Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Αναδρομή στα παλιά και κάποιες σκέψεις.


Έχουν περάσει κάτι περισσότερο από δύο χρόνια και περίπου 175 αναρτήσεις από τότε που έφτιαξα αυτό το ιστολόγιο. Μερικές φορές μου αρέσει να γυρίζω σελίδες προς τα πίσω και να διαβάζω κάποιες παλαιότερες αναρτήσεις μου (κάποιες φορές και δικές σας), που πλέον βρίσκονται καταχωνιασμένες στα άδυτα των συνδέσμων και των url της google και ολίγοι είναι αυτοί που τις τιμούν με την επίσκεψή τους.

Μου αρέσει να βλέπω πώς σκεφτόμουν δύο χρόνια πριν. Τι λάθη γραμματικά και συντακτικά έκανα και ποιο ήταν το στυλ και το ύφος του γραπτού λόγου μου. Είναι θαρρώ και ένας τρόπος να βελτιώνομαι συνεχώς και να μην επαναλαμβάνω τα ίδια σφάλματα. Να κάνω βήματα μπροστά και όχι πισωγυρίσματα. Για να πω την αλήθεια ποτέ δεν ήμουν άριστος (για την ακρίβεια ήμουν μέτριος) σε δυο πράγματα' στο γραπτό λόγο και στη συνομιλία από το τηλέφωνο. Το δεύτερο ειδικά το βαριόμουνα, και συνεχίζω να το βαριέμαι, απίστευτα. Τα μπλογκς και οι μπλόγκερς, φυσικά, μου έδωσαν μια ευκαιρία να βελτιώσω τα ελληνικά μου και μαζί με αυτά και το γραπτό λόγο μου.

Από την άλλη πάλι, αναζητώντας και διαβάζοντας παλιές αναρτήσεις επιβεβαιώνομαι ή και διαψεύδομαι για αυτά που έγραφα και πίστευα. Άλλες φορές τις διαβάζω και λέω "χμμ, εδώ έκανα λάθος" και άλλες σκέφτομαι "τα έλεγα εγώ". Ακόμα, υπάρχουν πράγματα που θα ήθελα να δημοσιεύσω αλλά φοβάμαι ότι από τη μία δεν θα καταφέρω να τα αποτυπώσω στην ανάρτηση ακριβώς όπως τα σκέφτομαι και από την άλλη δεν ξέρω αν όλοι είναι έτοιμοι, αν όχι να τα δεχτούν, τουλάχιστον να τα σκεφτούν πριν τα απορρίψουν.

Τέλος πάντων, αφορμή για αυτή την ανάρτηση είναι μια άλλη παλαιότερη ανάρτησή μου που είδα σήμερα και που κατά κάποιο τρόπο επιβεβαίωσε τις απόψεις μου για το ανάθεμα που ρίχνουμε σήμερα στους πολιτικούς μας. Τους κατηγορούμε ότι έκλεψαν και κακοδιαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα. Δεν σκεφτόμαστε όμως ότι οι πολιτικοί και η πολιτική είναι ο καθρέφτης των πολιτών, ο καθρέφτης του εαυτού μας. Όταν τους κοιτάζουμε βλέπουμε ουσιαστικά των ίδιο μας τον εαυτό. Αν αυτοί από τη θέση που βρίσκονται έκλεψαν τεράστια ποσά, εμείς με τη σειρά μας κλέψαμε ανάλογα με αυτά που μπορούσαμε και όσοι δεν έκλεψαν απλά δεν τους δόθηκε η ευκαιρία. Αν οι πολιτικοί έκαναν κακή διαχείριση των οικονομικών και των άλλων παραμέτρων του κράτους, την ίδια άθλια διαχείριση κάναμε και εμείς στα νοικοκυριά μας.

Ένα είδος απόδειξης σε αυτά που γράφω είναι και η παρακάτω ιστορία που μου διηγήθηκε κάποιος γνωστός και που ανέρτησα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Υ.Γ. Το άρθρο είναι εν μέρη διορθωμένο διότι είχε αρκετά ορθογρφικά και συντακτικά λάθη.

" Η καθημερινή επαφή με διάφορους και διαφορετικούς ανθρώπους, μπορεί να έχει ή πολύ αρνητικές ή πολύ θετικές επιπτώσεις στην σκέψη ενός ανθρώπου.

