Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ακίρα Κουροσάβα "Όνειρα"


Καλά βρε Σάκη, μου λέει η γυναίκα μου, τι ταινία είναι πάλι αυτή που κατέβασες να δεις;

Είναι κάποιες ταινίες που πραγματικά δεν μπορείς να περιγράψεις, παρά μόνο μπορείς να πεις σε κάποιον να τις δει επειγόντως. Μία από αυτές είναι και η ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη Akira Kurosawa, Dreams, (ή Yume ή Όνειρα). Βασικό θέμα της η καταστροφή του περιβάλλοντος και η αλόγιστη εκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο. Σκηνές γεμάτες χρώματα και μουσικές που στο βάθος τους όμως κρύβουν θλίψη και πόνο. Εδώ δεν πρόκειται να δείτε μηνύματα μπουρδοοικολογίας που από πίσω τους ελλοχεύει το κέρδος και μόνο το κέρδος και που καμία σχέση δεν έχουν με την αγάπη για τη φύση, αλλά τουναντίον, μέσα από την προπαγάνδα για οικολογική συνείδηση καταστρέφουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον. Σε αυτή την ταινία δεν υπάρχει κάποιος υπερήρωας που τρέχει πιο γρήγορα και από τις σφαίρες, αλλά ούτε φαντασμαγορικές εκρήξεις και καλοφτιαγμένα μοντάζ. Κάθε "Όνειρο" είναι μια διαφορετική ιστορία παιγμένη σαν θεατρική παράσταση, απλά και λιτά με σκοπό την αφύπνηση του μυαλού.

Φαντάζομαι ότι όποιος την έχει δει θα του έκανε περισσότερο εντύπωση η σκηνή  "Το βουνό Φίτζι στα κόκκινα". Εμένα μου άρεσε η τελευταία σκηνή τόσο για τα μηνύματά της όσο και για τα χρώματα και την μουσική που έχει στο τέλος, γιαυτό και την ανέβασα να την μοιραστώ μαζί σας.


Watch Akira Kurosawa's Dreams in Entertainment | View More Free Videos Online at Veoh.com

7 σχόλια:

  1. Πάλι καλά που την μοιράστηκες μαζί μας...

    Κι εμένα μου άρεσαν τα χρώματα, ιδίως εκείνο το μαύρο που δηλώνει... απουσία χρώματος, αλλά και η μουσική μ' εκείνες τις παύσεις σ' όλη τη σκηνή!

    χαχα! δεν μου παίζει το βίνδεον Σάκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. JamanFou
    Υπερβολική σε βρίσκω. Οι σκηνές με μαύρο είναι μειοψηφία στην ταινία, αλλά ακόμα και αυτές έχουν την χάρη τους. Όσο για τις παύσεις, εσύ που είσαι μουσικός θα ξέρεις καλύτερα ότι η παύση στη μουσική είναι πιο σημαντική ακόμα και από τις νότες.

    Εμένα πάντως μου παίζει κανονικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πάρα πολύ σωστά τα όσα σχολίασες για το μαύρο και τις παύσεις!
    Ωστόσο το σχόλιό μου [το οποίο έγραψα με καθαρά διάθεση χιουμοριστική] αφορούσε στο βίντεο που έβαλες στο τέλος και το οποίο ο χρήστης μού το αποκλείει για λόγους δικαιωμάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. JamanFou
    Φαντάζομαι σε κάλυψα για την δική μου διάθεση και αν φάνηκα λίγο απότομος και σε τρόμαξα έγινε άθελά μου. Το βίδεο μου το απέκλεισε ο Warner ο Bros και μάλλον μπορώ καιτο βλέπω μόνο εγώ που το ανέβασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mάλιστα! Φαντάζομαι τι άποψη θάχουν οι "επιστήμονες" για όσα λέει ο Γέρος στον νεαρό... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα που είδα πια το βίνδεον μπορώ να γίνω λίγο πιο σοβαρή...

    Προφητικότατος ο Kurosawa!
    Παραπέμπει δε στο "Πίσω στη Φύση" του Ρουσσώ, όχι για να γίνουμε πρωτόγονοι, μα εννοώντας πίσω στη "λογική" της φύσης.

    Καλά μπάνια Saq

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...