνούλα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. taspa
    Δεν διαφωνώ, βλέπω όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να συντονίσεις και να συντινιστείς με τόσους ανθρώπους. Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα ωρίμανσης και αποβολής του φόβου. Θα δείξει!

    Άντε ξεκινήστε ραδιοφωνική εκπομπή και θα είμαι ο πρώτος φανατικός ακροατής σας:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολίτης της Μπανανίας
    Προς το παρόν το βασικότερο πρόβλημά τους είναι ότι την ειδησιογραφία τους την έχουν "κλέψει" άνθρωποι του χώρους τους! Δημοσιογράφοι που βαρέθηκαν αυτή τη σαπίλα και θέλουν να πουν τα πράγματα όπως έχουν. Δυστυχώς όπως λέει και ο Blackened "η τιβί έχει ακόμα πέραση" γιατί ακόμα υπάρχει πολύ κοινό να την βλέπει. Αυτό το κοινό όμως δεν θα υπάρχει για πάντα!

    Δεν έχω δουλέψει για κάτι σχεικό με την τιβι αλλά δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό να καταλάβω τι γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. the monkeys
    Εγώ πάντως που δεν βλέπω σχεδόν καθόλου τιβι δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή ότι είμαι εκτός γεγονότων και πληροφόρησης. Γενικώς χαίρομαι αφάνταστα που δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει γιατί χώρισε η μενεγάκη, τι σειρές παίζονται και όλες τις υπόλοιπες σάπιες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Newton θα αργήσει ακόμα. Γιατί στην Ελλάδα ο περισσότερος κόσμος είναι ακόμα διαδικτυακά απαίδευτος. Είμαστε μια χώρα μεσήλικων και ηλικιωμένων που θα είναι εδώ για καμμιά 30αριά χρόνια ακόμα. Ακόμα και αυτοί που εργάζονται στα κανάλια δεν εχουν ιδέα απο υπολογιστές, οι περισσότεροι ξέρουν τα πολύ βασικά και τίποτα άλλο. Βάζουν τα τσιπιρίκια που τα τρέχουν ανασφάλιστα για 600 ευρώ να τους δείχνουν τι να κάνουν.

    Όσο για τους μπλόγκερς δημοσιογράφους που βαρέθηκαν και καλά την σαπίλα, άσε. Πολύ λίγοι είναι αυτοί. Τους άλλους τους κυνηγάει το σύστημα και μαζεύονται, κάποιοι άλλοι έχουν εμπλακεί σε διαμάχες που καμία σχέση δεν έχουν με την ενημέρωση, και ούτω καθεξής.

    Το θέμα είναι οτι το blogging στην Ελλάδα ξέφυγε πλέον απο την ενημέρωση και γενόμενο δίκοπο μαχαίρι, απο την μία έγινε κραυγή διαμαρτυρίας και δραπέτευση απο την πραγματικότητα και μέσο προσωπικής έκφρασης, και απο την άλλη μέσο ξεκατινιάσματος και επηρεασμού απο τους παράγοντες των ίδιων των ΜΜΕ που βλέποντας οτι δεν μπορούν να το εξοντώσουν, μπορούν απλά να προσπαθήσουν να το μολύνουν και να το αιχμαλωτίσουν.

    Και γι αυτό αυτή την στιγμή παρατηρείται παγκόσμια τάση ελέγχου και λογοκρισίας των ενοχλητικών φωνών στο νετ. Έχει ήδη ξεκινήσει, θα το δείτε να κορυφώνεται την επόμενη 2ετία.

    Ζούμε στην χώρα που κάθε τι καλό, μόλις αρχίζει και ανθίζει κάποιοι πάντα θα το πιάνουν και θα το μετατρέπουν σε σκατά.

    Γιατί είμαστε αιχμάλωτοι της χούντας και της δημοκρατίας της μετριότητας.

    Θυμηθείτε τις κουβέντες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολίτης της Μπανανίας
    Πράγματι οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα από κομπιούτορες και διαδίκτυο και θα πρέπει να "φύγει" μια γενιά για να πούμε ότι οι πιο πολλοί πλέον ξέρουν!

    Για τους δημοσιογράφους, πάλι θα συμφωνήσω ότι άρχισαν να τρώγονται μεταξύ τους και αδιαφορούν για την ενημέρωση. Απλά κάποιοι που είχαν θαφτεί ίσως τώρα να βγουν στην επιφάνεια.

    Εγώ αυτό που έχω σαν κανόνα είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν αναμασάω ειδήσεις που ακούω ή βλέπω σε εφημερίδες ή την τιβι. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του μπλογκινγκ. Μιλάω για αυτά που ξέρω και μου συμβαίνουν ή όταν βλέπω μια είδηση πάντα εκφράζω άποψη με την δημοσίευσή της.

    όσο για την τάση ελέγχου το πιστεύω ότι γίνεται αλλά επίσης νομίζω ότι είναι δύσκολο να επιτευθεί λόγο του ότι είναι δύσκολο να χαλινευτεί τόσος κόσμος. Είναι μεγάλο το ρεύμα και μάλλον θα τους παρασύρει όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σμφωνώ με εσένα και τους προλαλίσαντες. Για να γίνει το internet κυρίαρχο το μέσο ενημέρωσης, θα πρεπει αναπόφευκτα να περάσουν κάποια χρόνια. Το μέλλον ειναι αισιόδοξο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...