Μπορεί κάποιος (οι περισσότεροι θα έλεγα) εύκολα να παρασυρθεί και να μπει στο παιχνίδι του άσκοπου υπερκαταναλωτισμού και της βραχυχρόνιας χαράς. Η αποξένωση από τους συνανθρώπους μας, τα "σπίτια κλουβιά" που ζούμε και η κατάργηση του σημαντικότερου παράγοντα για την ψυχική γαλήνη των ανθρώπων που είναι η συζήτηση με πραγματικούς φίλους, έφεραν την κοινωνία μας στην σημερινή της κατάντια.

Οι Έλληνες έχουμε γίνει από τα πιο καταναλωτικά όντα του πλανήτη. Αγοράζουμε άσκοπα ένα σωρό σκουπίδια που μετά από λίγο καιρό και αφού έχουμε καταχρεωθεί στις τράπεζες είτε τα βαριόμαστε είτε μας τα παίρνουν πίσω επειδή δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε.

Κλασικό παράδειγμα των όσων αναφέρω είναι η ιστορία του ανθρώπου που άκουσα σήμερα και που νομίζω ότι πολλοί την ζουν αλλά κανένας δεν λέει να το παραδεχτεί.

Ένας άνθρωπος, λοιπόν, που για πολλά χρόνια κάθε σαβ\κο έπαιρνε την οικογένειά του, το μικρό φουσκωτό του και το παλιό του αυτοκίνητο (fiat 127) και πήγαινε στην Ηράκλεια για μπάνια. Το αυτοκίνητο ήταν σαραβαλάκι και με το ζόρι κουβαλούσε αυτούς και το βαρκάκι αλλά τελικά τους πήγαινε και τους έφερνε. Ο ίδιος κορόιδευε αυτούς που δούλευαν το Σάββατο επειδή "δεν ξέρουν να ζουν" όπως έλεγε και να διασκεδάζουν. Από τη στιγμή που η αγορά απελευθερώθηκε και οι τράπεζες άρχισαν να δίνουν τα δάνεια, όπως οι τουρίστες τα ψίχουλα στα περιστέρια, ο πρωταγωνιστής μας άρχισε να αισθάνεται άσχημα που όλοι οι γνωστοί του είχαν καινούρια αυτοκίνητα και αυτός ήταν ακόμα με το fiat. Αποφάσισε, λοιπόν, οτι έπρεπε να αγοράσει και αυτός ένα καινούριο και σύγχρονο τετράτροχο. Βέβαια δεν θα μπορούσε να πάρει κάτι φθηνό αλλά ένα αμάξι με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα και ας του ήταν αχρείαστα. Έτσι αγόρασε ένα audi a4 προσθέτοντας στα μηνιαία του έξοδα ένα κάρο γραμμάτια που έπρεπε να πληρώνει στην τράπεζα για το δάνειο που του έδωσε. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησής του ήταν τραγικό. Αναγκάστηκε, για να τα βγάλει πέρα, να δουλεύει και τα Σάββατα ώστε να μπορεί να πληρώνει τις δόσεις. Επίσης, σταμάτησε να πηγαίνει στην Ηράκλεια όπου έκανε τα μπάνια του, ψάρευε και περνούσαν αυτός και η οικογένειά του ευχάριστα το σαββατοκύριακο, γιατί δεν είχε αρκετά λεφτά για βενζίνες (έκαιγε βλέπετε και πολύ το εργαλείο που αγόρασε). Έτσι κατάντησε ένας μίζερος άνθρωπος των διαμερισμάτων (βλέπε άνθρωπος των σπηλαίων) με μοναδική χαρά να πίνει την Κυριακή τον καφέ του στο μπαλκόνι του και να αναπολεί της παλιές καλές μέρες που πήγαινε για μπάνιο στην Ηράκλεια με το "σαραβαλάκι" του.

Πριν προλάβετε να τον κατηγορήσετε ρίξτε μια ματιά γύρω σας και σκεφτείτε πόσα από αυτά που έχετε αγοράσει ή που κάνετε σαν χόμπι σας δίνουν πραγματική ευτυχία. Σκεφτείτε ποιοι είναι οι πραγματικοί σας φίλοι και πως μόνο με ελάχιστα πράγματα και αυτούς τους φίλους ίσως να περνούσατε καλύτερα!"

