Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Δείξε μου τον γείτονά σου


Έχουμε συζητήσει πολλές φορές για τον άστατο χαρακτήρα του Έλληνα  ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για πολλά από τα δεινά αυτού του τόπου. Πρέπει, όμως, να αναφέρουμε ότι πέραν της δική μας ευθύνης για αυτή την άσχημη πορεία έχουμε σταθεί πολύ άτυχοι και στο θέμα της γειτονίας.

Η χώρα μας συνορεύει με τέσσερις άλλες. Την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στο άκουσμα και μόνο αυτών των χωρών καταλαβαίνουμε γιατί μιλάω για ατυχία.

Η Αλβανία σχεδόν ποτέ δεν ήταν μια ισχυρή και οργανωμένη χώρα. Μάλιστα είδε την πορεία της να γίνεται χειρότερη όταν ξέσπασαν τα σκάνδαλα με τις "πυραμίδες" και τις τράπεζες. Τα Σκόπια, από την άλλη, ως μέλ(ρ)ος της Γιουγκοσλαβίας ακολουθούσαν τόσα χρόνια έναν αναγκαστικό, κομμουνιστικό, δρόμο, κάτι το οποίο δεν είναι στο θέμα μου να αναλύσω σε αυτό το άρθρο αλλά τα γεγονότα έδειξαν ότι δεν τους πήγε μπροστά, αλλά μάλλον, και έπειτα από την κατάρρευση της ένωσης, πολλά χρόνια πίσω. -Σήμερα, από όσο μπορώ να πληροφορηθώ, το κράτος το Σκοπίων έχει αλλάξει ρότα και βαδίζει προς το καλύτερο. Μαθαίνω ότι οργανώνονται, ανοικοδομούνται, θεσπίζουν νόμους που σέβονται, δημιουργούν υγιή επιχειρηματικότητα-. Λίγο πιο δεξιά από πάνω μας βρίσκεται η Βουλγαρία. Η χώρα που πάντα ονειρευόταν την πρόσβασή της στη θάλασσα και (ευτυχώς για εμάς) ποτέ δεν τα κατάφερε. Αυτή η χώρα, που έγινε και το τελευταίο σύνορο της επίδρασης του κομμουνισμού μετά το τέλος του  Β'ΠΠ, δεν είχε καλύτερη πορεία από τις άλλες δυο. Μπορεί να υπερηφανεύονται για τεχνολογική πρόοδο που πήραν από τη Ρωσία αλλά όπως φάνηκε τα Τρακτέρ και το φυσικό αέριο δεν ήταν αρκετά ώστε να αντιμετωπίσουν τον καπιταλιστικό πόλεμο. Έτσι με την κατάρρευση του κομμουνισμού γκρεμίστηκε και η Βουλγαρία. Τέλος, η μεγάλη πληγή για την Ελλάδα, η Τουρκία. Με την χώρα αυτή μας συνδέουν πολλά, αρνητικά κυρίως, γεγονότα. Από τη μία τα 400 χρόνια σκλαβιάς, έπειτα οι συνεχείς πόλεμοι, οι διωγμοί και οι γενοκτονίες καθώς και η μαύρη στιγμή της εισβολής στην Κύπρο. Όσο και αν κατηγορούμε τους Τούρκους για όλα κατά τη γνώμη μου κάποιο μέρος της ευθύνης, για πολλά από τα γεγονότα, έχει και η Ελληνική πλευρά, ίσως μικρότερο, αλλά έχει.

Γεγονός, λοιπόν, είναι ότι η Ελλάδα θα είχε μια καλύτερη πορεία αν για παράδειγμα είχαμε γύρω μας χώρες όπως η Ελβετία, η Σουηδία ή η Αυστρία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν υφίσταται και θα πάρει πολλά χρόνια σε αυτές τις χώρες να αναπτυχθούν. Παρόλα αυτά,  νομίζω, ότι μπορούμε να φερθούμε έξυπνα και να αλλάξουμε στρατηγική στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους γείτονές μας χωρίς να σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε την ιστορία. Είναι καιρός να προσπεράσουμε τις δυσκοιλιότητές μας και να δούμε καθαρά το συμφέρον μας.

