Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Οι Έλληνες τεχνίτες.


Όποιος έχει χρειαστεί να φωνάξει τεχνίτη στο σπίτι του για κάποια εργασία θα έχει παρατηρήσει ότι, συνήθως, έρχεται ή κάποιος τύπος προχωρημένης ηλικίας που από τα πολλά χρόνια βαριέται να σηκώσει τα χέρια του και είναι μόνιμα με ένα τσιγάρο στο στόμα, ότι και αν κάνει, και φυσικά είναι πλέον παντογνώστης και πολύξερος ή η άλλη περίπτωση είναι να έρθει κάποιος νεαρός ταλιμπανέζος ακροβάτης ο οποίος δεν έχει καθόλου όρεξη για δουλειά είτε γιατί δεν του αρέσει αυτό που κάνει είτε επειδή πληρώνεται με τόσα λίγα χρήματα που η δουλειά του καταντάει αγγαρεία. Γενικώς οι "μάστορες" στην Ελλάδα, όσο αναφορά τη νοοτροπία που έχουν για την παροχή που προσφέρουν, δεν έχουν αλλάξει καθόλου σε σχέση με πριν από είκοσι χρόνια και σε αυτό φταίνε κατά βάση οι Έλληνες επιχειρηματίες αυτών των επιχειρήσεων οι οποίοι συντηρούν αυτή τη νοοτροπία.

Το μοναδικό που έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια και κάπως βελτίωσε την κατάσταση σχετικά με τον τρόπο εργασίας, τον χρόνο και την αντιμετώπιση των δυσκολιών, είναι τα εργαλεία και τα μηχανήματα, τα οποία έχουν εξελιχτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με παλαιότερα. Τουλάχιστον σήμερα ξέρεις ότι όσο κανίβαλος κι αν είναι ο τεχνίτης δεν θα χρειαστεί ούτε να σου γκρεμίσει το μισό σπίτι για να κάνει μια δουλειά αλλά ούτε θα κάνει δέκα μέρες για κάτι απλό.

Όλα αυτά, βέβαια, ίσχυαν μέχρι και χτες, μέχρι τη μέρα που άρχισε η κρίση να χτυπάει την πόρτα μας. Πολλές μικρές επιχειρήσεις πλέον αρχίζουν να κάνουν ταχέως βήματα προς τα πίσω με σκοπό να μειώσουν τα έξοδα -κατά τη γνώμη μου δεν έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτα-. Σου λέει ο άλλος, χάλασε το τρυπάνι, θα αγοράσω σφυρί θα βάλω και ένα πιτσιρίκο χωρίς ένσημα και με χαμηλό μεροκάματο να βαράει από το πρωί ως το βράδυ και θα γίνει η δουλειά μου.

Σε έναν τέτοιο τύπο έπεσε προχτές ένας φίλος μου -υδραυλικός στο επάγγελμα- ο οποίος έψαχνε έμπειρο τεχνίτη για υδραυλικές εγκαταστάσεις. Πηγαίνει το πρωί στη διεύθυνση την οποία βρίσκεται το μαγαζί του εργοδότη και βλέπει ότι πρόκειται για ένα υπόγειο σκοτεινό χώρο με ένα γραφειάκι και δυο τσάντες εργαλεία. Συστήνεται και του λέει ο εργοδότης περίμενε να έρθουν και οι άλλοι να πάτε σε μια δουλειά. Μετά από λίγο έρχονται δυο παιδιά γύρω στα είκοσι παίρνουν τις τσάντες με τα λιγοστά εργαλεία που είχαν μέσα, τα βάζουν σε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και ετοιμάζονται να φύγουν. Μπαίνει και φίλος μου μέσα και πηγαίνουν σε μια νεόχτιστη οικοδομή να κάνουν τα υδραυλικά. Εκεί ανακαλύπτει ο φίλος μου ότι δεν πρόκειται για εγκαταστάσεις υδραυλικών συστημάτων αλλά για ειδικές αποστολές. Στις τσάντες υπήρχαν δυο σφυριά και δυο καλέμια, ένα φλόγιστρο (πάλι καλά που δεν τους έδωσε αναπτήρα) και διάφορα άλλα μικροεργαλεία. Οι δυο πιτσιρικάδες δεν είχαν καθόλου εμπειρία οπότε μια δουλειά που θα έπαιρνε κανονικά μισή ώρα την έκαναν σε δύο. Με λίγα λόγια οι καταστάσεις θύμιζαν χώρα τρίτου κόσμου και όχι ευρωπαϊκή.

Στο τέλος αφού τέλειωσαν το οχτάωρο και κάνα δίωρο υπερωρίες γύρισαν πίσω στο "μαγαζί". Του λέει ο εργοδότης "όλα εντάξει;". Τι να του πει το παιδί "καλά" λέει. Λοιπόν, αύριο αν γίνεται φέρε και το δικό σου αυτοκίνητο που είναι μικρό φορτηγάκι (είχε πάει με το φορτηγάκι του πατέρα του) να κουβαλήσουμε και κάποια πράγματα. Του έδινε μισθό 40€ (880€ το μήνα), χωρίς ένσημα και υπερωρίες και χωρίς εργαλεία και ήθελε να φέρει και το αυτοκίνητό του. "Βασικά δεν πρόκειται να έρθω αύριο φίλε, οπότε ψάξε για κανέναν άλλον" του είπε και έφυγε.