13 σχόλια:

  1. Καλά κάνεις, το κάνω και εγώ σε άλλα μπλογκ που διαβάζω, ακόμα και στο δικό μου και ας είναι σχετικά νέο. Έχει ενδιαφέρον να βλέπεις τι έλεγες, τι σκεφτόσουν, τι συνέβη απο τότε σε εσένα, στην επικαιρότητα, στις εξελίξεις, στις συνθήκες. Είναι ένα καλό ιστορικό αρχείο, φαντάζεσαι τι αξία θα έχει για εσένα όταν περάσουν αρκετά χρόνια; Τώρα τα γραπτά πραγματικά μένουν, πιο πολύ απο ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολίτης της Μπανανίας
    Φαντάζομαι ότι σε αναρτήσεις, όμως, με έχεις περάσει κατά πολύ:))

    Εγώ πάντως το δικό σου το μπλογκ το διαβάζω ανελλιπώς. Έχει ψιλοκολλήσει το RSS feed και μου στέλνει διαρκώς mail με όλες τις αναρτήσεις σου. Εντάξει, για να πω την αλήθεια δεν με χάλασε, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενημερώνομαι εύκολα και σωστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1.Είναι καρατσεκαρισμένο ότι όντως βελτιώθηκες στην ορθογραφία... :))
    2.Με άρεσε πολύ η ουσία της σημερινής σου ανάρτησης. Εδώ ταιριάζει για τους πολιτικούς μας και το "καθρέφτης σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω"
    3.Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα Saq

    Αν και καταλαβαινω το γενικο ''πνευμα'' της φρασης σου:''Aν οι πολιτικοί έκαναν κακή διαχείριση των οικονομικών και των άλλων παραμέτρων του κράτους, την ίδια άθλια διαχείριση κάναμε και εμείς στα νοικοκυριά μας'', δηλωνω οτι οπως εγω δεν εκανα κακη διαχειρηση, ουτε εφαγα χρηματα απο νοικοκυρια αλλων, οπως εκαναν καποιοι ...γνωστοι και μη εξαιρετεοι, αλλο τοσο δεν το εκανε και πολυς αλλος εργαζομενος κοσμος, στην Ελλαδα! Τα.. αυτομαστιγωματα δεν ειναι του στυλ μου ;))

    Kαλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε! Τόσο παλιός blogger είσαι; Δεν τόξερα...και εκεί αγαντάρεις! Μπράβο Saq πρώην Newton!
    Θα συμφωνήσω και γω με την Εlva. Δεν έκλεψα δεν σπατάλησα, δεν κορόιδεψα κανέναν! Αν δεν υπήρξα τόσο παραγωγικη όσο θάπρεπε να απαιτεί ο μισθουλάκος μου δεν φταίω εγώ! Το κυριότερο δεν έβγαλα ποτέ χρήματα απο την δουλειά μου περισσότερο απο όσα χρειάζεται κάποιος ίσα-ίσα για να ζει και δεν χρωστάω σε κανέναν!
    Με παίρνουν τηλέφωνα οι τράπεζες και με συμβουλεύουν να μεταφέρω τα δάνειά μου και τις πιστωτικές μου στην τράπεζά τους και γω τους απαντώ με ειρωνία, δεν χρωστάω σε κανέναν κυρία μου! Μου χρωστάτε δεν σας χρωστώ! Και όμως! Εγώ θα πληρώσω! Εγώ θα τιμωρηθώ που έφαγαν και σπατάλησαν άλλοι! Είναι δικαιοσύνη αυτή, είναι δημοκρατία αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. JamanFou
    Μα άμα έχω δασκάλες σαν κι εσένα, γίνεται να μην βελτιωθώ; :)

    Καλό σκ, αν και εγώ δουλεύω σήμερα και μάλιστα μέχρι αργά, οπότε, καλό κ για μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elva
    Μακάρι να είχα χρόνο σήμερα να αναπτύξω το σκεπτικό μου. Στα γρήγορα όμως... δεν ξέρω τι έκανες εσύ οι περισσότεροι Έλληνες πάντως σπατάλησαν τα χρήματα που πέρασαν από τα χέρια τους σε άσκοπα έξοδα. Οι αγρότες για παράδειγμα τις επιδοτήσεις, όσες έφρασαν τελικά στα χέρια τους, τις έκαναν αμάξια πολυτελείς και λουλούδια που πετούσαν στα μπουζούκια. Κάτι τέτοιο εννοώ.