Κάτι τέτοιο παρατηρώ ότι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο την τουρκική πλευρά. Πραγματικά, αν και δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον ΓΑΠ γιατί θεωρώ ότι είναι ανδρείκελο, στο συγκεκριμένο θέμα, αν δεν κρύβεται κάτι από πίσω, νομίζω ότι είναι μια από τις πιο έξυπνες κινήσεις του πασοκ. Το κράτος πληρώνει τεράστια ποσά κάθε χρόνο μόνο και μόνο με τον φόβο για έναν ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία, το Κυπριακό έτσι όπως πάει δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ, η υφαλοκρηπίδα θα πάει "κάποτε" στα δικαστήρια. Θέλω να πιστεύω ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις τα σημαντικότερα εμπόδια θα ξεπεραστούν και θα τελειώσει αυτό το παιχνιδάκι με τον αόρατο εχθρό. Θα σταματήσουμε να ξοδεύουμε τόσα δις άσκοπα για εξοπλισμούς και το κυπριακό θα πάρει το δρόμο του. Το μόνο που μένει είναι να δούμε τις εξελίξεις αλλά και τις αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης και κυρίως του χουντοστρατού της Τουρκίας που δε νομίζω να είναι θετικές.

7 σχόλια:

  1. Aντε γειά σου, βρε Saq...ωραία τα αναλύεις!
    Μα να σε ρωτήσω κάτι! Όταν λες αμοιβαίες υποχωρήσεις τι εννοείς? Διευκρίνησε μας πόσο αμοιβαίες δηλαδή?
    Γιατί όπως βλέπουμε υποχωρήσεις μόνο εμείς κάνουμε! Τι έχεις να πεις για ΑΟΖ και γκρίζες ζώνες?

    Ίδιο κασκολάκι φορούσαν τα παλληκάρια μας!Κουκλιά και τα δύο :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καρυάτιδα!
    Το θέμα της υφαλοκρηπίδα, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και των γκρίζων ζωνών είναι καθαρά δικαστικό και δεν παίρνει καμιά "άποψη" από εμάς. Αν τα δικαιούμαστε πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

    Το παιχνίδι πάντως το χάσαμε όταν χάσαμε και τον πόλεμο που κατέληξε στην Μ.Ασιατική καταστροφή. Ενώ χάσαμε τον πόλεμο οι τούρκοι δεν πήραν σχεδόν τίποτα από νησιά και αυτό είναι που τους τρελαίνει ακόμα και σήμερα. Για αυτό δεν θέλουν να εκμεταλλευτούμε το αιγαίο. Αν είχαμε μυαλό τότε και σταματούσαμε την επέλαση νωρίς, τώρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

    Πάντως υποχωρήσεις από την δική μας πλευρά δεν ξέρω που είδες, ειλικρινά!

    Ναι, ομορφόπαιδα και οι δυο, αλλά ο ΓΑΠ δεν συγκίνεται :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αόρατο εχθρό δε μπορείς να τον πεις. Εχθρό με αόρατα όπλα ίσως...