Κατά τη γνώμη μου έρχεται κύμα εκκαθάρισης των επιχειρήσεων στην αγορά. Αυτοί που θα αντέξουν θα είναι όσοι δεν χρωστούν σε τράπεζες, όσοι δεν έχουν ρίξει κανονιά σε επιταγή, όσοι με τον ένα ή άλλο τρόπο συνεχίζουν να έχουν μεγάλο πελατολόγιο και όσοι κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

11 σχόλια:

  1. Πιο εύκολα δηλαδή να βρείς καλό γιατρό παρά υδραυλικό! Ωχ τι με περιμένει σε λίγο, γιατί με πολλούς υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους θα νταραβεριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφτασε να θεωρειται τυχη να πετυχει κανεις καλους τεχνιτες που να ξερουν τη δουλεια τους, να μην εχουν το στυλακι με το τσιγαρο στο στομα, που ειπες, τη μαγκια και τη βαρεμαρα και κυριως να σε κοροιδευουν! Ζηταει κανεις πολλα; Σε αλλες χωρες η πλειοψηφια των εργατων ειναι συνηθως επαγγελματικη, στα μερη μας ομως ΚΑι αυτο φαινεται να σπανιζει...Γιατι τα κανουμε ολα δυσκολα και στραβα στην Ελλαδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοειται να ''μη'' σε κοροιδευουν! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Έλληνες τεχνίτες" ??? σαν ανέκδοτο μου ακούγεται :))
    Οκ ας σοβαρευτούμε!
    "Αυτοί που θα αντέξουν..." ας είναι όσοι κάνουν τη δουλειά τους σωστά, τουλάχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω τι είδους τεχνίτες έχετε συνηθίσει,πάντως εγώ είμαι πολύ υπερήφανος για τον εαυτό μου και δεν μιλώ μόνο για τα ελληνικά δεδομένα του ότι δηλώσεις είσαι.
    Πάντως φίλε Newton δεν είμαι σίγουρος για το ποιος θα επιβιώσει.Αυτός που δεν μπήκε στην τράπεζα για δάνεια ή το λαμόγιο που χρωστάει και της μιχαλούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει πολλοί διαφορετικοί τεχνίτες στο σπίτι μου. Δόξα τω θεώ, ήμουν τυχερός και πραγματικά όλοι τους ήταν πολύ καλά παιδιά, εξυπηρετικοί και συνεννοήσιμοι. Με όλους πιάνω κουβέντα επειδή ξέρω ότι οι πιο πολλοί είναι λαικά παιδιά και έχουν να σου πουν καλές ιστορίες και ντόμπρες κουβέντες.

    Οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί μεν, αλλά δεύτερης γενιάς με χρόνια διαμονής εδώ, που μιλούσαν πολύ καλά τα ελληνικά. Μάλιστα 2 διαφορετικοί μου είπαν ότι την μπαλκονόπορτα που μου έβαζαν, και τα σανίδια του πατώματός μου, τα είχαν βάλει και αυτοί στα δικά τους σπίτια που χτίσαν σε νεόδμητες και αξιοπρεπέστατες περιοχές. Δεν ξέρω τι παίζει με τους Έλληνες εργοδότες, σίγουρα δεν είναι ευχάριστες οι συνθήκες, αλλά από την άλλη για να μην αδικώ κανέναν, πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα έμπιστοι και καλοί τεχνίτες. Δεν ξέρω κατά πόσο θα επιβιώσουν όσοι είναι καλοί και σωστοί στη δουλειά τους, αλλά σίγουρα αυτή την εποχή δεν περνούν οι λαμογιές και οι κακοτεχνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kariatida62
    Μπα και για τους γιατρούς έχω μαζεμένα και μάλιστα χειρότερα. Στα προσεχώς είναι.

    Τι έγινε το πήραμε το σπίτι με την αυλή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Elva
    Εδώ ρε συ Έλβα πηγαίνεις σε κτήριο που είναι υπό την επίβλεψη του δημοσίου και βλέπεις τους μαστόρους όλους εννοείται χωρίς κράνη, η μουσική τσίτα λες και είσαι στα μπουζούκια και οι φραπέδες πάνε κι έρχονται. Γιαυτό τίποτα δεν φτιάχνεται σωστά στο τέλος. Στο σπίτι μας περιμένουμε να κάνουν σωστή δουλειά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. JamanFou
    Χλωμό το κόβω, μάλλον αυτοί που έχουν το πελατολόγιο θα ζήσουν.

    Θα το μάθουμε σύντομα, αν θα υπάρχω ακόμα θα σημαίνει ότι έζησαν αυτοί που έκαναν καλά τη δουλειά τους!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. tiktos
    Αρχίζει και σφίγγει ο κλειός για αυτούς που χρωστούν πολλά, πλέον τα λαμόγια θατρώνε τα μούτρα τους. Από την άλλη αυτούς που πήραν δάνειο θα τους τρώει η τράπεζα με τη μία. Δεν ξέρω θα δείξει σε κάνα χρόνο.

    Όλοι φίλε μου είμαστε υπερήφανοι για τον εαυτό μας, το θέμα είναι ότι αν δεν κάνουμε κάτι σωστά δεν το καταλαβαίνουμε γιατί μάθαμε να λειτουργούμε λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. sixtwelve
    Ευτυχώς που το ανέφερες γιατί το ξέχασα. Το 50% σήμερα των τεχνιτών είναι αλλοδαποί. Στις μεγάλες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν και μεγάλα έργα οι αλλοδαποί που εργάζονται είναι το 80% των τεχνιτών της επιχείρησης. Και να σου πω την αλήθεια είναι πιο υπεύθυνοι και εργατικοί από τους Έλληνες, οι οποίοι δουλεύουν λες και κάνουν αγγαρεία.

    Σίγουρα υπάρχουν ακόμα καλοί και έμπιστοι τεχνίτες απλά σπανίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...