    Λίγο αυτομαστίγωμα που και που δεν βλάπτει. Τώρα θα κάτσουμε να μας μαστιγώσει ο Δ(ήμιος)ΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kariatida62
    "Αν δεν υπήρξα τόσο παραγωγικη όσο θάπρεπε να απαιτεί ο μισθουλάκος μου δεν φταίω εγώ!"

    Αλλά ποιος φταίει; εγώ; Δεν σε κατηγορώ, απλά δεν το κατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Elva
    Ένα παράδειγμα ελληνικής κακής διαχείρησης...http://www.youtube.com/watch?v=tAxsnTNKj5c&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αλήθεια είναι οτι για μπλογκ 4 μηνών έχω κάργα αναρτήσεις, δεν έχω παράπονο. Χο Χο Χο!

    Επειδή με το RSS feed δεν ασχολούμαι να πω την αλήθεια, ελπίζω να μην φταίω εγώ σε κάτι και σε πρήζει στα email απο το μπλογκ μου ρε συ Saq, έτσι; Όχι τίποτα άλλο δηλαδή αλλά μη σπαμάρω εν αγνοία μου και δεν το ξέρω. :-D

    Καλή Πρωτομαγιά σε όλους σας φίλοι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου φίλε Saq,

    Είναι πράγματι διασκεδαστικό να διαβάζεις παλαιότερες αναρτήσεις και σχόλια. Κείμενα αξίας!

    Οσο για την ιστορία είναι άκρως διδακτική. Το ίδιο είπα σε έναν φίλο μου που μου είπε ότι πήρε ένα Civic. "Καλά ρε συ τι να το κάνεις στη Θεσσαλονίκη, σάμπως ταξιδεύεις, μόνο για κανένα μπάνιο στη Χαλκιδική πας" και μου λέει "Γιατί όχι ρε συ, δεν δικαιούμαι κάτι καινούργιο"

    Προσπαθούσα να τον πείσω ότι η σωστή ερώτηση είναι ΓΙΑΤΙ, ΝΑΙ και οχι ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ. Αλλά ξέρεις πως σκέφτονται οι περισσότεροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολίτης της Μπανανίας
    Δεν με ενοχλεί καθόλου ρε συ, ίσα ίσα που με διευκολύνει να βλέπω τις αναρτήσεις σου έγκαιρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. NdN
    Γεια σου Νίκο, πριν λίγο διάβαζα την ανάρτήσου για τον εκλογικό νόμο στην Αγγλία και είχα και κάτι απορίες, αλλά αυτά στο μπλογκ σου.

    Για το παράδειγμα που αναφέρεις, έχει πλάκα γιατί έχω μια παρόμοια ιστορία με τον κολητό μου. Κάποια εποχή που δούλευε σα το σκυλί και μάλιστα εκτός έδρα έβγαζε αρκετά φράγκα, για τα δικά μας δεδομένα τουλάχιστον. Πήγε, λοιπόν, και αγόρασε ένα πεζό 2000 κυβικά μεταχ/σμένο.

    Του λέω μην είσαι μαλάκας, μεγάλο αυτοκίνητο, πολλά τα έξοδα συντήρησης, καίει πολύ βενζίνη και άσε τα τέλη και τις ασφάλειες που είναι πόσα φράγκα παραπάνω. Πάρε κάτι πιο μικρό με τα ίδια λεφτά και λιγότερα και αυτά που θα έδινες μέσα στο χρόνο για το 2λιτρο αξιοποίησέ τα αλλού. Βάλτα στην άκρη για ώρα ανάγκης.

    Μου απάντησε το ίδιο ακριβώς πράγμα, "δεν το αξίζω ρε φίλε;".

    Νομίζω την απάντηση την έδωσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...