    Παρατήρησε το υποκριτικό [υπο]μειδίαμα του γείτονα έναντι του δικού μας... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν βλέπεις καμμιά υποχώρηση εσύ ε???
    Δεν βλέπεις Τούρκικες παραβιάσεις,και χάρτες γκρίζων ζωνών,δεν βλέπεις την μη αναγνώριση της Κύπρου και κατοχές, δεν βλέπεις την ενθάρρυνση της μαζικής λαθρομετανάστευσης απο την Τουρκία στην Ελλάδα, δεν βλέπεις τι γίνεται με τους Ιμάμηδες στην Θράκη σ'αντίθεση με όσους Έλληνες που έχουν απομείνει στην Πόλη,δεν βλέπεις casus belli,δεν βλέπεις ότι η Τουρκία πείθει τις χώρες που έχουν στενή εξάρτηση από την Άγκυρα να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» (όπως έγινε πρόσφατα με την Συρία),ότι ανοίγει ναυτικές βάσεις στην Αλβανία πολύ κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας και ασκεί επιρροή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας να ακυρώσει την σύμβαση οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα ενώ εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε σαν να μην ...πω!
    Και δεν μου λες σε παρακαλώ τι δουλειά είχε να παει στην σύσκεψη των διπλωματών τους ο πρυθυπουργός μας ε?
    Διπλωματική κίνηση ήταν αυτή? Γιατί για να συννενοηθούν πώς θα χωρίσουν το Αιγαίο να το συνεκμεταλλευτούν?
    συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακουσε τι μουρμουράνε: Nα προχωρήσουμε λένε σε μια κοινή διακήρυξη ότι το Αιγαίο είναι δήθεν θάλασσα ημίκλειστη. Δηλαδή νάχει ειδικό καθεστώς, όπου δεν θαισχύει το Δίκαιο της Θάλασσας κι όλα όσα προβλέπονται για την υφαλοκρηπίδα των νησιών, για την αιγιαλίτιδα ζώνη, για τις γραμμές βάσεις καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνως κλπ.
    Δηλαδή να παραιτηθούμε απο τα κυριαρχικά και νομικά μας δικαιώματα! Α! εντάξει τότε θα τα βρούμε έτσι ακριβώς όπως επεδίωκε η Τουρκία χρόνια τώρα!
    Απο τότε που υπήρχαν οι Βενιζέλοι για να κάνουν τις ήττες σχεδόν νίκες...όπως σωστά ανέφερες και συ!
    Αλλά βλέπεις οι Βενιζέλοι πάει πέθαναν, τώρα μας απομειναν οι Εφιάλτες...
    Αντε καυμένε SAQ, ξυπνήστε επιτέλους! Ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε τι κάνουν!
    Συγχύστηκα πάλι η γυναίκα μεσημεριάτικο και καμμένο φαί θα βγάλω στο τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. JamanFou
    Ναι, ο δικός μας έχει το χαμόγελο του χάνου. Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται αλλά χαμογελάω.

    Πάντως δεν γίνεται να ζούμε διαρκώς με τον φόβο μήπως η Τουρκία μια μέρα μας επιτεθεί. Σαφώς και είναι ειρωνικό το "αόρατος" όσο ειρωνική είναι και η κατάσταση που ζούμε σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kariatida62
    Μη μου συγχύζεσαι και μείνετε χωρίς φαγητό. Γιαυτό δεν ανοίγω τέτοιε συζητήσεις γιατί μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο χωρίς να είμαστε ειδικοί στο θέμα.

    Τι να κάνω τώρα, να σου απαντήσω σε καθένα ξεχωριστά στα ερωτήματά σου; Αφού τα έχουμε ξαναπεί. Κανένας δεν είναι αθώος. Παραβιάσεις κάνουμε και εμείς απλά δεν το λέμε, για την κατοχή στην Κύπρο έβαλε και η Ελλάδα το χεράκι της αν θυμάσαι και το σχέδιο Αναν απορρύφθηκε (σωστό ή λάθος δεν το κρίνω), Για το όνομα Μακεδονία πιστεύω ότι δεν τρέχει τίποτα αν το πάρουν είναι απλώς ένα όνομα απλά πρέπει να χειριστούμε σωστά, για τους Έλληνες στην πόλη άστο και που μας επιτρέπουν να έχουμε πατριαρχείο είναι πολύ ο κανονισμός μιλάει για 2500 χιλ ορθόδοξους και εμείς έχουμε μόνο 1500 περίπου. Έλα μην το τραβήξουμε τώρα δεν έχει ουσία ρε Κάρυ. Δεν λέω ότι οι Τούρκοι είναι άγιοι, μη τρελαθούμε. Σκατάδες είναι, ειδικά οι Στρατοχουντικοί τους. Εγώ μιλάω για εύρεση ειρινικής λύσεις των προβλημάτων. Να σταματήσουμε να ζούμε με τον τρόμο. Οι πολίτες δεν φταίνε σε τίποτα. Οι επιχειρηματίες μας μια χαρά τους αφήνουν τα λεφτάκια τους, οι τουρίστες όλου του κόσμου το ίδιο. Εμείς τι κάνουμε για να έχουμε τουρισμό; κάναμε τις δικές τους υποδομές που έχουν στην Σμύρνη; Όπως και να έχει φταίμε σε μεγάλο βαθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...